Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Până să creșteți taxele, de ce nu desființați Ministerul Familiei?

Marcel Ciolacu - Marius Budai - sedinta de guvern

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ciolacu ar trebui să desființeze cu totul Ministerul Familiei, ca un prim semnal de responsabilitate bugetară.

Un loc dovedit ca fiind umplut de numiți politic ar putea fi „înghițit” de către Ministerul Muncii.

Din păcate, fie că ne place sau nu, situația bugetului este atât de serioasă, încât ajustările la Codul Fiscal devin necesare.

Iar aici ar trebui să apară un creier inteligent sau un grup de creiere în stare să propună cele mai bune măsuri pentru a re-echilibra veniturile și cheltuielile. 

Nu aș crede că este imposibil de făcut o strategie, trebuie însă precizie de neurochirurg, în stare să elimine facilitățile fiscale, să crească taxe și impozite (poate mai ales cele locale) și să taie acele cheltuieli ne-necesare. 

Pe de altă parte, să construiască scheme de susținere și programe care să împingă investițiile publice și private în sus. De exemplu, de ce să iei mai mulți bani din dividende pur și simplu prin creșterea cotei, când poți condiționa o cotă mai mică de reinvestirea profitului? (impozitezi cu 9 sau 10% dacă retragi azi dividendele, plătești 8% dacă reinvestești un an, 7% dacă reinvestești 2 ani, 6% dacă le reinvestești 3 ani).

Ne îndreptăm, din punct de vedere fiscal, cu mare viteză spre impactul cu un zid, la volanul unei mașini turate la maximum.

Rămâne însă această întrebare- cât de credibili sunt guvernanții care au tocat, la propriu, banii publici fără nicio noimă, să ceară cetățenilor și firmelor mai mulți bani? De asemenea, solidari, dar cine cu cine? Pentru că atâta timp cât există pensionari anticipat cu zeci de mii de lei pensie, cât de dispus va fi omul de rând sau antreprenorul să dea mai mult la stat?

Încep experții să ne spună că ne paște un nou împrumut FMI, să vorbească tot mai multe voci despre pericolul pierderii fondurilor din PNRR din cauza nerespectării deficitului bugetar pe 2023 (și implicit pe 2024).

Oare profesionistul, Câciu, fostul ministru de la Finanțe, care se ocupă de fondurile europene, are vreo mustrare de conștiință pentru că într-un mandat atât de scurt a reușit să pună sub risc finanțele României, cum va răspunde? 

Îl trage cineva de mânecă pentru că ... pur și simplu a greșit bugetul pe 2023?

Câteva idei despre principiile de la care ar trebui să plece ajustările la Codul Fiscal, în articolul Creșteți taxele, ca să aibă godeii ce roade!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • MC check icon
  Din pacate Blaga (VASILE) a avut perfecta dreptate: politicienii de azi sunt soferii celor de acum ceva vreme… Si aia erau hoti, corupti, cinici… dar macar erau scoliti!
  Cum sa lasi o tara la cheremul unora ca specimenele celor ce se imbulzesc in poze si pe ecranele de azi???
  Oricum, o adevarata si onesta curatenie si reasezare pe linia de plutire nu poate fi facuta de doar un ministru sau prim-ministru… Este foarte iritant si dezamagitor lipsa de vlaga a USR care, in mod normal ar fi trebuit sa fie prezenta peste tot cu programe concrete, cu solutii reale si planuri fezabile, nu doar sa comenteze de pe margine ! Ar trebui luate la mana si puricate in mod corect si in interes il unei bune functionari toate institutiile statului si taiat din radacina ce e de taiat! Dar ma enervez de pomana- oricum vreau sa plec din aceasta cloaca spre binele meu si al familiei mele. Ramaneti cu Tzanca, cu Ciolacu si cu ce mai votati!
  • Like 0
 • ...amintiți-va ce tevatura a stârnit ..peltica..
  scorpia lui pandelica ot metropola volintiri...când Traian Basescu a spus ca..sa nu se mire daca ajunsa acasa NU IL VA MAI GASI ACASĂ......acțiune la tribunal...rtc..etc..
  ..Traian Băsescu. STIA CU CINE ARE DE'-A FACE....
  • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Nu-l desființăm pentru că el a fost creat, ca o sinecură, pentru Gabi Firea. Pentru ca ea, bună creștină, soție de Pandele (primar pesedist de Voluntari) și mamă de "familie tradițională" să aibă mai multă vizibilitate, ca ministru, și s-o putem propulsa, cu succes, drept candidat, la Primăria Capitalei, la alegerile următoare.
  Acum, că ea nu mai e acolo, la ministerul cu pricina, ar bătea la ochi dacă l-am desființa peste noapte. Având ocazia de a numi în loc pe dna Natalia Intotero, absolventă a nenumărate instituții de învățământ superior, de limbă și literatură română și engleză, de relații internaționale și studii europene, de masterate în management politic și educațional, plus cursuri la Colegiul Național de Apărare, cum credeți că am fi putut renunța la un minister, când cadre ale noastre atât de pregătite și competente abia așteaptă să-și etaleze priceperea, contribuind astfel la propășirea României? Oare pe ce lume trăiți de insinuați astfel de întrebări malițioase?

  • Like 3
  • @ Ovidiu
   De acord în principiu cu ce scrieți, dar pe lângă lucrurile corecte mai faceți și a propos-uri tendențioase. Ziceți așa: ”... ea, bună creștină, soție de Pandele (primar pesedist de Voluntari) și mamă de familie tradițională....” Eu vă întreb: ce vă deranjează de fapt? Posibilele fapte ticăloase, concrete, condamnabile legal, ale lui Firea și Pandele, sau faptul că Pandele e PSD-ist, ca și Firea de fapt, plus că buni-răi cum or fi ei, sau mai mult sau mai puțin fățarnici, totuși amândoi sunt creștini și sunt uniți într-o familie tradițională? Ați fi acceptat mai ușor ticăloșiile (sau poate chiar le-ați fi ignorat) dacă Firea era cumva atee, progresistă și lesbiană iar Pandele era, să zicem, USR-ist și transsexual, iar cuplul lor ar fost unul de tip LGBTQ?
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Ovidiu check icon
   Mă deranjează ipocrizia lor. Dorința de expunere, de etalare
   ostentativă a evlaviei, a pioșeniei, intr-un fel jucate, false, asta e deranjant. Poza jucată de bun creștin. Adică, faci pe prea credinciosul când comportamentul tău te arată a fi hulpav și nesătul de funcții și bani. Unde e smerenia și umilința adevăratului creștin?
   • Like 5
  • @ Ovidiu
   Absolut de acord. Și pe mine mă deranjează ipocrizia și fariseismul cuplului Firea-Pandele. Doar că dacă ei sunt fățarnici în a se declara adevărați creștini și tradiționaliști, nu e corect să considerăm că orice om care aparține taberei creștine și tradiționaliste e tot așa de rău și ipocrit ca ei. Deci să acuzăm ferm faptele reprobabile oriunde și la oricine le vedem, fără însă a generaliza, convenabil pentru unii, la nivelul unei întregi categorii ideologice. Să nu asociem imoralitatea și infracționalitatea cu o singură categorie social-ideologică, iar moralitatea, cinstea și bunătatea doar cu cealaltă tabără. Jeguri de oameni pot fi peste tot în societate - și chiar sunt, o-ho-ho - și în tabăra celor care sunt atei, moderniști, progresiști etc etc. Firea și Pandele merită tot oprobriul public pentru tot ce au făcut și în același timp pentru că au pozat ipocrit în opusul a ceea ce erau. Dar să nu lovim din greșeală (sau voit) în creștinism și valorile tradiționale, folosind, convenabil, acești oameni ”căzuți” moral, din această tabără.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Ovidiu check icon
   Da, de acord, nu trebuie să generalizăm. Printre credincioși se află și oameni admirabili. Nu toți sunt Firea-Pandele.
   • Like 1
 • Mihai check icon
  Și să se piardă atâtea posturi călduțe de sinecuriști asociați partidului de guvernământ? Acest minister e mană cerească pentru partid.
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Și să se piardă atâtea posturi călduțe de sinecuriști asociați partidului de guvernământ? Acest minister e mană cerească pentru partid.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult