Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Până să creșteți taxele, de ce nu desființați Ministerul Familiei?

Marcel Ciolacu - Marius Budai - sedinta de guvern

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ciolacu ar trebui să desființeze cu totul Ministerul Familiei, ca un prim semnal de responsabilitate bugetară.

Un loc dovedit ca fiind umplut de numiți politic ar putea fi „înghițit” de către Ministerul Muncii.

Din păcate, fie că ne place sau nu, situația bugetului este atât de serioasă, încât ajustările la Codul Fiscal devin necesare.

Iar aici ar trebui să apară un creier inteligent sau un grup de creiere în stare să propună cele mai bune măsuri pentru a re-echilibra veniturile și cheltuielile. 

Nu aș crede că este imposibil de făcut o strategie, trebuie însă precizie de neurochirurg, în stare să elimine facilitățile fiscale, să crească taxe și impozite (poate mai ales cele locale) și să taie acele cheltuieli ne-necesare. 

Pe de altă parte, să construiască scheme de susținere și programe care să împingă investițiile publice și private în sus. De exemplu, de ce să iei mai mulți bani din dividende pur și simplu prin creșterea cotei, când poți condiționa o cotă mai mică de reinvestirea profitului? (impozitezi cu 9 sau 10% dacă retragi azi dividendele, plătești 8% dacă reinvestești un an, 7% dacă reinvestești 2 ani, 6% dacă le reinvestești 3 ani).

Ne îndreptăm, din punct de vedere fiscal, cu mare viteză spre impactul cu un zid, la volanul unei mașini turate la maximum.

Rămâne însă această întrebare- cât de credibili sunt guvernanții care au tocat, la propriu, banii publici fără nicio noimă, să ceară cetățenilor și firmelor mai mulți bani? De asemenea, solidari, dar cine cu cine? Pentru că atâta timp cât există pensionari anticipat cu zeci de mii de lei pensie, cât de dispus va fi omul de rând sau antreprenorul să dea mai mult la stat?

Încep experții să ne spună că ne paște un nou împrumut FMI, să vorbească tot mai multe voci despre pericolul pierderii fondurilor din PNRR din cauza nerespectării deficitului bugetar pe 2023 (și implicit pe 2024).

Oare profesionistul, Câciu, fostul ministru de la Finanțe, care se ocupă de fondurile europene, are vreo mustrare de conștiință pentru că într-un mandat atât de scurt a reușit să pună sub risc finanțele României, cum va răspunde? 

Îl trage cineva de mânecă pentru că ... pur și simplu a greșit bugetul pe 2023?

Câteva idei despre principiile de la care ar trebui să plece ajustările la Codul Fiscal, în articolul Creșteți taxele, ca să aibă godeii ce roade!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • MC check icon
  Din pacate Blaga (VASILE) a avut perfecta dreptate: politicienii de azi sunt soferii celor de acum ceva vreme… Si aia erau hoti, corupti, cinici… dar macar erau scoliti!
  Cum sa lasi o tara la cheremul unora ca specimenele celor ce se imbulzesc in poze si pe ecranele de azi???
  Oricum, o adevarata si onesta curatenie si reasezare pe linia de plutire nu poate fi facuta de doar un ministru sau prim-ministru… Este foarte iritant si dezamagitor lipsa de vlaga a USR care, in mod normal ar fi trebuit sa fie prezenta peste tot cu programe concrete, cu solutii reale si planuri fezabile, nu doar sa comenteze de pe margine ! Ar trebui luate la mana si puricate in mod corect si in interes il unei bune functionari toate institutiile statului si taiat din radacina ce e de taiat! Dar ma enervez de pomana- oricum vreau sa plec din aceasta cloaca spre binele meu si al familiei mele. Ramaneti cu Tzanca, cu Ciolacu si cu ce mai votati!
  • Like 0
 • ...amintiți-va ce tevatura a stârnit ..peltica..
  scorpia lui pandelica ot metropola volintiri...când Traian Basescu a spus ca..sa nu se mire daca ajunsa acasa NU IL VA MAI GASI ACASĂ......acțiune la tribunal...rtc..etc..
  ..Traian Băsescu. STIA CU CINE ARE DE'-A FACE....
  • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Nu-l desființăm pentru că el a fost creat, ca o sinecură, pentru Gabi Firea. Pentru ca ea, bună creștină, soție de Pandele (primar pesedist de Voluntari) și mamă de "familie tradițională" să aibă mai multă vizibilitate, ca ministru, și s-o putem propulsa, cu succes, drept candidat, la Primăria Capitalei, la alegerile următoare.
  Acum, că ea nu mai e acolo, la ministerul cu pricina, ar bătea la ochi dacă l-am desființa peste noapte. Având ocazia de a numi în loc pe dna Natalia Intotero, absolventă a nenumărate instituții de învățământ superior, de limbă și literatură română și engleză, de relații internaționale și studii europene, de masterate în management politic și educațional, plus cursuri la Colegiul Național de Apărare, cum credeți că am fi putut renunța la un minister, când cadre ale noastre atât de pregătite și competente abia așteaptă să-și etaleze priceperea, contribuind astfel la propășirea României? Oare pe ce lume trăiți de insinuați astfel de întrebări malițioase?

  • Like 3
  • @ Ovidiu
   De acord în principiu cu ce scrieți, dar pe lângă lucrurile corecte mai faceți și a propos-uri tendențioase. Ziceți așa: ”... ea, bună creștină, soție de Pandele (primar pesedist de Voluntari) și mamă de familie tradițională....” Eu vă întreb: ce vă deranjează de fapt? Posibilele fapte ticăloase, concrete, condamnabile legal, ale lui Firea și Pandele, sau faptul că Pandele e PSD-ist, ca și Firea de fapt, plus că buni-răi cum or fi ei, sau mai mult sau mai puțin fățarnici, totuși amândoi sunt creștini și sunt uniți într-o familie tradițională? Ați fi acceptat mai ușor ticăloșiile (sau poate chiar le-ați fi ignorat) dacă Firea era cumva atee, progresistă și lesbiană iar Pandele era, să zicem, USR-ist și transsexual, iar cuplul lor ar fost unul de tip LGBTQ?
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Ovidiu check icon
   Mă deranjează ipocrizia lor. Dorința de expunere, de etalare
   ostentativă a evlaviei, a pioșeniei, intr-un fel jucate, false, asta e deranjant. Poza jucată de bun creștin. Adică, faci pe prea credinciosul când comportamentul tău te arată a fi hulpav și nesătul de funcții și bani. Unde e smerenia și umilința adevăratului creștin?
   • Like 5
  • @ Ovidiu
   Absolut de acord. Și pe mine mă deranjează ipocrizia și fariseismul cuplului Firea-Pandele. Doar că dacă ei sunt fățarnici în a se declara adevărați creștini și tradiționaliști, nu e corect să considerăm că orice om care aparține taberei creștine și tradiționaliste e tot așa de rău și ipocrit ca ei. Deci să acuzăm ferm faptele reprobabile oriunde și la oricine le vedem, fără însă a generaliza, convenabil pentru unii, la nivelul unei întregi categorii ideologice. Să nu asociem imoralitatea și infracționalitatea cu o singură categorie social-ideologică, iar moralitatea, cinstea și bunătatea doar cu cealaltă tabără. Jeguri de oameni pot fi peste tot în societate - și chiar sunt, o-ho-ho - și în tabăra celor care sunt atei, moderniști, progresiști etc etc. Firea și Pandele merită tot oprobriul public pentru tot ce au făcut și în același timp pentru că au pozat ipocrit în opusul a ceea ce erau. Dar să nu lovim din greșeală (sau voit) în creștinism și valorile tradiționale, folosind, convenabil, acești oameni ”căzuți” moral, din această tabără.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Ovidiu check icon
   Da, de acord, nu trebuie să generalizăm. Printre credincioși se află și oameni admirabili. Nu toți sunt Firea-Pandele.
   • Like 1
 • Mihai check icon
  Și să se piardă atâtea posturi călduțe de sinecuriști asociați partidului de guvernământ? Acest minister e mană cerească pentru partid.
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Și să se piardă atâtea posturi călduțe de sinecuriști asociați partidului de guvernământ? Acest minister e mană cerească pentru partid.
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult