Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O investigație „România, te iubesc” dezvăluie modul de operare al fostei primărițe în instituțiile pe care le conduce. Cum arată schema BTT

Gabriela Firea și Ligia Gheorghe, fostă Enache

Ocuparea tuturor funcțiilor fără concurs de către nași, fini și prieteni apropiați reprezintă rețeta de management în instituțiile patronate de fosta primăriță a capitalei. Pozițiile sunt cotropite una câte una, iar granițele între viața profesională și cea personală nu există. 

A devenit atât de comun acest comportament, încât nici măcar nu se mai ascund- faptul că împart fotoliile din birouri și scaunele la petreceri în familie se poate verifica și proba cu fotografii și urări postate pe rețelele de socializare. 

„Foarte tânăr și chiar foarte neliniștit”, curajos, cu „inimă bună”, planuri multe și care „nu avea timp de așteptat”. Așa îl descria, în decembrie 2021, Ligia Gheorghe, fostă Enache, consiliera demisionară a ministrului Gabriela Firea, pe Ștefan Cristian Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni din Voluntari, șofer în Primăria Capitalei, acum arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul azilelor.

„Pe Ștefan l-am întâlnit acum vreo 9 ani. Era tânăr și neliniștit. Foarte tânăr și chiar foarte neliniștit. Știa el de ce. Avea multe planuri în cap și nu avea timp de așteptat!

Înmulțiți cu o mie orice credeți că gândeați pe la 25 de ani, adunați cu ambiție, voință de autodepășire, curaj, putere de a trece peste obstacole și adăugați o inimă bună, arătată cu grijă, în momente neașteptate. După 9 ani, Ștefan este același. Mai înțelept, cu familie și responsabilități. Dar și cu toate cele enumerate mai sus intacte, plus ceva de neconceput la 20 de ani: puțină răbdare. La mulți ani, Ștefan! Sunt sigură că îți vei trăi visul”, scria Ligia Gheorghe, fostă Enache, într-o postare pe Facebook, în decembrie 2021.

În cazul azilelor din Voluntari, indivizii din anturajul soților Firea-Pandele au ajuns să se așeze în toate instituțiile de pe lanț- prestatorul privat de servicii în interes public (patronul centrelor, pe care-l lăuda consiliera Gabrielei Firea), entitatea care se ocupă cu protecția socială (Voluntari, sora primăriței, mutată prin avansare la la Ilfov), cei cu drept de control și în fine, entitățile care decontau servicii (central și local, una e ANEPIS Sectorul 3, sub Robert Negoiță, fin al cuplului Firea-Pandele). 

În acest fel, s-a ajuns la situația în care patronii azilelor erau avertizați despre controalele ce urmau a fi organizate chiar de către oamenii care ar fi trebuit să vină peste ei.

Modul de lucru se aseamănă cu practicile rețelelor organizate- persoanele trebuie să intre în the circle of trust. Unele sunt cununate de cuplul Firea-Pandele, în cazul altora, copiii sunt botezați de cei doi sau apropiații lor. În general, cei din cercul de interese ocupă joburile la stat fără concurs, iar mandatul lor se prelungește prin decizia celui care i-a adus. În astfel de rețele, dispare orice procedură de checks and balances. 

Și tot ca practică, se poate observa că aceiași inși apar în mai multe locuri în București, Voluntari, în instituții și companii ale primăriilor și că toate se împletesc- lucrează și pentru primarul Pandele, și pentru fosta primăriță Firea, sunt și înrudiți, se văd și acasă și la muncă șeful e și nașul subalternului, se sărbătoresc împreună și acasă și la muncă și la partid.

Plus-valoarea expertizei lor nu se vede - de exemplu, BTT nu s-a transformat într-un model de management a unei entități de stat. Primăria capitalei a fost aproape de faliment, fapt recunoscut de Gabriela Firea însăși, pe final de mandat. Ministerul Familiei nu este o mostră de suplețe, eficiență și profesionalism.

Marea familie Firea-Pandele deține primărie în Voluntari (așa cum spuneam aici, nici musca nu zboară fără să primească drept de survol de la primar și apropiații lui), deține un minister (al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse), deține diferite poziții, direcții, servicii, niveluri din instituțiile prin care a trecut Gabriela Firea.

Utilizarea cuvântului „deține” nu este întâmplătoare - primărița se comportă cu instituțiile în care ajunge ca și cum ar fi proprietățile sale - acestea devin total opace, fami(g)lia își impune membrii care ocupă fiecare pătrățică, deciziile luate fără nicio consultare publică și sunt executate de oamenii de încredere.

Evident, nimeni nu comunică despre nimic, doamna apare unde vrea, când vrea, în general în biserică, înconjurată de icoane. Nu răspunde nimeni la nicio întrebare sau interpelare. Și ca să fie universul complet, fami(g)lia și-a făcut și televiziune, finanțată din banii publici, prin Consiliul Local Voluntari. Așadar, comunicarea, când se face, se face unilateral, prin canale controlate și postări de social media și atât.

În aprilie anul acesta, echipa „România, te iubesc” a difuzat o investigație realizată de Paula Herlo, sub titlul „Tineretul devalizat. Moștenirea UTC”, care a vizat și modul în care a fost și este administrat patrimoniul BTT în ultimii 30 de ani. Materialul merită vizionat fie numai și pentru modul în care Gabriela Firea și consiliera sa, Ligia Enache, au tratat informațiile în interes public- pur și simplu au ignorat solicitările de a furniza informații, s-au arătat deranjate de faptul că echipa de reporteri le-a căutat la Parlament. 

BTT este o instituție în subordinea fostei primărițe a capitalei, actuală ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Alexandru Susai, directorul, este liderul organizației de tineret PSD, fost director al companiei de iluminat public București, pe timpul când Gabriela Firea era edil șef. Potrivit investigației, el a fost numit de un consiliu de administrație condus de nașul său, secretar executiv al al PSD București și șef al Societății de Transport Voluntari. Soția lui este secretar general în ministerul condus de Gabriela Firea. Libertatea scrie despre declarațiile sale de avere astăzi, aici.

Din pozele de pe rețelele de socializare se vede limpede că lucrează împreună în instituțiile de stat, dar se și înrudesc. În dreapta, Ligia Gheorghe (fostă Enache), cea care a ajutat la fondarea Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz și a ocupat funcția de vicepreședinte. Asociația este în miezul scandalului cu atrocitățile de la azilele din Voluntari. Ea este cea care-l admira pe tânărul neliniștit arestat pentru că patrona centrele de tortură din Voluntari (postarea este la începutul textului).

Până în 2022, din consiliul de administrație al BTT- spune investigația difuzată de ProTV- a făcut parte și nașa de cununie a cuplului Firea-Pandele (aceasta a condus compania de consolidări a Primăriei București).

Iată cum arată schema fa(g)miliei la BTT:

Unii membri ai clanului s-au activat atunci când numele Gabrielei Firea a apărut în scandalul azilelor de la Voluntari și Afumați. George Ciubotaru este consilierul Gabrielei Firea, cu atribuții de purtător de cuvânt al ministrului și instituției Ministerul Familiei și Egalității de Șanse, potrivit m.familie.gov.ro. El a reacționat public, apărându-și șefa.

Iată postarea acestuia de pe pagina de Facebook- „Gabriela Firea este unul dintre cei mai puternici oameni pe care îi cunosc și singura femeie din politica dâmbovițeană care le dă fiori și-i intimidează pe toți bărbații politici de la noi. Ce se întâmplă în aceste zile cu Gabi și familia ei, cu Ligia Enache și familia ei este doar o lecție de manipulare extrasă din manualele de comunicare publică. Rețeta este veche, povestea este nouă. Dar cine va trece și tot cei loviți acum vor fi mai puternici”. 

Desigur, rețeta de invadare a instituțiilor din subordine prin rude, apropiați, membri ai clanului este veche. Astăzi, cei care i-au ținut în jur și le-au împărțit funcțiile spun că nu sunt vinovați pentru faptele numiților lor. Nici măcar politic nu au nicio vină.

În Partidul Social Democrat și în Guvern, toți cunosc și se tem de modul de lucru al cuplului Firea-Pandele. 

Știrile ProTv scria sâmbătă, citând surse politice, faptul că în PSD se discută ideea retragerii sprijinului politic acordat Gabrielei Firea, informația este aici

Rămâne de văzut dacă liderii social democrați au curajul să ia o astfel de măsură. Istoric, din toate conflictele, Gabriela Firea a ieșit în cele mai multe cazuri dacă nu învingătoare, măcar neînvinsă, iar în formațiune, cel mai puternic aliat al cuplului Firea-Pandele este Paul Stănescu. 

De urmărit dacă social democrații vor forța- la o eventuală retragere a fostei primărițe din toate funcțiile pe care le deține- și plecarea oamenilor înșurubați în scaune de ea și soțul ei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Chiar sunt curios daca salvatorul Romaniei, demiurgul Ciolacu, va reusi sa ii retraga sprijinul lui Firea tinand cont de influenta ei in partid. Poate o influenta prea mare? Vom vedea...
    • Like 3
    • @ Nume
      Cum să nu o pună pe liber? Nu are și nea Marcel de înșurubat oamenii lui? La vremuri noi, oameni noi (rețeta e tot aia veche).
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult