Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pandemie de Pandele

Florentin Pandele, Voluntari

Foto: Florentin Pandele Facebook

Înfrângerea usturătoare a UNPR nu e o surpriză. Șocant nu e că partidul lui Gabriel Oprea, plagiator cu patalama și conducător de doctorate plagiate, a obținut 0.3%, ci că, transformând procentele în cifre, au existat 27.000 de cetățeni români, cu drept de vot, care au considerat UNPR-ul o opțiune viabilă pentru alegerile europarlamentare.

Un număr aparent insignifiant, dar care spune despre profilul psihologic al românului că, oricât l-ai bănui de gândire rațională, întotdeauna există șansa să te ia prin surprindere.

În această categorie intră și Florentin Pandele, primarul din Voluntari. Pandele se pretinde a fi un individ profund credincios, genul de politician care, când nu știe ce să mai zică, își face pios semnul crucii și îndrugă smerit un Tatăl Nostru. În aparițiile publice, e flancat aproape mereu de un triumvirat magic: soția – Gabriela Firea, la fel de cucernică –, Brâul Maicii Domnului și umbra lui Arsenie Boca.

Pandele și-a motivat candidatura prin faptul că Gabi, soția, a spus pas și, cum cineva din familie e musai să candideze la prezidențiale, ponoasa a căzut pe capul lui. Vrea să meargă la Cotroceni în calitate de tată al copiilor lui, pentru care dorește „o țară liberă, în care nu e instaurată teroarea”. Brrrr!

O țară liberă, frumoasă, curată… fără teroare. Care teroare – sugerez numai – ar putea fi eficient eradicată dacă, la intrarea în fiecare localitate, s-ar inaugura o replică sfințită a Brâului Maicii Domnului. Pentru că teroarea, când vede Brâul Măicuței, se pleoștește ca vampirii lui Bram Stocker când dau ochii cu crucea.

În rest, să fie bine, să fie liniște, să fie pace și să ne avem ca frații!

Nu am habar ce strategie de marketing va adopta candidatul Pandele, dar, pentru a-și securiza și spori voturile, nu aș fi surprins dacă ar aduce din afară toate moaștele sfinților și sfintelor din calendarul creștin-ortodox, apoi ar închiria întreaga rețea a transportatorilor din România și, în timpul campaniei electorale, ar trimite creștinii din Moldova să viziteze mănăstirile din Oltenia, pe cei din Oltenia, să facă turism ecumenic în Maramureș, pe cei din Transilvania, la Catedrala Neamului din București, iar la mitinguri ar aduce corul Patriarhiei să pogoare asupra urechilor dreptcredincioșilor suava muzică liturgică bizantină.

Sub sloganul „Enoriași din toată țara, uniți-vă sub stindardul florentin!”, ar putea plimba moca enoriașii tuturor bisericilor ortodoxe, nu doar din Voluntari, la oricâte mănăstiri au chef, i-ar putea trimite pe toți să pupe oricâte oscioare le face plăcere, el ar purta doar costume cu citate din Boca și tricouri cu poza Sfântului Gheorghe tăind căpățâna balaurului parșiv, ar putea împărți, pe post de platformă electorală, cărticele cu pilde din Biblie (ilustrative pentru cele zece porunci: nu fura, nu minți, nu plagia la doctorat etc.), într-un cuvânt, s-ar putea face și mai abatir frate cu Domnul ca să treacă puntea de comuniune cu cetățeanul cu drept de vot până ce, dragile mele oițe, Dumnezeu fie cu voi și să vă dea înțelepciunea ca, la alegerile prezidențiale, în numele Tatălui și-al Fiului și-al Sfântului Duh, să puneți ștampila pe al vostru Pandele!

Cum în România există pandemie de Pandele, posibil, între timp, să își anunțe iar candidatura, din lumea de dincolo, Constantin Mudava, dar și vrăjitoarea Samanta, Liviu Pleșoianu, nepotul lui Ciki Cean și o focă simpatică de la Circul Globus care poate să aplaude singură...

Va fi bătaie mare în josul clasamentului, pentru că niște oameni îi vor vota și pe aceștia, oricât de incredibil ar fi. Iar destui, cu bună credință. Ba chiar în numele credinței.

Nu trebuie să mire. Ițele logicii românului sunt infinit de elastice. Salvatorii providențiali își fac loc în cotloanele minții și inimii lui apăsând butoane ruginite și emoții reșapate, rescriind, cu empatie artificială, aceleași rețete terapeutice cu efect placebo care-i promit că-l vor vindeca de sărăcie și mizerie. Îl asigură că nu sunt abandonați de Dumnezeu, că raiul e aproape, la un vot distanță. Închină-te și Domnul te va ferici! Votează-mă și Domnul se va îngriji de tine! 

La europarlamentarele recente, România a părut că s-a trezit un pic. Doar un pic, căci somnul cel de moarte e încă foarte dulce, iar până se va trezi complet, va rămâne ce este de ani buni: o națiune umilă, mioapă și fudulă, dar pierdută într-o părere de sine binefăcătoare, o națiune înșelător de fotogenică, precum un profil de Tinder, o națiune care, cu Iisus pe buze, fierbe de ostilitate și prejudecăți și, nu în ultimul rând, o națiune mântuită de Dumnezeu, dar nu și de prostie.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rucs Rucs check icon
  Stiti, chiar azi am citit despre schitul romanesc de la Iordan, in care au intrat preoti (in biserica daramata) prima oara dupa aproximativ 50 de ani. Acolo, in zona Ierihon-Iordan, s-au plantat circa 3 800 de mine antipersonal, iar deminarea este azi efectuata in proportie de 75%. In anul 1970, protosinghelul schitului, Damian Stogu, a murit impuscat de niste soldati care amplasau mine. In cimitirul de la Cernica e un mormant cu sculptura mai mare, al unui preot cazut pe frontul Razboiului de Independenta. Ce vreau sa spun cu asta...”preoti cu crucea-n frunte, caci oastea e crestina”. Dvs, ca ofiter in armata, stiti cu siguranta ca destinul bisericii e strans legat de cel al armatei si al neamului, in general. Azi, in Harghita si Covasna, cand politicienii ii invrajbesc pe unguri si pe romani, biserica romana (nu armata, poate ca armata nu e lasata de politicieni) mai tine unitatea de neam. Am o prietena romanca maritata acolo cu un secui - multa vrajba este artificial semanata. Dar biserica seamana pace acolo, dupa puterile ei, indemnandu-ne sa nu ne abandonam credinta si radacinile. Si asta in conditiile in care exista grupari radicale destul de periculoase - precum acestia care au acoperit cu saci de gunoi crucile unor martiri romani din Primul Razboi Mondial... https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23157654-perchezitii-judetele-bacau-harghita-legate-acoperirea-crucilor-din-cimitirul-valea-uzului.htm. Stiti, cumva scriitura dvs mi-a sarit in ochi, de pe vremea Contributors. V-ati mutat apoi aici si m-am bucurat. Nu scrieti sa placeti si aveti un curaj (militar, probabil) de a nu livra cititorului doar ceea ce stiti ca ii face pe plac - imi amintesc de articolele (anti mainstream) despre fabricile de diplome sau despre piticii si sofaua psihologilor. Cu toate astea, uneori scrieti despre ceea ce nu cunoasteti. Nu e o gluma, sa stiti, ca pentru fiecare cuvant vom da socoteala. Ganditi-va cati oameni va citesc si, avand in vedere talentul dvs, va pot lua in serios, tinandu-se, poate si din pricina acestui articol, departe de sursa celei mai mari vindecari, mangaieri si intelepciuni - biserica. Istoria ne spune tuturor ca biserica a fost mereu prigonita: de la Diocletian si Nero, pana la comunisti si pana in zilele noastre. Dar tot ea este cinstita de multa lume - de la domnitorii ctitori, la familia regala (Nihil sine Deo), la martirii din temnitele comuniste, la oameni simpli, dar si mari intelectuali (la noi, de pilda, Horia Roman Patapievici). Dvs aveti atatea mari daruri (daruite de Sus), puneti-le in slujba binelui. Si scrieti mai des :). Fara sa fiti manierist, uneori am impresia ca subiectul putin importa (numai pe unul sa il evitati), e un prilej de a ne bucura de forma in sine. Sanatate si toate cele bune.
  • Like 0
 • Un derbedeu vopsit in mirean, ne jefuieste de impozite inventate in Voluntari pt a-si plati prozelitzi cu excursii gratuite la tot felul de moaste. Din banii contribuabililor isi plateste votantii. Chiar DNA-ul nu vede sau nu pricepe ? Nu stiu cum a scapat de atita timp, neprins pt furaciunile facute in Pipera.
  • Like 1
 • sphinx check icon
  Si totusi, sarma .... Sarma aia cum a ajuns acolo, la Gabi? Lucru' dracului!
  • Like 3
 • Nu cautati logica la Pandele, nici la scumpa de Gabi, la care sta de straja noaptea, sa o pazeasca. Mai bine ar pazi-o ziua, ca atunci face cele mai mari prostii. In somn e mai greu sa inghita sarme.
  E numai nerusinare.
  Vor mai aparea si alti saltimbanci.
  • Like 1
 • Corina check icon
  Păreri atât de riscante și tranșante despre noi nu cred că ați mai expus. Oricum, aveți dreptate că pericolul Pandele există (vă rog nu-i mai dați idei...) și e bine că ne-ați avertizat repede.
  • Like 0
 • dan check icon
  Ei as vrea da candideze cat mai muti din astia ca sa scada PSD in sondaje.
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Auzi ,Găbița se vrea Prima Doamnă.Tupeu de Borfaș PSD ist.
  • Like 3
 • Ana Hata check icon
  ”România ... până se va trezi complet, va rămâne ce este de ani buni: o națiune umilă, mioapă și fudulă, dar pierdută într-o părere de sine binefăcătoare, o națiune înșelător de fotogenică, precum un profil de Tinder, o națiune care, cu Iisus pe buze, fierbe de ostilitate și prejudecăți și, nu în ultimul rând, o națiune mântuită de Dumnezeu, dar nu și de prostie.”
  Amin. Dar foarte dureros.
  • Like 1
  • @ Ana Hata
   Aceștia sunt urmașii celor care i, au aruncat în închisori pe martirii României. De aceea este nevoie ca poporul acesta să se trezească din somnul comunismului.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult