Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pandemie? Pandeție!

Cristian Tudor Popescu

● Gândirea managerului României, Streinu Cercel, privindu-i pe cei de peste 65 de ani este o preluare umanitară a ideii lui N. Ceaușescu din ultimele luni de viață, de a mâna toți pensionarii în blocuri tip cămine de nefamiliști la periferia orașelor, cu bucătăria și grupul sanitar comune pe etaj. 

● Rareș Bogdan îi amenință pe miniștrii Boloș, Oroș, Popescu și Alexe „să-și bage mințile-n cap” că altfel „ies și îi spulber public”. De ce? Păi, dacă nu-i spun și lui ce măsuri se iau la guvern, ca să-și poată alimenta papagalul de pe flașnetă...

Ce rezultă din asta: că un ministru din guvernul Orban, indiferent ce-ar face, e bun dacă-i raportează zilnic lui R. Bogdan, în schimb e o catastrofă și trebuie executat în văzul lumii dacă nu îl bagă în seamă pe același R. Bogdan

● Deoarece platforma IMM Invest pentru înscrierea în programul de credite garantate de stat a crăpat în prima jumătate de oră de la deschidere, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a amenințat în cel mai pur stil pesedist: „Probabil aceleași personaje care aruncă cu noroi în tot ce face guvernul au atacat site-ul IMM Invest. Nicio problemă. Vom afla cine este în spatele acestui atac și îi vom prezenta public”.

A trecut aproape o săptămână, platforma tot nu merge, și dl Cîțu n-a apărut la televizor târând pe cineva de guler. O fi mai greu, în caz că e vorba de niște servere și aitiști din parohia sa.

● De ce nu poartă mască președintele SUA? Nu știu dacă Trump vorbește cu scuipat, în schimb e sigur că scuipă cu vorbe. Masca l-ar împiedica să facă asta...

„I`m not a doctor”, zice marele bișnițar de la Casa Albă, cu aerul că, deși n-are patalama, știe el mai bine decât toți doctorii din America și din lume, așa că „Hai la hidroxiclorochină, hidroxiclorochină, hidroxiclorochină, că e bună și o să fie bine!”.

Acum, studii ale specialiștilor americani arată limpede că hapul lui Trump mai degrabă omoară bolnavii de covid decât îi vindecă. În cel mai bun caz, e apă sfințită.

Iar ministrul Sănătății ne anunță că vom produce și noi nu știu câte tone de hidroxiclorochină. 

● Îngerii care deservesc Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților sunt la terapie intensivă, de aceea a fost dus IPS Pimen la București cu elicopterul MAI. Firesc, dacă ne gândim la colaborarea atât de rodnică între sfinția sa și respectivul minister înainte de 1989.

Dar, atenție, preasfântul e internat la „Matei Balș”. Și e cam în etate – dacă scapă, să nu-l închidă pe undeva Streinu Cercel...

● Președintele Iohannis a anunțat ieri că după 15 mai nu va mai fi nevoie să tot facem declarații ca să ieșim din casă. Dar numai după 15 mai, a repetat președintele – până atunci, stați în casă!

Pariem, stimați Republicani, că în dimineața asta se vor găsi niște inși care să țipe la polițiști că de ce mai cer declarație, n-a zis președintele că nu mai e nevoie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult