Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Drojdia politicii dospește la televizor: „Vacanța mare” a populiștilor care au lăsat România fără imunitate în fața pandemiei

Avem drojdie

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Teze ale conspirației, idei extremiste, bătăi în ghetouri și mult dat cu părerea de pe margine din partea politicienilor, mai ales din partea celor care au lăsat vistieria complet goală - iată tabloul acestei agitații cu aspect de turtă națională pusă la dospit pe ecranele televizoarelor și în diversele transmisiuni live de pe rețelele de socializare.

Neamul care și-a descoperit pasiunea de a framânta aluatul și a transformat drojdia în marfă de contrabandă se uită gură-cască la amestecul de grotesc, umor prost și absurd care curge de peste tot. Politicienii nu pierd momentul să fie populiști. Când îi vezi, ai spune că reușesc cu greu să-și ascundă frecatul mâinilor de bucurie că nu i-a prins criza la putere, dar și saliva care le curge ușor, în colțul gurii, gândind că după covid, se vor înfrupta cu ambele mâini, imediat ce se așază din nou la masa pe care e tortul.

Câteva voci se remarcă în spațiul public din zona partidelor de opoziție aflate la putere în urmbră. De pildă, Călin Popescu Tăriceanu abera în urmă cu câteva zile că vestitul plan „Vacanța mare”, care a stârnit atâta vâlvă și stupoare, e menit să-i țină în case pe pensionari, cu scopul de a-i împiedica să voteze ca să nu câștige PSD. Liderul PRO România, Victor Ponta, mai demonstrează - dacă era nevoie - că ce se naște din pisică, șoareci mănâncă. Se uită cu mare jind la banii oamenilor din Pilonul II de pensii (administrat privat) pe care i-ar bate cu mare satisfacție la tălpi. Nu-i o noutate, de fiecare dată când partidele de pe partea stângă au rămas fără bani de risipit, și-au pregătit asaltul asupra economiilor pe care le au românii pentru pensie. Cel mai agresiv s-au manifestat Liviu Dragnea și Lia Olguța Vasilescu, care, de altfel, au fost și cel mai aproape de a pune gheara pe miliardele de lei acumulate de români. 

Nimeni nu vorbește însă explicit despre utilizarea acestor rezerve cu potențial, sub formă de împrumuturi cu dobândă pentru stat, pentru finanțarea marilor lucrări de infrastructură - asta deși administratorii fondurilor de pensii private și-au arătat de mai multe ori deschiderea de a investi.

Și mai puțini vorbesc- spre marea mea dezamăgire personală- despre subiectul care este pe buzele primarilor din mai toate orașele Europei. Studii științifice asociază foarte clar formele servere de infectare cu SARS-CoV-2 cu nivelul de poluare, iar cercetări publice apărute în ultima săptămână în Germania arată că 80% dintre morți au fost înregistrați în regiuni poluate. Cei care conduc metropolele caută soluții ca la ieșirea din izolarea socială să reducă substanțial circulația autoturismelor și să încurajeze masiv mersul pe jos și cu bicicleta. În Milano, se dezbate intens despre îngustarea străzilor și lărgirea trotuarelor, de exemplu. Există și explicații simple - după atât de multe săptămâni de stat între patru pereți, cei mai mulți locuitori au mare nevoie de mișcare și de petrecerea timpului în aer liber și cât mai curat, de preferat, la soare.

Acesta este un subiect despre care primarii din România, în special cei din București, Iași, Brașov, Constanța și Cluj nu vorbesc - fie pentru că nu au auzit și sunt preocupați de lucruri mărunte, fie pentru că nu-i interesează să pună pe tapet o temă atât de grea. Amintiți-vă doar cum a sfârșit marea taxă Oxigen - că o dăm, dar nu pentru toți, mai facem un referendum, apoi hai să facem un sondaj, hai că renunțăm, că m-a înjurat lumea pe net.

Lipsa de maturitate a clasei politice se vede în agenda măruntă pe care o au pe masă politicienii. Atacuri ieftine, limbaj greu de calificat, ton certăreț, atitudine distructivă, invective. E greu să cerni idei care chiar să provoace o dezbatere reală în societate, dincolo de ăla e prost/ eu știu mai bine/ mor românii la sparanghel/ hai să dăm bani la toți/ vă țin în case ca pe proști. Cum ieșim cu adevărat din criză? Care sunt industriile care trebuie ajutate ca să nu moară? Care sunt industriile care trebuie ajutate ca să aducă plusvaloare? Cum combatem seceta cu adevărat? Cum finanțăm marile lucrări de infrastructură? Când și cum facem marea reformă în administrație? Cum obligăm instituțiile statului să treacă în online? Cum reducem poluarea? Cum redăm orașele cetățenilor, smulgându-le de sub roțile autoturismelor? Cum resetăm sistemul medical din România, din punct de vedere al procedurilor și cum le luăm din mâinile baronilor locali care le folosesc pentru a căpușa bugetele și a-și pune slugile manageri? Cum trecem școala - măcar parțial - pe internet, cu atât mai mult cu cât oamenii de știință anticipează încă un val de infecții în toamnă-iarnă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Coe Dan Coe check icon
    Sistemul democratic de tip capitalist este vinovat de neajunsurile prezentate in articol. Doar cu totul intamplator pe listele de candidati ajung oameni care merita sa ne conduca. Deasemenea sunt multi alegatori care doar isi exercita dreptul de a vota, incapabili sa faca o alegere rationala si argumentata.
    • Like 0
  • alex livadaru ii linge-n cur pe pnl-isti. pofta buna!
    • Like 0
    • @ Neamtu Teodor
      Te crezi interesant dacă jignești?
      • Like 1
  • Dorin check icon
    Nu politicienii sunt vinovați ci votanții lor.Asta se întâmplă când votezi pe oricine pentru :o bere și un mic,o țuică,o excursie la moaște și 3 lei la pensie.Așa ajung toate ciurucurile in parlament.
    • Like 4
    • @ Dorin
      check icon
      De unde stii ca omul nu ia berea si micul si voteaza pe altcineva :)
      Si mai important, de unde stii ca vine e votat de lume chiar e ales de cei care numara voturile ?
      • Like 0
  • Nostima sintagma "partide balama". Interesant ar fi cum gandesc unii : usa misca balamaua sau balamaua misca usa !?
    Dupa umila mea parere, multiplele derapaje care au atins apogeul caragialesc in toiul pandemiei actuale, isi are geneza in conceptul/conceptele cu care ne-a(u) implementat revolutia Dl Gorbaciov in 1989. Nici nu se putea altfel cand incepi sau zici ca incepi o noua era prin varsare de sange. Asa au inceput si bolsevicii in Imperiul Țarist, asa au inceput si bestiile hitleriste, desi scopul lor a fost diferit : bolsevicii nimiceau pe cei ce se opuneau lor pe gand canaliile hiteriste aveau ca scop, dupa cum se zice, exterminarea evreilor si tziganilor. O aberatzie hitlerista.
    Nu sunt pesimist, dar nimic nu se poate imbunatati in Romania datorita acestui pagubos si dezastruos regim implementat in Romania in 1989. Pentru ca suntem sub umbrela Moscovei (nu cum cred cei naivi ca am fi sub umbrela UE si NATO) si vom fi in continuare pana cand Imperiul rus va disparea(dar acest lucru nu se va intampla niciodata), sa speram ca dl Putin sau urmasii lui vor abandona ranchiuna contra romanilor pe care ne-o poarta de sute sau poate de mii de ani si nu ne vor mai baga bețe-n roata.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu !
    • Like 2
  • Eu cred ca este vorba despre lipsa de BUN SIMT, lipsa de RUSINE a multor comentatori,atat din randul clasei politice cat si din randul, asa zisilor autonumiti formatori de opinie, ziaristilor din presa scrisa si vorbita.de la noi.Ex.C.P. Tariceanu, V.Ponta (minciuna),L.O.Vasilescu(tanda sotia lui Manda),ziaristi de la RTV(romania latratoare),ant.3(latrina) .....lista poate continua.
    • Like 2
  • Nu e vorba de lipsa de maturitate a clasei politice, ci a alegatorilor. Astfel nu imi explic cum partide balama, conduse de personaje gen Tariceanu, reusesc deseori sa tot intre in diverse structuri - consilii locale, judetene sau chiar Parlament. De unde, nu de putine ori, au sansa sa incline balanta pentru formarea unei majoritati, evident obtinand la schimb diverse beneficii.
    • Like 6
    • @ Alexandru Amaricai
      Partidele balanta tin ușa...Asta e explicația. Iar partidul lui Tăriceanu s-a infiintat ca si partidul lui Poanta...pe acelasi model. Acum , ca niște parveniți care sunt, isi permit sa puna condiții, sa șantajeze. Sunt gata să pună umărul la răsturnarea guvernului actual, care se luptă cum stie mai bine cu populismele si nebunia asta generată de COVID 19. Din pacate nici ei nu prea fac fata dar nici la minuni nu ar trebui sa ne asteptam din partea lor. i
      • Like 5
    • @ Alexandru Amaricai
      check icon
      Dar iti explici cum serviciile secrete au propriul partid si chiar propria televiziune ? :)
      • Like 1
    • @
      Chiar m-ati facut curios: care naiba e ala (partidul) sau aia (televiziunea) in cauza?
      • Like 3
    • @ Iron Spike
      check icon
      USR si Digi doh... Marog in teorie ele au infiltrati peste tot, da alea sunt "oficiale" ale lor :)
      • Like 0
    • @
      Spune-mi te rog...noaptea cand dormi, nu te viziteaza vreo doi, trei "infiltrati"?
      • Like 2
    • @ Dimitriu Andi
      check icon
      Spune-mi te rog, folosesti frecvent insinuari asa subtile in privinta sanatatii mintale a interlocutorului in loc de argumente, sau asa mai rar ?

      Ce, ai nevoie de dovezi ca exista infiltrati in presa in orice tara ?
      • Like 0
    • @
      Deh, scuzati-mi ignoranta. Asta referitor la acel "doh".
      Oficiale, spuneti? Ce ingelegeti prin acest "oficial"? Declarate, luate cu certificat de proprietate, cum?
      Sa nu-mi spuneti de gura lumii, ori de niste suspiciuni de-ale dumneavoastra. Ceva dovezi palpabile avem si noi? Si nu cu niscaiva doi-trei infiltrati (dupa cum spuneti - aparent astia sunt peste tot).
      In privinta USR-ului, cred ca era o poveste vehiculata de pesedei - ceea ce ii spune ceva despre gradul de credibilitate.
      Cat despre Digi - cred ca mai degraba este varianta noua a OTV, revizuita si adaugita. Dar naiba sa ma ia daca vad legatura aia evidenta cu serviciile.
      • Like 2
    • @ Iron Spike
      check icon
      Oficial intre ghilimele tocmai pentru ca serviciile nu au cum sa detina ceva oficial. Ma refeream la faptul ca sunt infintate de ele si controlate total, nu doar infiltrate ca altele.

      Sa ceri dovezi solide despre asta cand sarcina serviciilor este tocmai sa fie discrete e cam mult. Dovezile in acest caz nu pot fi decat acumularea de multe "coincidente" interesante. De exemplu cum se face ca in multe institutii ale statului televizoarele prezinta un anumit post :). Sau biografia lui Zoltan Teszari. O anumita "respectabilitate" a postului, singurul de stiri care nu da teleshopping de exemplu. Eu stiu peste 30 de "coincidente", restul va las sa le descoperiti sa nu stric distractia.

      Faptul ca povestea ca USR este vehiculata si de PSD este irelevant, acum nu o sa pretind ca tot ce zic PSD-istii este minciuna doar pentru ca de obicei ce zic este o minciuna :). Aici putem sa pornim cu "coincidentele" de la trecutul lui Ciolos pana la ce a patit Nicusor Dan.
      • Like 0
    • @
      Imi pare rau, insa argumentatia dumneavoastra (daca o pot numi asa) este foarte subtire pentru o acuzatie destul de grava.
      USR-ul poae fi acuzat de naivitate, de care (pare ca) profita din plin o "gascuta". Insa de aici - pana la partidul serviciilor - este o cale prea lunga.
      Nu vreau sa ma erijez in biograful lui Teszari, am destule lucruri de facut. O fi, sau nu o fi, in legatura cu serviciile - destul de discutabil. Cert este doar ce am mai spus - Digi paseste temeinic pe urmele OTV-ului.
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      check icon
      Stilul asta de raspuns se potriveste in politica cand vrei sa vrajesti oamenii, nu la o sectiune de comentarii (acuzatie destul de grava lol).

      Imi aminteste de scenele in care cineva spune un lucru evident la televizor si jurnalistul "aveti dovezi sa nu ne dea in judecata".

      Daca vrei si un articol peer-reviewed care sa demonstreze ca USR este partidul serviciilor o sa fii dezamagit. Asteapta si tu desecretizarea prin 2060 :) Pentru cei din bransa insa este evident.
      • Like 0
    • @
      Stimate domn,
      Sa le luam pe rand:
      1. Nu stiu ce va deranjeaza in raspunsul meu precedent; este ceva mai elaborat decat pretinsa dumneavoastra argumentatie. Ce anume aveam de analizat acolo? Niste afirmatii de genul "cum se face ca in multe institutii ale statului televizoarele prezinta un anumit post" - care ar trebui sa dovedeasca... ce? Daca vreti sa sustineti ceva - veniti cu chestiuni solide - nu panglicarii din acestea.
      2. Acuzatia dumneavoastra ESTE grava, nu stiu ce anume va amuza de ati ajuns sa "lol"
      3. Faptul ca ceva pare pentru dumneavoastra si il declarati ca fiind "evident" - nu il face automat ca fiind si adevarat.
      4. Nu imi este clar la ce bransa va referiti. Daca este vorba de cei din bransa serviciilor, iar dumneavoastra faceti parte dintre ei - este cu totul altceva.

      PS: Ultima data cand am verificat - nu am gasit pe nicaieri ca am agreat sa ne tutuim.
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      check icon
      Raspunsul nu ma deranjeaza, dar mi se pare amuzant. Sa ceri dovezi concrete despre niste activitati ascunse prin definitie :)

      Eu nu incerc sa va conving. M-ati intrebat care sunt si eu v-am spus. Daca aveti nevoie de dovezi concrete despre servicii nu o sa le aflati pe o sectiune de comentarii. Sunteti curios in mod real, sunteti liber sa cercetati personal cum am facut eu cand eram mai tanar. Acuzatia chiar nu mi se pare grava avand in vedere istoria atrocitatilor serviciilor secrete (suficient sa pomenesc MKUltra)

      • Like 0
    • @
      Ce prostii puteți afirma!
      Fix DIGI TV vi se pare securist!
      Extraordinar!!!
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Puteți să exemplificați cum anume pășește DIGI pe urmele OTV?
      • Like 0
    • @ Maria Rusu
      check icon
      Atentie, nu am spus PSD-ist :) Apropo, ce mai face tovarasul Stanila, a fost inlocuit cu tovarasul Volk ?
      • Like 0
    • @ Maria Rusu
      Cateva exemple:
      - Modul in care trag de un subiect pana dincolo de suportabil
      - Comportamentul lamentabil fata de cei ce sunt invitati sa participe telefonic - cu fel de fel de intreruperi, pentru chestiuni ce clar nu sunt urgente; daca mie mi s-ar intampla (greu de crezut) sa fiu in postura unui astfel de invitat - as inchide telefonul imediat, in urma unei astfel de intreruperi inepte
      - Impartirea obositoare a ecranului, intr-o multitudine de ferestre, plus burtiera (inventie clar OTV-ista)
      Sa nu ma intelegeti gresit, nu inseamna ca asta ma face sa ma orientez catre latrinele voiculescene. Dar nu pot sa nu imi exprim dezamagirea in privinta directiei pe care s-a inscris Digi. Chiar daca mai sunt unele emisiuni pe care le urmaresc cu ceva placere, pe general imi da cu minus.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult