Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Papa Francisc a făcut un gest extraordinar pronunțându-se în favoarea parteneriatului civil pentru cuplurile LGBT

Papa Francisc - Profimedia

Foto: Maria Laura Antonelli/AGF/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Papa Francisc a făcut un gest extraordinar pronunțându-se în favoarea parteneriatului civil pentru cuplurile LGBT.

Mă bucur că a facut acest lucru și sunt sigur că declarația lui va avea ecou și în cadrul altor confesiuni decât cea catolică. Mai mult, Francisc dă glas taberei progresiste, raționale, moderate din interiorul Bisericii Catolice iar acest lucru dă, încă o dată, nota unei personalități carismatice și vizionare.

"Sunt copiii Domnului și au dreptul la o familie!"

O afirmație puternică. Hotărâtă. Care scoate catolicismul de sub umbrela spaimelor și prejudecăților istorice cu privire la membrii comunității LGBT.

Sigur, nu-mi fac iluzii că talibanii catolici sau cei ortodocși ar putea înțelege semnificația gestului făcut de Papa. La noi cel puțin, și Iisus Christos dacă s-ar pogorî pe o rază de lumină, înconjurat de îngeri și arhangheli, în metroul care duce spre Dristor, și ar spune același lucru, sunt sigur că s-ar auzi, gutural și isteric:

... Ia zi, bă ... câți bani ți-ai luat să spui asta?...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si poate biserica macar cea catolica tine pasul cu vremurile. La ortodocsi... Poate isi itesc calul din evul mediu si habotnicia proprie. Dialog intre o sefa de manastire si argumente pt egalitatea sexelor noaptea mintii.. Ultims data csnd voi mai imcerca asa cevs.
  • Like 0
 • Iaca ca au incalecat biserica catolica.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Bine zis! Ramasese ultima reduta necucerita.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Parerist check icon
   Noroc ca islamul wahhabit rezista, și sauditii încă ii mai executa. Ultimii apărători ai civilizației.
   • Like 0
 • Gest extraordinar? Dupa attira ani, are o motivatie care nu tine chiar de religie.
  Pe de alta parte, oricum aveau dreptul la parteneriat civil. Iii lasam sa-si traiasca viata asa cum vor, dar nu trebuie sa ne fie bagati pe git.
  • Like 3
  • @ Iancu Jianu
   Parerist check icon
   Like
   Pe de alta parte drepturile civile oricum nu țin de religie. Sau n-ar trebui sa tina într-o tara civilizata....sau o religie civilizata.
   • Like 3
 • Io placand si lui , cine stie. Acus o sa se pronunte si in favoarea pedofiliei , ca am auzit ca preotii catolici sunt experti in asa ceva. Dar bine mie oricum mi se parea dubios ca Isus o avut doar discipoli masculi. Nici nu vreau sa stiu ce faceau in noptile friguroase. O fi stiind Papa ceva. Avand in vedere ca scad cotizatile la cufar sunt buni si astia acum. Orice ban ii bine venit.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Parerist check icon
   Soc și groaza, cu preoții pedofili s-a pronunțat deja. E primul papa care n-a pus batista pe tambal.
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult