Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Papa Francisc a făcut un gest extraordinar pronunțându-se în favoarea parteneriatului civil pentru cuplurile LGBT

Papa Francisc - Profimedia

Foto: Maria Laura Antonelli/AGF/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Papa Francisc a făcut un gest extraordinar pronunțându-se în favoarea parteneriatului civil pentru cuplurile LGBT.

Mă bucur că a facut acest lucru și sunt sigur că declarația lui va avea ecou și în cadrul altor confesiuni decât cea catolică. Mai mult, Francisc dă glas taberei progresiste, raționale, moderate din interiorul Bisericii Catolice iar acest lucru dă, încă o dată, nota unei personalități carismatice și vizionare.

"Sunt copiii Domnului și au dreptul la o familie!"

O afirmație puternică. Hotărâtă. Care scoate catolicismul de sub umbrela spaimelor și prejudecăților istorice cu privire la membrii comunității LGBT.

Sigur, nu-mi fac iluzii că talibanii catolici sau cei ortodocși ar putea înțelege semnificația gestului făcut de Papa. La noi cel puțin, și Iisus Christos dacă s-ar pogorî pe o rază de lumină, înconjurat de îngeri și arhangheli, în metroul care duce spre Dristor, și ar spune același lucru, sunt sigur că s-ar auzi, gutural și isteric:

... Ia zi, bă ... câți bani ți-ai luat să spui asta?...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si poate biserica macar cea catolica tine pasul cu vremurile. La ortodocsi... Poate isi itesc calul din evul mediu si habotnicia proprie. Dialog intre o sefa de manastire si argumente pt egalitatea sexelor noaptea mintii.. Ultims data csnd voi mai imcerca asa cevs.
  • Like 0
 • Iaca ca au incalecat biserica catolica.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Bine zis! Ramasese ultima reduta necucerita.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Parerist check icon
   Noroc ca islamul wahhabit rezista, și sauditii încă ii mai executa. Ultimii apărători ai civilizației.
   • Like 0
 • Gest extraordinar? Dupa attira ani, are o motivatie care nu tine chiar de religie.
  Pe de alta parte, oricum aveau dreptul la parteneriat civil. Iii lasam sa-si traiasca viata asa cum vor, dar nu trebuie sa ne fie bagati pe git.
  • Like 3
  • @ Iancu Jianu
   Parerist check icon
   Like
   Pe de alta parte drepturile civile oricum nu țin de religie. Sau n-ar trebui sa tina într-o tara civilizata....sau o religie civilizata.
   • Like 3
 • Io placand si lui , cine stie. Acus o sa se pronunte si in favoarea pedofiliei , ca am auzit ca preotii catolici sunt experti in asa ceva. Dar bine mie oricum mi se parea dubios ca Isus o avut doar discipoli masculi. Nici nu vreau sa stiu ce faceau in noptile friguroase. O fi stiind Papa ceva. Avand in vedere ca scad cotizatile la cufar sunt buni si astia acum. Orice ban ii bine venit.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Parerist check icon
   Soc și groaza, cu preoții pedofili s-a pronunțat deja. E primul papa care n-a pus batista pe tambal.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult