Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Papa Francisc în România. Suveranul Pontif a oficiat Liturghia în Catedrala Sfântul Iosif și i-a salutat pe românii veniți să-l întâmpine

papa la catedrala

Papa Francisc începe vineri, la Bucureşti, o vizită de trei zile în România, care se va desfășura sub motto-ul „Să mergem împreună!”.

UPDATE: În București plouă torențial. Papa Francisc s-a îndreptat spre Piața Revoluției. Suveranul a fost ovaționat și aplaudat, aclamat de numărul mare de pelerini adunați pe traseul Papei. 

UPDATE: Suveranul Pontif a oficiat Liturghia în Catedrala Sfântul Iosif. La finalul slujbei, Sanctitatea Sa s-a urcat în papamobil de unde a salutat mulțimea adunată. Papa Francisc se îndreaptă către Ateneu unde îl așteaptă sute de oameni, în ciuda ploii.

UPDATE: Sfântul Părinte a ajuns la Catedrala Sfântul Iosif, unde va fi oficiată o liturghie. Președintele Klaus Iohannis și soția sa au ajuns la Catedrală.

UPDATE: Sanctitatea Sa a plecat cu papamobilul de la Catedrala Națională către Catedrala Sfântul Iosif.

UPDATE: Imagini de la ceremonia din Catedrala Mântuirii Neamului (Catedrala Națională):

UPDATE: La Catedrala Mântuirii Neamului a fost rostită rugăciunea ”Tatăl nostru” în latină și în limba română.

„Pâinea pe care o cerem astăzi este și pâinea de care atâția oameni sunt lipsiți zi de zi, în timp ce alții, puțini, au din prisos. Tatăl nostru nu este o rugăciune care relaxează, ci este strigătul față de foametea de iubire a timpului nostru, față de individualismul și indiferența care profanează numele tău, Tată. Ajută-ne să ne fie foame de a ne dărui. Ori de câte ori ne rugăm, amintește-ne că pentru a trăi nu e nevoie să ne conservăm, ci să ne frângem; să împărțim, nu să adunăm; să-i săturăm pe alții, în loc să ne umplem pe noi înșine, deoarece bunăstarea este adevărată numai în măsura în care aparține tuturor”, a spus Papa Francisc, în discursul susținut în Catedrala Națională.

UPDATE: Papa Francisc a ajuns la Catedrala Națională unde sunt sute de oameni care îl aplaudă si îi fac cu mâna Sfântului Părinte. Este primit cu flori si pâine.

UPDATE: Papamobilul marca Isuzu, cu care se va deplasa  Sfântul Părinte (foto). Organizatorii au renunțat însă la papamobil, iar Papa a plecat de la Patriarhie cu Loganul cu care a venit de la aeroport.

UPDATE: „Hristos a-nviat!”, a spus Papa Francisc, în românește, înainte de a-și începe discursul de la Patriarhie.

„Am venit aici ca pelerin ce dorește să vadă chipul Domnului în chipul fraților; privindu-vă, vă mulțumesc din inimă pentru primirea voastră”, a spus Sanctitatea Sa.

Discursul Patriarhului Daniel și al Papei Francisc:

UPDATE: Papa Francisc și Patriarhul Daniel vor spune împreună „Tatăl nostru”. Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhiei. Suveranul Pontif a sărutat crucea de la gâtul Patriarhului Daniel. 

Sfântul Părinte urmează să aibă o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel și apoi o întrevedere cu Sinodul Permanent al BOR, în fața căruia va prezenta cel de-al doilea discurs al vizitei.

UPDATE: Sfântul Părinte se îndreaptă către palatul Patriarhiei.

UPDATE: Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut vineri o audiență privată cu Sanctitatea Sa Papa Francisc, a anunțat Guvernul. 

UPDATE: Suveranul Pontif a plecat de la Palatul Cotroceni la Nunțiatura Apostolică. La poarta Palatului Cotroceni, suveranul Pontif a dat mâna cu mai multe persoane, care l-au aplaudat și i-au scandat numele.

UPDATE: Papa Francisc, cele mai importante declarații, după întrevederea de la Cotroceni cu președintele Iohannis:

„Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dvs tară, la 20 de ani după vizita făcută de Sfântul Ioan Paul al II-lea, și într-o perioadă în care România asigură presedintia UE”

„Vă încurajejez să continuați să lucrați pentru a consolida instituțiile și pentru a face astfel încât poporul dvs să își poată exprima întregul potențial pe care îl deține”

„Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României care cu cultura lor și cu munca lor îmbogățesc țările în care au emigrat și cu roadele angajării lor își ajută familiile rămase în țară”

„Să ne gândim la frații și surorile aflate în străinătate este un act de patriotism, fraternitate și de justiție. Continuați să faceți acest lucru”

„E necesar să mergem împreună. A merge împreună înainte ne cere noblețea de a renunța la ceva din propria noastră viziune, atfel încât să creăm o armonie care să ne permită să înaintăm în siguranță înspre scopuri pe care le împărtășim”

„În felul acesta se poate construi o societate inclusivă în care fiecare să devină un protagonist al bunului comun, o societate în care cei mai slabi, sărăci să nu fie văzuți drept indezirabili, ca obstacole care impiedică mașina să mearga înainte,ci ca pe niște frați pe care trebuie să îi includem pe deplin in viata civilă”

„Urând României prosperitate și pace, invoc pentru întreaga populație belșugul binecuvântării divine”

Dumnezeu să binecuvânteze România”.

UPDATE: Klaus Iohannis, discurs după întrevederea cu Suveranul Pontif:

„Sanctitatea voastră, Europa are nevoie astăzi de modele de conviețuire pașnică, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranței”

„România este un exemplu de bună practică prin modul în care asigură drepturile minorităților”

„Mesajele Sanctității voastre îndeamnă la empatie și actiune in fata saraciei, violentei, migratiei, agresarii mediului sau consumerismului.”

UPDATE: A început întrevederea dintre Papa Francisc și președintele Klaus Iohannis în Palatul Cotroceni.

UPDATE: Sfântul Părinte a salutat garda de onoare în limba română: „Bună ziua!”

UPDATE: Papa a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, cu onoruri oficiale.

UPDATE: Mii de români l-au întâmpinat pe Papa, de-a lungul traseului până la Palatul Cotroceni.

UPDATE:  Papa Francisc a plecat cu un Logan albastru către Palatul Cotroceni, unde va avea loc o ceremonie de bun venit, la intrarea în complexul Palatului Prezidenţial. Suveranul Pontif va face o vizită de curtoazie preşedintelui României, Klaus Iohannis. Tot la Palatul Cotroceni, Papa va avea o întâlnire și cu premierul Viorica Dăncilă.

UPDATE: Papa Francisc a fost întâmpinat de președintele Iohannis și de soția sa, precum și de zeci de prelați. Pe aeroport se scandează: Bine ați venit!


UPDATE: Aeronava a aterizat la București. Suveranul Pontif va fi întâmpinat de președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen. Sute de persoane, între care și mulți copii, așteaptă să îl salute pe Papa Francisc.

UPDATE: Avionul în care se află Papa Francisc urmează să aterizeze pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” (Otopeni) în jurul orei 11:30.

Sanctitatea Sa va vizita şi Iaşiul, Blajul, precum şi Sanctuarul Marian de la Şumuleu-Ciuc. În Capitală şi în ţară au fost luate măsuri speciale de securitate, mii de oameni fiind aşteptaţi să îl întâmpine pe Sfântul Părinte. Prima zi a călătoriei apostolice se va încheia în Piaţa Ateneului, unde vor avea loc mai multe momente artistice. 

În Bucureşti, Papa Francisc poate fi salutat, vineri, în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, zonă în care coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă.

Papa Francisc va pleca spre Roma, duminică, după ora 17.00, de pe Aeroportul internaţional din Sibiu.

Imagini de la vizita Papei Francisc (sursa Inquam Photos):

Programul Papei Francisc în România

Vineri, 31 mai 2019

11:15 Sosirea la Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Otopeni, Bucureşti

Primirea oficială la aeroport

12:05 Ceremonia de bun venit la intrarea complexului Palatului Prezidenţial Cotroceni

12:20 Vizită de curtoazie la preşedintele României în Palatul Prezidenţial Cotroceni

12:50 Întâlnire cu prim-ministrul în Palatul Prezidenţial Cotroceni

13:00 Întâlnire cu autorităţile, cu Societatea civilă şi cu Corpul Diplomatic în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Discursul Sfântului Părinte

15:45 Întâlnire privată cu Patriarhul în Palatul Patriarhal

16:15 Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române în Palatul Patriarhal. Discursul Sfântului Părinte

17:00 Rugăciunea Tatăl Nostru în noua Catedrală Ortodoxă. Salutul Sfântului Părinte

Catedrala Catolică. Piaţa Revoluţiei

18:10 Sfânta Liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. Predica Sfântului Părinte

Sâmbătă, 1 iunie 2019

11:30 Sfânta Liturghie, Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, Miercurea Ciuc, judeţul Harghita

Omilia Sanctităţii Sale

17:25 Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iaşi

17:45 Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile, Palatul Culturii din Iaşi, judeţul Iaşi

Discurs al Sanctităţii Sale

Duminică, 2 iunie 2019

11:00 Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba

Omilia Sanctităţii Sale; „Regina Coeli”

15:45 Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj

Salut al Sanctităţii Sale

17:20 Ceremonia de rămas bun, Aeroportul Internaţional din Sibiu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De remarcat niste lucruri: toata lumea a venit sa=l filmeze nu sa-l vada :) ca o sa-l vada in HD acasa si nu live ca doar au fost acolo. Organizare impecabila si sute de securisti si jandarmi. Din 4 trecatori 6 erau in misiune ca babute mamici skateri si homlesi. Multi au venit cu copii mici in carucioare sau nu care tipau se plictiseau plangeau asa ca filmuletele vor trebui editate audio :)) Nu-i inteleg p-astia care vin cu copiii la evenimente. Nu-i mai descriu ca sa nu zica lumea ca-s rau ca-s cam la fel. Papamobilul prezentat aseara si anume Duster a devenit Isuzu brusc si numai de la Catedrala la Sf Iosif in rest s-a plimbat in Logan iar cei care stateau pe partea gresita l-au ratat. Cred ca daca s-ar fi stiut traseul ar fi fost mai multa lume dar asa lumea s-a adunat pe unde a banuit ca o sa treaca si la punctele de destinatie. La Papa Ioan Paul a fost mult mai multa lume. Mare lucru ca Papa Francisc a venit sa ne viziteze, si 3 zile in toata tara, ceea ce inseamna ca meritam. In rest Papa Francisc face cinste cu brio pozitiei pe care o are. Si nu in ultimul rand codurile portocalii si avertismentele si toate alertele de vreme severa au fost 0 barat. Sa mai zica cineva ca nu sunt forte care le aranjeaza pe toate :)
  • Like 0
 • cromium check icon
  Pe astia cand ii aresteaza SRI-ul, dupa ce moare PAPA?
  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-21480311-psd-apelat-consultanti-israelieni-campania-electorala.htm
  https://www.gds.ro/Actualitate/2017-02-14/sorosismul,-inventat-laborator-de-consilierii-israelieni-ai-lui-dragnea/
  https://www.klughaft.com/about
  https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-strategists-win-Romanian-election-475699
  Mai degraba niciodata...Asta e adevarul: serviciile noastre secrete se ocupa cu facutul unghiilor...Cand au avut ocazia sa puna mana pe nenorocitii astia nu au facut-o desi pun pariu ca stiau cu cine au de a face.Noi insa ne bucuram de PAPA ca ne-a luat la mare unde e soare si tatele sunt goale.
  • Like 0
 • dan check icon

  Sunt ortodox la fel ca majoritatea dar nu pot sa nu remarc ca Papa este foarte umil in Dacie in timp ce Johannis tot din Mercedes coboara.
  Daca comparam cu Preafericitul care are o masina si mai scumpa vedem care este diferenta intre umilinta si ipocrizie.
  Un Papa care refuza hotel de 5 stele, care zboara la economic , fara lanturi de aur la gat fara moaste ,pomeni ....
  Jos palaria pentru cum intelege Papa sa se comporte .
  Stiu ca ma vor "afurisi" multi dar multa multa ipocrizie si minciuna la religia ortodoxa de astazi care traieste din pomeni ,care nu se ocupa de educatie care traieste din pupat de moaste si lipsa de educatie a oamenilor sarmani, din slugarnicie in fata politicienilor si mai ales din intins mana.
  • Like 0
 • Ada check icon
  Apropo, nu era frumos sa il astepte si patriarhul Daniel ? Intreb si eu.
  Dar cum era sa mearga patriarhul Daniel cu Loganul... mai bine nu gandesc atata.
  • Like 1
 • cromium check icon
  Acuma nu ca sunt eu botezat ortodox...oricum nu m-a intrebat nimeni daca vreau, dar ma intreb cum ar fi ca un cotidian de presa sa ignore complet o astfel de stire?Prin ce schimba in bine viata romanilor venirea patriarhului Rusiei sau a Papei? Asta ar trebui sa se incadreze la capitolul NON-STIRI...
  O stire adevarata ar suna asa:
  In cursul zilei de ieri un copil isi incerca noua prastie pe care tatal sau i-a facut-o cadou si un MIG s-a prabusit 10 mile mai departe.Ulterior hingherii chemati de urgenta in satul vecin pentru ca toti cainii latrau in mod ciudat ca turbatii, au descoperit fragmente din cabina Mig-ului in care se afla trupul pe jumatate carbonizat al lui Dughin, la gatul caruia se afla o uriasa cruce de 5 kg de aur batuta cu pietre pretioase, pe care Patriarhul Kiril a revendicat-o deja, dar autoritatile romane pretind ca apartine Tezaurului Romanesc ce nu a mai fost inapoiat de Rusia si prin urmare nu o vom inapoia!
  • Like 0
  • @ cromium
   Ada check icon
   Este o vizita istorica, culturala, religioasa, politica, sa ne bucuram de ea. Atat.
   • Like 1
 • Dorin check icon
  Mă mir că lătrăii PSD iști nu s-au legat de factul .că Papa ar fii venit la Iohanis care e catolic,nu la poporul român.
  • Like 0
  • @ Dorin
   Ada check icon
   Zau de nu m-am gandit si eu la asta.Doar ca acuma tac malc, e inca proaspat rezultatul alegerilor si mai ales condamnarea lui Dragnea. Dar ies ei la atac numai sa prinda un pic de putere.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Presedintele este protestant (mai specific luteran) nu catolic...
   • Like 3
  • @ Radu Iliescu
   cromium check icon
   PAM-PAM!
   • Like 0
  • @ Ada
   cromium check icon
   trebuie "rezolvat" cu consilierii israelieni ai PSD-ului ...sunt tot aia care l-au propulast pe Netaniahu in salvatorul evreilor de poporul palestinian ca sa-l scape de propriile dosare de coruptie.Aia ar trebui arestati pur si simplu si condusi afara din tara cu interdictie pentru ca sunt la fel de periculosi ca un partid de extrema dreapta.
   https://www.hotnews.ro/stiri-politic-21480311-psd-apelat-consultanti-israelieni-campania-electorala.htm
   • Like 0
 • sheicu check icon
  inspirata alegere a acelui vin rosu oferit in dar Papei Francisc. felicitari!
  • Like 1
  • @ sheicu
   In sfarsit, un comentariu la obiect.
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult