Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Papa Francisc taie cu 10% salariile cardinalilor pentru a nu fi nevoit să facă reduceri de personal

Papa Francisc și înalții prelați

Foto: Vatican Media/CPP/IPA/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Suveranul Pontif a decis ca, începând cu 1 aprilie, să micșoreze cu 10% salariile cardinalilor și să reducă veniturile majorității clericilor care lucrează la Vatican, pentru a nu fi nevoit să facă concedieri, relatează Reuters.

Pandemia de coronavirus a afectat din punct de vedere economic Sfântul Scaun, însă Papa, care provine dintr-o familie modestă din Argentina, a subliniat deseori că nu vrea să concedieze oameni în perioade economice dificile

Un purtător de cuvânt a spus că veniturile majorității angajaților laici nu vor fi afectate.

Cardinalii care lucrează la Vatican au salarii de aproximativ 4.000-5.000 de euro şi mulţi dintre ei trăiesc în apartamente mari, care le sunt închiriate mult sub prețul pieței. 

Și ceilalți clerici au cheltuieli reduse de cazare, spre deosebire de angajații laici, care trăiesc în Roma și care au, în marea lor majoritate, și familii. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  Ce păcat că doar Papa are nivelul ăsta elementar de umanitate pentru a decide că e mai bine să reduci niște salarii ca să nu concediezi pe nimeni. La noi, nici simplii salariați nu ar fi de acord cu o asemenea măsură. După ei, potopul!
  • Like 3
  • @ Corina
   Dan check icon
   Dar ,pe la ,noi ,, spagoveanul petrescu macedon ,,, oare ce spune , despre acesta initiativa inteleapta ?
   --- Desigur ca,nimic, Totul pentru ei si numai pentru ei ,
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult