Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Părintele Francisc Doboș, despre sex versus gen în noile cărți de identitate: „Doamne, Tu mi-ai dat sexul, iar eu căutam genul”

Francisc DObos - FB

Preotul catolic Francis Doboș a ironizat disputa generată după ce în noile cărți electronice de identitate cuvântul „sex” a fost înlocuit cu „gen”.

„O țineam sus și tare că sunt Papesa Francisc. Oamenii râdeau de mine, evident. Dar eu am devenit supi și strigam peste tot că sunt discriminată, gen. Mă înțelegi?! Când biologia m-a trezit să merg la baie am descoperit că eram doar Papa Francisc. Iar când m-am trezit din vis am văzut că eram doar popa Francisc. Doamne, tu mi-ai dat sexul iar eu căutam genul. Mulțam că mă trezești mereu la cine sunt cu adevărat :))) Capisci?!, a scris preotul pe pagina sa de Facebook.

Liderii AUR, dar și un penelist, Pavel Popescu, șeful filialei sector 4, s-au declarat nemulțumiți de faptul că în noile acte va apărea în loc de cuvântul sex, cuvântul gen. „Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, au scris reprezentanții AUR pe pagina de Facebook.

Deși în PNL, Pavel Popescu a avut același tip de discurs. „Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris acesta într-un mesaj pe Facebook.

Noua carte electronică de identitate este deocamdată în teste la Cluj-Napoca pentru următoarele șase luni. După sfârșitul acestei perioade, ea va fi introdusă treptat în toată țara. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Iar ne scărpinăm la urechea stângă cu mâna dreaptă.
  De ce nu puteau rămâne așa cum sunt și doar pentru o foarte mică minoritate un buletin aparte? Ori o adăugire la cererea solicitantului? Fiindcă problematic în privința sexului și genului au doar persoanele transgender ori trannssexuale, o minoritate infimă. Chiar unde există posibilitatea, este foarte rar folosită.
  Era exact momentul potrivit să mai dea niște apă la moara AUR.
  PS: mi se confirmă încă o dată că sursa aproape tuturor relelor sunt incompetența, prostia, tendința de a te alinia orbește la niște tendințe pe care nici aceia care le-au elaborat nu le aplică. Numai așa, să zici că ești în rândul lumii...
  • Like 1
 • Așa cum se manifestă acum ordinea prin morfeme, musai că persoana, printre altele, se identifică prin sex biologic, iar substantivul, printre altele, are ca atribut genul. Ca să aflăm sexul persoanei, punem întrebarea « ce ? », iar ca să aflăm genul substantivului punem întrebarea « ce fel de ?». Întrebarea este, ce se vrea a fi identificat prin cărțile de identitate : o persoană sau un substantiv ?
  Ceea ce este posibil, este natural, iar ceea ce poate părea unora bazaconie, altora le poate părea discriminare, și toate pornind de la raportarea la un standard de normalitate. Dacă unei persoane, care face pipi așezat, i se pare că se va simți mai bine în propria piele dacă ceilalți îi vor spune domnule, atunci persoana are libertatea de a-și realiza o atare aparență. Dacă această aparență trebuie asimilată prin normă ca identitate a acelei persoane, atunci într-un caz de urgență medicală, norma poate fi fatală persoanei cu identitatea dată de aparență.
  Cazul bărbatului, care a murit la spital având dureri abdominale, greșit diagnosticate de medici ca urmare a premisei că ei consultă un bărbat, este definitoriu pentru confuzia generată de problema în discuție. Bărbatul venit la spital era de fapt o femeie care era gravidă și intrase în travaliu !
  Cred că toată problematica iscată este o țintă falsă, asta cu alegerea sexului este o metodă de marketing, felul în care definim libertatea nu trebuie să împieteze asupra naturii umane. Dacă găina vrea să nască pui vii, iar lumea este interesată de știre și cumpără ziarul, conceptul are viabilitate comercială !
  • Like 0
 • Ai dreptate. Întrebarea este: de ce ni se impune toată această cretinătate? E exclus să credem că marii mahări ai acestei lumi, nu politicienii, ci cei care hotărăsc de fapt ce și cum să se întâmple, mor de grija amărăștenilor discriminați pe criterii de gen. Tu ai găsit un răspuns: pentru ca indivizii să fie ”moi” și nesiguri, receptivi la spălarea pe creier. Cu siguranță este și asta, dar cred că se urmărește, pe lângă asta, și creșterea conflictualității societății (chiar dacă oficial și fățarnic este promovată toleranța), fiindcă cei normali la cap nu vor accepta așa ceva niciodată - lucru foarte normal, firesc și imperativ. Deci se mai poate urmări și finalitatea cu ”divide et impera”.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Extinderea perceptiei propriei identitati incat sa devina universala nu este acelasi lucru cu stergerea identitatii sau schimbarea acesteia.

  Sa te simti universal nu e acelasi lucru cu a te simti marginit sau un nimic. Din acestea rezulta comportamente diferite.

  Suferim un proces fortat de depersonalizare. Proces subordonat unei ideologii parsive.
  Crearea omului nou, tolerant, prin forta.

  Toleranta (Rezultatul) este in contradictie cu Forta (Metoda).

  Din acest proces nu poate iesi nimic bun. Doar schizofrenie. Dar aceasta se urmareste. Debusolarea societatii, a indivizilor, sa nu mai stie cine sunt. Sa ezite. Sa fie nesiguri. Sa fie moi si slabi, receptivi la spalarea de creier, si sa asimileze orice tampenie.

  • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult