Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Părintele Francisc Doboș, despre sex versus gen în noile cărți de identitate: „Doamne, Tu mi-ai dat sexul, iar eu căutam genul”

Francisc DObos - FB

Preotul catolic Francis Doboș a ironizat disputa generată după ce în noile cărți electronice de identitate cuvântul „sex” a fost înlocuit cu „gen”.

„O țineam sus și tare că sunt Papesa Francisc. Oamenii râdeau de mine, evident. Dar eu am devenit supi și strigam peste tot că sunt discriminată, gen. Mă înțelegi?! Când biologia m-a trezit să merg la baie am descoperit că eram doar Papa Francisc. Iar când m-am trezit din vis am văzut că eram doar popa Francisc. Doamne, tu mi-ai dat sexul iar eu căutam genul. Mulțam că mă trezești mereu la cine sunt cu adevărat :))) Capisci?!, a scris preotul pe pagina sa de Facebook.

Liderii AUR, dar și un penelist, Pavel Popescu, șeful filialei sector 4, s-au declarat nemulțumiți de faptul că în noile acte va apărea în loc de cuvântul sex, cuvântul gen. „Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, au scris reprezentanții AUR pe pagina de Facebook.

Deși în PNL, Pavel Popescu a avut același tip de discurs. „Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris acesta într-un mesaj pe Facebook.

Noua carte electronică de identitate este deocamdată în teste la Cluj-Napoca pentru următoarele șase luni. După sfârșitul acestei perioade, ea va fi introdusă treptat în toată țara. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Iar ne scărpinăm la urechea stângă cu mâna dreaptă.
    De ce nu puteau rămâne așa cum sunt și doar pentru o foarte mică minoritate un buletin aparte? Ori o adăugire la cererea solicitantului? Fiindcă problematic în privința sexului și genului au doar persoanele transgender ori trannssexuale, o minoritate infimă. Chiar unde există posibilitatea, este foarte rar folosită.
    Era exact momentul potrivit să mai dea niște apă la moara AUR.
    PS: mi se confirmă încă o dată că sursa aproape tuturor relelor sunt incompetența, prostia, tendința de a te alinia orbește la niște tendințe pe care nici aceia care le-au elaborat nu le aplică. Numai așa, să zici că ești în rândul lumii...
    • Like 2
  • Așa cum se manifestă acum ordinea prin morfeme, musai că persoana, printre altele, se identifică prin sex biologic, iar substantivul, printre altele, are ca atribut genul. Ca să aflăm sexul persoanei, punem întrebarea « ce ? », iar ca să aflăm genul substantivului punem întrebarea « ce fel de ?». Întrebarea este, ce se vrea a fi identificat prin cărțile de identitate : o persoană sau un substantiv ?
    Ceea ce este posibil, este natural, iar ceea ce poate părea unora bazaconie, altora le poate părea discriminare, și toate pornind de la raportarea la un standard de normalitate. Dacă unei persoane, care face pipi așezat, i se pare că se va simți mai bine în propria piele dacă ceilalți îi vor spune domnule, atunci persoana are libertatea de a-și realiza o atare aparență. Dacă această aparență trebuie asimilată prin normă ca identitate a acelei persoane, atunci într-un caz de urgență medicală, norma poate fi fatală persoanei cu identitatea dată de aparență.
    Cazul bărbatului, care a murit la spital având dureri abdominale, greșit diagnosticate de medici ca urmare a premisei că ei consultă un bărbat, este definitoriu pentru confuzia generată de problema în discuție. Bărbatul venit la spital era de fapt o femeie care era gravidă și intrase în travaliu !
    Cred că toată problematica iscată este o țintă falsă, asta cu alegerea sexului este o metodă de marketing, felul în care definim libertatea nu trebuie să împieteze asupra naturii umane. Dacă găina vrea să nască pui vii, iar lumea este interesată de știre și cumpără ziarul, conceptul are viabilitate comercială !
    • Like 1
  • Ai dreptate. Întrebarea este: de ce ni se impune toată această cretinătate? E exclus să credem că marii mahări ai acestei lumi, nu politicienii, ci cei care hotărăsc de fapt ce și cum să se întâmple, mor de grija amărăștenilor discriminați pe criterii de gen. Tu ai găsit un răspuns: pentru ca indivizii să fie ”moi” și nesiguri, receptivi la spălarea pe creier. Cu siguranță este și asta, dar cred că se urmărește, pe lângă asta, și creșterea conflictualității societății (chiar dacă oficial și fățarnic este promovată toleranța), fiindcă cei normali la cap nu vor accepta așa ceva niciodată - lucru foarte normal, firesc și imperativ. Deci se mai poate urmări și finalitatea cu ”divide et impera”.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult