Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Parteneriat cu Parlamentul Uniunii Europene: UNTOLD vrea să devină primul festival verde din lume și să impună modelul altor evenimente

Organizatorii UNTOLD au anunțat joi, la Bruxelles, intenția de a transforma cel mai mare eveniment muzical din această regiune a Europei în primul festival verde. În parteneriat cu Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din cadrul Parlamentului European (condusă de europarlamentarul român Adina Vălean), fondatorii intenționează să realizeze un set de bune practici care apoi să fie adoptate la toate evenimentele mari de pe continent.

În această toamnă, organizatorii UNTOLD vor lansa alături de Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară din cadrul Parlamentul European o competiție internațională între universitățile din principalele orașe europene, prin care tinerii pot propune proiecte de reciclare-conștientizare. Studenții interesați se vor putea înscrie în echipe de câte 3 persoane pentru a participa la concurs, iar ideile bune vor fi implementate la festivalurile din toată Europa.

Câștigătorii vor fi premiați cu un internship de 1 săptămână în cadrul Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din cadrul Parlamentului European, cu o vizită la UNTOLD 2019, precum și cu finanțarea proiectului și expunerea lui în cadrul festivalului. Fondatorii UNTOLD si Președintele Comisiei de Mediu vor organiza conferințe pan-europene în toate aceste universități pentru promovarea programului lansat la Bruxelles. Organizatorii competiției vor adresa în curând invitația către toate centrele universitare de prestigiu din Europa pentru a lua parte la acest demers. 

“Este pentru prima dată când organizatorii unui mare festival de muzică vin în Parlamentul European și lansează o asemenea inițiativă. Cred că publicul tânăr în special este cel mai dornic și deschis în a afla și a înțelege modalitățile de protejare a mediului înconjurător. Acestea sunt reglementate prin legislații europene adoptate cu succes precum Pachetul Deșeuri sau care urmează a fi negociate precum Strategia pentru plasticul de unică folosință în cadrul Comisiei pe care o conduc. Felicit fondatorii festivalurilor Untold și Neversea pentru angajamentul civic dar și pentru faptul că au ales să facă acest program de conștientizare la nivel european și nu s-au limitat doar la România. Este o mândrie de fiecare dată când un lucru bun pornește din România și se concretizează și în străinătate”, a declarat Adina Vălean, Președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, la lansarea parteneriatului cu UNTOLD.

UNTOLD 2018 începe deja cu câteva măsuri de protejare a mediului care vor fi aplicate în perioada festivalului, între 2 și 5 august. Marii parteneri ai evenimentului au decis ca dincolo de contractele comerciale, să se implice social. Kaufland România va amplasa la UNTOLD un automat de colectare selectivă pentru materiale plastice, Ursus Breweries va implementa un circuit de automate de colectare și reciclare instant a dozelor de aluminiu, iar consumatorii vor putea câștiga premii la fiecare 5 doze reciclate. Coca Cola HBC România va avea cutii speciale de colectare selectivă în perimetrul festivalului, un photobooth care se activează automat în momentul reciclării unei doze, dar și un punct de informare despre importanța colectării selective și reciclării.

În premieră pentru Europa, la UNTOLD, Jaguar va pune la dispoziție SUV-uri 100% electrice care vor fi folosite pentru transportul artiștilor care sunt cap de afiș la concerte.

“Ne bucurăm că suntem primul festival din România și din Europa care încheie un parteneriat cu Comisia pentru Mediu din Parlamentul European ce vizează informarea și conștientizarea publicul tânăr asupra reciclării și a impactului plasticului asupra mediului. Sperăm ca exemplul nostru să fie preluat de toți organizatorii de evenimente din Europa” Bogdan Buta, Director General UNTOLD.

Ivo Belet, Membru Comisia de Mediu, Parlamentul European: “Realizările UNTOLD sunt deja de notorietate la nivel european iar inițiativa pe care ei au lansat-o azi, aici la Bruxelles, poate servi ca model pentru toate celelalte festivaluri din Europa. Noi, în calitate de membri ai Comisiei de Mediu din Parlamentul European, ne angajăm să susținem aceste demersuri mai ales ca ele vin pe fondul unei nevoi acute de conștientizare a publicului asupra necesității reciclarii, iar festivaluri majore precum UNTOLD din România sau Rock Werchter din Belgia, de exemplu, sunt vocile cele mai ascultate de către publicul tânăr.” 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Untold face poluare fonica, tot orasul e umplut de bumtzi bumtzi pentru petrecerea lor. Degeaba faci colectare selectiva, Clujul nu are inca un centru de deseuri, iar Consiliul Judetean nu pare sa se grabeasca sa il construiasca. Noi reciclam modern, dam foc la gunoaie noapte ca hotii si zicem ca e autocombustie.
    • Like 1
  • VARLY VARLY check icon
    No ase....la Cluj se poate, oare la capitala ????
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult