Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Parteneriat cu Parlamentul Uniunii Europene: UNTOLD vrea să devină primul festival verde din lume și să impună modelul altor evenimente

Organizatorii UNTOLD au anunțat joi, la Bruxelles, intenția de a transforma cel mai mare eveniment muzical din această regiune a Europei în primul festival verde. În parteneriat cu Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din cadrul Parlamentului European (condusă de europarlamentarul român Adina Vălean), fondatorii intenționează să realizeze un set de bune practici care apoi să fie adoptate la toate evenimentele mari de pe continent.

În această toamnă, organizatorii UNTOLD vor lansa alături de Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară din cadrul Parlamentul European o competiție internațională între universitățile din principalele orașe europene, prin care tinerii pot propune proiecte de reciclare-conștientizare. Studenții interesați se vor putea înscrie în echipe de câte 3 persoane pentru a participa la concurs, iar ideile bune vor fi implementate la festivalurile din toată Europa.

Câștigătorii vor fi premiați cu un internship de 1 săptămână în cadrul Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din cadrul Parlamentului European, cu o vizită la UNTOLD 2019, precum și cu finanțarea proiectului și expunerea lui în cadrul festivalului. Fondatorii UNTOLD si Președintele Comisiei de Mediu vor organiza conferințe pan-europene în toate aceste universități pentru promovarea programului lansat la Bruxelles. Organizatorii competiției vor adresa în curând invitația către toate centrele universitare de prestigiu din Europa pentru a lua parte la acest demers. 

“Este pentru prima dată când organizatorii unui mare festival de muzică vin în Parlamentul European și lansează o asemenea inițiativă. Cred că publicul tânăr în special este cel mai dornic și deschis în a afla și a înțelege modalitățile de protejare a mediului înconjurător. Acestea sunt reglementate prin legislații europene adoptate cu succes precum Pachetul Deșeuri sau care urmează a fi negociate precum Strategia pentru plasticul de unică folosință în cadrul Comisiei pe care o conduc. Felicit fondatorii festivalurilor Untold și Neversea pentru angajamentul civic dar și pentru faptul că au ales să facă acest program de conștientizare la nivel european și nu s-au limitat doar la România. Este o mândrie de fiecare dată când un lucru bun pornește din România și se concretizează și în străinătate”, a declarat Adina Vălean, Președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, la lansarea parteneriatului cu UNTOLD.

UNTOLD 2018 începe deja cu câteva măsuri de protejare a mediului care vor fi aplicate în perioada festivalului, între 2 și 5 august. Marii parteneri ai evenimentului au decis ca dincolo de contractele comerciale, să se implice social. Kaufland România va amplasa la UNTOLD un automat de colectare selectivă pentru materiale plastice, Ursus Breweries va implementa un circuit de automate de colectare și reciclare instant a dozelor de aluminiu, iar consumatorii vor putea câștiga premii la fiecare 5 doze reciclate. Coca Cola HBC România va avea cutii speciale de colectare selectivă în perimetrul festivalului, un photobooth care se activează automat în momentul reciclării unei doze, dar și un punct de informare despre importanța colectării selective și reciclării.

În premieră pentru Europa, la UNTOLD, Jaguar va pune la dispoziție SUV-uri 100% electrice care vor fi folosite pentru transportul artiștilor care sunt cap de afiș la concerte.

“Ne bucurăm că suntem primul festival din România și din Europa care încheie un parteneriat cu Comisia pentru Mediu din Parlamentul European ce vizează informarea și conștientizarea publicul tânăr asupra reciclării și a impactului plasticului asupra mediului. Sperăm ca exemplul nostru să fie preluat de toți organizatorii de evenimente din Europa” Bogdan Buta, Director General UNTOLD.

Ivo Belet, Membru Comisia de Mediu, Parlamentul European: “Realizările UNTOLD sunt deja de notorietate la nivel european iar inițiativa pe care ei au lansat-o azi, aici la Bruxelles, poate servi ca model pentru toate celelalte festivaluri din Europa. Noi, în calitate de membri ai Comisiei de Mediu din Parlamentul European, ne angajăm să susținem aceste demersuri mai ales ca ele vin pe fondul unei nevoi acute de conștientizare a publicului asupra necesității reciclarii, iar festivaluri majore precum UNTOLD din România sau Rock Werchter din Belgia, de exemplu, sunt vocile cele mai ascultate de către publicul tânăr.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Untold face poluare fonica, tot orasul e umplut de bumtzi bumtzi pentru petrecerea lor. Degeaba faci colectare selectiva, Clujul nu are inca un centru de deseuri, iar Consiliul Judetean nu pare sa se grabeasca sa il construiasca. Noi reciclam modern, dam foc la gunoaie noapte ca hotii si zicem ca e autocombustie.
    • Like 1
  • VARLY VARLY check icon
    No ase....la Cluj se poate, oare la capitala ????
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult