Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Patimile Gabrielei

Gabriela Firea, azilele groazei

Foto - Octav Ganea/ Inquam Photos

Gabriela Firea vrea, în adâncul sufletului ei, să fie un om bun. Așa i-a citit, probabil bunica ei dintr-o Scriptură pe când era mică și atunci a decis că ea va fi un om bun și credincios, un izvor de fapte bune și pioșenie. Dar au apărut gențile de firmă și sacourile de brand, parfumurile de designer și statutul de vedetă, iar mai apoi cel de politician, așa că planurile i-au fost date total peste cap. De asta și-a construit în mintea ei o personalitate coerentă cu Gabriela cea bună, la care aspira încă din copilărie, în timp ce în exteriorul ei nu creștea decât decât o Baroneasă de Voluntari, care, din când în când, știa că trebuie să zică ceva de Dumnezeu. Că, la ce sunt bune toate obiectele de lux, vilele și funcțiile, dacă nu le folosești ca să ridici slavă Domnului?

Vâzând că lumea crede în existența unei Gabriele bune, Baroneasa de Voluntari a înțeles că e necesar să spună mereu povestea propriilor suferințe. Victimizarea i-a venit mănușă, așa că, de fiecare dată când i s-a imputat ceva pe linia activității politice, Baroneasa și-a luat locul cuvenit pe cruce și a anticipat că i se vor șterge rănile cu oțet. 

Așa că fost pregătită pentru scandalul azilelor groazei. Nu vă gândiți că vreo secundă, Baroneasa de Voluntari a experimentat vreo traumă personală în aceste zile. Da, poate nu se aștepta să se ajungă așa departe. Nu e obișnuită cu jurnaliștii insistenți într-o cauză, așa că a folosit prea repede și prea agresiv suita de argumente care i-ar fi făcut patimile mai credibile.

Iar povestea bătrânilor torturați, care încercau să sape un tunel ca să se elibereze de chinuri e, oricum, mult prea puternică în mentalul colectiv. Aici nu vorbim despre un caz Dragnea, care își plătea pupile de la partid din banii instituțiilor publice, nici despre vreo Dăncilă, care până la urmă era doar o persoană căreia nu-i prea plăcuse școala, nici despre vreo Ordonanță 13, care era abstractă pentru majoritatea oamenilor. Acum vorbim despre un caz care și-a pus amprenta mai ales asupra electoratului social-democrat. Electoratul acela care crede că la bătrânețe e mai bine să te bazezi pe un pesedist, că ăla îți dă o cană de apă, la o adică.

Susținând, prin intermediul unor apropiați, perpetuarea acelor lagăre pentru vârstnici, Gabriela a demonstrat că social-democrația este, în cel mai concret dintre feluri, periculoasă. Și a arătat lumii întregi că cei care vorbesc despre credință, la fel ca și cei care se declară public susținători ai vulnerabililor, pot fi niște sociopați feroce. Căci nu e doar ipocrizie aici. E mult mai mult…

Așa că Gabriela și-a dat demisia, sub forma unei ultime patimi, postând imediat pe social-media un veritabil roman-fluviu, în care își explică public suferința. Suferința ei, înțelegeți nuanța… Căci suferințele vârstnicilor bătuți, înfometați, drogați și furați, care ajunseseră să mânânce nasturi de foame nu fac parte din preocupările autentice ale baronesei de Voluntari. Și, culmea, oricât se chinuie public să-și exprime părerea de rău pentru victimele acelei rețele de crimă organizată, pe care ea o cunoștea și o lăsa în pace, nu reușește. Ajunge imediat la propriile ei suferințe. 

Ca și acum: “Am fost prezentată nedrept în mass media din ultimele 10 zile ca un om prefăcut, cinic, surd la suferința celor din jur. Martor este Dumnezeu și martori sunt toți cei care mă cunosc personal, atât pe mine, cât și pe soțul meu, și familia mea, că această imagine arătată publicului cu atâta înverșunare și cheltuială nu este cea reală. (…) În aceste 10 zile de război total pentru demolarea mea și mai puțin pentru aflarea adevărului, am observat că subit, ca la un semn sau o comandă, a existat un singur interes : să se arunce cât mai mult noroi spre mine, cât mai multe dezinformări, să se exercite presiune mediatică asupra mea și a soțului meu, să fim puși la stâlpul infamiei, cu un singur scop.”

Baroaneasa de Voluntari nu reușește, oricât s-ar chinui, cu cruci la gât și cu Dumnezeu în gură, să fie Gabriela cea bună din mintea ei. Nu are empatia necesară. Oricât și-ar dori, ea nu poate trece de limitele personale și nu poate privi cu ochii larg deschiși în afara intereselor și cercului ei. Și poate chiar asta e cea mai mare dintre patimile Gabrielei: incapacitatea de a fi coerentă cu propriile idealuri. Nu e un chin neglijabil…

Problema e că, în contextul lagărelor de vârstnici, patimile Gabrielei sunt, însă, irelevante. Nici auto-crucificarea publică, nici demisiile din Guvern și din organizația de partid nu contează, de fapt. Sunt doar pretexte pentru o descărcare de moment a oamenilor îngroziți de informațiile pe care le-au aflat în ultimele zile. Ce contează, însă, e ca Gabriela, Baroneasă de Voluntari, să plătească pentru toate cele pe care le-a făcut, știut și tolerat pe măsura gravității lor! Așa s-o ajute Dumnezeu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O singura mica observatie. Care nici macar nu o priveste pe Firea. Dna Dancila a terminat o facultate de inginierie. Intr-o vreme in care multi mai vroiau sa fie ingineri. Sunt curios cati bagatori de seama din ziua de azi ar fi fost in stare de asa ceva.
    • Like 0
  • Aceasta ar putea fi și o lecție dură pentru naivii care se lasă duși de nas de diferite aspecte ale celor care încearcă să îi inducă în eroare, cum ar fi aspect fizic, îmbrăcămintea, încălțămintea, accesoriile purtate, automobilul pe care îl conduc, poziția socială, funcția avută, averea, felul de a vorbi, fără a lua în calcul integritatea morală care poate fi jucată ca un rol, purtată ca o mască fără a purtate, felul de a vorbi, atitudinea corporală și gesturile făcute pot crea o impresie bună, dar de multe ori nu exprimă ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise și a draperiilor trase. Integritatea morală contează cel mai mult. Dacă îmi este permis, deși știu că unii poate vor zâmbi plini de superioritate sau poate chiar vor râde de mine, doresc să vă deschid ochii prin a vă spune că în cartea de filozofie și înțelepciune antică "Cartea Schimbărilor", care cu mult timp în urmă a fost comentată și de filozoful antic Confucius, la linia a șasea de la hexagrama douăzeci se spune că această descriere se potrivește unei persoane rare care are atât frumusețe fizică cât și morală. De aici se poate trage concluzia că este bine să nu vă lăsați mințiți de înfățișarea frumoasă unei persoane care încearcă să faceți ceva pentru ea fiindcă persoanele care au în același și frumusețe fizică și morală sunt foarte puține. Adevărata față și-o arată o persoană în momentele de cumpănă ale vieții. Atunci îi cade masca și, în unele cazuri, carcasa aurie pe care o poartă în mod voit sau nu și i se poate citi în suflet.
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Necazul ei nu are legătură cu umilirea, suferința și jaful bătrânilor din "azilele groazei." La gradul ei de îmbuibare, "gențile de firmă și sacourile de brand, parfumurile de designer și statutul de vedetă, iar mai apoi cel de politician" o fac o parvenită insensibilă. A terminat Filologia, a scris versuri:
    "Spune-mi,
    În mine fiind
    Ca verdele în frunza de alior,
    Nu te voi părăsi niciodată,
    Spune-mi zănatecă
    Zărpălatecă, zăpăcitoare
    Zăpăitură, zăpor."
    Într-adevăr, nu e decât o "zărpălatecă zăpăind" pe social-media, îngrozită că toată butaforia care îi servea decorul de mamă a defavorizaților s-a prăbușit.
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Asa o fi, asa n-o fi, poate nu avem noi cantarul ăla la gramaj să ii cântărim pe alții si faptele lor. Patronul azilelor, da, să răspundă. Dar restul... Nu sunt asa sigură. Ati auzit de expresia "semnează ca primarul"? Credeti ca Firea, intre atatea functii, familie, partid, vizite de protocol si cumparat de genti, cum ziceti, avea timp sa faca descinderi sau investigații legate de acele azile?
    Dar problema mea e alta. Pe de o parte, virulenta atacului la persoană, cu o mare siguranță, in mai toate articolele autoarei. (misto si atacul de la femeie la femeie, nu am ce zice, elegant, gingas). Pe de alta parte, o problemă a unei ipocrizii colective. Trecem la Unirii pe lângă oameni desfigurati de mizerie, foame, boli. Nu ii vedem, sunt parte din peisaj. In centrul Bucureștiului. Nu vad ong-urile punând presiune pe primării sa ii strângă pe oamenii aceia si sa ii ingrijeasca. Adaposturi de noapte sunt insuficiente in capitala, cu o capacitate de cateva sute de locuri. Deci ii avem pe oamenii astia flamanzi si murdari printre noi, aici, la vedere, nu in spatele zidurilor in azile, si nu facem nimic.
    Acum niste ani, am fost martora si mic ajutor in următoarea situatie. O prietena a gasit in strada, pe ger, un om in carucior cu rotile, cu ambele picioare amputate. A chemat ambulanța, l-a dus la Municipal. A stat cateva ore la holul de la intrare (intre usile automate) pentru ca mirosea prea tare. In sfarsit, l-au luat, spalat, pansat. Cand l-au ridicat din scaun, pe acesta au ramas viermi. De la municipal au spus franc ca il dau afara (just, nu puteau sa il tina, dar sa il dea inapoi afara, in frig?). Atunci prietena mea a sunat la un azil. Ghici care? Exact al sotilor Saleno, facuti praf de autoare mai acum doua zile, intr-un articol. Nu s-a dat ambulanță de la spital pentru transfer, asa ca am ajutat eu, avand masina. Ne-am dus acolo si era chiar patronul, care l-a acceptat dupa ce a avertizat-o pe prietena mea ca e greu sa iti iei povara intretinerii unui om (ea a platit o vreme, pana ce a reusit sa ii faca o pensie de handicap). Batranul a mai trait un an (avea escare profunde si infectii in sezut si picioare). La câteva vizite, am fost si eu. Un azil foarte curat, desi nu mi-a placut deloc curtea mica, nepotrivita pentru plimbările atator persoane (e drept, mulți erau paralizati etc). Dar nici vorba, cum s-a zis, de mizerie sau infometare sau refuzul vizitelor apartinatorilor. Vorbesc de azilul Saleno, nu de cele ale lui Godei. Deci nu știu prin ce a meritat omul acela o descriere asa dura. Suntem noi umbra oamenilor ăstora, ca sa ii criticam asa tare? Ii talonam, ca sa le stim faptele? Nu va temeti ca roata se va intoarce, intr-un fel sau altul? Nu va doresc asta. E nevoie de solidaritate, dna Dumitrescu. De asa da, de o comunitate de fapte bune. Nu mai scormoniti doar după senzational si scandal. Iar cand aveti ceva de criticat, faceti-o cu răspundere si cu siguranța deplina a spuselor dvs. O aveti? Inca o data, o aveti? Este usor sa scuipi in cin3va si sa il expui in fata a mii de oameni, dar esti sigur pe ce spui? Sa ne temem a ne bate joc de oameni, cu atata voluptate si siguranță. Nu suntem mă-sa sau ta-su să ii stim fiecare pas. Da, e persoana publica, dar asta nu e jurnalism, ci atac la persoana. Deschideti orice publicatie buna din vest (Atlantic, NYT, Le Monde, Figaro etc) si vedeti cum sunt acolo atacati politicienii. Pe fapte si cu echilibru, nu ca la usa cortului.
    • Like 1
    • @ Rucs
      Dan check icon
      Problema lui „Rucs” e că e defazat. Sârma e deja pe făraș, mai sunt câțiva mohicani sau postaci care o mai susțin pe net.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Mai, mai, ce "prietena" aveti mata !!! L-a luat, l-a dus la spital, a reusit sa-i determine pe aia sa-l spele, a avut de unde sa-i plateasca, cateva luni???!!! taxa la caminul respectiv, care banuiesc ca este in jur de 3-4000 lei/luna si in final i-a facut si pensie care sa acopere cheltuielile si sa-i si ramana cativa firfirei pentru diverse. Eu, dupa 40 de ani de munca nu am atatia bani incat sa pot beneficia de o gazduire similara. "Femeia fantastica". In alta ordine de idei: aia de pe strazi carora le plangeti de mila sunt "angajati" ai clanurilor tiganesti mafiote. Ca sa poti cersi, mai ales in sona centrala trebuie sa ai protectie si aprobare. In urma cu ceva ani s-a dat lege impotriva cersitului. Lege ce nu s-a aplicat si este si "uitata". Romania este tara cu multe legi "uitate".
      • Like 0
  • "Patimile Gabrielei" ... "Baroneasa de Voluntari" .... m-am spart de râs în 2023 de bucăți. HASTA LA VISTA, BABY!!! HASTA LA VISTA, FIREA!!!
    • Like 0
  • Cu riscul să mă repet, ăsta va fi un nou caz de tip "fapta nu există" sau "fapta s-a prescris" pentru rechinii ăștia mari. Eventual o condamnare cu suspendare pentru plevușcă.... Sunt gata sa pariez.
    • Like 2
    • @ Dan Filip
      Dan I check icon
      Da, probabil dpdv juridic așa va fi, dar marea problema a PSD este electoratul lui, votanții aceia care acum au vazut ce-i așteaptă dacă, Doamne ferește, ar ajunge într-un cămin de bătrâni, aflat pe mâna partidului lor iubit.
      Iar asta este infinit mai mult decât o eventuală prescriere/condamnare a unei instanțe...
      • Like 1
    • @ Dan I
      Mihai check icon
      Votantii lor au memoria scurta, de obicei sub un an deci pana la alegeri vor uita de scandalul acesta.
      • Like 1
  • Gabriel check icon
    deja pe contul de Facebook al „duamnei” Firea sa activat comentariile (da, a avut comentariile oprite, prieteni stiu de ce) ca sa poata corul de bocitoare sa-i tina trena de Baronesa de Voluntari si sa-i planga de mila
    • Like 0
  • Nume check icon
    De platit nu are ce sa plateasca pentru ca nu cred ca vor exista denunturi, sau documente semnate de ea referitor la ce s-a intamplat. Si oricum pentru o astfel de persoana nu plata unui prejudiciu sau chiar ceva pedepse penale ar avea efect, ci pierdere reputatiei, a puterii, e relevantei institutiei 'nasului" - cum foarte bine se scria acum cateva zile, si mai cel mai si cel mai uitarea. Lumea sa uite de ea, sa nu o mai considere relevanta pentru nimic, pur si simplu "anonima' pana la adanci batraneti. Cred ca pentru aceasta doamna acesta ar fi "pedeapsa" suprema.
    • Like 3
    • @ Nume
      Mihai check icon
      Din pacate faptele si parcursul persoanei respective vor fi uitate mai degraba decat persoana. Acum va lua un an pauza pentru ca sa reapara la alegeri sau dupa intr-un post unde poate fi numita.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult