Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Și ei „îngrijeau” bătrâni...

Romeo și Julia Saleno

Foto: Romeo și Julia Saleno Facebook

Noaptea trecută, polițiștii și pompierii ilfoveni descopereau într-o clădire în construcție din Tunari nu mai puțin de unsprezece oameni, unii dintre ei cu dizabilități, aflați într-o stare deplorabilă. Aceștia proveneau dintr-un centru de specialitate din Pipera, într-o tentativă de ascundere a lor de autorități, în contextul controalelor anunțate de guvern în centrele de bătrâni din zonă. Centrul din Pipera a fost fondat de doi muzicieni, ambasadori ai păcii, filantropi și spirite caritabile, invitați constant la evenimente ale unor fundații și cluburi de binefacere.

Romeo și Julia Saleno sunt numele de scenă ale lui Dumitru și Silvana Șăulean, doi muzicieni din Cluj Napoca, care înființau în 2007 căminul de bătrâni Sfântul Dumitru din Pipera. Înainte, cei doi au mai deținut un azil de bătrâni în Cluj, care s-a închis în cele din urmă, pentru că nu respecta standardele. Acuzații împotriva celor doi au apărut public cu mai bine de un deceniu în urmă. Rude ale oamenilor ținuți în azile se plângeau atunci presei că nu li se permite să-și vadă rudele cazate în căminul din Ilfov, că acestea ar fi fost drogate și înfometate, ba chiar că cei doi ar fi scos la vânzare casa unei bătrâne pe care o țineau în azilul lor. 

În ciuda acestor informații, cei doi au continuat să fie invitați la aniversările și balurile Clubului Rotary, la evenimente de binefacere și au fost prezentați public în interviuri ca fiind “ambasadori ai păcii” și filantropi.

Un nou azil al ororilor iese, astfel, la suprafață și pune în lumina reflectoarelor o temă de dezbatere abordată destul de rar: cât de periculoși sunt filantropii?

Știm cu toții că, de fapt, drumul către iad e pavat cu intenții bune și cu vorbe mieroase. Că Diavolul zâmbește larg, nu urlă. Că e mai ușor să furi, atunci când ești carismatic și e mai simplu să faci rău atunci când, printre două fapte reprobabile, arunci câte o faptă bună. Și atunci nu e de mirare că aceste azile ale ororilor au putut funcționa sub supervizarea discretă a unor oameni care știu să vorbească foarte convingător despre Dumnezeu.

Ca și Gabriela Firea, Julia Saleno vorbește în majoritatea interviurilor date despre relația ei cu Dumnezeu și despre locul privilegiat al iubirii în viața și activitatea ei. “Urmează ziua de mâine, un dar de la Dumnezeu, un privilegiu că o apucăm, că este încă pace şi vă îndemn să ne rugăm pentru viitor” – cam acesta e genul de discurs al Juliei Saleno, atunci când interacționezi cu ea, în calitate de jurnalist. Iar Romeo Saleno se prezintă drept filantrop, ori de câte ori are prilejul. Atunci când nimeni nu-i vede, cei doi sunt în stare de lucruri greu de imaginat.

Se spune că despre pace vorbesc numai cei cărora le lipsește pacea, despre bine numai cei cărora le lipsește binele și despre Dumnezeu numai cei cărora le lipsește Dumnezeu. Și că, în general, trebuie să te temi de omul care-și ridică singur statui.

Or, filantropia asta strigată în toate zările și scrisă prin toate ziarele e, fără îndoială, o formă abjectă de manifestare umană. Oamenii care fac bine nu vorbesc despre asta. Le e jenă. Se simt stingheriți de privirile iscoditoare ale celor din jur. Nu le place să fie puși sub reflectoare pentru niște fapte absolut firești. Căci firească ar trebui să fie facerea de bine. Facerea de rău ar trebui să fie excepția. 

Dar trăim timpuri stranii. Timpuri în care politicienii care fură de la bătrâni poartă crucea la gât ca formă de protecție față de judecata lumii, timpuri în care artiștii vor să fie cunoscuți mai degrabă ca filantropi și iubitori de divinitate, ca să poată droga bătrâni în liniște și să-i poată ascunde prin clădiri în construcție, punându-le viața în pericol.

Cum și de ce s-a ajuns aici e mai greu de înțeles. Poate, pur și simplu, ne place să fim mințiți.

E mai confortabil să credem că omul cu crucea la gât e un om corect și omul care cântă la concerte caritabile e un om bun. Adevărul ar fi tulburător și probabil nu ne place să fim atât de tulburați. Dar a fi în gardă în fața unor persoane care se preocupă să-și construiască o imagine publică din acte de virtute nu e, în aceste vremuri, o idee rea.

Cu cât un om vrea să pară în fața celorlalți mai iubitor și mai bun și mai atașat de valorile absolute ale credinței, cu atât precauția e mai necesară în raport cu el. Și cu atât mai mare e pericolul să te trezești într-o zi cu adevărul în fața ochilor și să nu înțelegi nimic din el.

Binele, Adevărul și Frumosul sunt valori stabile. N-au nevoie să fie strigate în public. Nici măcar șoptite. La fel ca atașamentul față de divinitate, filantropia e reală numai atunci când se manifestă în liniște. Orice formă de exprimare publică a ei are în spate un interes. Și, iată, uneori, interesul poate fi drogarea și înfometarea unor bătrâni pentru a le fura banii și casele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iuliana check icon
    Ar fi de dorit ca internarea în aziluri să fie temeinic verificată pentru a se evita abuzurile de orice fel!
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Filantropi pe banii nostrii si ai nenorocitilor de batrani neajutorati. Pacatul lor va cadea pe copiii lor... o spune Dumnezeu. Aaa, dar ei nu cred in Dumnezeu...
    • Like 0
  • Am ajuns aici din cauza proastei -intentionat- intelegeri a democratiei si a libertatilor omului, din cauza neglijarii -intentionat - a educatiei si culturii, a disciplinei si respectarea legilor, a autoritatilor - vai mama lor de autoritati, corupte - promovarii oricarui venetic,lingau si nu in ultimul rand promovarii habotniciei si popilor repace, inumani. Sa nu sariti ca sunt impotriva credintei in dumnezeu, dar toate lichelele, toti nemerniicii, toti hotii isi atarna cruci de gat, in urechi, de oglinzile masinilor. Si asta nu-i retine de a se comporta ca niste bestii si de a jecmani si vii si morti. Religia practicata de fetele actuale a demonstrat in foarte multe cazuri ca este total inutila, chiar nociva pentru "credinciosi". Deci dupa voluntari a fost o adevarata explozie de situatii leite. Nu va intrebati de ce? Si marea majoritate a criminalilor beneficiaza de protectia psd. Oare ce este psd? Nu cumva o adunatura de ticalosi? Si sa nu-l uitam si pe viermele gretos de voiculescu varanul cu partidul lui alcatuit din nemernici, recte "piedone' proaspat iesit din puscarie, inainte de termen, sigur la presiunea varanului resuscitat. Credeam ca am scapat de el dar a stat la fezandat si odata ce ursarul covrigar de buzau ciola(n)cu a urcat in schema a inceput si varanul sa improste in jurul lui. Vechi si vajnic mentor al abjectiei numita firea. Abia asteaptau spurcaciunile sa ajunga iar sa prade, fara frica. Cascati bine ochii si urechile in timpul pana la alegeri si la votare. Nu lasati libarcile sa se perpetueze. Nu puneti botul la mincinosi, derbedei si hoti dovediti. Nu dovediti neaparat de justitiari dar, dovediti de-a lungul celor 34 de ani. Numai un orb sau profitor ticalos poate sa voteze in continuare cu astia. Cascati bine ochii si la flamanzii auristi si .sosoace. Nu le dati tara pe maini.
    • Like 3
  • Din păcate, există și astfel de persoane care au un suflet negru ascuns într-o carcasă aurie.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Și că, în general, trebuie să te temi de omul care-și ridică singur statui - superb!
    P.S. Si as adauga si companii pentru ca in ultima perioada vad ca cei mai mari poluatori din industrie isi fac reclama cum ne salveaza pe noi de ei insisi...
    • Like 4
  • Mihai check icon
    Ei defapt nu stiau, habar nu aveau, doar SE VEDE ca au frica de divinitate si ca isi IUBESC aproapele, este o inscenare, nunu e chiar conspiratie, hastag rezist a pus gand rau, etc etc etc,
    O sa le auzim pe toate probabil, mai putin regrete sincere. Chiar si daca isi cer scuze in repetate randuri asemena comportament, asemenea metoda de imbogatire este peste orice morala/moralitate. Cum sa te afisezi in haine scumpe, in masini scumpe in locuri scumpe cand totul dar absolut totul este cumparat din suferinta unor oameni neputinciosi? Cum pot acesti oameni sa doarma linistiti, oare cum isi justifica in sinea lor ce au facut? Incalificabil, impardonabil, absolut socant.
    • Like 0
  • Mihaela check icon
    Nu stiu daca e mai confortabil sa credem că omul cu crucea la gât e un om corect, dar vad ca asta e imaginea care de vrea impinsa in fata ca adevar. Nu mai stiu de unde vine si cine o propaga. Cred ca e o combinatie: atat oameni clerici, dar si oameni obisnuiti. E ca o superstitie: trebui sa crezi ca omul care merge perpetuu la biserica e un om de o inalta moralitate, e un om de la care poti invata si e bine sa il ai ca exemplu de urmat.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult