Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pelerin în țara fără conducători providențiali

Papa Francisc la Blaj

Foto: Remus Achim

Am așteptat să treacă 24 de ore după încheierea adunării de la Blaj ca să scriu câteva rânduri. Cu siguranță că, la cald, emanația spirituală – că până la urmă asta a fost, o experiență de atavism spiritual – a celor 100 de mii de pelerini m-ar fi împiedicat să trec dincolo de emoția momentului. Or, aș vrea să mă deslușesc eu însumi mai întâi și apoi să le transmit și neprezenților la Blaj de ce Papa Francisc a creat acest moment de stază națională. Au fost, cred, puțini acei români care n-au avut măcar un moment de admirație, iar de critici sau nemulțumiți n-am auzit deloc. Ceea ce, pentru vremurile pe care le trăim, e într-adevăr, o stare de excepție. I-am zis stază pentru că ne-am oprit un pic în loc să descoperim și să ne încântăm de altceva decât avem zi de zi.

Papa Francisc politician, diplomat. Da, probabil că este unul de excepție. A reușit în mai puțin de trei zile să armonizeze români cu maghiari, catolici cu ortodocși, politicieni cu prelați, politicieni cu politicieni într-o lucrare ce pare într-adevăr dumnezeiască pentru România pe care o trăim acum. A știut când să zâmbească, când să întindă mâna sau doar să facă o plecăciune, când să sărute un crucifix sau când să dea o mângâiere. Un protocol creștinesc desăvârșit și o cunoaștere a sensibilităților noastre fără cusur.

Papa Francisc pilduitor. A venit în România și ne-a învățat cum să ne raportăm la trecut. În timp ce Sanctitea Sa i-a făcut sfinți pe episcopii-martiri greco-catolici și i-a urcat în icoane, noi, națiunea noastră, n-am reușit nici măcar să le punem pozele în manualele de istorie. 2 iunie va fi o zi de recunoaștere și celebrare catolică a sfinților martiri beatificați la Blaj – asta a rezolvat Papa. Dar, poate ar trebui să înțelegem de aici că întâia datorie de venerare e la București, nu la Roma.

Papa Francisc umil recunoscătorul de vinovăție. S-a dus - pentru că așa a dorit, nu i-a cerut nimeni – într-o comunitate de romi din Blaj pentru a-și cere iertare față de discriminările la care au fost supuși de-a lungul vremurilor. Dacă acest episod lipsea din vizita Papei, i-ar fi reproșat cineva ceva? Nu, pentru că nouă, românilor, nu ne este clar încă dacă îi mai discriminăm pe romi sau nu, dacă suntem politically correct sau dacă ne ducem în discriminare pozitivă. Încercăm să-i reintegrăm, nu ne prea reușește, încercăm să ni-i asumăm ca fiind ai noștri, dar nici aici nu ne prea iese. Dar s-a gândit cineva vreodată să înceapă cu o iertare?

Poate din toate acestea vine admirația pentru Papa Francisc. Din revelația că există oameni buni, oameni structural pozitivi, care rămân în mințile lor când ajung în fruntea mulțumilor și care catalizează caractere, spirite, nu le antagonizează. Oameni care știu să fie și statuari și umili, și astrali și cărăuși ai sufletelor necăjite. Ne-am oprit o clipă în loc pentru că nu am mai văzut și nu am mai avut de decenii un conducător providențial. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • antonia check icon
  Pe mine una vizita Papei m-a surprins placut. Chestia e ca, desi imi foarte plac idei din mai toate marile religii, ma consider de ceva timp, atee. Stiu eu de ce ;D
  Nu cred c-a armonizat pe nimeni cu nimeni vizita asta .In privinta politicienilor, stateau acolo unu' langa altu' politicieni care-si trag la gioale before si after aceasta vizita. De asemenea sunt deosebiri intre ce a fost la Bucuresti, Sumuleu, campia de la Blaj si cartierul romilor de la Blaj. N-o sa spun exact, aici, ce.
  Si totusi...
  Aveam o simpatie fata de ideile Papei de ceva timp, fata de modul in care reuseste sa adapteze o religie milenara la zilele noastre, ale internetului, globalizarii, consumerismului, individualismului...Am stat si eu ca multi altii cu ochii umeziti in fata tv-ului si am simtit pe bune emotia aceea care ti-o da imaginea unei multimi adunate intr-o comuniune, de aceasta data una speciala, cea a Papei, care, nu-i asa ? raspandeste lumina lui D-zeu pe pamant.
  Papa e un domn care intelege foarte bine care e rolul unui Papa pe pamant si intelege ca el e acel Papa care poate influenta , de multe ori major si intentional benefic, mentalitati; e foarte open -minded, iar astfel de oameni ma insufletesc.
  Da, Papa Francisc are har.
  Cat despre poporul roman, a fost unul din momentele in care am fost placut surprinsa ca in Ro se poate organiza ceva frumos si bine si ca prelatii ortodocsi pot da un exemplu admirabil de fraternitate si deschidere.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult