Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pensie sau/și salariu?

pensii - getty images

 Foto: Guliver/Getty Images

Nu scriu aceste rânduri ca o pledoarie pro domo (pentru că, în calitate de cercetător I la un institut al Academiei Române, s-ar putea să fac parte dintre fericitele excepții de la noua prevedere referitoare la interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat), ci ca niște considerații de principiu.

Desigur, așa cum se spune, nimeni nu este etern și nimeni nu e indispensabil. Și e firesc să te retragi la un moment dat și să lași unora mai tineri posibilitatea să promoveze și să arate ce pot. Dar, așa cum se spune și mai de demult, și... cine nu are bătrâni să-și cumpere! 

Pensiile bazate pe contributivitate, nu cele… nesimțite, se bazează pe contribuția de-a lungul anilor la care obligă legea. Statul a folosit în tot acest timp banii noștri, pe care noi i i-am încredințat ca să îi păstreze și să-i înmulțească, nu ca să-i cheltuie, și pentru ca la urmă să ni-i restituie, măcar parțial, cât mai apucăm să trăim. Dacă nu am fi fost obligați să-i plătim statului și i-am fi depus la o bancă, am fi primit dobândă la ei în tot acest timp și am fi avut la bătrânețe un venit din care să trăim onorabil. Pensia nu e o pomană pe care ne-o dă acum statul, nici un sacrificiu pe care sunt siliți să-l facă tinerii care muncesc ca să le plătească bătrânilor pensia! Banii de pensie sunt de fapt proprietatea fiecăruia, bani munciți de noi, dar tezaurizați de stat!

Pe de altă parte, este firesc ca orice muncă să fie plătită fără discriminare, indiferent dacă este prestată în mediul privat sau public (perioadă în care se rețin în continuare aceleași dări către stat). Existența pensiei nu are nicio legătură aici, nu trebuie să împiedice justa plată pentru munca suplimentară depusă. E cu totul falsă și revoltătoare imaginea pensionarilor care... sug de la stat, în mod abuziv, și salariul pentru munca suplimentară prestată, și pensia care li se cuvine de drept (și care face parte dintr-un buget total separat)!

Nu mai spun că în cazul cercetătorilor rămași în funcție în continuare după pensionare, conform legii care constituie Statutul cercetătorului, nu este deloc clar pe baza cărei legi, aplicate retroactiv, le-ar înceta contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, dându-li-se doar posibilitatea, eventual, de a da din nou concurs pe același post, deși și-au obținut tot prin concurs, o dată pentru totdeauna, gradul de cercetător I, eventual și de profesor universitar, care nu se pot pierde! Nu mai spun și că persoanele în astfel de situații au și funcții (neremunerate!) de conducători de departamente și de coordonatori de teme de cercetare, iar proiectele la care lucrează nu pot fi întrerupte brusc fără pierderi.

O soluție pentru persoanele din diverse domenii vizate de noua reglementare ar fi, la rigoare, cel puțin încheierea unor contracte de colaborare, pe baza cărora pensionarii care doresc și pot, să lucreze în continuare la anumite proiecte, remunerați corespunzător. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aveti mare dreptate cu contributivitatea, dar marea problema este a politicienilor care promit cresteri masive de pensii si salarii a bugetarilor, un fel de spaga mascata pentru votanti, cu zeci de procente, in conditiile in care cresterea economica este doar cu cateva procente mai mare. In Germania cresterea aceasta este direct corelata cu indicele de inflatie, nu cu dorinta de a accede la putere a unui partid sau altul.
    • Like 1
  • maripos check icon
    Sau pot face voluntariat!
    • Like 0
  • check icon
    Sistemul actual principal de pensii (pilonul I) este evident un JOC DE TIP PIRAMIDAL!!
    Si, din cite stiu, avem o lege care interzice astfel de jocuri!
    Concluzia? S-o traga fiecare cititor...
    • Like 2
  • check icon
    Multa vorba pentru un lucru simplu: pensionarii nu mai pot lucra la stat dec]t daca renunta la pensie! Punct.Toate povestile cu "vai, dar ce ne facem fara expertiza lui X?" sunt doar povesti! Pur si simplu nu exista asa ceva! Demonstratie? Iata una: si daca "pensionarul valoros" nu vrea, ce te faci? Sau daca "pensionarul valoros" tocmai a murit, ce faci? Orice sistem trebuie sa aiba un mecanism care sa-i permita sa functioneze fara "pensionari".
    Si, da, sunt convins ca lumea va merge inainte si dupa moartea mea.
    • Like 5
  • oare de ce numai bugetarii sunt indispensabili ? de ce numai de experienta lor este nevoie ?
    daca nu s-ar mai impune o virsta de pensionare , oare ar mai fi de acord sa lucreze ( doar pe salariu ) pina la 70 de ani ?
    sau sunt atit de indispensabili numai cind cumuleaza pensia cu salariul de bugetar ?
    nu credeti ca daca ar exista pe lumea asta oameni indispensabili, D-zeu poate le-ar da viata vesnica ?
    • Like 0
  • Dorin check icon
    De ce nu se vorbește de cei care au ieșit la pensie cu grupe de muncă.Multe au fost date pe ochi frumoși pe ideea (Băieți buni de ai noștrii ). Cu anii de grupă sa ieșit cu mulți ani înainte la pensie și beneficiarii nu au platit nici o Contribuție.Atunci unde e principiul atât de trâmbițat a Contributivității?Iar ne încadrăm in Șmecheri și Fraieri.
    • Like 3
    • @ Dorin
      Sunt unul din beneficiarii reducerii varstei de pensionare cu lucrul in grupa 1 de munca.Ca sa fiu mai exacta, la contributii pentru aceasta grupa s-au platit sume suplimentare la stat. Si nu sume mici. Este fireasca o masura compensatorie pentru cei care au lucrat in conditii grele si au platit pentru asta ani de zile. Mai documentati-va inainte de a pune etichete.
      • Like 2
    • @ Mihaela Colesica
      Dorin check icon
      Știu multe persoane care nu au muncit nici macar o zi în condiții speciale dar au beneficiat de grupe de muncă și nu au plătit nici un leu în plus contribuiție.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      De obicei le spuneți pe bune însă aici ați picat în capcană: psd pentru a-și atrage voturi a " stimulat " -inclusiv cu promisiuni- anumite categorii, printre care și pensionarii. Asta a dus, ca efect colateral, la învrăjbirea oamenilor, a unor categorii contra altora. Să nu uităm cât rău a putut face acest partid!
      Sunteți tânăr sau n-ați cunoscut cazuri reale. Părinții mei au lucrat în fabrică în condiții cu adevărat grele: gaze, frig, risc, mama a ieșit cu o bronșită cronică de la gaze, mai câte o explozie din când în când; comuniștii preferau să dea ceva la pensie în loc să pună filtre și să crească siguranța. Cei pe care-i știți sunt cazuri "fofilate" cumva. Plus: vârsta de pensionare era mai mică pentru că și populația era în creștere. Mulți s-au pensionat după revoluție pentru că au intrat în șomaj și fabricile se desființau una după alta, nici o șansă de reangajare, oamenii preferau un venit mic decât niciunul. Cred că părinții mei au ieșit cu grupa a doua, nu mai știu însă pensia nu-i vreo avere.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Dorin check icon
      Din păcate specia Fofilaților e destul de mare in România.Un afront la adresa celor care vor muncii cu adevărat o viață întreagă pentru o pensiei amărâtă.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Abia asta e problema. Nu sunt vinovați câinii care se strecoară prin gard ci acela care nu repară gardul. Sau legile făcute special ca să se strecoare știu-ei-cine. O lege nu e perfectă de la început însă e perfectibilă. O faci cât de bine se poate și apoi completezi. Asta dacă vrei și bineînțeles dacă nu-i făcută din start pentru niște. Însă toți ( guverne, parlament) se consideră dumnezei care nu pot greși nici un dram și nu sunt capabili ( și nici nu au instrumente) să evalueze efectele și să remedieze " spărturile ".
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Dorin check icon
      Bineînțeles, au dat din start niște legi pe baza cărora sau pensionat numai ei și neamurile lor.
      • Like 0
    • @ Dorin
      maripos check icon
      A platit angajatorul, nu ei.
      • Like 0
  • la pensie toti contribuim egal: un procent din salariu. Mi se pare firesc ca toti sa ne pensionam la aceeasi varsta si cu pensie procentual din ce am contribuit.
    Din pacate comunismul a supravietuit fix cu aceste avantaje: pensii speciale, armata si securitatea care se pensiona la doar 20 de ani munciti, obiceiiuri ce s-au conservat. E momentul sa terminam cu ele si sa se taie la toti !!!
    • Like 5
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      Nu am nicio legatura cu tagma magistratilor si, pina la un punct, am fost de acord cu "pensiile specile" acordate acestora.
      Sa ma explic: initial, statul roman, pentru ca nu-si permitea sa le plateasca salariile corespunzatoare, la nivelul tarii (adica echivalentul a 2k-3k euro), a venit cu ideea ca "slujiti-ma azi pe 2 lei caci voi face eu legi astfel incit sa fiti rasplati inmiit cind veti iesi la pensie".
      A fost un simplu mod banal al guvernarilor trecute de a arunca povara in spatele viitoarelor guverne, pur si simplu. OK.
      Problema acum e ca magistratii au capatat acele salarii de 2k-3k euro dar nu vor sa renunte la regulile speciale privind pensionarea!
      Din punctul meu de vedere, problema se poate rezolva simplu si asta ar fi trebuit sa reflecte legea pensionarii magistratilor: din vechimea "in cimpul muncii", pina la data in care salariile au devenit corecte se aplica regula "speciala" iar dupa, regula generala, cea a contributivitatii.
      Cu o astfel de lege, in citiva ani (10-20), "pensiile speciale" ar fi devenit extincte si am fi intrat in normalitate (adica aia in care pensia e calculata strict dupa principiul contributivitatii)!
      • Like 2
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu numai " aruncarea poverii " (căci o problemă veșnică e " acum nu sunt bani ") dar și un calcul cinic: îi dai omului nu 2 lei ci un salariu normal, îi promiți pensie specială cu condiția să nu calce pe de lături. Cât mai trăiește acela să mănânce pensia? Oricum mult mai puțin decât perioada cât a lucrat ( în medie). Sistemul funcționează bine în țări civilizate, știu toti și nu se supără căci știu că polițistul de exemplu are toate motivele să fie corect și nu corupt, te va apăra pe tine și nu pe șmecherul care-i strecoară suta de euro în actele la control. România nu e deloc singura țară unde se dau pensii speciale. Însă în alte părți funcționează perfect mecanismele de control ( ai greșit-o, adio ). Plus că românii au luat-o razna de tot, din ce in ce mai mulți care au și salariu mare și pensie uriașă, cum a avut fiecare partid interes să motiveze/recompenseze . Eu văd numai acestea motivele pentru care pensiile speciale ar trebui desființate: s-a sărit demult calul și au ajuns o mită politică.
      • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Nimeni nu spune un lucru elementar, vârsta de pensionare aceeași pentru toți si eliminarea pensiilor speciale, totul plătit proporțional cu contributivitatea. Restul e de bun simt, deficit de angajați, evident îl ții pe pensionar mai departe angajat. Celor cu pensii speciale le asiguri salarii care sa le ofere o pensie pe măsură, totul pe cerere și oferta. Nu am văzut sa scadă corupția în justiție sau sănătate după creșterea salariilor.
    • Like 4
  • In afara unei discriminari evidente actualmente cei ce vantura aceste aberatii -ori/ori impresioneaza pe cei care nu au stiut ce este munca si s-au repezit imediat dupa 1990 sa iasa la pensie;cine-i vinovat?au dorit sa munceasca mai putin ,iar acum din invidie arunca cu pietre.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    După al doilea articol in această notă cred că acest caz al doamnei e cel special al persoanelor în jur de pensie și care au cam fost trași în piept: n-au avut când (și nici n-au știut căci n-a interesat pe nimeni să se știe ) să-și asigure un venit decent. Pe cei foarte tineri care îi condamnă le recomand să se pună în locul lor: au avut profesii care ar fi trebuit să le asigure un trai fără probleme la pensie și au acum un venit rușinos de mic. Shit happens? De aceea discrepanța între nevoile lor și posibilitățile practice. O latură al conflictului între generații, o ceartă pe bani puțini, când conflictele se ascut și dau la iveală egoisme de ambele părți.

    Contrazic o afirmație considerând-o o confuzie a profesiei/titlului cu locul de muncă: un cercetător ca și un medic, ca și un doctor docent are titlul pe viață. Însă nu și jobul. Legea rămâne lege iar vârsta de pensionare este sub incidența legii. Ce te faci cu un cercetător sau un doctor pe viață însă atins de demență? Sau unul care așa vrea, pur și simplu în timp ce tinerii scârbiți o șterg peste hotare? Oare nu și de asta au plecat?

    Contractul de colaborare este nici mai mult nici mai puțin decât...aceeași Mărie cu altă pălărie. Aplicabil strict în sectoarele deficitare și pe durata strictă a deficitului ( în timp ce statul ar trebui să remedieze deficitul în cel mai scurt timp posibil, vise). Și nu-i prima, mai sunt, vezi plata cu ora.
    Post-edit: iar cei extrem de valoroși și capabili încă sunt, cred, extrem de puțini, situații punctuale.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult