Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Ce se va întâmpla însă cu grosul pensiilor speciale din România?

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost votată azi în Parlament. Proiectul a fost adoptat cu 357 de voturi „pentru”. Parlamentarii UDMR s-au abținut la vot. Este vorba despre un proiect PSD, la care au fost aduse amendamente USR si PNL. Și USR PLUS și PNL aveau propriile proiecte de desființare a pensiilor speciale.

Legea a primit anterior un raport de admitere cu amendamente. Unul dintre amendamente prevede încetarea plății inclusiv a pensiilor speciale aflate acum în vigoare.

Cel mai probabil legea va fi considerată neconstituțională de Curtea Constituțională a României.

Guvernul a decis la începutul acestui an că pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților și ale altor categorii beneficiare nu vor mai fi actualizate cu rata medie anuală a inflației, iar acordarea pensiilor pentru aleșii locali va fi suspendată până la data de 1 ianuarie 2022.

Următoarele categorii beneficiază de pensii speciale:

 • corpul diplomatic și consular al României (Legea nr. 216/2015)
 • funcționarii publici parlamentari (Legea 215 /2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006)
 • personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România (Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007)
 • procurorii și judecătorii (Lege 303/2004)
 • personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești şi al parchetelor (Legea nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004)
 • angajații Curții de Conturi (Legea 7/2016 și Decizia CCR 297/2012)

În 2019, statul român a plătit pentru pensii speciale aproximativ 1,27 miliarde de lei. 

Citiți și: 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Toate aceste discutii inutile atata timp ca lucrurile nu se privesc global ci individual. Cum vrem sa arate sistemul de pensii in Romania? Cine, cum , de ce si ce primeste?, respectiv principii si dupa aceea cifre in TOATE domeniile de activitate, mai ales in cele neproductive, respectiv institutiile statului.
  Asa cred ca trebuie discutate aceste aspecte. Dar, eu nu cred ca suntem in stare. Nu avem cu ce si cu cine si de aceea conform traditiei noastra stramosesti facem gargara si numai gargara ca sa ne acoperim nestiinta.
  Cel mai simplu este ca cineva sa aiba curajul sa iasa la rampa si sa spuna: am gresit - toate partidele politice - si este timpul sa corectam
  Dar sa nu incepem cu chestii de genul ca noi le stim pe toate , ci propun sa ne uitam putin si in alte parti, la altii care au lucrurile clare, structurate si asezate. Sa invatam si dupa aceea sa aplicam la scara noastra.
  Altfel totul este perdea de fum, capital politic ieftin si timp pierdut pe banii nostri.
  P.S. Intr-o alta ordine de idei, legat de subiectul de mai sus, observam ca nu se vede nimic constructiv iesit din Parlament sau Guvern in ultimele trei luni, nu cred ca mi-a scapat ceva. Sunt numai polite mai vechi de platit, vanatori de vrajitoare si ministrii au ajuns detectivi particulari care produc dovezi pentru dosare penale. Da, trebuie si acestea, dar mai trebuie sa mai faci si ceva treaba specifica guvernului, nu numai munca de politie.
  • Like 0
 • Specialistul in VORBE,dl.Zegrean bate toba ca restul beneficiarilor in frunte cu dansul,spune ca nu sunt speciale ,ci,de serviciu,indemnizatii,etc,etc.,deci,maretia sa poate n-a auzit de CONTRIBUTIVITATE,care nu da la nimeni pensie ca drept castigat,ci,FURAT,de la cei multi contributori.
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Praf în ochi pentru fraieri.Dar ce ,pensiile militare și ale polițiștilor (care sunt cele mai numeroase , în jur de 400000!!!) nu sunt speciale??? Băieții ăștia au contribuit foarte puțin, s-au deloc..Cumva ia făcut mă-sa Speciali?
  • Like 0
  • @ Dorin
   Polițiștii și militarii au contribuit la bugetul de stat (nu la bugetul asigurărilor sociale) și pensia și-o iau tot de la bugetul de stat (nu de la bugetul asigurărilor sociale). Pensia asta a lor este singura pensie pe care o iau (ca în cazul oricărui pensionar obișnuit), nu e vorba de o adăugare la alt venit sau pensie. Dacă li se suprimă pensia ei rămân fără niciun venit. Sper că nu susține nimeni așa o nebunie. Se poate comenta referitor la modul de calcul și cuantumul pensiei, pentru viitor, nu pentru prezent, fiindcă nu e normal să se schimbe regulile în timpul jocului. Adică nu e normal ca, la angajare, cineva să bată palma cu angajatorul (în cazul de față statul român) pentru niște drepturi și obligații (iar obligațiile merg de la interzicerea unor drepturi civile până la eventualitatea sacrificiului suprem la nevoie) iar la drepturi există și o pensionare la o anumită vârstă, cu o pensie în cuantum decent, iar cu puțin înainte de ieșirea la pensie să i se spună: GHINION, ai luat țeapă. Așa că lăsați-o mai ușor cu ura pentru pensiile militare, că nu ei sunt nesimțiții din România și nu merită asta. Mă refer la majoritatea cazurilor, fiindcă există și aici câte unul mai nesimțit, care a profitat de portițele legii și și-a ”aranjat” o pensie astronomică. Dar astea sunt cazuri rare la militari. Uitați-vă mai bine la magistrați și la politicieni. Și a propos, grijă mare la ordinele de mărime vehiculate, cum ar fi cifra de 4000000 (4 milioane!!!) de pensii de serviciu, total aberantă.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Dorin check icon
   E greșeala mea e vorba de peste 400000 de pensii militare.Toate nu au la baza contribuția și lasă vrăjeli cu , sacrificiul suprem, Toți s-au încadrat în armata pentru salariile mari și pentru faptul că se pot pensiona cu mult înaintea frairilor de rând și să primească mulți ani o pensie pentru care au contribuit destul de puțin.Vor bani mai mulți la pensie să-și facă una privată că au de unde.Nu le convine să-și dea demisia că nu-i ține nimeni cu forța în uniformă.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Indiferent de motivul pentru care au intrat în armată. obligativitatea sacrificiului suprem la nevoie rămâne valabilă, conform jurământului militar, nu e nimeni din armată scutit de asta. Și referitor la ideea că dacă nu le convine să-și dea demisia, asta evident pot să o facă la câțiva ani de la încadrare, cât sunt încă tineri, dar când se apropie de pensie și deja și-au făcut niște socoteli în familie, dacă totul se resetează și li se dă m--e, nu e deloc în regulă.
   • Like 0


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult