Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost votată azi în Parlament. Proiectul a fost adoptat cu 357 de voturi „pentru”. Parlamentarii UDMR s-au abținut la vot. Este vorba despre un proiect PSD, la care au fost aduse amendamente USR si PNL. Și USR PLUS și PNL aveau propriile proiecte de desființare a pensiilor speciale.
Legea a primit anterior un raport de admitere cu amendamente. Unul dintre amendamente prevede încetarea plății inclusiv a pensiilor speciale aflate acum în vigoare.
Cel mai probabil legea va fi considerată neconstituțională de Curtea Constituțională a României.
Guvernul a decis la începutul acestui an că pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților și ale altor categorii beneficiare nu vor mai fi actualizate cu rata medie anuală a inflației, iar acordarea pensiilor pentru aleșii locali va fi suspendată până la data de 1 ianuarie 2022.
Următoarele categorii beneficiază de pensii speciale:
- corpul diplomatic și consular al României (Legea nr. 216/2015)
- funcționarii publici parlamentari (Legea 215 /2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006)
- personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România (Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007)
- procurorii și judecătorii (Lege 303/2004)
- personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești şi al parchetelor (Legea nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004)
- angajații Curții de Conturi (Legea 7/2016 și Decizia CCR 297/2012)
În 2019, statul român a plătit pentru pensii speciale aproximativ 1,27 miliarde de lei.
Citiți și:
- Claudiu Vuță: De ce nu putem majora cu 40% pensiile prin eliminarea pensiilor speciale. O chestiune simplă de matematică
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asa cred ca trebuie discutate aceste aspecte. Dar, eu nu cred ca suntem in stare. Nu avem cu ce si cu cine si de aceea conform traditiei noastra stramosesti facem gargara si numai gargara ca sa ne acoperim nestiinta.
Cel mai simplu este ca cineva sa aiba curajul sa iasa la rampa si sa spuna: am gresit - toate partidele politice - si este timpul sa corectam
Dar sa nu incepem cu chestii de genul ca noi le stim pe toate , ci propun sa ne uitam putin si in alte parti, la altii care au lucrurile clare, structurate si asezate. Sa invatam si dupa aceea sa aplicam la scara noastra.
Altfel totul este perdea de fum, capital politic ieftin si timp pierdut pe banii nostri.
P.S. Intr-o alta ordine de idei, legat de subiectul de mai sus, observam ca nu se vede nimic constructiv iesit din Parlament sau Guvern in ultimele trei luni, nu cred ca mi-a scapat ceva. Sunt numai polite mai vechi de platit, vanatori de vrajitoare si ministrii au ajuns detectivi particulari care produc dovezi pentru dosare penale. Da, trebuie si acestea, dar mai trebuie sa mai faci si ceva treaba specifica guvernului, nu numai munca de politie.