Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pensionul generalului Coldea

Cristian Tudor Popescu---

Pe acest general SRI, Dumitru Dumbravă, nu l-am întâlnit niciodată, nu-l cunosc. Cu Florian Coldea am stat de vorbă de un număr de ori. Mi s-a părut un tip rațional și dedicat meseriei sale, lucrul cu informațiile. Când a ieșit la iveală că ditamai șeful SRI petrecuse concedii prin insule exotice de lux împreună cu pestilențialul infractor Sebastian Ghiță, am fost destul de surprins. L-am întrebat cum a putut să facă așa ceva. Răspunsul: „Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!...”. De atunci, n-am mai schimbat vreun cuvânt cu domnul Coldea.

Justiția, în care gen. Coldea tocmai și-a declarat încrederea, va hotărî dacă și în ce măsură e vinovat în dosarul de trafic de influență în care este cercetat de DNA – nu bătrâna șulfă T. Băsescu, care încearcă acum să se scuture de cel pe care l-a numit peste noapte în fruntea SRI. Deocamdată, în ce a apărut în media, nu observ nicio dovadă a culpabilității sale față de lege. Moralmente însă, faptul că și-a plătit o sumă considerabilă pentru cauțiune, nu mi se pare în regulă. Un fost general SRI n-ar trebui să pună banii între el și Justiție – asta o poate face un om de afaceri oarecare. Și mi-am amintit și zicerea despre „băiatul de pension” S. Ghiță, care a scăpat de pension fugind din țară chiar din sânul unei chermeze SRI. Așa că, un lucru pot să-l spun cu certitudine: domnului Coldea îi place să danseze pe pânza de păianjen dintre hoți și vardiști. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult