Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pentru prea mulți români, comunismul sau legionarismul nu sunt percepute ca ideologii criminale. Adevărata tragedie este că nici azi nu vorbim deschis despre trecutul nostru...

extremism românesc

Foto: Profimedia

România și-a recunoscut rareori greșelile și și-a corectat și mai rar trecutul prin decizii politice clare. Așa se explică de ce, astăzi, mulți români sunt nostalgici după Ceaușescu și după comunism. Paradoxal, unii au trăit în acel regim, alții nu l-au cunoscut niciodată. Cu toate astea, pentru mulți dintre ei, Ceaușescu e văzut ca un „patriot”, un om care „a construit” și „a ținut cu poporul”.

Dar nu doar trecutul comunist e idealizat. Tot mai des, unii români reabilitează Mișcarea Legionară – considerându-i pe legionari drept patrioți care au luptat cu comuniștii și care ar fi putut salva țara de influența rusească. De cele mai multe ori, nici acești oameni nu au trăit acele vremuri. Dar au fost formați într-un sistem care n-a livrat adevărul istoric.

De ce se întâmplă asta?

Pentru că România nu a reușit să spună tinerelor generații ce au însemnat cu adevărat comunismul și legionarismul.

Pentru că ne-am ascuns crimele și greșelile, sub straturi de propagandă și tăcere.

Zeci de ani, înainte de 1989, am fost învățați că suntem un popor de eroi. Dar într-o țară de eroi nu e loc de vinovăție, abuzuri sau crimă.

Când comuniștii au preluat puterea, analiza mișcării legionare a fost redusă la lozincile propagandei. După 1989, rezistența anticomunistă a fost împachetată în povești eroice, dar adesea lipsite de context. Nu mai conta cine erau „eroii”, important era că luptau împotriva comunismului.

Comuniștii n-ar fi putut explica niciodată că legionarii voiau să distrugă democrația, să înlăture monarhia și să impună o dictatură. Pentru că asta voiau și ei. Doar că, spre deosebire de legionari, comuniștii chiar au reușit.

În 1989, Revoluția a fost confiscată de fosta nomenclatură. N-a existat niciun interes pentru democratizarea profundă a statului sau apropierea reală de Occident. Nu am avut procese pentru torționari, nici condamnări politice reale ale regimului. Arhivele au fost închise sau distruse, victimele uitate. Iar „rezistența anticomunistă” a rămas în mentalul colectiv tot ceea ce fusese înainte de ‘89: o mitologie vagă.

Dosarul Revoluției? Încă neterminat. Dar cum ar putea fi altfel, când cei care trebuiau să-l finalizeze sunt chiar cei care au preluat puterea în 1989? Iliescu? Măgureanu? Oamenii sistemului?

România a fost una dintre ultimele țări din Europa de Est care a condamnat oficial regimul comunist.

Școala românească a evitat zeci de ani să explice ce a însemnat comunismul. Programa a fost sărăcită intenționat de elemente esențiale ale istoriei recente.

A urmat perioada mineriadelor – organizate tot de structuri ale fostului regim. Apoi tranziția, care a însemnat nu doar păstrarea puterii de către vechile rețele, ci și îmbogățirea unei noi generații de „lideri” crescuți de nomenclatură.

În ultimii 100 de ani, România nu a reușit și de multe ori nu a dorit să spună adevărul despre extremele politice care i-au marcat istoria: comunismul și legionarismul. Nu a spus nici despre crime, nici despre oroare, nici despre distrugerea valorilor democratice.

Doar în ultimele două decenii s-au făcut câțiva pași. Timizi. Calculați să nu deranjeze taberele care încă susțin, mai pe față sau mai pe ascuns, ideologia legionară sau nostalgii comuniste.

Pentru prea mulți români, care nu se consideră extremiști, comunismul sau legionarismul nu sunt percepute ca ideologii criminale. Sunt „sisteme care au construit”.

Au dat lideri „puternici”. Au „ținut cu țara”!

Adevărata tragedie este că nici azi nu vorbim deschis despre trecutul nostru.

Nici azi nu ne asumăm greșelile, ca popor.

Și tocmai aici liderii politici pot susține și elita țării poate interveni, în corectarea acestor decenii pline de minciuni. Iar această tăcere este o formă tăcută de complicitate. O formă periculoasă de acceptare a extremismului, chiar dacă ne place să credem că nu susținem extremismul!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E absolut normal.
    Dintotdeauna a fost vina altora.
    Nu românii au vândut fabricile, pădurile si restul străinilor, au venit ăia si le-au luat cu japca. Sau pe gratis.
    Nu românii au votat deputatii si senatorii care ii ingroapă de vii ci străinii de la comunitatea europeană. Sau americanii.
    Nah!
    Românii sunt buricul pămantului, si de aceea toti au boală pe noi.
    • Like 0
  • mg check icon
    ..stimate domn, "adevărul istoric" este un oximoron..
    • Like 1
  • ceb check icon
    Nu poporul e vinovat pentru ca nu vede comunismul sau legionarismul ca fiind ideologii criminale.

    Vinovati sunt rusii. Ei au "inventat" arma ideologica. Rusii poarta razboaie pe toate planurile si cu toata lumea. Nu au "prieteni". Nu cred in "valori". , Dupa ei, ar trebui sa fie vorbita limba rusa de absolut toata lumea. Pentru ca e imposibil acest lucru, se multumesc sa impuna ideologia lor criminala in toata lumea, mai ales in tarile din proximitatea uriasului lor teritoriu. O fac metodic, stiind ca mutatiile ideologice se produc in generatii la rand. De aceea avem atat de multi compatrioti care simpatizeaza cu aceste ideologii nocive, care distrug coeziunea sociala.

    • Like 1
  • Ma pot simti vinovat doar pentru ca am permis, prin inactiune, prin ingnoranta sau din pricina unui comfort iluzoriu sa nu taxez, in micul meu univers, clasa ce ne conduce. Atat. Alta vina nu mi-o pot imputa, si nici o muștruluială aplica prin propaganda mediatica nu imi va putea schimba parerea.
    Autorul si multi oameni cu vizibilitate mediatica, au aceeasi retorica "glorificam ce s-a facut pe vremea comunismului" sau "consideram patrioti si oameni cu caracter" anumite persoane sau sisteme ce au fost sau sunt in curs de a fi scoase in afara "legii". Oamenii apreciaza ceea ce vad, ce au simtit, ce este palpabil. Adevarul este ca un sistem ce a asigurat o locuinta si un scop, un loc de munca pentru majoritatea populatiei nu are cum sa fie altfel decat apreciata de acea majoritate. Ca au fost si mere stricate, cu siguranta! Asa cum sunt si acum. Diferenta este că sistemul din trecut nu promova ca modele de succes aceste mere stricate si cu siguranta nu le scotea in prim-plan modelul de viata. Egoismul, calicia, lipsa de scrupule, bisnitaria, mica găinărie sau marele tun, dreptul divin de a acumula "bogatie" indiferent de cine pierde prin acest comportament - toate acestea au fost puse pe un piedestal si acceptate ca noua ordine a lucrurilor, aceea a descurcarii individuale. Cum putem vorbi astfel de simt civic, de patriotism, de caramida pusa la temelia natiei romanesti? Vorbiti mereu de a "constientiza" istoria si ca scoala nu face destul in acest sens... cum ar putea? Cum ar putea cineva sa ponoseasca o era in care a fi inginer insemna ceva, a fi profesor insemna ceva, a fi medic insemna ceva, a fi CINSTIT insemna tot. Ce valori ar trebui promovate azi? Cocalarismul? Imbogatirea rapida? Desteptaciunea corporatista? Bisnitaria autohtona?
    Sunt atatea de spus, dar nu le vreti spuse din simplul fapt ca nu va pun intr-o lumina buna sistemul pretios in care v-ati nascut.
    Cert este ca majoritatea persoanelor ce blameaza sistemul comunist au avut si au o problema cu autocontrolul, cu autosuficienta, cu autoritatea. Acestia au fost in principal cei cărora sistemul capitalist le-a picat manusa pe caracterul lor, atunci au fost plantate semintele ultimilor 35 de ani, acum culegem roadele.
    Vreti sa vorbim de regimuri criminale? Hai sa vorbim!
    Stiti cati oameni mor zilnic din cauza inechitatii mondiale, inegalitatii distributiei bunastarii, sau pur si simplu din pricina actiunilor unor oameni din varf cu un caracter demn de Groapa Marianelor? Cate vieti distruse, cate sperante inabusite din fașă doar pentru ca anumiti oameni s-au nascut in alt loc decat in "incubatoarele" din Palo Alto? Cate familii destramate de aceasta forta numita capitalism ce recompenseaza doar o efemera goana dupa ce produce valoare adaugata? Cate tehnologii salvatoare de vieti direct sau indirect au fost taiate din fașă pentru ca "nu erau fezabile financiar" sau deranjau mari corporații detinatoare de monopoluri in fiecare domeniu esential? Cate interventii asupra fraielor umanitatii trase de catre o mana de indivizi avizi dupa putere? As putea continua toata ziua... Toate astea s-au intamplat in si cu ajutorul CAPITALISMULUI domnul meu, alaturi de multe altele ce au propulsat inegal lumea inainte, total de acord. Dar cine suntem noi sa zicem ca nu s-ar fi putut gasi progres si in alte sisteme, poate nu atat de rapid, da, poate nu atat de "imbogățitor" pentru anumiti indivizi sau industrii, da; dar poate imbogatirea era cu sens, pentru suflet, pentru bunastarea generală.
    Aveam si o gluma in engleză in aceasta idee, sper să o gustați: "I have a joke about trickle down economy, but 99% of you won't get it."
    Ce produce valoare de baza pentru toti s-a automatizat, numai ca cei ce detin automatizarea detin si robinetul. Cu acest robinet manipuleaza piata "liberă" - ce glumă...
    Incredibil ca aveti tupeul sa denumiti un regim criminal, cand cel actual este un drog perfid ce s-a infiltrat si a corupt infinit mai multi indivizi decat ce a putut sa faca vreodata comunismul, fascismul sau orice alt regim pe care va place sa il blamati fara sa il intelegeți.
    Tupeu. Atat aveti și, privind pe geam, atat va trebuie.

    https://youtu.be/Nt6BOorHeLA?si=QPFzKr8n97I4znKT

    https://youtu.be/pk6T0Eb4clY?si=_whcSfOM1YW7T4wm
    • Like 1
    • @ Marin Titus
      Dan check icon
      Tu erai bun și la cămășile brune, și la cravatele roșii.
      • Like 1
  • Cu mult mai important este să luptăm împotriva prostiei, imbecilității, ignoranței, inculturii. Toate acestea cred că sunt cu mult mai periculoase decât să facem o prioritate din inflamarea luptei împotriva extremelor (necesară, în principiu) fie că le numim legionarism, antisemitism, comunism. Cred că este necesar să lăsăm istoricii și critica istorică să analizeze, firește în contextul dat, momente ale istoriei. Mărturisesc că mă deranjează când ni se cere să nu ne referim la mari personalități ale culturii românești ca Vintilă Horia, Vulcănescu, Eliade, Cioran pentru că în tinerețe au avut o anumită orientare ideologică. Nu scoatem un cuvânt însă despre rolul nefast în cultură al comunistului Răutu. Și - din păcate- a fost dus în derizoriu sentimentul național prin folosirea unor politicieni populiști tembeli cu mare aderență la o populație supusă unei spălări pe creier mai bine de o jumătate de secol. Evident toate aceste extremisme trebuiesc combătute dar fără exces de zel.
    • Like 1
  • Simplu: narațiunea luptei "împotriva legionarismului și comunismului" este folosită în 99% din cazuri ca un instrument politic care să sprijine, ironic, l'idéologie du jour, indiferent care. Condamnăm in corpore comunismul SUB TOATE ASPECTELE SALE, ca să demonstrăm "adeziunea neabătută la valorile europene și occidentale ale statului de drept". Amuzant, folosind fix terminologia limbii de lemn de la congresele partidului.
    Idem, în numele "luptei împotriva extremismului" dăm legi capabile să provoace un veritabil autodafé al culturii românești. Pentru că, nu-i așa, Goga e câh Eminescu a avut derapaje, sau, Ferească Domnul, să cităm din Radu Gyr, în nici un caz nu ne interesează să se ridice Gheorghe sau Ion, ironic fix aceeași chestie care îi deranja și pe bolșevici.
    Nu doar că lipsește o analiză ONESTĂ și OBIECTIVĂ a ÎNTREGII istorii românești, cu bune și cu rele, mai mult, modul în care trebuie să ne raportăm la istorie ne este indicat prețios de urmașii ideologilor partidului comunist..
    • Like 3
  • D check icon
    De ce ne-am asuma ‘greșelile ca popor’ pentru ce au făcut o mână de oameni? Nici legionarii și nici comuniștii nu au ajuns la putere prin voință populară. Poate pentru că nu am fost destul de încăpățânați pentru a impune acel punct 8 din Proclamația de la Timișoara, în cazul comunismului. Legionarismul cred că a fost destul de condamnat.

    Am văzut că tot insistați cu articolele astea despre extremism, probabil pentru a susține legea aceea care va îngrădi libertatea de exprimare de frica ‘extremismului’. Câte cazuri de extremism din acesta despre care vorbiți am avut în ultimii ani? Mă refer aici la acțiuni sau fapte, nu la prostiile care se vorbesc pe fb sau tiktok. Vă rog nu mai generalizați cu sintagme gen ‘prea mulți români’. Ce înseamnă ‘prea mulți’? Dați cifre, citați studii, că altfel vorbiți după ureche.

    Mai degrabă am combate minciunile prezente prin tăierea banilor publici care se dau la partide și sunt folosiți pentru propagandă. Dacă dvs, oamenii ceva mai educați, credeți că un articol antisemit de a lui Eminescu are mai mult impact astăzi decât minciuna care se propagă, pe banii noștri, prin mass media de partid atunci suntem departe de liman :(
    • Like 6
    • @ D
      andrei andrei check icon
      vezi ca hitler cand a aparut nu a aparut dintr-o data. ieri era necunoscut si azi e cancelar. nici in rusia bolsevismul nu a aparut peste noapte. ambele au fost lasate ani multi sa coaca si sa creasca.

      dar e grea gandirea critica?


      si imi place cum crezi ca daca vorbesti de un lucru automat ignori altul. gandire de om mic si fara gandire critica. ai votat cu simion si inca te mandresti. MARS
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult