Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pentru România europeană

Copil steagul UE - Profimedia

Foto: Profimedia

Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, respectând alte opțiuni ale oamenilor, eu sunt pentru o Românie euroatlantică și că susțin de mult timp în spațiul public această traiectorie a țării.

România euroatlantică, dacă este bine realizată, este România bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care ne asigură eficient drepturile personale și bunăstarea tuturor (nu doar a unora). Alternativa este obscurantismul și superstițiile, exprimate în structuri conspiraționiste antidemocratice care susțin pseudoștiința și, în timp, prin atacul la știință și religie, în sărăcie și izolare.

Într-o analiză recentă, vorbeam de o polarizare psihoculturală a românilor în trei mari grupuri de oameni:

  • Celor emancipați și conectați deja cu instituțiile euroatlantice le spun să lăsăm din aroganța de a critica și da lecții celorlalți (chiar tuturor) și din luptele de putere dintre noi. „Lecțiile elitei” – așa cum s-au văzut în alegerile din SUA – nu au avut efect, ba poate chiar au motivat comportamente opuse în marea masă a populației generale. Nu ne oprește nimeni să ne exprimăm și să fim activi, dar să o facem pentru cauza bună, nu pentru imaginea noastră publică, să o facem mai în liniște, începând cu cei din jurul nostru, cu „tam-tam” public doar când este absolut necesar. Noi pe noi nu trebuie să ne convingem de calea euroatlantică, ci trebuie să discutăm cu alți români și să-i convingem cu decență pentru România euroatlantică!
  • Celor cu un angajament tradițional (cum erau și bunicii mei) le spun că le înțeleg frustrarea și teama față de prezent și viitor, dar calea este România euroatlantică! România euroatlantică trebuie însă să se facă mai bine cunoscută lor, așa cum intelectualii care au gândit România Mare au putut face asta doar cu poporul alături de ei, popor care, atunci când i s-a explicat și a fost valorizat ca un câștigător al schimbării, i-a înțeles și i-a susținut. Nu putem avea o Românie euroatlantică fără partea tradițională a țării!
  • Celor antisistem (și am mulți prieteni buni aici), mulți și din diaspora românească, le spun că le înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte, cu funcționare proastă sau forme fără fond, care adesea i-au transformat pe unii în pierzători, în timp ce alții erau câștigători, în procesul modernizării euroatlantice a țării. Cred că au fost auziți, dar calea este România euroatlantică! Să nu distrugem țara odată cu instituțiile proaste. Hai să punem împreună conținut bun în instituțiile euroatlantice, astfel încât să nu mai avem pierzători ai modernizării.

În fine, într-o formulare mai transversală, comunităților etnice (altele decât românii) le spun că în România euroatlantică a fi bun cetățean român nu înseamnă doar a fi bun etnic român. Poți să fii un bun cetățean român, fără a fi etnic român. Poate unii reacționează acum emoțional bine la atacul asupra „sistemului” politic mediocru sau la teme antieuropene, dar să fim atenți că în contextul „strămoșismului” prost înțeles și promovat de alternative la România euroatlantică, în esența sa finală nu există loc pentru cetățeni români care nu sunt și etnici români! Tot transversal, bisericii și oamenilor credincioși le amintesc că obscurantismul (misticismul) vede un dușman nu doar în știință, ci și în religie și biserică, ambele încurcându-i planurile de schimbare a lumii prin idei iraționale, mistice și bizare.

Dincolo de românii deja implicați în soarta țării, există aproape o jumătate de țară care nu a participat la alegeri și care trebuie trezită pentru protecția democrației și a României euroatlantice. De aceea sunt pe deplin alături de ideile din comunicatul recent al Academiei Române, care spune că „Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraţionistă, care pune în pericol libertăţile democratice şi siguranţa statului român. În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societăţii româneşti, instituţiilor statului, presei şi tuturor forţelor democratice din ţara noastră îndemnul la maturitate, luciditate şi discernământ, pentru apărarea responsabilă şi solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noştri.„

În fine, ca mesaj final pentru români, spun ca acum să reconstruim bine și pentru toți, nu doar pentru unii, bunăstarea României euroatlantice. Când trebuie să alegi între (1) unii care au intenții proaste, conspiraționiste și antieuropene pentru țară și știu să le implementeze și (2) cei care au intenții bune, euroatlantice, dar poate nu au încă toate abilitățile necesare pentru o Românie euroatlantică, având totuși disponibilitate să învețe de la cei care știu unele lucruri mai bine, calea este una singură: Alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să le implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică! Apoi vom avea timp de analize critice și normalizări.

Articol publicat de blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    E curios cat de mult le "put" unora valorile democratiei, cu care de bun simt ar fi ca toate lumea sa fie de acord... daca le-ar place libertatea. Sigur ca eu ii inteleg pe cei care fac pe bani apologia Rusiei si a dictatorului ei, dar nu-i inteleg pe cei care o fac pe gratis avand numai de suferit... doar pentru ca refuza sa judece realitatea. Minciuna n-a facut bine nimanui, doar i-a amagit inainte sa-i omoare.
    • Like 0
  • Autorul pune foarte bine problema la începutul paragrafului 2: "România euroatlantică, dacă este bine realizată [...]".
    Iată și explicația numărului imens de votanți ai extremei drepte, pentru că în 35 de ani România euroatlantică nu a fost bine realizată, producând beneficii numai pentru unii, în timp ce aproximativ PATRU milioane de români trăiesc sub nivelul decenței.
    Domnul Daniel David punctează bine ce trebuie făcut dar nu pune punctul pe "i". Actualul sistem, așa cum a funcționat în ultimii 35 de ani, s-a dovedit ineficient pentru ZECE milioane de români (6 milioane care au emigrat în căutarea unui trai decent și 4 milioane care au rămas în sărăcie, uitați de clasa politică).
    Punctul pe "i", fără prea multă teoretizare, ar fi schimbarea completă a paradigmei de funcționare a clasei politice, pentru o dezvoltare uniformă pe întregul teritoriu, nu doar a marilor orașe, pentru adresarea problemelor tuturor cetățenilor. Tot ce s-a făcut până acum, repet, are ca rezultat 10 milioane de români nemulțumiți. Acest grup masiv nu mai poate fi dus cu vorba, cu promisiuni electorale, cu planuri de guvernare pentru care nimeni nu își asumă răspunderea și pentru care nimeni nu dă socoteală la sfârșitul mandatului. Este o afecțiune de sistem care necesită reforme de anvergură, austeritate/durere, timp.
    Da, știu, în campania electorală niciun partid și niciun candidat la președinție nu va atinge acest subiect.
    Din această perspectivă, chemarea la vot și a celeilalte jumătăți de votanți s-ar putea să releve un adevăr crunt.
    DA pentru o Românie euroatlantică dar NU pentru modul dezastruos de guvernare care ne-a adus aici!
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Pentru cei care se cred cu Dumnezeu (doar asa, din patriotism pentru tara!), sa se intrebe daca dupa credinta lor il "vad" pe Dumnezeul lor ca pe un dictator sau ca un democrat? Pentru ca Acela ii va judeca...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult