Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pericolele pentru anul 2023: creșteri de taxe, inflație crescută, dobânzi mai mari la credite și o presiune enormă pe capacitatea de investiții a Guvernului

Coș supermarket

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

- Vom fi mai săraci la final de an pentru că începem anul cu creșteri de taxe. De la IMM-uri, la companii mari din sectoare strategice sau proprietari de apartamente de închiriat sau locuit, vom lăsa mai mult politicienilor care nu întorc prea mult din acei bani;

- Inflația nu va scădea sub 2 cifre și ne va da bătaie de cap tot anul. Spirala inflație-salarii este deja declanșată de majorările salariale din sectorul bugetar cu care începe anul și de majorarea salariului minim;

- Cei cu credite bancare (IMM-uri, persoane fizice) vor plăti o dobândă mai mare și care va continua să crească, chiar dacă această creștere nu va mai fi una spectaculoasă. Dobânzile vor rămâne sus din motive legate de inflație;

- Deficitele gemene vor continua să se deterioreze și să se alimenteze reciproc, mai ales în condiții de inflație și dobândă mari: statul produce deficit excesiv —> datoria publică crește —> 40% din datorie este externă —> dobânzile plătite pentru ea alimentează deficitul de cont curent;

- Capacitatea de investiții a guvernului va fi pusă sub o presiune enormă, guvernul trebuind să livreze mai mulți bani la pensii, ajutoare sociale și alte scheme de sprijin care să atenueze efectele inflației. Plus compensările de decontat din acest an, amânate în bună măsură pentru 2023. Altfel partidele din coaliție se vor eroda electoral enorm chiar înainte de alegeri;

- Anul 2023 este cel mai important an din PNRR. Și ca fonduri ce trebuie absorbite, și ca reforme ce trebuie aplicate. Pe unele reforme (pensii speciale, reforma administrativă, reforma sistemului public de pensii etc.), consensul politic nu există, ceea ce pune în pericol totul. Experiența anului care tocmai se încheie arată un ritm deloc încurajator.

- Anul 2023 este an pre-electoral. Puțin probabil să vedem reforme spectaculoase și curajoase. Mai ales într-o coaliție contra firii și contra electoratului din spate. Fiecare din coaliție va trage pentru electoratul lui. Populismul va câștiga, noi toți vom pierde, mai ales pe termen lung. Punctul cheie din prima parte a anului va fi “rotativa”. Ambele partide din coaliție se tem de ea. Rămân la părerea că vor forța ruperea coaliției, după ce vor fi alocate și securizate cele mai importante sume din PNRR și după numirea procurorilor pentru un mandat de 3 ani. PSD se va victimiza, va câștiga electoral dacă intră în opoziție înainte de anul electoral. A mai făcut asta și i-a ieșit de minune. PNL va fi obligat să rămână la guvernare, chiar și din poziția de guvern minoritar, având Președintele în spate. Politic, anul care vine este mai complicat pentru PNL decât pentru PSD. Rotativa devine esențială!

- Mediul de afaceri va fi tratat ca și până acum, o roată la căruță, o vacă de muls taxe, nu un factor real de dezvoltare și prosperitate. Nu un partener, ci un vasal care trebuie să se teamă și să nu crâcnească. Mai ales la impozite născocite peste noapte. Să plătească! Chiar și cu riscul falimentului. Presiunea asupra mediului de afaceri va fi în creștere, vin alegerile!

- Depindem de mila Domnului mai mult ca în alți ani. Cu o creștere economică foarte firavă în 2023, dacă nu plouă suficient sau plouă prea mult, pierdem complet această creștere firavă. Deocamdată nu avem zăpadă, avem temperaturi foarte ridicate în miez de iarnă. Să dea Domnul să nu avem zăpadă de Paște. Domnul fie cu noi!

Concluzia: anul 2023 va fi tot un an de supraviețuire, un an al inflației mari, un an al dobânzilor mari, un an al taxelor mai mari. Pe scurt, mai facem o gaură la curea!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult