Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pizma ucigătoare

 „Hamas nu e o organizație teroristă. Ei își apără pământul”, a cuvântat sultanul Erdogan în Parlament, fiind aplaudat în picioare. Cinismul încremenitor al acestei declarații nu înseamnă numai ură de rasă, antievreism mortal (antisemitism e un termen impropriu, semiți sunt și arabii), e îndreptată direct și agresiv împotriva Occidentului. Și Turcia e membru NATO. Și Turcia cere de decenii azil în Uniunea Europeană.

În Franța sunt 5 milioane de musulmani, cei mai mulți arabi, iar în Cisiordania este arsă pe stradă poza lui Macron. Ca să scape de războaiele civile, dictaturile crunte, subdezvoltarea, sărăcia, sălbăticia din țările lor, musulmanii fug în Europa, în Statele Unite sau în Canada, nicidecum în China și Rusia. După care, mulți dintre ei nu sunt preocupați decât cum să lovească societatea deschisă care i-a primit. 

Gaza este ocazia, nu cauza profundă a nenumăratelor demonstrații și atacuri ale musulmanilor din Occident. Cum e în sprijinul Palestinei ruperea și călcarea în picioare a fotografiilor copiilor israelieni răpiți de Hamas de pe zidurile Europei? 5 (cinci) rânduri de oferte din partea Israelului pentru întemeierea unui stat palestinian, în granițe mai largi decât Gaza și Cisiordania actuale, au fost respinse brutal de-a lungul anilor de către palestinieni. Pentru că sentimentul fundamental care animă lumea musulmană este o varietate a urii numită pizmă. Israelienii sunt singurul popor din lume care și-a făcut țara, a creat-o, la propriu. Au transformat niște bucăți de deșert, printr-o uriașă muncă în comun, aducând uneori pământ cu camioanele, udând cu țevuști la rădăcina fiecărei plante, construind autostrăzi și rețeaua de alimentare cu apă din lacul Galileea. Palestinienii caută de lucru în Israel, unde salariile sunt și de 10 ori mai mari. În loc să-și construiască și ei un stat, împreună cu evreii, îi urăsc de moarte, vor să-i ucidă și să desființeze statul Israel. Care e o societate de tip occidental pe muchia Orientului.

Civilizația Vestului e cea care a realizat progresele omenirii din ultimele sute de ani – în știință, tehnologie, sănătate, educație, infrastructură, drepturi ale omului, toleranță și libertate. Nu cea musulmană, nu cea rusă, nu cea chineză – marea Chină e lider la furt de tehnologie din Occident prin spionaj. Reacția coaliției conduse de Iran-Rusia-China este nu să încerce să se ridice la nivelul Occidentului, prin deschidere și cooperare, ci să facă țăndări ceea ce îi este superior.

Iar pericolul cel mai mare este ca lumea democrațiilor libere să renunțe, pentru a nu fi distrusă, la democrație și libertate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult