Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Plagiatori, complici, coincidențe: cazurile Bode și Ponta

Lucian Bode - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto - Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Statul român are multe forme care îl aseamănă cu statele occidentale. Suntem bogați în instituții, comitete și comiții. Avem Constituție, inclusiv o Curte Constituțională, Parlament, ministere, universități, academii, centre de cercetare. A fost înființat până și un Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), coordonat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Zilele trecute, în timp ce opinia publică era atentă la greva profesorilor și la rotativa guvernamentală, CNECSDTI a decis că Lucian Bode, persoană publică importantă, nu a plagiat în cartea pe care și-a pus numele anul trecut și care era în fapt teza sa de doctorat. Asta după ce plagiatul fusese dovedit de jurnalista Emilia Șercan, apoi confirmat de o comisie numită de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde dl Bode își obținuse titlul de doctorat cu o altă comisie formată din prieteni&complici.

România pare a fi țara „coincidențelor”. Avem exemple nenumărate. Inclusiv în cazul amintit. Este o pură întâmplare că dl Bode este secretar general al PNL și ministru de Interne, aflat în cărțile de partid pentru un nou mandat de ministru în fruntea aceluiași minister, posibil și vicepremier în noul guvern rotitor. După cum tot o întâmplare este că Ministerul Cercetării, care coordonează Consiliul Naționale de Etică, este condus de Sebastian Burduja, prieten și coleg de partid și de guvern cu Lucian Bode. Falanga penelistă a făcut zid în jurul unui hoplit de partid care sângera „academic”.

În trecutul recent am mai văzut și alte potriviri de același tip. Să ne amintim doar de anul 2012, când Victor Ponta, prim-ministru în funcție, a fost dovedit plagiator, inclusiv printr-o decizie a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ministrul Educației din acel moment, neuitatul Liviu Marian Pop, a schimbat cu o viteză uimitoare componența CNATDCU.

Noul Consiliu a decis ce i s-a transmis pe coridoarele puterii: dl Ponta nu plagiase. Falanga pesedistă strângea rândurile în jurul comandantului suprem. Asta în timp ce Comisia de Etică a Universității din București decidea că același doctor în drept plagiase. Ulterior, un alt ministru PSD, Sorin Cîmpeanu, avea să decidă – cu dedicație pentru V. Ponta – că un plagiator putea să renunțe la titlul de doctor; evident, fără alte consecințe.

Se vede din spațiu că plagiatorii și complicii acestora nu dau doi bani pe educație, chiar dacă unii dintre ei ocupă catedre universitare, conduc instituții – inclusiv ministere și guverne – și iau decizii pentru alții. Nu, nu este vorba doar de mult-discutatele procente din PIB pentru educație, ci și – sau mai ales – de lipsa totală de respect pentru ceea ce înseamnă învățământ, cercetare, etică, meritocrație ș.a.m.d. Adică tot ceea ce face cu adevărat ca o societate să fie cu adevărat funcțională, iar un stat să se bazeze pe aplicarea legii, nu pe manipularea ei de către clanurile care dețin la un moment dat puterea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult