Platforma România 100 denunță într-un comunicat propunerile legislative ale unor parlamentari din coaliția de guvernare, care ar fi menite să ușureze viața persoanelor condamnate pentru corupție.
„Fără pușcărie pentru infracțiuni de corupție, aceasta e propunerea PSD, ALDE și UDMR. Chiar dacă victimele infracțiunii de corupție nu sunt întotdeauna la fel de ușor de identificat ca victimele unei agresiuni directe de furt, tâlhărie sau omor, ele sunt cu mult mai numeroase. Când un primar este corupt, victima este întreg orașul, împreună cu șansele de prosperitate ale locuitorilor săi. Din păcate, sunt și cazuri când efectele nu mai sunt atât de difuze. Când autoritățile au închis ochii la avizele ISU, victime au fost cei 64 de tineri care au murit la Colectiv”, se arată în comunicatul transmis de Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloș și miniștri din guvernul tehnocrat.
„Până când parlamentarii puterii nu explică de ce clemența publică trebuie să fie mare pentru hoții cei mari și mică pentru găinari, orice om de bună credință va trage o singură concluzie: acestea sunt măsuri luate exclusiv în folosul celor care vor să ne conducă, deși ne fură. Cel mai grav este că, deși textul inițial al propunerii legislative excludea în mod expres executarea la domiciliu a pedepselor pentru infracțiunile de corupție, membrii grupului parlamentar PSD au insistat asupra reintroducerii acestor infracțiuni printre cele care pot fi pedepsite cu închisoare la domiciliu.”
Reprezentanții Platformei România 100 consideră că legislația penală din România trebuie așezată pe principii juste, în virtutea cărora pedeapsa să reflecte gravitatea activității infracționale.
„Modul în care se execută pedeapsa pentru o anumită infracțiune de corupție trebuie stabilit de judecător, care apreciază în funcție de gravitatea infracțiunii săvârșite și de periculozitatea infractorului. A decide prin lege că, pentru anumite infracțiuni ale „gulerelor albe”, pedeapsa se execută la domiciliu este încă un mod fățiș de a diviza societatea și de a crea categorii speciale care se sustrag rigorii legii penale.
Poziția Platformei România 100 este fără echivoc. Faptele de corupție trebuie sancționate exemplar, atât prin confiscarea bunurilor și sumelor obținute din comiterea infracțiunilor, cât și prin pedepse privative de libertate, în funcție de aprecierea instanței de judecată”, mai arată sursa menționată.
Fostul premier Dacian Cioloș a anunțat săptămâna trecută că din Platforma Romania 100 se va desprinde un partid politic, Mișcarea România Împreună, actele pentru înființarea noului partid fiind depuse vineri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ma gandesc sa merg si ei la CEDO pentru ca statul Roman nu mi-a oferit conditii decente pentru a profesa si trai in Romania!