Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Platforma România 100, despre propunerea PSD de executare la domiciliu a pedepselor pentru corupție: Când autoritățile au închis ochii la avizele ISU, victime au fost cei 64 de tineri care au murit la Colectiv

Dacian Ciolos - partid

Platforma România 100 denunță într-un comunicat propunerile legislative ale unor parlamentari din coaliția de guvernare, care ar fi menite să ușureze viața persoanelor condamnate pentru corupție. 

„Fără pușcărie pentru infracțiuni de corupție, aceasta e propunerea PSD, ALDE și UDMR. Chiar dacă victimele infracțiunii de corupție nu sunt întotdeauna la fel de ușor de identificat ca victimele unei agresiuni directe de furt, tâlhărie sau omor, ele sunt cu mult mai numeroase. Când un primar este corupt, victima este întreg orașul, împreună cu șansele de prosperitate ale locuitorilor săi. Din păcate, sunt și cazuri când efectele nu mai sunt atât de difuze. Când autoritățile au închis ochii la avizele ISU, victime au fost cei 64 de tineri care au murit la Colectiv”, se arată în comunicatul transmis de Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloș și miniștri din guvernul tehnocrat.

„Până când parlamentarii puterii nu explică de ce clemența publică trebuie să fie mare pentru hoții cei mari și mică pentru găinari, orice om de bună credință va trage o singură concluzie: acestea sunt măsuri luate exclusiv în folosul celor care vor să ne conducă, deși ne fură. Cel mai grav este că, deși textul inițial al propunerii legislative excludea în mod expres executarea la domiciliu a pedepselor pentru infracțiunile de corupție, membrii grupului parlamentar PSD au insistat asupra reintroducerii acestor infracțiuni printre cele care pot fi pedepsite cu închisoare la domiciliu.”

Reprezentanții Platformei România 100 consideră că legislația penală din România trebuie așezată pe principii juste, în virtutea cărora pedeapsa să reflecte gravitatea activității infracționale. 

„Modul în care se execută pedeapsa pentru o anumită infracțiune de corupție trebuie stabilit de judecător, care apreciază în funcție de gravitatea infracțiunii săvârșite și de periculozitatea infractorului. A decide prin lege că, pentru anumite infracțiuni ale „gulerelor albe”, pedeapsa se execută la domiciliu este încă un mod fățiș de a diviza societatea și de a crea categorii speciale care se sustrag rigorii legii penale.

Poziția Platformei România 100 este fără echivoc. Faptele de corupție trebuie sancționate exemplar, atât prin confiscarea bunurilor și sumelor obținute din comiterea infracțiunilor, cât și prin pedepse privative de libertate, în funcție de aprecierea instanței de judecată”, mai arată sursa menționată. 

Fostul premier Dacian Cioloș a anunțat săptămâna trecută că din Platforma Romania 100 se va desprinde un partid politic, Mișcarea România Împreună, actele pentru înființarea noului partid fiind depuse vineri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pestele de la cap se strica. Daca nu vom termina definitiv cu cei care incalca , in cunostiinta de cauza, legiile, nu le respecta, nu vom ajunge la niciun rezultat. Pedepse clare si foarte aspre pt cei care le incalca. Cei care cauta sa ocupe functii de conducere, sunt cei care trebuie sa cunoasca legiile, iar in momentul cand le incalca, pedeapsa sa fie dubla pt fapta comisa. De asemeni, cei care ajung sa ne conduca si incalca legiile, foarte usor se poate afla si numarul celor care sunt afectati, stabilindu-se o majorare proportionala a pedepsei. Nu se va ajunge la a se respecta legiile, nici ca vom progresa, Cand promiti ceva, prin continutul programului de guvernare si nu se adevereste punctual, sa fie, din oficiu, demisi si aspru pedepsiti, cu tot ce rezulta prejudiciu material...


    • Like 0
  • Dupa ce in anii 2000 am terminat medicina, parintii mei au fost foarte revoltati cand am intrat in industria farma. Atunci i-am zis maica-mii ca pina si gunoierii lucreaza in conditii mai bune in Romania si pe mai multi bani. Primeam salariu echivalentul a 50$ din care reuseam sa platesc utilitatile unei mici garsoniere si mancarea doar pe 1 saptamana.
    Ma gandesc sa merg si ei la CEDO pentru ca statul Roman nu mi-a oferit conditii decente pentru a profesa si trai in Romania!
    • Like 0
  • Foarte corect este ce a-mi doresc pentru tara vreau sa dorm linistita sa merg pe strada linistita vreau siguranta si pentru copii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult