Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

PNA – Panarama Anticorupție

Cu prilejul dării afară din pușcărie a dlor Voiculescu și Fenechiu, ministrul Justiției Tudorel Toader începe, în fine, să-și facă treaba pentru care a fost pus acolo.

Președintele este eliminat din procesul de numire a procurorilor-șefi DNA, PG, DIICOT, prin propunerea legislativă prezentată de dl ministru. Așa stăteau lucrurile înainte de 2005. Acum, calea pentru înlăturarea lui L.C. Kovesi și Augustin Lazăr este deschisă.

Inspecția Judiciară, cea care verifică DNA, din independentă devine subordonată Ministerului Justiției.

Mesajul către procurori și judecători, să stea în banca lor și s-o lase mai moale cu urmăririle penale și condamnările anticorupție, e conținut în răspunderea în solidar a magistratului împreună cu statul, pentru erori comise în Justiție, precum și în înființarea unei unități speciale de urmărire penală a magistraților.

Președintele Iohannis are posibilități minime de a se opune. Majoritatea parlamentară poate trece peste el, iar CCR, în special prin președintele Dorneanu, a devenit o sculă a actualei puteri.

Înseamnă acestea, stimați Republicani, că DNA va fi retransformată în PNA, cum se numea, înainte de 2005, prescurtarea venind de la Panarama Anticorupție, organism care veghea, prin NUP-uri în serie, să nu cumva să fie deranjat vreun politician sau demnitar de rang înalt?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult