Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

PNA – Panarama Anticorupție

Cu prilejul dării afară din pușcărie a dlor Voiculescu și Fenechiu, ministrul Justiției Tudorel Toader începe, în fine, să-și facă treaba pentru care a fost pus acolo.

Președintele este eliminat din procesul de numire a procurorilor-șefi DNA, PG, DIICOT, prin propunerea legislativă prezentată de dl ministru. Așa stăteau lucrurile înainte de 2005. Acum, calea pentru înlăturarea lui L.C. Kovesi și Augustin Lazăr este deschisă.

Inspecția Judiciară, cea care verifică DNA, din independentă devine subordonată Ministerului Justiției.

Mesajul către procurori și judecători, să stea în banca lor și s-o lase mai moale cu urmăririle penale și condamnările anticorupție, e conținut în răspunderea în solidar a magistratului împreună cu statul, pentru erori comise în Justiție, precum și în înființarea unei unități speciale de urmărire penală a magistraților.

Președintele Iohannis are posibilități minime de a se opune. Majoritatea parlamentară poate trece peste el, iar CCR, în special prin președintele Dorneanu, a devenit o sculă a actualei puteri.

Înseamnă acestea, stimați Republicani, că DNA va fi retransformată în PNA, cum se numea, înainte de 2005, prescurtarea venind de la Panarama Anticorupție, organism care veghea, prin NUP-uri în serie, să nu cumva să fie deranjat vreun politician sau demnitar de rang înalt?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult