Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Politica directorului TNB, Mircea Rusu: Dan Puric și Dughin, da! Solidaritate față de Ucraina, ba!

Mircea Rusu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pe Mircea Rusu l-am văzut prima oară în „Azilul de Noapte”. Mi-a plăcut, un actor interesant, complex, profund. Poate și datorită distribuției excepționale de la vremea respectivă din piesa asta la TNB. Apoi l-am mai văzut tot în niște piese rusești. De mai multă vreme însă am convingerea că actorii în general nu sunt neapărat egali cu personajele pe care le joacă.

Povestea steagurilor e veche la noi, încă de pe vremea lui Caragiale, două la primărie, două la prefectură… Dacă magistralul dramaturg a surprins exact esența comică a patriotismului de bodegă practicat în vremea lui, astăzi alte personaje, în alte decoruri, se chinuie să ne demonstreze că nimic nu s-a schimbat.

L-am auzit pe Mircea Rusu la televizor răspunzându-i lui Mihai Călin la solicitarea acestuia de a proiecta în mod simbolic culorile Ucrainei pe fațada TNB. Inițial am crezut că pur și simplu nu-i pasă noului director interimar, că nu e sensibilizat și nu crede de cuviință să se deranjeze pentru o atare inițiativă. Realitatea însă m-a contrazit, domnul Mircea Rusu are o problema cu ucrainenii, care „nu sunt nici ei așa de corecți”, dar „copiii români din școlile din Cernăuți?”. Deci nu numai că îi pasă, însă are și o convingere, care în mod paradoxal seamănă leit cu poziția AUR. 

S-au proiectat steagurile Ucrainei peste tot în lume, sunt demonstrații de solidaritate, și în România steagurile lor au fluturat lângă steagurile noastre, tot în semn de solidaritate, însă domnul Rusu are o problema cu patriotismul de la 1918, că nici un alt steag nu va flutura deasupra capului nostru. Are naturelul simțitor. În realitate directorul interimar al TNB are o problemă chiar cu vecinii noștri aflați astăzi la o dramatică încercare.

S-a mai propagat o năzbâtie tot din preajma ilustrului domn director, la o solicitare pe care nimeni nu a făcut-o, el a răspuns într-o tiradă demnă de o cauză mai mare, că în nici un caz nu va scoate clasicii literaturii ruse din repertoriul teatrului, că valoare, că universal, că inadmisibil. Marea dilemă la falsa dezbatere e că nimeni nu a cerut asta, chiar și acolo unde s-au eliminat piesele rusești din repertoriu, inițiativa a aparținut instituțiilor respective, nu a venit cineva din afară să solicite. O victimizare patetică și fără sens.

Cu ocazia zilei mondiale a teatrului de pe 27 martie la TNB va susține o conferință domnul Dan Puric, nimeni altul decât cel care îl admiră public pe Dughin și cel care susține un stat eurasiatic pe baze religioase din care să facem și noi parte sub pulpana Rusiei. Domnul Rusu nu are o problema cu asta.

La magnifica serbare organizată de Putin cu ocazia anexării Crimeei s-a cântat din piepturi înflăcărate că „Ucraina, Crimeea, Belarus și Moldova sunt patria mea”, nu patria domnului Rusu, ci patria rușilor. Ar fi interesant de văzut cum comentează domnul director lucrul acesta, precum și partidul de aramă AUR. Oare își vor da arama pe față?

Adevărul este că, din fericire pentru noi, sper eu că pentru marea majoritate, suntem membri NATO și UE. Ucraina nu a avut șansa noastră. Poziția NATO a fost clară, condamnă agresiunea Rusiei și ajută Ucraina. Poziția noastră este și trebuie să fie identică, fără alte discuții inutile și nepotrivite în acest moment. Dacă nu ne impresionează suferința vecinilor noștri, măcar să avem și noi demnitate, onoare și să ne comportăm corespunzător într-o alianță.

În rest, noi rămânem tot la personajele lui Caragiale, să numărăm steagurile, așa se măsoară patriotismul, la metru liniar de pânză.

O veste buna am însă și eu de la Teatrul Național din București. Mergeți la „Regele moare”, o piesă absolut minunată a lui Ionesco în care strălucesc indiscutabil Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Cum naiba ajung numai specimene de astea bugetare să fie parașutate în funcție de conducere și care se cred niște mici Dumnezei balcanici . Dacă îi iubește așa de mult pe ruși de ce nu-și ia Puricul în spinare și să se care la Kremlin . Așa mai scapăm de 2 ultranaționaliști imbecili.
  • Like 4
 • Mihai check icon
  Omul are dreptul la opinie dar cât timp își ia banii de la stat, adică de la cetățeni ar trebui să se alinieze acestora măcar din bun simț iar dacă ar ține așa de mult la crezul său ar putea să își dea demisia mai ales că are și o funcție de conducere. Dacă propovăduiește doctrina Rusiei să trăiască din banii lor.
  • Like 4
 • profun check icon
  Ca-n anii 50, un 'nea Nucu', de la-mpins vagoane, poate înfiera doi mari actori, debitând la gazetă ce trăsnăi vrea.

  Dac-ar fi putut, i-ar fi raportat și la komisarii „poporului” și-ar fi rânjit văzându-i... „săltați”. Totuși până și unii din komisari (ăia cu mai mult de 4 clase) s-ar fi simțit luați de proști când ar fi citit paralela fără noimă făcută de Nucu între steagurile lui Pristanda și proiecțiile steagurilor Ucrainene.

  Altfel, sunt de-a dreptul hilare autodenunțurile involuntare al propriei condiții a autorului, consemnate în fraze de genul:

  „Dacă magistralul dramaturg a surprins exact esența comică a patriotismului de bodegă practicat în vremea lui, astăzi alte personaje, în alte decoruri, se chinuie să ne demonstreze că nimic nu s-a schimbat”.

  „În rest, noi rămânem tot la personajele lui Caragiale, să numărăm steagurile, așa se măsoară patriotismul, la metru liniar de pânză”.

  Ați înțeles!? Nucu numără steagurile, Nucu măsoară patriotismul la metru liniar de pânză... Deci, cine ne-a prezentat esența patriotismului de bodegă!?...  • Like 2
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   Vedeți că vă numără șeful numărul de rânduri. Ar trebui să vă asigurați că întrunește cifra pentru plata de azi.
   Pont: postați seara, aveți șanse ca șeful să fi tras niște păhărele de vodcă și văzând dublu să fie mai generos.
   • Like 10
  • @ Delia MC
   Ai pierdu ocazia sa faci un nanica scurt ! acum , asteapta sa vina seara .
   • Like 2
  • @ profun
   Dorin check icon
   Cât or fi de mari ca actori cei de care ziceți... e discutabil, dar nu e relevant aici.
   Relevant e că ei își folosesc notorietatea / poziția ca trambulină pentru expunerea și impunerea opiniilor lor politice. Or asta este o întreprindere extrem de riscantă, care le poate distruge inclusiv aprecierea activității lor artistice.

   Sper ca asta să se întâmple.
   Oricum pentru mine Puric e un fundamentalist ortodox, un habotnic, adică un încuiat într-o credință. De când am aflat că e intoxicat cu Dughin(isme) îl consider un gunoi. Toxic.
   Despre celălalt nu știu. Dar cine se adună se aseamănă.
   Asemeni și cei care îi ridică în slăvi.
   • Like 8
  • @ Dorin
   profun check icon
   Teoretic, dacă-nghiți pe nemestecate tot ce-ți spune (sau, scuipă?) orice nea Nucu, ai mari șanse să rămâi la nivelul lui de delator util.
   Că, pe de-asupra stă prost și cu logica și bunul simț am demonstrat-o mai sus, așa că n-am să repet.

   Zici că cine se-aseamănă, se-adună. De-aia îi iei apărarea?

   Nu rezonez cu excesele de ortodoxism, dar știu că ajutați de credință multe personalități ale României au trecut mai ușor prin martiriile la care au fost supuși în închisorile comuniste, așa că aș fi mai prudent în a-i numi încuiați pe toți cei care cred cu tărie.

   Cât despre „dughinismul” dlui. Puric și cât îi pasă lui, cu argumente (și umor!) de aceste acuze securiste, prefer să o aflu de la sursă:
   https://www.youtube.com/watch?v=fqRBsmzMwNs&t=606s
   • Like 1
  • @ Delia MC
   profun check icon
   Ca de obicei, niciun argument la subiectul în discuție ci doar atacuri neinspirate la persoană, pur... trolliste...
   • Like 3
  • @ profun
   Dorin check icon
   În replica pe care v-am dat-o nu m-am bazat nici măcar pe o literă a lui Nucu Morar, ci exclusiv pe afirmațiile dv. În mod normal era de așteptat să-mi răspundeți mie direct, la obiect, nu să bateți câmpii continuând războiul cu Nucu, ale cărui susțineri, vezi Doamne!, le-aș fi asimilat.

   Iar de la a crede cu tărie până la fundamentalim pasul este foarte mic, iar Puric l-a facut. Poate doar de Țuțea ne putem îndoi că a făcut acest pas, dar nu și de Puric.
   Fundamentaliștii, de orice religie vor fi fiind ei, sunt gunoiul toxic al omenirii.
   • Like 4
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   Ca de obicei, atacuri la persoană.
   Josnic.
   Cu aceia care înțeleg să combată IDEILE și nu OMUL se poate avea o discuție.
   Atacul la persoană însă nu mai lasă loc de altceva. Bâta știe doar de altă bâtă, simplu. Coborând în registrul bâtei, tot aia primiți.
   Penibil. Cui nu-i place mesajul îl combate pe ăla, nu împușcă mesagerul.
   Dvs va comportați fix ca un trol cu tactica jalnică de a băga bățul prin gard, a jigni gratuit, a unuia care nu știe altceva. Vă insultați singur și vă insultați inteligența. Vă plasați singur în categoria celor care fluieră la concert. Vreți alte reacții, schimbați-vă modul de a interacționa. N-o faceți, rămâne cum am stabilit.
   • Like 6
  • @ Costel Iordanescu
   Delia MC Delia MC check icon
   În schimb dvs nu pierdeți ocazia să ieșiți în evidență ca păduchele în frunte.
   Care parte din " vă recomand să mă evitați " n-ați înțeles? Fiindcă dacă atacați mă simt nevoită să ripostez. Chiar dacă e vorba de cineva cu.care de obicei nu mi-aș pune mintea.
   Mă lasati în pace, vă las și eu, simplu.
   Mare caracter mare și deosebit de valoroase comentarii. Nici un conținut, nici o idee ci doar remarci misogine și jigniri prin care vă desconsiderați singur, nu mă jigniți pe mine.
   • Like 3
  • @ Dorin
   profun check icon
   Dle. eu v-am arătat o poziție publică, direct și la obiect (parcă asta voiați, nu-i așa?), din cea mai credibilă sursă, referitor la relația Puric - Dughin.

   În schimb dvs. vă limitați la reiterarea acelorași invective (precum dl. Morar) la adresa unui artist recunoscut.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   profun check icon
   Scrieți: „Ca de obicei, atacuri la persoană. Josnic. Cu aceia care înțeleg să combată IDEILE și nu OMUL se poate avea o discuție”
   Deși se pare că sunteți doar un bot software, continui VĂ citez pentru a înțelege și cei neavizați:

   „Vedeți că vă numără șeful numărul de rânduri. Ar trebui să vă asigurați că întrunește cifra pentru plata de azi.
   Pont: postați seara, aveți șanse ca șeful să fi tras niște păhărele de vodcă și văzând dublu să fie mai generos”.

   No more comments...
   • Like 0
  • @ profun
   Dorin check icon
   Și dv susțineți că nu aveți nicio legătură cu Putin si/sau cu ideologii care îl inspiră, dar nu știu cum se face că intervențiile dv par a fi primit ștampila „bun de tipar” de la ei.
   De ce m-ar interesa ce zice Puric despre Dughin? E evident că e interesat să-și prezinte versiunea cosmetizată a Adevărului Lui Particular.
   Și mă mai trimiteți și la RTV, o latrină media unde mă apucă greața după nici măcar un minut de vizionare. Mersi, căscați dv gura acolo.

   Iar răstălmăciți mesajul meu. Eu nu i-am contestat lui Puric meritele artistice, alea care vor rămâne în analele teatrului românesc. I-am contestat calitatea umană pe motiv de habotnicie, ceea ce e cu totul altceva.
   Dar dv ori sunteți de rea credință ori sunteți incapabil să înțelegeți un text (ceea ce n-ar fi surprinzător, având în vedere rata analfabetismului funcțional la noi).
   • Like 4
  • @ profun
   Esti atat de prost incat nu stii diferenta intre "credinta" si "religie"?
   • Like 4
  • @ Costel Iordanescu
   Gandalf check icon
   După ce ai intrat în moarte clinică, trebuia să te fi cărat naibii la cimitir (ori crematoriu, mult mai bine) și nu să postezi aberații, imbecilități și nesimțiri pe forumuri...
   Auzi la mine, aștept decență și bun simț de la simieni...
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   Gandalf check icon
   Nu, este infinit de mult mai prost. Și inconștient de asta. Și trebuie să îl suportăm - asta e tragedia.
   • Like 1
 • Sunt Eu Sunt Eu check icon
  Pe de altă parte ... îmi pare rău pentru dna. Marina, la fel ca în cazul dlui. Andi.
  • Like 0
 • Chiar nu se poate opri previzibila, ingretosanta fonfaiala nationalistoortodoxa a unui turnator la secu, inca de pe bancile liceului, de ziua internationala a teatrului? Duhoarea transpiratiei dughinistese intruchipata verbal se va raspandi din nou ca un gaz toxic iritant dinspre limbuta lui parsiva spre urechile noastre ? unui
  • Like 6
 • Putin-Dughn-M. Rusu-Romascanu-PSD-AUR. Clar?...Mergeți și protestati, mâine, în fața TNB, când trădătorul Puric va fi înăuntru.
  • Like 5
  • @ Vladimir Bogdan
   Ei bine,chiar dacă ați avut altă intenție,ați punctat perfect:AUR este un apendice al PSD,care prin apendice își prezervă favoarea tătucului Putin adăpat cu idei de înapoiatul pe nume Dughin.
   • Like 2
 • Mda, suntem buni la dat din gură, la paradă de sentimente oportuniste...
  • Like 2
 • Paul check icon
  Avem cel puțin trei categorii de putinisiti:
  1. Naționaliști tembeli
  2. Anarhiști debili
  3. Talibani creștini

  Întrebarea este daca măscăriciul asta de la TNB alaturi de ratarea aia de puric pot fi băgați in una din clasele de mai sus, sau reprezintă o noua clasa combinata…
  • Like 14
  • @ Paul
   Va rog corectati, la pct. 3 litera "ș" e in plus.
   • Like 9


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult