Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Politica directorului TNB, Mircea Rusu: Dan Puric și Dughin, da! Solidaritate față de Ucraina, ba!

Mircea Rusu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pe Mircea Rusu l-am văzut prima oară în „Azilul de Noapte”. Mi-a plăcut, un actor interesant, complex, profund. Poate și datorită distribuției excepționale de la vremea respectivă din piesa asta la TNB. Apoi l-am mai văzut tot în niște piese rusești. De mai multă vreme însă am convingerea că actorii în general nu sunt neapărat egali cu personajele pe care le joacă.

Povestea steagurilor e veche la noi, încă de pe vremea lui Caragiale, două la primărie, două la prefectură… Dacă magistralul dramaturg a surprins exact esența comică a patriotismului de bodegă practicat în vremea lui, astăzi alte personaje, în alte decoruri, se chinuie să ne demonstreze că nimic nu s-a schimbat.

L-am auzit pe Mircea Rusu la televizor răspunzându-i lui Mihai Călin la solicitarea acestuia de a proiecta în mod simbolic culorile Ucrainei pe fațada TNB. Inițial am crezut că pur și simplu nu-i pasă noului director interimar, că nu e sensibilizat și nu crede de cuviință să se deranjeze pentru o atare inițiativă. Realitatea însă m-a contrazit, domnul Mircea Rusu are o problema cu ucrainenii, care „nu sunt nici ei așa de corecți”, dar „copiii români din școlile din Cernăuți?”. Deci nu numai că îi pasă, însă are și o convingere, care în mod paradoxal seamănă leit cu poziția AUR. 

S-au proiectat steagurile Ucrainei peste tot în lume, sunt demonstrații de solidaritate, și în România steagurile lor au fluturat lângă steagurile noastre, tot în semn de solidaritate, însă domnul Rusu are o problema cu patriotismul de la 1918, că nici un alt steag nu va flutura deasupra capului nostru. Are naturelul simțitor. În realitate directorul interimar al TNB are o problemă chiar cu vecinii noștri aflați astăzi la o dramatică încercare.

S-a mai propagat o năzbâtie tot din preajma ilustrului domn director, la o solicitare pe care nimeni nu a făcut-o, el a răspuns într-o tiradă demnă de o cauză mai mare, că în nici un caz nu va scoate clasicii literaturii ruse din repertoriul teatrului, că valoare, că universal, că inadmisibil. Marea dilemă la falsa dezbatere e că nimeni nu a cerut asta, chiar și acolo unde s-au eliminat piesele rusești din repertoriu, inițiativa a aparținut instituțiilor respective, nu a venit cineva din afară să solicite. O victimizare patetică și fără sens.

Cu ocazia zilei mondiale a teatrului de pe 27 martie la TNB va susține o conferință domnul Dan Puric, nimeni altul decât cel care îl admiră public pe Dughin și cel care susține un stat eurasiatic pe baze religioase din care să facem și noi parte sub pulpana Rusiei. Domnul Rusu nu are o problema cu asta.

La magnifica serbare organizată de Putin cu ocazia anexării Crimeei s-a cântat din piepturi înflăcărate că „Ucraina, Crimeea, Belarus și Moldova sunt patria mea”, nu patria domnului Rusu, ci patria rușilor. Ar fi interesant de văzut cum comentează domnul director lucrul acesta, precum și partidul de aramă AUR. Oare își vor da arama pe față?

Adevărul este că, din fericire pentru noi, sper eu că pentru marea majoritate, suntem membri NATO și UE. Ucraina nu a avut șansa noastră. Poziția NATO a fost clară, condamnă agresiunea Rusiei și ajută Ucraina. Poziția noastră este și trebuie să fie identică, fără alte discuții inutile și nepotrivite în acest moment. Dacă nu ne impresionează suferința vecinilor noștri, măcar să avem și noi demnitate, onoare și să ne comportăm corespunzător într-o alianță.

În rest, noi rămânem tot la personajele lui Caragiale, să numărăm steagurile, așa se măsoară patriotismul, la metru liniar de pânză.

O veste buna am însă și eu de la Teatrul Național din București. Mergeți la „Regele moare”, o piesă absolut minunată a lui Ionesco în care strălucesc indiscutabil Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine l-a numit pe individ la direcția TNB? Puric este promovat de buni ani ca un mare drept credincios, ca o mare personalitate culturală. Este , de fapt, un fel de Eugen Barbu care cita în neștire din mari filosofi , și nu numai, fără ca el să aibă o reală cultură. Știu o serie de admiratori ai acestui puric care nu au citit în viața lor o carte de teologie, fie și de popularizare.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Cum naiba ajung numai specimene de astea bugetare să fie parașutate în funcție de conducere și care se cred niște mici Dumnezei balcanici . Dacă îi iubește așa de mult pe ruși de ce nu-și ia Puricul în spinare și să se care la Kremlin . Așa mai scapăm de 2 ultranaționaliști imbecili.
    • Like 5
  • Mihai check icon
    Omul are dreptul la opinie dar cât timp își ia banii de la stat, adică de la cetățeni ar trebui să se alinieze acestora măcar din bun simț iar dacă ar ține așa de mult la crezul său ar putea să își dea demisia mai ales că are și o funcție de conducere. Dacă propovăduiește doctrina Rusiei să trăiască din banii lor.
    • Like 5
  • Sunt Eu Sunt Eu check icon
    Pe de altă parte ... îmi pare rău pentru dna. Marina, la fel ca în cazul dlui. Andi.
    • Like 0
  • Chiar nu se poate opri previzibila, ingretosanta fonfaiala nationalistoortodoxa a unui turnator la secu, inca de pe bancile liceului, de ziua internationala a teatrului? Duhoarea transpiratiei dughinistese intruchipata verbal se va raspandi din nou ca un gaz toxic iritant dinspre limbuta lui parsiva spre urechile noastre ? unui
    • Like 7
  • Putin-Dughn-M. Rusu-Romascanu-PSD-AUR. Clar?...Mergeți și protestati, mâine, în fața TNB, când trădătorul Puric va fi înăuntru.
    • Like 5
    • @ Vladimir Bogdan
      Ei bine,chiar dacă ați avut altă intenție,ați punctat perfect:AUR este un apendice al PSD,care prin apendice își prezervă favoarea tătucului Putin adăpat cu idei de înapoiatul pe nume Dughin.
      • Like 2
  • Mda, suntem buni la dat din gură, la paradă de sentimente oportuniste...
    • Like 2
  • Paul check icon
    Avem cel puțin trei categorii de putinisiti:
    1. Naționaliști tembeli
    2. Anarhiști debili
    3. Talibani creștini

    Întrebarea este daca măscăriciul asta de la TNB alaturi de ratarea aia de puric pot fi băgați in una din clasele de mai sus, sau reprezintă o noua clasa combinata…
    • Like 15
    • @ Paul
      Va rog corectati, la pct. 3 litera "ș" e in plus.
      • Like 10


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult