Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia
Șoferii care dețin în mașină recipiente deschise sau goale, în care a fost alcool și pe care vor să le ducă la un centru de reciclare, în cadrul programului ReturRO pot ajunge în situații absurde. În cazul în care sunt opriți de poliție, agenții sunt obligați să îi testeze pe aceștia cu etilotestul. La fel și dacă polițistul observă un flacon de medicamente pe care nu scrie nimic - legislația îl obligă pe polițist să îl testeze pe respectivul șofer cu drugtestul. Prevederea apare în mult disputata ordonanță antidrog și a fost amintită de Cosmin Andreica, reprezentant al Europol, unul dintre cele mai mari sindicate ale polițiștilor din România.
Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Andreica a dat și un alt exemplu - într-o zonă rurală, un echipaj de poliție care nu este dotat cu etilotest oprește un autoturism în trafic noaptea și va trebui să îi spună șoferului să aștepte o oră, o oră jumătate, până când va veni un alt echipaj cu un etilotest. „Acesta este nivelul la care noi ne aflăm acum (din punct de vedere al legislației - n.n.). Rugămintea este să nu înjurați polițiștii care vă vor supune testării doar pentru că văd un astfel de recipient în mașină, pentru că nu este vina lor”, a spus Andreica.
Cosmin Andreica: „Mai avem o obligație instituită prin lege (OUG 84 privind testarea antidrog - n.n.). Repet, este o obligație pentru polițiști ca, în situația în care opresc în trafic un autoturism în interiorul căruia observă un recipient deschis sau gol de alcool sau de medicamente, de droguri, au obligația de a supune conducătorul auto la testare cu etilotestul sau drugtestul.
Moderator: Deci orice recipient deschis.
Andreica: Absolut orice recipient deschis. Legea nu face distincția, legea impune o obligație. Nu regăsim modalitatea de legiferare la fel ca și în alte situații, în care se spune - polițistul poate supune testării când vede, când constată și așa mai departe, cum avem celelalte cazuri. Ci avem o obligație în care el nu poate să discearnă, ci doar să o aplice. Această prevedere, așa cum v-am spus, a apărut în octombrie 2023. Problema este că între timp avem acest program RetuRO de reciclare a recipientelor, statul român ne încurajează să reciclăm foarte mult. Imaginați-vă acum, în iunie 2024, după ce avem deja acest program în derulare, o persoană în vârstă care va avea pe bancheta din spate o sacoșă cu niște recipiente de răcoritoare, de bere, de vin, și care va fi oprită de polițistul rutier, care nu constată sub nicio formă prezența simptomului.
Moderator: Dar este obligat să-l testeze pe șofer pentru că acesta are o doză de bere goală.
Andreica: Da, este obligat să-l testeze. Nu știu ce se va întâmpla dacă, de exemplu, un echipaj de poliție, care va opri un autoturism în trafic noaptea, într-o zonă rurală, care nu va avea etilotest, pentru că nu toți polițiștii în uniformă care pot opri autoturisme au etilotest, va trebui să-l tragă pe dreapta. să îi spună că trebuie să aștepte o oră, o oră jumătate, până când va veni un echipaj cu etilotestul. Deci acesta este nivelul la care noi ne aflăm acum. Rugămintea este să nu înjurați polițiștii care vă vor supune testării, doar pentru că văd un astfel de recipient în mașină, pentru că nu este vina lor.
Moderator: Sau cărați sticlele pentru RetuRO în portbagaj. Sau pe bicicletă.
Andreica: Nu mai vorbesc despre recipientele de droguri, pentru că un recipient de medicamente deschis, un recipient de plastic, de exemplu cu niște pastile albe pe care nu scrie nimic... Ce faci? Testezi sau nu testezi? Evident că, dacă nu testezi, riști să fii cercetat disciplinar sau poate chiar penal, pentru că vorbim de obligație în lege a polițistului de a testa. Neîndeplinirea acestei obligații din lege poate atrage răspunderea pentru abuz în serviciu.
Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.