Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Preferați o pensie din banii care există sau din banii care încă nu există?

Foto: Guliver Getty Images

Fondatorii sistemului de pensii pe trei piloni în România au gândit de la bun început sistemul ca fiind unul complementar, nu în concurență. Menirea pensiilor private era să completeze preconizata scădere a pensiilor publice în condițiile evidentului declin demografic. Din păcate astăzi pare să se uite această intenție a "părinților fondatori" și în locul unei mese care să stea pe trei picioare se încearcă tot felul de variante cu un picior mai scurt sau chiar cu două picioare. 

Pensii

În acest context, văd o mulțime de comentarii legate de măsura în care o pensie plătită din pilonul 1 ar putea fi mai grasă și mai frumoasă decât una plătită de pilonul 2, adică pensiile obligatorii administrate privat. Se compară mere cu pere, vorbindu-se de randamente investiționale acolo unde ele nu există, sau de ritmul în care crește valoarea punctului de pensie în raport cu randamentul investițional al pilonului 2.

Eroarea fundamentală de la care se pornește într-o astfel de discuție este următoarea. Și acesta este lucrul pe care orice cetățean ar trebui să îl aibă în minte dacă vreodată va fi confruntat cu o alegere. Banii pentru pensia publică viitoare a cetățenilor activi de astăzi nu există. Pur și simplu nu se află nicăieri strânși. Iar faptul că ei nu există prezintă un mare "avantaj". Ei pot fi înmulțiți prin promisiuni oricât de mult, prin intermediul punctului de pensie. Deci puncte, nu bani! 

Momentul adevărului va fi atins doar în momentul în care beneficiarii ipotetici vor deveni beneficiari efectivi și vor vedea cât cash vor genera punctele lor de pensie. Iar mărimea acestui cash va depinde de cât de mulți vor fi copiii și nepoții noștri, câți dinte ei vor mai fi în țara, cât de mari vor fi impozitele lor, câți imigranți vom fi primit în România, câți dintre ei se pricep să și lucreze și așa mai departe. 

Spre deosebire de pilonul 1, în pilonul 2 banii dumneavoastră chiar există sub în contul pe care îl aveți. Îi puteți urmări zilnic cum se acumulează, prin accesul conturilor online. Deci aici chiar vorbim de lei. Dar faptul că există prezintă un "dezavantaj" major. Ei nu pot fi înmulțiți printr-o decizie administrativă. Ei pot fi înmulțiți doar prin intermediul piețelor financiare și, din acest motiv, rata de înmulțire depinde de oportunitățile de investire existente, de profesionalismul administratorilor și de limitările legii. Din păcate nu poate fi scos din joben un randament investițional.

Faptul că banii chiar există în orice moment o află de exemplu, din nefericire, moștenitorii participanților decedați, care intră în posesia acestor bani chiar dacă beneficiarul inițial al contului a decedat. Moștenitorii unui participant la sistemul public, decedat înainte de pensionare, nu vor beneficia de pensia acestuia. Pentru că, după cum spuneam, banii aceștia încep să existe doar în momentul în care te pensionezi.

Deci, la o adică, confruntați cu o decizie de acest fel, va trebui să vă hotărâți: ați prefera o pensie viitoare din banii care există acum și care continuă să se acumuleze, sau din banii care încă nu există dar, pe hârtie, continuă să se acumuleze? Dar moștenitorii dumneavoastră? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema o puneti gresit si vadit cu o tenta de gica contra împotriva guvernului, indiferent ce ar zice si ar face. 1. Când s-a introdus pilonul 2 tinerii pana in 35 de ani nu au fost întrebati daca vor sau nu. Normal ar fi fost sa existe debatere si posibilitatea de a opta. 2. S-a afitmat in spatiul public/media, inclusiv pe acest site ca randamentul pilonului 2 ar fi 4% pe an. Cum dobânda se capitalizează 1,04^9 =1,52 ceea ce ar însemna la 9 ani un randament de 52%. Datele puse la dispoitie de administratorii fondurilor de pensii arata randamente la 9 ani cuprinse intre 28%(NN) si 21%. Aceasta corespunde la un randament anual de cca 2% sau chiar mai mic. Cresterea medie a PIB in aceeasi perioada a fost, incluzând perioada de criza, de 3%. De la intrarea in UE productivitatea muncii a crescut cu 60%, adică PIBul creste in conditiile scăderii fortei de munca. "Randamentul" economiei, impropriu spus al pilonului 1, este peste 3%, deci superior pilonului 2. 3. Se aduc argumente ca peste 20 de ani nu va mai avea cine sa plătească pensiile in conditiile scăderii demografice si a populatiei ocupate. Nu se spune nimic despre posibilul impact al implicării componentei IT in economie, robotizarea, automatizarea proceselor de productie cu efect asupra cresterii PIB ,prin productivitatea muncii. 20 de ani înseamnă mult. Cu 20 de abi in urma nu eista Google, Facebook, smartphone (mobilul era o caramida numai buna de purtat), Toyota abia lansa prima versiune de Prius, nu exista AI si nici IoT. A luat cineva in calcul toate acestea in mod profesionist?. 4. "Banii din pilonul 2 sunt acolo, sunt bani reali": Cei care au prins anii '90 tin minte cum FNI veghează pentru tine. De ce as avea încredere mai mare intr-o firma străină de asigurari/administrare pensii când instrumentele de control ASF si BNR sunt asa cum sunt.Doua firme mari de asigurari pe segmentul RCA au dat faliment recent. Unde era ASF? Unde era BNR la falimentele băncilor si a fondurilor de investitii? Sa mai adaug ca la criza din 2007-2011 in USA au dat faliment fonduri de pensii mari? 5. Investitiile fondurilor de pensii sunt 90% in obligatiuni guvernamentale. Adică tot statul asigura acel ipotetic randament de 2%. Daca statul ar micsora dobânzile le titlurile scoase s-ar micsora si randamentele pensiilor. As prefera personal ca intreaga mea contributie la pensii sa se duca in obligatiuni de stat, garantate (statul nu da faliment), dar nominale, adică pe numele meu, fără intermediul administratorilor privati.
  Tot ce am scria mai sus sunt simple opinii, nedumeriri, întrebări firesti, care pot avea o anumita tenta de stanga sau de dreapta asa cum si opiniile autorului articolului sunt inclinate de o anumita parte. As ruga fondatorii iarului Republica sa publice din când in când in afara articolelor de opinii si părerea unor specialisti in domeniile de interes pentru societate. Un iar serios nu poate publica doar opinii ci si analize.
  • Like 0
 • Parerea mea despre cei 2-3 piloni de pensii e urmatoarea: daca mi s-ar oferi posibilitatea ca banii pentru pensii sa nu ii dau nici la stat, nici la un fond de pensii, ci sa ii pastrez eu, as opta pentru ea. Ca si in cazul cu bancile, "razboaiele" dintre stat si fondurile private de pensii sunt doar ca fiecare sa isi traga mai mult din turta, fiecare dand 2 bani pe cei care contribuie. Buna credinta a administratorilor fondurilor privare de pensii nu o pot proba, pentru ca nu au inceput sa plateasca la modul serios pensii - o sa mai dureze vreo 20 de ani pana atunci. Pana atunci, in schimb se folosesc de bani si iau comisioane.
  • Like 0
 • Evident că ce-i în mână, nu-i minciună.
  Volatilitatea curentă, când toată lumea vrea doar să-și ia repede dreptul și să-și ia vilă-mașină-aranjat familia - străinătate spune clar că făcând altfel, rămâi CU SIGURANȚĂ în ploaie.
  Când hoții sunt la butoane, mai stai să te întrebi dacă regulile lor îți vor asigura o pensie demnă?
  • Like 0
 • Un articol pro domo trebuie luat ca atare.
  • Like 1
 • profun check icon
  Articolul are mai multe inexactitati si presupuneri ... interesate.

  Daca ar fi fost sincer, autorul ne-ar fi spus de la inceput ca este ‎President of the Management Board la un fond privat de pensii. Ar mai fi avut ceva credibilitate.

  Aporpos, stiti ca media de acumulare pe cap de contributor, dupa 8 ani de de functionare a pilonului 2, este de 650 Euro? Asta ar insemna, in aceleasi conditii 2500 Euro dupa 30 de ani.

  Sa zicem ca poate fi, in cativa ani, de 4 ori mai buna situatia - desi deocamdata fondurile doar acumuleaza circa 97% (2,5% il incaseaza ele) fiindca contributorii nu au atins varsta de pensionare normala, iar declansarea platilor, va scadea volumul asupra caruia se aplica randamentul. Dar, ignoram premizele si zicem ca acumularea ar ajunge la 10000 Euro dupa 30 de ani.

  Un calcul simplu arata ca, daca fondul iti esaloneaza pensia pe 15 ani, vei primi mai putin de 56 Euro pe luna.

  Nu mai intru in discutii ce se intampla daca ai ... gene bune sau daca fondul va functiona ... ca si acum ;)
  • Like 1
  • @
   profun check icon
   Nu cazusem de niciun acord. Oricum, am zis optimist (explicand si de ce ar fi improbabil) 10000€ acumulati.
   Eu insa nu le doresc nici dusmanilor mei sa traiasca ca in tarile africane cele mai sarace cu 70€/ luna (2,3€/zi). Zic €, dar stim cu totii ca acumularile se fac in lei, astfel incat, dupa zeci de ani situatia ar fi si mai catastrofala decat 2€/ zi.
   • Like 0
  • @ profun
   Radu check icon
   Media de 650 de euro mi se pare putin exagerata (in jos). Eu personal am in pilonul 2 aproximativ 5.000 de euro, dupa 6 ani de munca. Iar salariul meu este de numai 2.5 ori mai mari decat salariul mediu pe economie. Daca am salariul mai mare de 2.5 ori decat salariul mediu, de ce am acumulat de 7.7 ori mai mult decat media in Romania?
   • Like 1
  • @
   Randamentul nu e 5,37 e sub 2%. La 9 ani randamentul mediu e 25%, variind intre 28% si 21%, functie de administrator. Nu iese 5,37% pe an sub nicio forma.
   • Like 0
 • M-aş bucura ca articolul să fie stupid, dar din păcate nu este. Exact aşa stau lucrurile. Ceea ce a omis să spună domnul Crăciun, este că nici Pilonul II şi nici Pilonul III nu sunt feriţi de riscuri. Este vorba de investiţii pe o piaţă care se schimbă ca norii. Într-adevăr, statul garantează o parte din "investiţia pentru bătrânteţe", dar nu tot. Însă, din punctul meu de vedere, prefer Pilonul II, decât sistemul public unde, în afara faptului că se promite pielea ursului din pădure, cuantumul pensiei este la cheremul guvernanţilor: creşte puţin, dar poate să-ţi taie din ea cât vor. Ne aducem aminte ce spunea Băsescu: "Statul nu mai are bani".

  Ai lui Dragnea s-au inspirat din opera de inestimabilă valoare a premierului Orbán, când a naţionalizat pensiile private. Numai că teleoltenili noştri n-au ceea ce maghiarii numesc golyó şi încearcă să fure banii oamenilor cu tot felul de minciunele.

  Poate sună cam a declaraţie de partid, dar realitatea asta este: PSD a reuşit ca, în mai puţin de jumătate de an, să ducă ţara în pragul falimentului.
  • Like 1
 • Florin check icon
  Da, am înțeles. Se foloşeste tehnica "asediului cetății". E incredibilă frecvența cu care apare câte un articol stupid pentru menținerea pilonului 2. Cititul presei zilele astea îmi provoacă o stare acută de greață. Prietene Radu Crăciun, pentru tine şi alți părerologi ca tine ar trebui reintrodusă cenzura. Glumesc, dar încep să vorbesc serios. Prostia - amenințare a securității naționale!!!!
  • Like 0
  • @ Florin
   check icon
   O sa vezi dumneata greata cand,din pensia pilonului 1 de pensii,nu poti sa-ti iei nici macar medicamentul contra gretei!
   • Like 2
  • @
   Florin check icon
   Ignoră-mă. Promit că o să te ignor şi eu
   • Like 0
 • Lucrurile sunt de fapt relativ simple. Cei care au gandit sistemul in trei piloane au vizat un transfer treptat dar ireversibil a poverii platii pensiilor de la sistemul de pensii de stat la cel obligatoriu privat, eventual sprijinit in fiecare caz individual de cel privat facultativ. Toti acesti pasi inapoi nu fac decat sa compromita acest transfer. Deci, noi, astia de 35-45 de ani azi nu vom mai beneficia de pensia de stat deoarece nu vor mai fi suficienti contribuitori la Pilonul 1 in momentul pensionarii noastre (pe la 70 de ani, din cauza sperantei de viaya in credtere), dar nici din Pilonul 2 nu vom avea vreun mare "gescheft", daca nea' Tudose recide sa transfere aproape jumatate din contributie inapoi la sistemul de Stat. Apropo, chiar daca face manevra, Guvernul nu rezolva decat pe moment si intr-o masura relativ mica deficitul actual urias din sistemul de pensii global de stat - adica cele bazate pe contributii + cele speciale, care in prezent depaseste, dupa unele calcule, 20 mlrd lei anual. De ce? Din cauza ca in toata perioada sa de existenta Pilonul 2 a reusit sa acumuleze "doar" vreo 45 mlrd lei.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult