Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Premierul Cîțu anunță „vești fantastice pentru români”: o știre importantă despre care mai nimeni nu vorbește

standard and poors

Foto: Getty Images

Agenția de rating Standard&Poor’s (S&P) a luat decizia păstrării rating-ului României, la BBB-, ultimul nivel recomandat investițiilor, însă perspectiva a fost îmbunătățită de la negativă la stabilă.

S&P se așteaptă la o creștere economică de peste 5%, în 2021, după ce în 2020 economia României a înregistrat o scădere moderată, de doar -3,9%. Agenția de rating constată că economia României are un istoric slab în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, însă creșterea gradului de absorbție la 50% ar putea reprezenta un stimulent important pentru România.

S&P indică faptul că rezultatele economice pe care România le va înregistra în 2021 sunt strâns legate de ritmul în care va decurge vaccinarea, atât pe plan intern, dar și extern. Schimburile comerciale ale României depășesc 70% în relația cu Uniunea Europeană, modul în care evoluează economia României fiind influențat de evoluțiile economice din UE.

Agenția de rating reamintește că Guvernul este condus de o coaliție, iar guvernul condus de PNL a făcut pași decisivi pentru a controla traiectoria cheltuielilor, care suferise de la alegerile anterioare, decizia de înghețare a salariilor și bonusurilor în sectorul public va duce la economii de 2% din PIB.

În ceea ce privește tensiunile politice, în pofida demiterii ministrului sănătății, numit de către USR/PLUS, S&P se așteaptă ca actuala coaliție să continue reformele asumate atât în 2021, dar și în 2022, înainte ca politica să se adapteze treptat la perioada alegerilor din 2024. Cu toate acestea, S&P anticipează că peisajul politic complex va rămâne un factor care ar putea testa capacitatea coaliției formată din PNL, USR/PLUS și UDMR, de a găsi un acord cu privire la reforme mai complexe, de exemplu, reforma Codului fiscal.

Având în vedere cheltuielile cu salariile și pensiile care reprezintă 90% din veniturile fiscale, S&P reamintește că structura bugetară a României este rigidă. Agenția anticipează că deficitul bugetar va fi de 7% din PIB în 2021. De asemenea, se va reduce constant la 3% până în 2024, pe fondul revenirii creșterii economice.

S&P abordează și scenariul în care ar putea să crească ratingul de țară al României:

„Am putea creste ratingurile dacă reformele ar consolida politicile instituționale ale României, oferindu-i un cadru fiscal mai robust și limitând potențialul unei inversări costisitoare a politicilor. În afară de a face fiscalitatea României mai previzibilă, aceste reforme ar revitaliza probabil interesul investitorilor străini în economia reală a României și ar aduce astfel poziția externă a țării într-o postură mai puțin fragilă.”

De ce trebuie să fim interesați de rating

Atât Moody’s, S&P, cât și Fitch au inclus România în categoria țărilor din categoria “Lower Medium grade”, deasupra nivelului speculativ (junk), nerecomandat investițiilor. Moody’s a acordat României ratingul Baa3, iar S&P și Fitch au poziționat țara noastră în categoria BBB-. Diminuarea ratingului de țară ar majora semnificativ costurile de finanțare.

Modificarea perspectivei, de către S&P, din negativă în stabilă oferă posibilitatea finanțării României la dobânzi mai mici și deschide calea îmbunătățirii rating-ului de țară.

În tabelul de mai jos este scos în evidență cu galben nivelul actual al rating-ului României


Este important de menționat că economia României este extrem de sensibilă la fluctuațiile externe, iar intrarea în recesiune, instabilitatea politică ori politicile economice amatoristice pot trimite România în categoria țărilor în care investițiile sunt nerecomandate.

Privind partea pozitivă a lucrurilor, guvernul actual primește o notă de trecere, dar nu și un cec în alb din partea S&P.

„Vești fantastice pentru români! Am promis, am făcut. România apreciată de S&P cu modificarea perspectivei de la negativ la STABIL. Am luat și continuăm să luăm cele mai bune măsuri pentru economie”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce sa zic ce important. Ca investitorii ne cauta pe o lista si zice :" a uite Fitch zice ca pot trimite bani in Romania ", .Despre ce investitii vorbim aici? Sa cumpere titluri de stat se numeste investitie? Pentru cine? Sigur nu pentru Romania. Adica bogatii lumii sa devina si mai bogati. Acei 1 % din lume. Pe scurt Fitch ii avertizeaza ce sanse au sa isi primeasca banii dati. Deci pe scurt zice asa : puteti sa bagati bani in Romania ca astia nu mai dau pensii si se axeaza sa va returneze banii la data exacta cu dobanda. Camatarie pe scurt. Pentru domnul Catu si pentru domnul Vuta astea sunt date excelente. Nu conteaza unde se duc banii imprumutati , asta nu conteaza. Clar nu in bunastarea romanilor ( cel putin nu a tuturor). Firme de stat nu mai sunt de vanzare , padurile sunt pe terminate , EU nu trimite bani aiurea ... ce sa faca si ei , se imprumuta ca sa isi umple desagile. Poate domnu Vuta face si un articol mai amplu sa ne explice mai exact unde sunt zecile de miliarde imprumutate in ultimii 20 de ani. Radem , glumim dar ne apropiem rapid de Grecia 2008. Si cine credeti ca plateste atunci datoriile ? Fraierii , ca doar nu o platii aia care ies la pensie la 45 de ani , sau cei cu pensii speciale sau chiar si ziaristii care au beneficii fiscale. Acum zicem eee lasa fura si ei , mai primim si noi un kg de faina mai un litru de unlei si ii lasam in pace sa imprumute zecile de miliarde. Care ii costul anul pentru dobanzi domnule Vuta? Si in cati ani ajungem la o indatorare de 100 % din PIB in ritmul in care ne imprumutam acum? Iar despre agentiile de rating poate faci si un reportaj cam cat de corupte sunt ( poate recitesti scandalurile de cativa ani in urma in care au fost implicate) . O ajuns si site-ul asta un fel de site de postari gen Facebook , si mai rar de articole.
    • Like 0
  • E un succes la fel de mare ca si campania de vaccinare ( care numai succes nu este , vezi clasamentele internationale , suntem pe ultimele 3 locuri in UE). Dupa cum am spus fara sa critic , treaba incepuse foarte bine si cred ca ce a depins de Gheorghita a fost facut bine. Dar ne lipsesc vaccinurile si mai ales credibilitatea in comunicare , pardon aici nu e vorba de Voiculescu ci chiar de comunicatorul numarul 1 , Catu.
    Vad ca Florin Catu incearca sa modeleze comunicarea dupa stilul PSD . Prostirea publicului in fata, cu ajutorul mitei date catre televiziuni . Acelasi stil . O sa facem noi reforme institutionale cand o sa ne vedem ceafa , daca toate ievaluarile pe care ne bazam sunt niste baloane de sapun iesite din clabucii pe care-i face media dupa cum ii pica ceva publicitate in poala....
    Chiar acum il omoara Prelipceanu cu intrebarile , greu pentru un om de bun simt sa suporte acest interviu.
    Si circoteca asta cu documentul lu' Peste este penibila, se vede clar, ca s-a facut informarea catre primul ministru . Ei ne iau in tehnicalitati , si ni se spune ca nelegal (prin nerespectarea chichitelor procedurale), informarea s-ar fi facut , dar nefiind dupa cutume , cineva din anturajul lui Catu, n-a retinut informatia in creier. Probabil ca si-au pus mainile la ochi cand au vazut ca lipseste nu stiu ce semnatura.
    Oricum chestia asta cu informarea nu este cea mai relevanta , deranjanta este atitudinea. Eu imi amintesc foarte clar de explicatiile tehnice cu completurile "nelegale" de 3 judecatori... Acelasi stil...
    Eu tot as vrea sa stiu de ce a fost dat afara Voiculescu si in special Andreea Moldovan. Singurul motiv pe care l-am aflat pana acum este ca nu a invins mafia in 4 luni si a enervat PNL cu Catu in frunte. A , uitasem si nici n-a fost bun pe comunicare , unde chiar sunt de acord . Ca sa fie mai clar cat de mare este muschiul lui Catu , a dat-o afara si pe Andreea Moldovan, probabil ca nu cumva sa o propuna USR-PLUS ministru. Stii cum este , cu o femeie si de finetea Andreei Moldovan , e mai complicat sa fii nesimtit , nu da bine la popor...
    Daca USR-PLUS o sa inghita asemenea galusti , o sa iasa vraiste din coalitia asta si fara nici o realizare.
    Mai bine ar iesi din guvern si i-ar sustine pe liberali pe obiective punctuale . Asa poate si Catu sa se invartoseze fara sa dea socoteala nimanui.
    • Like 0
  • Bravooo. Este o veste fantastica. Premierul liberal al Roamniei a reusit sa primeasca atentia guvernului din Panama, acesta fiind invidios de performanta lui Catu: a transfosrmat Romania intr-un paradis fiscal mai eficient decat cel din Panama.Dupa ce nu a reusit sa reduca evaziunea fiscala nici macar cu un procent, iar ecomonia subterana a ajung la 25% din PIB-ul tarii, un liberal a multumit oamenilor de afaceri pentru ca inca sunt atat de prosti incat platesc taxe si impozite pentru a se putea finanrta in continuare institutiile bugetare ale tarii, cele restructurate cu un asa mare succes de domnul premier. Ca doar asa a promis......sau nu?
    • Like 0
  • profun check icon
    Reîntoarcerea la „perspectiva stabilă”, așa cum era situația economiei predată de Pe-Se-De ... guvernărilor „Sale”, ne-a costat ca țară, sub mâna lui Cîțu, vreo 30 de miliarde de euro.
    Poate că pare ceva abstract când spun că ne-a costat ca țară. Așa că adaug și un calcul simplu, din care reiese, că acele 30 de miliarde ne îndatorează pe fiecare dintre noi cu aprox. 1500 de Euro. Azi, 1500, fiindcă până la achitare suma se dublează, dacă nu și mai rău!

    Astea sunt adevăratele vești „fantastice” pentru români.
    • Like 1
  • Paul check icon
    Premierul cacat(z)u e un maimuțoi isteric. Decizia S&P tine mai mult de situația internațională și ar fi arată altfel doar dacă România sub conducerea javrelor imputite pesediste ar fi continuat sa ii supere pe aliații americani.
    Asta confirma faptul ca javrele peneliste sunt doar un pic mai puțin imputite decât alea pesediste, in rest zici penele sau pesede și la fel tragi apa.
    • Like 0
  • Fantastic, ne mai pomenit! O stire de senzatie! Câțule, nivelul de care vorbesti in marește puterea de cumpărare? Așa tară, asa ziaristi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult