Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premierul Dacian Cioloș, „În fața ta”, la Digi24: Ce nu am putut face în acest an

Campania de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului”, reforma administraţiei publice şi, într-o oarecare măsură, problema legii salarizării sunt trei dintre nerealizările Guvernului Cioloș, a admis șeful Executivului la emisiunea „În fața ta” care va fi difuzat duminică la Digi24.

Întrebat dacă vede ca un eșec sau ca un succes campania de achiziție a operei lui Brâncuși, premierul Dacian Cioloș a spus că intenția Executivului este în continuare de achiziție a Cumințeniei, adăugând că îi pare rău că subiectul este speculat electoral.  

„Da, am văzut că ceea ce am spus e interpretat că am spus că e un eşec. În primul rând: da, nu am strâns suma de 6 milioane de euro pe care ne-am asumat-o de la început. Intenţia e în continuare să o achiziționăm, eu cred că e un lucru bun ca statul român să o achiziționeze, nu vreau să fac din Brâncuşi un agent electoral pentru nimeni şi îmi pare rău că este speculat acest subiect, de-asta nici nu am comunicat prea mult. E speculat electoral”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, reforma administrației este un alt insucces al cabinetului său, în condițiile în care nu a fost asumată și de partidele politice.

„Reforma administraţiei pe care am asumat-o de la început - acolo pentru mine a fost clar că o reformă profundă în administrație, cum avem noi nevoie, nu poate fi făcută şi fără asumare politică, a unei majorităţi politice. Când am avut discuţii cu liderii de partide şi de grupuri parlamentare, înainte de instalarea Guvernului, am avut promisiuni că vom avea susţinere pentru o astfel de reformă. La sfârșitul lui mai, când am venit cu acea consultare publică pe reformă, au fost clare semnalele din partea partidelor că, fiind un an electoral, ei nu vor să intre în discuţia asta şi să-și asume Guvernul”, a continuat Dacian Cioloș.

Despre legea salarizării unitare șeful Guvernului crede că „nu e un eșec total”.

„Da, salarizarea în administrația publică e într-un fel legată şi de reforma în administrația publică şi cred că ar trebui mers în paralel cu ele, aşa le-am gândit. N-aş spune că e un eşec total, pentru că am început totuşi. Am început, şi a început doamna ministru cu acest proiect, a fost lansată în spaţiul public ideea unui proiect de lege al salarizării unitare, însă după câteva săptămâni de analiză a proiectului şi de discuţii cu partenerii sociali a reieşit clar că va fi imposibil să finalizăm un astfel de proiect de lege, realist vorbind, fără să avem o bază de date cu toate salariile. Acum o avem în proporție de peste 90%, e aproape gata”, a explicat Cioloș.

El a amintit că în ce privește sistemul Revisal, care include și salariile din administrația publică, statul nu are proprietatea bazei de date.

„Noi am încercat să lucrăm în paralel și acum lucrăm cu tineri din platforma GovITHub că să creăm o bază de date paralelă sau să comasăm bazele de date ale diferitelor instituții pentru a putea calcula grilele pe care le propunem în acel proiect de lege care e public de ieri (marți -n.n.) seara, să le putem calcula pe date realiste”, a mai spus Cioloș la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tocmai am văzut emisiunea. Interesantă.
  La subiectul Cumințenia Pământului, mărturisesc că nu am înțeles de ce Guvernul nu a optat pentru o hotărâre de guvern (prin care să se aloce banii necesari Ministerului Culturii) și a ținut neapărat să dea o ordonanță de urgență... Ca să se acopere cu ajutorul Parlamentului? Mă așteptam să îl întrebe acest lucru, pe dl. Cioloș, unul dintre cei doi jurnaliști prezenți în studio. Iar explicația legată de amendamentul prin care se prevedea acoperirea întregii sume de la buget - explicația d-lui Cioloș, că proiectul de OG a fost scris de Ministerului Culturii și deci domnia-sa nu l-a văzut, nu a știut etc., a sunat credibil, dar pueril.
  Pe ultima sută de metri a interviului am aflat că unii dintre specialiștii IT recrutați de Guvern nu sunt voluntari, ci bursieri ( pe șase luni). Bursierul primește o bursă, în cazul de față, din bani publici. Mă întreb, ca orice om care plătește taxe, câteva lucruri: cu cât sunt plătiți respectivii specialiști? cine i-a selecționat? în cadrul cărei proceduri? publicată unde?
  În rest, multe vorbe frumoase, despre combaterea corupției, reformă etc.
  Pe mine, recunosc, m-a convins discursul d-lui Cioloș. Dar, din păcate, pentru ca actualul premier să rămână în funcție, ar trebui ca eu și alți alegători să votăm PNL sau USR. Nu știu alții cum gândesc, dar în ceea ce mă privește, eu nu pot vota cu un partid - PNL - din care fac parte oameni (unii, candidați la parlamentare) precum Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, Raluca Turcan, Alexandru Nazare... Și, desigur, Emil Boc!
  Cât despre USR, am renunțat la orice speranță după ce d-na Clotilde Armand a anunțat că susține referendumul propus de BOR pentru modificarea Constitutiei, in sensul redefinirii familiei drept casatoria dintre un barbat si o femeie...
  Așa că voi vota un independent - Theodor Paleologu sau Remus Cernea. Vorba lui Pătraru: csf? ncsf!
  • Like 0
 • check icon
  Din câte am auzit, pentru neînregistrarea unor angajați ai unei societăți private în registrul Revisal amenda poate ajunge la 10.000 de lei pentru fiecare, dar cică se poate rezolva și cu 200€ (evident, neînregistrați. Cu condiția ca inspectorii să aparțină acelei categorii de români puri, recte machidonii, inevitabil într-un județ caConstanța).
  Acuma, nu știu ce nu a putut face premierul anul acesta, da' știu ce i-a reușit pe deplin. Și anume să blocheze eliminarea unor taxe, pe motiv că nu are cu ce să astupe gaura. (Care gaură, bre? că cine dă în judecată statul pentru recuperarea taxei auto, de fiecare dată câștigă.) Drept pentru care o să-mi exprim prinosul meu de recunoștință, mai ales în ziua alegerilor.
  • Like 0
 • check icon
  Să vedem emisiunea în întregul ei. Altfel: 1. nu poți face reforma administrației într-un an, mai ales că nu ai un plan coerent de măsuri. 2. Cioloș afirmă „am lansat în spațiul public”. Ce a lansat? Vorbe, păreri, ipoteze... A lansat în spațiul public exact cum 2-aa lansat cîteva așa-zise „dezbateri publice”, care constau într-un e-mail, iar dacă scrii ceva nimeni nu răspunde nimic, nici măcar un răspuns automat că mesajul are numărul xyz și că va fi analizat.
  Putem fi de acord că tema Brâncuși nu e de campanie electorală, dar ar fi fost dacă s-ar fi strîns toți banii, nu-i așa? Măi, măi, ce frumos le învîrtește premierul pe dești, ca un adevărat tehnocrat.
  • Like 0
 • Mă dezamăgește cât efort se varsă în campania de achiziționare a unei opere de artă. Celelalte două puncte menționate de premier sunt incomparabil mai importante decât această diversiune. În sfârșit, poate după alegeri...
  • Like 0
  • @ Dan Filimon
   normal, niste miliarde pe autostrazi bechtel erau mai bine cheltuite. sunt extraordinar de multi postaci psd si pe site-ul asta, pe dvs nu va includ, dar vad mai sus. Vorba aia romaneasca, nu poti sa faci din c**t bici, sa mai si pocneasca. Adica stelutele sunt pentru parlamentarii penali care nu au sustinut de niciun fel nicio reforma. Vreau sa vad ce e intampla cu Ministerul Sanatatii dupa alegeri, la ce s-a descoperit acolo, se continua sau se ingroapa ? La fel si la munca, sutele de asistati care iau ajutoare necuvenite. Ce guvern psd sau pdl a descoperit asta vreodata ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult