Președintele României va avea o indemnizație lunară de 21.540 de lei pe lună, potrivit proiectului Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. După aplicarea noii legi a salarizării unitare, patriarhul Bisericii Ortodoxe va avea un salariu brut de 21.200 de lei, la fel ca premierul.
Președintele Senatului și al Camerei Deputaților vor avea o remunerație de 21.200 lei, în timp ce senatorii și deputații vor câștiga lunar 18.000 de lei.
Ministerul Muncii a transmis spre consultare proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Proiectul a fost transmis partenerilor sociali, dar și instituțiilor publice vizate. Propunerile de modificare pot fi transmise până în data de 12 decembrie 2016. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 iulie 2017, iar majorările se vor aplica treptat, până în 2022.
După aplicarea Legii salarizării unitare, indemnizația viceprim-ministrului va fi de 20.500 de lei, iar cea a unui ministru sau ministru delegat va ajunge la 19.055 lei lunar.
(clic pe imagine pentru a mări)
(clic pe imagine pentru a mări)
Aproximativ 20.000 de lei va fi remunerația primarului general al Capitalei, iar un primar al unei localități cu până la 1.500 de locuitori va primi lunar 6.543 lei.
(clic pe imagine pentru a mări)
În învățământ, un profesor universitar cu vechimea peste 25 de ani și va ajunge la un salariu de 7.282 lei lunar. Un învătător sau o educatoare, debutant, cu studii de nivel liceal, va avea o remunerație de 2.286 lei, după aplicarea noii legi a salarizării unitare.
Cea mai mare creştere salarială este prevăzută pentru personalul contractual din administraţia publică, unde salariile vor fi cu 65% mai mari faţă de cele din prezent. Personalul din Apărare şi Ordine Publică va avea o majorare de 58,4%, iar angajaţii care lucrează în domeniul asistenţei sociale ar putea beneficia de o creștere medie de 57,2%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apare o mică ipocrizie aici legată de faptul că nu toți cei care muncesc sunt bugetari . Ba s-ar putea spune că un procent foarte mic , chiar.
Restul angajaților provin din sectorul
particular . Acolo unde salariile sunt foarte mici si nu prea este respectat niciun drept înscris în codul muncii .
Acolo unde se lucrează peste două sute patruzeci de ore, acolo unde orele suplimentare nu se plătesc, acolo unde nu se ține cont de sărbători legale sau religioase .
Acei oameni sunt mult mai multi decât cei ce sunt denumiți bugetari .
Cu ei ce se va întâmpla ?
Din ce ma prind, asta e o micsorare de salariu pentru patriarh.
Oricum, macar acum se vor sti salariile bugetarilor, preotilor, etc. Acum nu prea se stiu - sau in orice caz nu sunt centralizate.
Să presupunem că Ministrul Fondurilor Europene vine o persoană competentă și cu multă experiență în acest domeniu. O astfel de persoană ar veni din mediul privat, cel mai probabil din propriul său business unde câștigă mult mai mult de atât. Poate că nu ni se pare corect ca un parlamentar sau un ministru să câștige atât de „mult”, dar dacă vrem oameni competenți pe acele funcții trebuie să ni le asumăm cumva.
Ca sa paleasca sfantul Petru cand o ajunge patriarhul la portile Raiului !
Daca vrea patriarhul sa bata la usa aia ...