Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cine a inspirat cele 47 de măsuri cu care Guvernul Cioloș încearcă să schimbe viața a 500.000 de români

Guvernul Cioloș a prezentat, miercuri, un set de 47 de măsuri antisărăcie, care ar putea reduce, până în 2020, numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie cu peste jumătate de milion de oameni. În aceeași zi, World Vision a publicat un studiu bazat pe cifre din 2014, conform cărora peste 40% din întreaga populație a României, și mai mult de jumătate dintre copii, trăiesc cu riscul sărăciei extreme. Măsurile antisărăcie sunt o prioritate pentru România.

Una dintre măsurile transversale ale guvernului, care include proiecte din mai multe domenii, este „extinderea la nivel de politici naționale a proiectelor de succes ale ONG-urilor sau autorităților locale”. Am numărat, și voi detalia mai jos, mai mult de 10 măsuri care au pornit întâi ca o idee bună în domeniul nonprofit, au câștigat încredere și finanțări și au căpătat suficientă experiență cât să se poată traduce într-o politică publică.

Este pentru prima dată când nu mai cred că afacerile și domeniul nonprofit funcționează în ciuda administrației, ci că pot să lucreze împreună. Acest lucru ar fi părut de nesperat cu un an sau chiar șase luni în urmă, când o serie de organizații nonprofit lucrau din greu singure să acopere golurile din sistemele naționale de educație, sănătate sau protecție socială. Și cum banii privați nu sunt niciodată suficienți pentru reforme profunde la nivel național, majoritatea proiectelor de succes erau studii de caz, cu numere mici, care aveau doar potențialul de a aduce un impact la nivel de domeniu, dar fără magnitudinea unei implementări naționale.

Teach for Romania

Profesor din programul Teach for Romania. Foto: Dragoș Savu

Prezența lor pe masa de priorități a guvernului arată încredere și recunoaștere a impactului de până acum. Să vedem care sunt proiectele care au această șansă, și de unde au pornit ele.

„Program național după modelul Teach for Romania”. Construit pe un model american în anii '90 care s-a extins în peste 30 de țări din lume, Teach for Romania atrage absolvenți de top care nu ar fi considerat în mod normal, ca opțiuni de viitor profesional, meseria de profesor. Îi recrutează după cunoștințe, experiență și potențial de lidership, îi antrenează, le oferă burse care completează salariul din sistemul de educație și îi trimite, pentru minimum doi ani, în școli din zone sărace din țară, în care alți profesori nu vor să meargă. Profesorii Teach nu predau doar materiile școlare, ei devin mentori ai copiilor și îi ajută să își înțeleagă potențialul și să aibă încredere în șansele lor. Cu o echipă în România care se ghidează după principii de performanță, cu mai mult de 40 de profesori deja în sistem după mai puțin de trei ani de existență, proiectul are capacitatea să dea o șansă prin educație unor copii care acum nu au nici o șansă.

Monitorizarea implementării legii „Fiecare copil în grădiniță”. Devenit lege de anul trecut, programul de incluziune al copiilor preșcolari din zonele defavorizate a pornit de la Asociația Ovidiu Ro, a cărei misiune este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Programul presupune tichete sociale pentru familiile ai căror copii vin, fără absențe, la grădiniță, ca să aibă apoi un risc mai mic de abandon școlar.

Programul național după modelul „Caravane medicale la sate” a pornit din proiecte de voluntariat ale studenților la medicină sau rezidenților, din Societatea Studenților la Medicină în București, Asociația Caravana cu Medici sau din diverse companii cu specific medical din țară, care și-au derulat astfel programele de responsabilitate socială. Voluntarii au mers, peste tot în țară, să facă controale și analize de rutină și să prescrie tratamente, acolo unde nu există acces la sistemul sanitar. Asta se întâmplă în condițiile în care, conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale din 2015, unui medic de țară îi revin de șapte ori mai mulți pacienți decât unui medic de la oraș.

Școala de după școală este un program prevăzut de cel puțin trei strategii guvernamentale, ca soluție compensatorie la nevoile elevilor din comunități dezavantajate. Cu toate acestea, doar 15% dintre școli beneficiază de programe de sprijin educațional suplimentar, acestea fiind situațiile unde părinții suportă costurile ori intervine o organizație non-guvernamentală. Recent, Asociația Human Catalyst și CeRe, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, au lansat o petiție prin care cereau finanțare guvernamentală pentru program.

Programe de antreprenoriat social sunt pilotate, în România, de câțiva ani. Pionierul în domeniu este organizația non-profit internațională NessT, care a adus în România conceptul de întreprinderi sociale și a convins companiile să investească direct în deschiderea și dezvoltarea lor. Din 2007, NessT a investit peste 1,4 milioane de dolari în finanțare și consultanță pentru zeci de afaceri dezvoltate în zone defavorizate sau de categorii sociale defavorizate.

Program național după modelul Prima Lumină. Asociația Free Miorița a pilotat ideea de a ilumina satele neelectrificate folosind panouri foto-voltaice instalate pe casă. A început cu Lumină pentru Ursici, un sat din Mehedinți, a continuat cu lumină pentru Ineleț, unde a adus curentul electric în școală, și apoi a construit harta satelor neelectrificate, în programul mai ambițios Lumină pentru România.

Programele Bunicii comunității, Centre comunitare multi-funcționale și Finanțarea îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice se regăsesc, de mulți ani, în lista de activități a Fundației Principesa Margareta a României. Centrul Comunitar Generații, care aduce împreună copii din cartier cu persoane în vârstă, și crează adevărate familii, există în București de mulți ani și se extinde în mai multe orașe din țară, cu ajutorul fundațiilor comunitare și al donatorilor privați. Iar programul Niciodată singur pune împreună, în mai multe orașe din țară, persoane singure în vârstă și voluntari dispuși să îi ajute. În acest domeniu, cred că aproape fiecare oraș are propriile sale centre comunitare, cu standardele și specificul lor propriu, dar ele sunt scumpe și niciodată nu acoperă toate nevoile locale.

Toate aceste proiecte au pornit ca visul câtorva oameni și echipe, care nu au vrut să mai aștepte ca lucrurile să se întâmple de la sine, în domenii care contează pentru ei, și și-au pus energia în rezolvarea lor directă. Prin scalare guvernamentală la nivel național, impactul acestor echipe poate atinge acum întreaga Românie.

Încă nu știm cum va funcționa acest pachet de măsuri în practică și dacă guvernul va reuși să scaleze național toate aceste proiecte bune. Până la urmă, nu sunt suficiente doar nume și idei care sună bine; ce contează este ca ele să fie puse în practică la același nivel de calitate ca atunci când se derulau în trei sate, sau cinci centre, sau 20 de școli. Cred că organizațiile care și-au pus numele și reputația pe lista guvernului ar trebui să fie încă și mai atente la performanță și impact. Și probabil că este infernal de greu să reziști presiunilor din administrația centrală și să nu scurtezi din drum pe ici-colo.

Dar un lucru e cert - implementarea tuturor acestor proiecte presupune muncă susținută împreună, pentru administrația locală, organizații nonprofit profesioniste și companii care deja derulează programe în comunități. Și asta este, în sine, o veste bună.

Sunt sigură că proiectele preluate de Guvern sunt mai multe; am scris această analiză la cald și este posibil să nu am informații complete. Dacă mai știți și astfel de proiecte care se vor transforma în politici publice, vă invit să le menționați în comentarii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Proiect de economie sociala: www.soemy.ro
    • Like 0
  • trebuie sa se investeasca mai mult in tineri...mai multe investitii, sa fie incurajate firmele mici si mijlocii sa se dezvolte, crearea de noi locuri de munca eset esentiala...pe plan social, s au facut si se fac destule pentru saraci..sa imi fie cu iertare, dar unii sunt saraci si fiindca nu vor sa munceasca...la noi in zona, la carciuma e plin toata ziua, dar nu gasesti pe nimeni sa ajute la săpat, la fan, la alte munci gospodăresti, contra-cost, desigur...sunt locuri de munca vacante in croitorii, brutarii, nu vor sa se duca, le ajunge ajutorul social...din punctul meu de vedere, ar trebui reduse drastic fondurile pentru plata ajutoarelor sociale, sa se acorde batranilor, bolnavilor, celor care nu pot sa munceasca, iar familiile cu copii sa aiba obligatia sa ii trimita la scoala, in caz contrar, sa nu li se mai dea bani...astfel, s ar economisi destui bani incat sa se electrifice toate satele uitate de lume, sa se asfalteze drumurile, sa se construiasca scoli, sa fie platiti decent medicii si profesorii....un tanar absolvent de facultate care se intoarce acasa, in provincie, nu are sanse sa se angajeze fara pile si bani multi....si, totusi, atatia dintre ei lucreaza in conditii mizere si pe salarii inumane la tot felul de firme, doar ca sa supravietuiasca....iar, altii, discriminati in baza legii, primesc ajutoare nemeritate de la stat...trebuie incurajata natalitatea, ca sa aiba in deceniile ce vor veni cine sa plateasca contributiile la fondurile de pensii...si trebuie incurajata munca...
    • Like 2
  • Un pachet de măsuri pentru...CE?
    Daca nu ai grad ocupational , daca nu ai economie care sa absoarbă tinereii, indiferent de zona, sărăcia o sa fie perpetua!
    Pe zi ce trece suntem tot mai săraci...dar fuduli!
    Un guvern tehnocrat (?) care pe sintagma "guvernul meu" se pregătește pentru o evoluție politica pe...10 ani!
    Uitați-va la marile reforme care trebuie sa fie re-re-re iterate în educație!
    Sau analizați sistemul de pensii, sistem care trebuie sa suporte si asistatii sociali si...marii politicieni din Parlament!
    Aici ce e sărăcie sau...prostie!
    • Like 1
    • @ Ciobanu Vasile
      Mie mi se pare ca activitatea lor nu s-a rezumat doar la masurile astea anti-saracie.
      • Like 0
  • Doamne de unde va scoate Dumnezeu !!! Tot ce idei sunt vehiculate aci..catastrofe !!! ONG-uri..un mod de a disparea banii in neant !!! Mai oameni buni ce facultati ati facut??? Mai numai atita va duce mintea..?? Mai voua nu va este frica de ce debitati ca idei??? Sper ca nu aveti si doctorate !!! Nimeni nu ataca adevarata problema toti o ocolesc...Un lucru este sigur ..Toti vedeti un mod oportunist de a face bani pe spatele altora !!! Mai fratilor chiar voi sunteti Marea Problema !!!
    • Like 0
    • @ Curea Teodor Gavril
      Uitati-va si verificati la realizarile ONG-urilor din articol inainte de a avea astfel de observatii. Cu siguranta sunt si multe astfel de organizatii care spala bani, chiar Ponta anunta ca o sa infiinteze ceva de genul asta si stim prea bine ca nu-si schimba naravul. Totusi, cele din articol sunt cu adevarat cu oameni care muncesc si aduc rezultatele promise, nu cauta sa fure bani.
      • Like 5
  • Saracia are multi factori determinanti, insa pentru eficienta in combaterea ei trebuie lucrat pe elementele unde se poate face mult cu lucruri putine (adica cu putine masuri).

    Nu e dificil de observat ca saracia provine din mediul rural (desi el a fost masiv subpopulat prin plecarile in afara) si este strans legat de un nivel scazut al calitatii educatiei: profesori necalificati, neimplicati, ne-la-locul. Profesori N (cu n mare). Trebui investit masiv in educatia rurala: salarii pana la dublu pentru profesorii calificati (in functie de vechimea pe postul respectiv) si o auditare serioasa a procesului educational.

    Subventionarea unor programe de recuperare a elevilor care nu sunt la nivelul clasei lor. Exista elevi in clasa a VI-a in mediul rural care nu stiu sa citeasca si sa inmulteasca. Am ratat vreo doua generatii doar dupa 90 in coace. Nu putem rata inca una.


    • Like 3
    • @ Catalin Banu
      Total de acord. Poate e momentul acum sa se implice si BOR in initiativa asta. Preotii sa se ocupe de copii -educatie, desen, cantec, discutii de incurajare, raportarea abuzurilor etc. Si de batrani si persoane cu dizabilitati ar trebui sa se ocupe -sa dea un exemplu de ajutor si altruism comunitatii. Si atunci Da!sunt de acord sa li se plateasca salariul pe care noi toti il platim si casa pe care o primesc in acel sat.
      • Like 1
  • ar fi bine sa fie bine cum zice romanul........ dar incredere as avea in guvernul Ciolos dar timpul este prea scurt zic eu..... sa mai stea deoparte partidele cel putin 5 ani si apoi mai vorbim..... altfel succes cu combaterea saraciei pe programe nu cum am vazut la parlamentarii Voicu si Paun care pregateau pe banda rulanta romi si doar eliberau hartiile si uneori nici chiar persoana nu prindea de veste ca are o noua colificare, doar banii circulau de la stat in buzunarele lui Voicu si Paun...... succes!
    • Like 1
  • check icon
    eu nu cred in educatie, in munca, in credinta, in noroc, in nepotism sau altele ... eu cred in exemplu, ideal, model ... oferta de viata si mai ales in cel care singur se lupta sa-si atinga maximul (poate maximele :) ), deci ... oricine ofera salarii competititve fata de necesitatile unei vieti decente, ofera implicit sanse educatiei, muncii, credintei si norocului ... dar cand prin munca cinstita constati ca nu-ti poti achita facturile curente, apa + lumina + chirie, plus ca nu poti sa-ti indeplinesti visele minime, o vacanta de 7 zile pe an, cadouri minime de sarbatori, si 3 mase pe zi ... te duci invartindu-te in suedia, anglia, italia ... unde vezi cu ochii si faci ceva pe patriotism si ortodoxie ... ca acolo, printre straini, stergi la cur handicapati si tai bilete de intrare, ca altceva nu stii la 30 de ani sa muncesti ... nu ai fi prost, nu ca nu-ti place scoala sau religia, dar in tara ta nu ai avut parte de modele, idealuri, oferte de viata normala, ai vazut numai hoti, de la cersetorul din centru, pana la ministrul si parlamentarul care te reprezinta si ai ajuns la concluzia ca daca el este un borfas si un hot inseamna ca toata romania este compusa din borfasi, deci ce alta meserie sa-ti alegi !
    • Like 0
  • Exista un singur program cu adevrat eficient pe termen lung impotriva saraciei: Educatia. Poti sa oferi orice scutiri de taxe, daca scoala iti scoate muncitori necalificati o sa ai fabirici de confectii. Si o venituri ca in tarile care se bazeaza pe fabricile de confectii. Daca invatamantul scoate preponderent oameni pregatiti, chiar si cu taxe mai mari vei avea invetitori in domenii bine platite. Sa nu credeti ca Suedia are taxe mai mici decat Bangladesh. Si cu toate astea nivelul de trai e incomparabil mai bun in Suedia, firmele care fac afaceri in Suedia sunt de cu totul alt nivel, si asta pt ca in Suedia gasesc angajati cu o cu totul alta pregatire. In ciuda aparentelor, pe noi nu ne tin pe loc nivelul taxelor, ne tine pe loc pregatirea posibililor angajati. Sa zicem ca maine facem autostrada pana la Vaslui, si contactam BMW sa vina acolo. Crede cineva ca va gasi BMW suficienti angajati la Vaslui pregatiti corespunzator? Nu. Si atunci, indiferent de nivelul taxelor, tot vreo fabrica de confectii se va face acolo. Iar cand fabrici tricouri concurezi cu cei din Bangladesh, deci ai salarii la nivelul lor, ca altfel tricoul iese prea scump. Aici e toata problema.
    Nu inteleg de ce statul nu face un program national de incurajare a tinerilor sa studieze informatica. Se stie ca in Europa e un deficit de IT-isti, ca e un domeniu bine platit, cand vom vedea un program de transformare a Romaniei in IT Nation? Sa acord niste burse elevilor care merg spre astfel de profile, sa mareasca numarul de locuri in licee si facultati la informatica...
    Cat timp vo scoate preponderent oameni fara calificare, sau cu calificare in domenii ca Sociologie, Filosofie, Drept, Jurnalism, Relatii Internationale...nu avem cum sa atragem invetitori seriosi, pt ca nu avem ce angajati bine pregatiti sa le oferim.
    In rest...e bine si cu sprijinirea antreprenorilor. Dar vor face afaceri in domeniile in care vor gasi forta de munca. Si revenim la exemplul Vaslui...ce afaceri poti sa deschizi acolo?
    • Like 5
    • @ Stefan Adrian
      Rectificare : Si o sa ai venituri ca in tarile care se bazeaza pe fabricile de confectii.
      • Like 2
    • @ Stefan Adrian
      AdiM check icon
      Fratioare, ti-am dat un LIKE imens macar ca povestea dumitale are cateva neajunsuri (1) stiu mai multe cazuri de profesori (de info si nu numai) care au parasit Educatia pentru un job in IT - nici unul in directie inversa (2) stiu mai multi studenti care au inceput Politehnica insa au renuntat pentru Jurnalism - nici un caz in directia inversa desi sper ca undeva exista aceste exceptii (3) stiu multi adolescenti care viseaza sa evadeze din RO pentru un job "afara", foarte putini dornici sa stea la bataie in tara. (4) sa transformi Romania intr-o natiune IT ia decenii, timp in care firmele de IT pot migra spre tari ce ofera un cost de productie sub cel din RO. Si nu in ultimul rand, (5) ce te face sa crezi ca actuala clasa politica isi doreste votanti capabili sa gandeasca? DA, educatia este cu adevarat sansa Romaniei pe termen lung, insa pe moment e... wishful thinking.
      • Like 1
    • @ Stefan Adrian
      Bun! ce o fi atat de greu pentru guvern sa realizeze cele spuse de tine....??? de parlament nici nu mai spun.
      • Like 1
    • @ AdiM
      Eu stiu IT sti care raman in tara ei fiind capabili sa lucreze pentru orice firma mare din lume din Bucuresti. Sau sa face freelancing pentru oricine din lume. Si castiga bine pe PFA si plateste taxe in Romania. Este deja o natiune de IT-sti dar trebuie sa te lupti sa ii tii in tara. Iar profesorii ce sa zic-sunt inutili pt exemplele de olipmici pe care ii cunosc. Invata online tot -lipsa profesorilor nu mi se pare capat de tara. Iar Politehnica este absolut inutila...pe acest domeniu cel putin. Asa ca se pot gandi niste masuri pt aceasta idee.
      • Like 1
    • @ Maria Luca
      AdiM check icon
      Draga Maria Luca, lipsa profesorilor competenti ESTE un capat de tara. Nu te poti baza pe cele cateva procente de studenti autodidacti cand vrei sa construiesti o natiune IT. Dupa logica ta nici liceul nu se justifica. O scoala buna insa se deosebeste de una proasta prin randament - prin procentul studentilor care ajung sa profeseze. Multi au impresia ca India e o natiune IT, dar daca socoti ca in India "produce" peste 50 de mii de absolventi DOAR de Calculatoare anual, chiar si numai 2% dintre acestia sunt suficienti sa faci cateva firme mari. Olanda pe de alta parte reuseste sa produca un procent mult mai mare de ingineri buni, si asta se datoreaza in primul rand unui sistem de invatamant de calitate.
      • Like 0
    • @ Stefan Adrian
      Apropos de Vaslui si confectii, stiu un investitor strain care a deschis o fabrica de confectii si apoi a trebuit sa-si mute utilajele in Muntenegru, pentru ca n-a gasit la Vaslui si imprejurimi, sufiecienta mana de lucru calificata sau dornica sa se califice.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult