Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, „în unanimitate”, CEX a decis ca Guvernul să dea o OUG pe Codurile Penale, dar nu a putut să spună concret despre ce este vorba

Dancila OUG

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, în urma Comitetului Executiv al PSD, s-a luat decizia „în unanimitate” ca Guvernul să ia în considerare „oportunitatea ca modificările declarate constituționale de CCR la Codurile penale să fi promulgate prin OUG”. Întrebată ce va conține concret această OUG, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu pot să vă dau mai multe detalii” și i-a îndemnat pe jurnaliști să se adreseze Ministrului Justiției.

„În cadrul CEX am hotărât că, pentru ceea ce s-a declarat constituțional, să avem și această opțiune de a da OUG”, a spus Dăncilă. Întrebată de ce „s-a hotărât” în așa fel, premierul a răspuns: „Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult”.

De ce s-a luat decizia aceasta la partid și nu la Guvern? „Suntem un guvern politic. Multe dintre deciziile pe care le luăm aparțin acestei Coaliții”, a răspuns Viorica Dăncilă.

De ce este nevoie de OUG? Liviu Dragnea: „Pentru că este o poveste care nu se mai termină”

La insistențele ziariștilor de a afla ce conține această OUG, premierul României a răspuns: „Nu mă puneți să intru în detalii. Nu pot să vă detaliez tot ce s-a discutat în plenul Parlamentului. Hai să lăsăm pe cineva de specialitate să se pronunțe”.

Amintindu-i-se că, totuși, premierul își asumă prin propria semnătură ordonanțele de urgență, Viorica Dăncilă a spus: „În momentul în care în Guvern se dă o OUG vedem și legalitatea, și oportunitatea, și constituționalitatea”.

De ce este nevoie de o ordonanță de urgență, a fost întrebat și șeful PSD Liviu Dragnea, care a ieșit la rândul lui la declarații? „Pentru că este o poveste care nu se mai termină”, a afirmat Dragnea, care a susținut că fără OUG se lungește foarte mult procesul legislativ și de contestare la CCR..

Tudorel Toader: Ordonanța va cuprinde doar articolele validate de CCR

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că ordonanța va cuprinde doar articolele validate de CCR.

„Un act normativ se bucură de o prezumțiue relativă de Constituționalitate. Dacă nu e atacat la Curte se consideră că nimeni nu consideră că e neconstituțional”, a spus Tudorel Toader despre articolele care nu au făcut obiectul decizie Curții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu ma intreb al ce mai foloseste juramantul ala depus la inceperea mandatului ministerial , daca guvernul politic face exact ce vrea partidul (mai exact CEX-ul).
  Nu cred ca am mai vazut un grup de borfasi cu mai putin de 10% incredere a electoratului sa abuzeze in halul asta pirghiile de putere pe care le au. Daca PSD poate o mai avea un 20%-25% , borfasul Dragnea , proasta Dancila si excrocul Tariceanu sunt toti sub 10% ... Dar cred ca asta meritam .
  • Like 0
 • coalitzia "ciordim de la romania"...sa ciorditzi de la alea 3 milioane de imbecili care v-au votat
  • Like 0
 • Ina18 check icon
  Dragnea motiveaza urgenta modificarii Codurilor penale:
  "Colegii nostri au motivat pentru ca este o istorie care nu se mai termina."
  Trecand peste exprimarea defectuoasa,un (altfel) de sambure de adevar ar exista in povestea fara sfarsit:
  "Daca ma intrebati in ce fel reprezentantii fostului regim afecteaza in prezent societatea romaneasca,va raspund simplu:o intoxica si o jefuiesc de cate ori pot."(Germina Nagat,Director la Directia Investigatii CNSAS-in 1912)
  Cred ca eu,simplu cetatean,nu trebuie sa cunosc aliniate si paragrafe,numarul unei legi sau alteia.
  Trebuie doar sa am incredere ca cei alesi lucreaza spre siguranta si linistea mea.
  Iar cand ,de-a lungul anilor vezi tot hoti fara dragoste de tara la carma cetatii,iar,cu precadere in ultimii 2 ani,ajungi sa te simti intr-un permanent suierat al gloantelor...parlamentare,trebuie sa spui:
  Ajunge,penalilor!
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult