Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, „în unanimitate”, CEX a decis ca Guvernul să dea o OUG pe Codurile Penale, dar nu a putut să spună concret despre ce este vorba

Dancila OUG

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, în urma Comitetului Executiv al PSD, s-a luat decizia „în unanimitate” ca Guvernul să ia în considerare „oportunitatea ca modificările declarate constituționale de CCR la Codurile penale să fi promulgate prin OUG”. Întrebată ce va conține concret această OUG, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu pot să vă dau mai multe detalii” și i-a îndemnat pe jurnaliști să se adreseze Ministrului Justiției.

„În cadrul CEX am hotărât că, pentru ceea ce s-a declarat constituțional, să avem și această opțiune de a da OUG”, a spus Dăncilă. Întrebată de ce „s-a hotărât” în așa fel, premierul a răspuns: „Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult”.

De ce s-a luat decizia aceasta la partid și nu la Guvern? „Suntem un guvern politic. Multe dintre deciziile pe care le luăm aparțin acestei Coaliții”, a răspuns Viorica Dăncilă.

De ce este nevoie de OUG? Liviu Dragnea: „Pentru că este o poveste care nu se mai termină”

La insistențele ziariștilor de a afla ce conține această OUG, premierul României a răspuns: „Nu mă puneți să intru în detalii. Nu pot să vă detaliez tot ce s-a discutat în plenul Parlamentului. Hai să lăsăm pe cineva de specialitate să se pronunțe”.

Amintindu-i-se că, totuși, premierul își asumă prin propria semnătură ordonanțele de urgență, Viorica Dăncilă a spus: „În momentul în care în Guvern se dă o OUG vedem și legalitatea, și oportunitatea, și constituționalitatea”.

De ce este nevoie de o ordonanță de urgență, a fost întrebat și șeful PSD Liviu Dragnea, care a ieșit la rândul lui la declarații? „Pentru că este o poveste care nu se mai termină”, a afirmat Dragnea, care a susținut că fără OUG se lungește foarte mult procesul legislativ și de contestare la CCR..

Tudorel Toader: Ordonanța va cuprinde doar articolele validate de CCR

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că ordonanța va cuprinde doar articolele validate de CCR.

„Un act normativ se bucură de o prezumțiue relativă de Constituționalitate. Dacă nu e atacat la Curte se consideră că nimeni nu consideră că e neconstituțional”, a spus Tudorel Toader despre articolele care nu au făcut obiectul decizie Curții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu ma intreb al ce mai foloseste juramantul ala depus la inceperea mandatului ministerial , daca guvernul politic face exact ce vrea partidul (mai exact CEX-ul).
  Nu cred ca am mai vazut un grup de borfasi cu mai putin de 10% incredere a electoratului sa abuzeze in halul asta pirghiile de putere pe care le au. Daca PSD poate o mai avea un 20%-25% , borfasul Dragnea , proasta Dancila si excrocul Tariceanu sunt toti sub 10% ... Dar cred ca asta meritam .
  • Like 0
 • coalitzia "ciordim de la romania"...sa ciorditzi de la alea 3 milioane de imbecili care v-au votat
  • Like 0
 • Ina18 check icon
  Dragnea motiveaza urgenta modificarii Codurilor penale:
  "Colegii nostri au motivat pentru ca este o istorie care nu se mai termina."
  Trecand peste exprimarea defectuoasa,un (altfel) de sambure de adevar ar exista in povestea fara sfarsit:
  "Daca ma intrebati in ce fel reprezentantii fostului regim afecteaza in prezent societatea romaneasca,va raspund simplu:o intoxica si o jefuiesc de cate ori pot."(Germina Nagat,Director la Directia Investigatii CNSAS-in 1912)
  Cred ca eu,simplu cetatean,nu trebuie sa cunosc aliniate si paragrafe,numarul unei legi sau alteia.
  Trebuie doar sa am incredere ca cei alesi lucreaza spre siguranta si linistea mea.
  Iar cand ,de-a lungul anilor vezi tot hoti fara dragoste de tara la carma cetatii,iar,cu precadere in ultimii 2 ani,ajungi sa te simti intr-un permanent suierat al gloantelor...parlamentare,trebuie sa spui:
  Ajunge,penalilor!
  • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult