Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Preotul Vasile Răducă revine cu explicații „științifice” despre sex, viol și prezervativ: „După viol, victima are la dispoziție câteva ore ca să primească îngrijiri igienice speciale ca să nu rămână gravidă”

Preotul Vasile Răducă

Foto: Realitatea.net

POZIȚIE. „Regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit", spune preotul Vasile Răducă, prodecanul Facultății de Teologie, într-o poziție trimisă Paginademedia.ro.

„Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic", continuă preotul.

„Sper ca punctul meu de vedere, in perfect acord cu dogma crestin-ortodoxa si clarificat in aceste randuri să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate, am vorbit în contextul dialogului telefonic, la radio", mai spune preotul în poziția trimisă Paginademedia.ro.

Poziția preotului Vasile Răducă vine după ce, ieri, CNA a sancționat Radio Trinitas cu somație publică, în urma afirmațiilor făcute de acesta la radioul Patriarhiei despre religia musulmană, despre sex și despre sarcinile din viol (ce s-a întâmplat ieri la CNA și declarațiile de la Trinitas, pe Paginademedia.ro, aici),

Este vorba mai degrabă de un viol la care femeia a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

Sursa: Vasile Răducă, prodecanul Facultății de Teologie

„In cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină.

Aceste aspecte insă țin și de educația primită. Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

Personal, sunt împotriva oricărei forme de viol. Traumele prin care trec aceste femei sunt de neimaginat și consider că, după trauma unui viol, poate că nu este recomandabil ca femeia să treacă printr-o nouă traumă, aceea a avortului”, a scris preotul după scandal.

Redăm poziția trimisă de preotul Vasile Răducă:

„Dragii mei,

Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit.

Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic:

1. Din punctul de vedere al moralei creștine, relatiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul își poate duce viaţa şi fără să întrețină relații sexuale. Morala creștină nu este de acord cu utilizarea prezervativului.

Cea mai bună metodă contraceptivă și acceptată de Biserică este abstinența. Orice act sexual are urmări mult mai profunde decât simpla jubilare sexuală individuală a ambelor sexe şi are o finalitate. Spre exemplu, în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii.

Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul.

Bineînțeles că sunt și cazuri speciale despre care nu am fost întrebat în emisiune. Din nefericire, în România ne moare femeia tânără, lovită de boli necuțătoare. De multe ori nu știm etiologia acestor situații.

Poate că necunoașterea semnificației profunde a actului sexual, aceea de fuziune în cadrul căsătoriei binecuvântate (De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa. Şi vor fi amândoi un trup; aşa că nu mai sunt doi, ci un trup. Mc., 10,7-8), este una din cauze. Nu strică să vorbim despre ea persoanelor active din punct de vedere sexual și să o cunoaștem.

Recomand spre parcurgere persoanelor mai interesate de aspectele științifice, cel puțin următoarele volume: prof. Dr. Petrache Vârtej, Ioana Vîrtej, Cătalina Poiana, Ginecologie endocrinologica, Ed. All, 2003, Dr. John C. WILLKE, Barbara H. Willke, Abortion Questions and Answers Love Them Both, Hayes Publishing Co. Inc., 2003; dr. Larisa Ciochină, Constantin Iftime, O viziune asupra vietii, ed. Provita media.

2. Mi s-a adresat întrebarea dacă un copil conceput printr-un viol trebuie să fie avortat. In calitate de preot ortodox, eu am comunicat punctul de vedere al Bisercii care socotește că acest lucru nu trebuie făcut.

Dacă minunea conceperii unui prunc s-a produs, acel prunc nu trebuie avortat, indiferent de condițiile în care pruncul a fost conceput. Se stie ca unirea celor două celule germinale nu se produce în momentul săvârșirii actului sexual, ci după mai multe ore.

Din punct de vedere stiintific însă, eu nefiind medic ginecolog sau obstretician, dar prin prisma activității didactice fiind nevoit să parcurg literatura specializata ale cărei puncte de vedere le preiau, știu că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia.

In cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină.

Aceste aspecte insă țin și de educația primită. Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

Personal, sunt împotriva oricărei forme de viol. Traumele prin care trec aceste femei sunt de neimaginat și consider că, după trauma unui viol, poate că nu este recomandabil ca femeia să treacă printr-o nouă traumă, aceea a avortului.

Aceste victime merita rugăciunea și empatia noastră, a tuturor în paralel cu luarea oricăror măsuri ca violatorii să fie descurajați, pedepsiți și ajutați să nu mai facă așa ceva. 

Citiți continuarea pe Pagina de Media.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, femeia e un fel de ceașcă, pe care dacă ești harnic și o speli bine, după ce un barbat perfect nevinovat si neblamabil a violat-o un pic ca sa-i faca placere, indepartezi minunea conceptiei pe care nu intelegem de ce nu si-o doreste oricum nefericita oaie de gen feminin a Domnului.
  Poate ne explica domnul doctor teolog, ce se intampla in cazul violurilor in grup sau repetate, cand femeia sau fata (copil, cum ar veni), este sechestrata niste zile intr-o pivnita (fara posibilitati de igiena - recomandata). Cred ca toti enoriasii isi vor da seama ca genul asta de petreceri vor beneficia in curand, ca si botezul si nunta, de prezenta unui prelat care sa se asigure ca totul decurge conform traditiei.
  Eu daca as fi femeie, dupa episodul asta m-as gandi foarte bine daca vreau sa fiu nevasta de preot.
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Iar un reprezentant al preacurviților la cele lumești de la Corporația numită B.O.R. își bate joc de noi . Știe că va fii aprobat și susținut de mulți Habotnici ce cu mândrie se consideră creștini -ortodocși.
  • Like 1
 • mike mike check icon
  "Gott ist tot"!
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dle prodecan, spuneți că nu sunteți medic dar vă avântați cu încredere în teritorii pe care NU LE CUNOAȘTEȚI:
  "în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia." ...serios? Păi știe oricine, femeia are o perioadă fertilă de vreo 2 zile, aproximativ. Dacă femeia e sănătoasă, violul se soldează cu sarcină cu probabilitate de 7-8 %. Cum sistemul de adopții la noi nu prevede asta, rămâne femeia cu o "amintire" pe viață! Poate ne spuneți și cum ar putea o femeie să iubească un astfel de copil.
  Poate ne spuneți cu subiect și predicat ce măsuri poate lua femeia violată să nu fie gravidă, înafară de pilula de a doua zi. Migrarea spermatozoizilor se face IMEDIAT, nu poate fi contracarată prin nimic.

  "organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii. Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul". Care estrogeni sunt folositori și care nu? Am vrea și noi să știm...Cum oare se neutralizează la nivel de secreții? Ca baza și acidul?

  "Viol consimțit fiziologic" e un non-sens. Consimțământul nu-l dă fiziologia ci judecata! Sau poate femeia e vinovată că l-a provocat pe violator...

  Astea sunt doar niște "perle" culese din discursul prea-sfințitului. Sexul cu prezervativ n-are nimic, dar nimic dăunător. A, mai bine copii fără număr, subnutriti, organismul mamei epuizat. Îi ajutați sfinția-voastră ? Căci în final ăsta e scopul cel mai important al contracepției, spațierea nașterilor cu păstrarea sănătății materne.


  • Like 4
  • @ Delia MC
   Ada check icon
   Nu mai bine ne da exemple din viata lui personala ?
   Cati copii are, cum i-a facut , cu cine, relatii cu sotia, cati copii rezultati din violuri a infiat, etc. ? Ca de vorbit oricine poate, dar fapte sa vedem ...
   Banuiesc ca numara estrogenii: tu esti bun, tu nu, tu esti bun, ...
   • Like 2
  • @ Delia MC
   dan check icon
   Delia ai gresit , nimic nu ai invatat din predica ortodoxa offf.


   Dupa mintea si interesul nevinovat al popilor rolul femeii este faca multi multi copii pentru ca biserica sa aibe o baza solida si pe viitor .
   Cu doar 1-2 copii cine le mai calca astora pragul si le mai umple buzunarele. in viitor.,
   • Like 3
  • @ dan
   Dorin check icon
   Amin.Ai perfectă dreptate.
   • Like 1
  • @ Ada
   Delia MC Delia MC check icon
   ...moleculă cu moleculă...
   • Like 0
 • " în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii.

  Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul." ====>>> rezulta ca abstinenta pe care o promoveaza nu e prea benefica din punct de vedere stiintific.
  • Like 4
  • @ Simona Criste
   Delia MC Delia MC check icon
   Absolut corect. Raționament impecabil.
   • Like 1
 • dan check icon
  Crede si nu cerceta ,stai ca boul si asculta doar ce spun parvenitii astia care nu se mai satura de bani.
  Indivizi ca asta sunt cu miile si spala creierul copiilor cu ore de religie in care debiteaza , pe langa ce scrie in biblie , tampenii din capul lor sec.
  Bisericile sunt pline pana la refuz ,asculta in nestire tampeniile debitate de niste indivizi cu o educatie precara care repeta si repeta aceleasi tampenii de sute de ani fara nici o legatura cu stiinta , cu medicina sau cu zilele noastre.
  Debiteaza cu o usurinta incredibila tampenii de genul ,omul poate trai fara sex ,sau o victima a violului nu trebuie sa fac avort (asta ca sa isi aduca aminte toata viata al carui rod e copilul ala) sau imbecilitati de genul copiii sufera pentru pacatele parintilor.
  Datorita bisericii ortodoxe care imprastie la nesfarsit aceste idei fara fundament ,lipsei de educatie a multora care casca gura la acesti popi in loc sa citeasca o carte suntem unde suntem .
  Adevarul e ca e mai simplu sa cascam gura la un idiot decat sa citim o carte si sa ne punem mintea la contributie intelegand ca fara medicina ,chimie ,biologie ,fara fizica matematica acum traiam in pesteri imbracati in blanuri de animale crezand ca pamantul este plat.
  • Like 6
  • @ dan
   Alien check icon
   Pamantul nu e nici plat nici rotund si nici icosaedric. E cum vrea Cel de Sus!
   • Like 1
 • Alien check icon
  Femeia musulmana e o lighioana conceputa pentru placerea barbatului. In schimb aia ortodoxa are nevoie fiziologica de sperma masculului ca sa nu dea cancerul peste ea.
  Cum o fi la rastafarieni? Intreb pentru o prietena.
  • Like 4
 • Alex S. check icon
  Si se mai mira de ce oamenii se distanteaza din ce in ce mai mult de BOR (nu Dumnezeu).
  Eu personal cred in Dumnezeu insa nu am mai calcat de ani buni in cladirile BOR si nici nu o sa fac asta prea curand.
  • Like 4
 • Cosmin check icon
  Iată și de ce nu e nevoie de educație sexuală în școli.
  Tot ce trebuie să știi, este explicat într-un mod simplu, concis,pe înțelesul tuturor, de către domnul prodecan
  • Like 1
  • @ Cosmin
   dan check icon
   Dupa mintea lui ''omul poate trai fara sex'' asa ca educatia sexuala nu isi are rostul.
   • Like 3
  • @ dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect! S-o spună adolescenților și tinerilor în general.
   • Like 1
 • Ada check icon
  DEPLORABIL - litere mai mari nu am avut.
  Mai bine va vedeti de MESERIA voastra si lasati oamenii in pace.
  Asta a ajuns preotia in zilele noastre : MESERIE - BRATARA DE AUR.
  • Like 1
  • @ Ada
   dan check icon
   Pai daca lasa oamenii in pace de unde le mai vine cascavalul?
   • Like 2
  • @ dan
   Ada check icon
   Oricum sunt pe duca popii ortodocsi. Mai trebuia sa spuna si despre LGBT si era perfect. Astept cu nerabdare urmatoare conferinta despre LGBT si pot inchide bisericile si sa se apuce de politica. Nu la asta se pricep cel mai bine ?
   • Like 2
  • @ Ada
   Nu prea sunt pe duca sau nu se vede fenomenul indepartarii de BOR. Am ramas consternat ca dupa ce CCR a decis ca trebuie sa te declari ca vrei sa faci ore de religie si nu invers (declari ca nu vrei) 85% din parinti si-au dat odrasele la ora de religie.

   Poate se va accelera pe viitor aceasta indepartare. Acum vad doar copii victime ale abuzului statului si parintilor asupa capacitatii lor rationale. Este foarte dificil de iesit din acest cerc vicios iar tarele mostenite se transmit mai departe.
   • Like 1
  • @ CommonReader
   Ada check icon
   Fenomenul nu se vede inca dar exista si oricum va iesi la iveala pt ca e de ajuns sa vezi ce face un popa si ti-ai facut deja o imagine completa. Copii de maine nu vor fi ca parintii lor, sunt sigura ca vor gandi cu capul lor nu cu cel a popii. Oricum BOR nu se poate reforma usor. Ce, ai vazut cumva ceva reforma in PSD ?
   • Like 0
  • @ Ada
   Sunt putin mai pesimist. Subestimati dogmele si tarele intelectuale ce se instileaza copiilor la varsta la care isi construiesc structura si personalitatea. Aceste modele rationale subrede raman acolo de cele mai multe ori toata viata.

   Faceti exercitiul asta si o sa ramaneti masca: intrebati amicii practicanti din jur daca eu citit vreodata cap coada scripturile sau macar sa va spuna care sunt primele 3 din cele 10 porunci.

   Este absolut fenomenal sa observi ca oamenii isi guverneaza viata dupa niste carti si ziceri pe care nu le-au citit vreodata si pe care nu doresc sa le interpreteze in nume propriu.

   Pur si simplu iau de bun interpretarile teologilor cum este cel din discutie.

   Am desconsiderat religia dupa ce am citit biblia intreaga, cred ca aveam 13-14 ani. Este cred cel mai de efect sfat pe care il poti da unui credincios cu umbra de inteligenta/educatie fara sa o ia ca pe o jignire. Daca nu se desteapta singur, nu il poate trezi nimeni.

   Dar, imi doresc foarte mult sa aveti dreptate.

   BOR nu se poate reforma, asa cum nu o pot face nici celelate culte. Ceea ce este un lucru bun de fapt pentru ca va contribui la stingerea acestor organizatii centrate pe profit si putere de influenta sociala. In profunzime, invatamintele scriptice sunt gresite si nu pot sa le schimbe pentru ca sunt temelia bisericilor, nu prea pot interveni asupra lor. Alt lucru bun pentru motivul de mai sus. Va dura zeci de ani pana le vom vedea prabusite de la inaltimea la care sunt caci de disparut cu totul este mai greu, sunt necesare sute de ani.
   • Like 0
  • @ CommonReader
   Teodora check icon
   85% din părinți îi înscriu la ora de religie din inerție și de teama reacției celorlalți părinți sau a profesorului de religie. Cel puțin în școlile din mediul rural, unde se cunosc toți intre ei, nu poți sa îl lași fără paine pe profesor.
   Dacă nu ar fi decizia părinților, ci chiar a copiilor, putini profesori de religie ar mai avea de lucru.
   • Like 0
  • @ Teodora
   De acord cu tine si probabil mai sunt si alte justificari in afara celor privind imaginea din comunitate. Insa copii vor deveni adulti si vor avea aceeasi pozitie. Din aceasta cauza sunt destul de pesimist privind disolutia BOR in comunitatea noastra.
   • Like 0
  • @ CommonReader
   Teodora check icon
   Eu sunt optimista. Batranii au frica și respect pentru biserica, copiii lor doar frica, nepoții nu mai au nimic. Evident, sunt doar observațiile mele în mediul în care trăiesc. Dar dacă eu văd ăsta la sat, cum se vede în oraș?
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult