Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Prodecanul Facultății de Teologie, despre sarcina după viol: poate e un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete

Vasile Răducă

„Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”.

Este unul dintre răspunsurile date unei ascultătoare de un preot invitat la postul de radio Trinitas, care aparține Patriarhiei. Nu orice preot, ci prodecanul Facultății de Teologie, Vasile Răducă, scrie Pagina de Media.

Unul din răspunsurile pentru care cazul s-a discutat în CNA. Alte afirmații ale preotului Vasile Răducă sunt legate de sexul cu prezervativ, dar și despre relația dintre o tânără și un partener de religie musulmană.

Vasile Răducă este prodecanul Facultății de Teologie și secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române (potrivit site-ului Universității din București). CV-ul detaliat, la finalul articolului.

Ce au întrebat ascultătorii și ce a răspuns invitatul nu mai are nevoie de niciun comentariu. Până și reprezentanții Trinitas s-au delimitat categoric de afirmațiile preotului, în fața CNA. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a afirmat la rândul său că „ne aflăm într-o situație deplorabilă”. „Mă detașez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta”, a spus Bănescu.

Redăm fragmente, în continuare. Emisiunea a fost difuzată pe 27 mai, la Radio Trinitas și a fost reclamată de ascultători. Moderator: Narcis Stupcan. Invitat: Preot Vasile Răducă. Nu au nevoie de niciun comentariu:

Preot: în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului

Gabriela din Argeș întreabă ce să facă, pentru că fiica ei este în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană.

Preotul Vasile Răducă răspunde:

"Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aș da două răspunsuri. Înainte de toate, rugați-vă…

rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane.

Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere.

În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii."

De notat că toate aceste afirmatii au fost făcute de invitat fără ca moderatorul, Narcis Stupcan, să aiba vreo reacție.

Sexul cu prezervativ: cei tineri nu fac altceva decât să se masturbeze

Ce spune preotul invitat în studio despre sintagma: „prezervativul este mai bun decât avortul”?

Preotul Vasile Răducă:

"În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare". 

„Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine”, a spus prodecanul Facultății de Teologie.

Citiți continuarea pe Pagina de Media.

ULTIMA ORĂ. Rectorul Universității București cere demiterea profesorului Răducă

Mircea Dumitru, rectorul Universității București, i-a cerut decanului de la Teologie să-l demită pe profesorul Răducă.

Mircea Dumitru, rectorul Universității București (Foto: Inquam Photos)

„I-am solicitat decanului Facutății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, prof. Ioan Moldoveanu, demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan.

Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le considerăm inacceptabile.

Comunitatea universitară a Universității din București își respectă misiunea de a promova și de a susține valori și principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste, precum și a rolului științei în evoluția umanității reprezintă piloni fundamentali”, se arartă într-un mesaj postat pe Facebook de Mircea Dumitru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnului care confunda violul cu sexul, ii doresc sa aiba o intalnire in parc, cu un grup de gealati lipsiti de inhibitii si nepretentiosi. Carevasazica, ii doresc sa descopere placerea pe care i-o va provoca patrunderea fara consimtamantul sau in cele doua orificii pe care orice barbat le are: anusul si gura. Dupa care , neindoios, va dori sa se repete ...
  • Like 2
 • In privinta musulmanilor are dreptate
  • Like 0
 • GabiC check icon
  remarc urmatoarea fraza ( care- oricat s-ar chinui proletarii cu masca umana, de timpul "poliiticaly correct ) e adevarata : Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere.

  În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii.". Dupa cum evoluaza in zilele noastre ciocnirrea civilizatiilor ( alimentata si de "importul" german si francez) - ar trebui ca macar la general religia islamica sa fie discutata pe fata, fara ascunzisuri.
  In rest- draga Popa- ( si prodecan) esti un cretin!
  • Like 4
  • @ GabiC
   Alien check icon
   Like!
   Toate religiile ar trebui discutate fara ascunzisuri! Din pacate nu cred ca exista religie care nu nu aiba cretinii ei (valabil inclusiv pentru ateism).
   Poate ca e timpul ca omenirea sa se maturizeze si sa depaseasca faza de superstitii infantile si cautarea mantuirii prin chiloti.
   • Like 2
 • Alien check icon
  Deci la musulmani femeia e o lighioana, iar la ortodocsi femeia are nevoie fiziologica de testosteronul din sperma barbatului ca altfel face cancer (precizari facute ulterior).
  Stie cineva cum e la mormoni? Intreb pentru o prietena.
  • Like 2
 • Si omul asta a ajuns prodecan intr-o facultate. Incredibil.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult