În ultimele zile, mari publicații din Europa au analizat răspunsul violent al forțelor de ordine la protestul din 10 august și au ajuns la concluzii extrem de dure cu privire la autoritățile române. „Încă un pas înspre erodarea democrației din Europa”, scrie The Washington Post în editorialul dedicat situației din România.
„Erodarea lentă a democrației în Europa Centrală a mai făcut un pas săptămâna trecută, când Guvernul corupt al României a recurs la forța brută pentru a le răspunde celor care protestau față de subminarea statului de drept. După ce zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului pentru a cere demisia Guvernului, jandarmii au lansat un atac cu un tun cu apă, gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc, bătând demonstranți pașnici, jurnaliști și chiar câțiva turiști israelieni. Peste 400 de oameni au fost răniți - un bilanț șocant pentru un protest politic într-un stat membru UE și NATO. Folosirea violenței a fost doar cea mai recentă tactică a Partidului Social Democrat aflat la putere în ceea ce este o campanie constantă pentru a se proteja de consecințele corupției și a altor activități infracționale. Cel mai mare beneficiar este liderul său, Liviu Dragnea, care are deja două condamnări, inclusiv una în iunie pentru că a angajat fictiv la stat oameni ai PSD”, se arată în articolul semnat de consiliul editorial al Washington Post.
Acesta notează faptul că aducerea lui Dragnea în fața justiției a putut fi făcută eforturilor fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, sub a cărei conducere DNA a reușit să obțină condamnarea a peste 1.000 de oficiali, între care foști miniștri. „Răsplata ei a fost înlăturarea din funcție luna trecută de către dl. Dragnea, care a trecu,de asemenea, legi care decriminalizează unele acte de corupție și slăbește independența procurorilor și a judecătorilor. Vestea încurajatoare este că, precum polonezii care s-au opus unei încercări similare de acaparare a puterii, românii de rând au protestat”, scrie WP, care adaugă că „democrația din România are nevoie de ajutor din partea liderilor UE și a altor democrații occidentale, inclusiv din Statele Unite ale Americii”.
Și publicația The Economist amintește despre corupția din România, într-un material video postat pe pagina de Facebook a publicației. „Ce trebuie făcut pentru a curăța un stat corupt? Într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, un procuror a preluat agenda publică, condamnând peste 1000 de oficiali români”, este textul care însoțește filmul în care se pot vedea imagini de la protest, urmate de imagini legate de DNA și sistemul judiciar din România.
Le Figaro publică un material de opinie semnat de profesorul universitar Alexandru Călinescu, care scrie că intervenția brutală a autorităților de la București arată că „Bolnavul Europei este România, nu Ungaria sau Polonia”. Iar un editorial din Der Spiegel compară situația din România cu cea din Polonia și le cere licerilor UE să ia măsuri. Dacă Kaczynski insultă protestatarii, Dragnea îi bate. De ce nu face UE nimic? se întreabă autorul articolului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tarile din est care au patruns in EU si NATO pun un mare semn de intrebare, mereu ma gandesc ca zelul cu care au intrat in aceste organizatii a fost sugerat de agentii pro-rusi din aceste tari(in nici-una dintre ele rusii nu si-au retras agentii) si, astfel, Rusia si-a trimis agenti romani, cehi, polonezi, unguri(dar cu rol dublu) sa afle cat mai multe detalii si vulnerabilitati ale ambelor organizatii pentru a le putea submina mai bine…Cred ca o larga ‘virusare’ a acestora a avut loc si nimic nu mai este cum era, poate s-au prins, normal, si tarile din vest de primejdia asta, dar, poate, prea tarziu…Ce sa mai spunem ca insusi Trump e sub o uriasa suspiciune ca de fapt e omul rusilor…
Cine stie daca tarile din estul Europei nu sunt deja planificate sa constituie un nou lagar favorabil Rusiei, iar toata aceasta agitatie a noastra de a lupta pentru democratie autentica apare ca ceva ce seamana cu alintul ciorii cand e deja in latz…Mi-e greu sa nu fiu sceptica, iertare...Totusi, noi avem datoria sa activam si sa invatam sa fim vigilenti in exercitarea drepturilor noastre democratice, pentru a avea constiinta curata ca n-am stat cu mainile in san, a citi mentionari incurajatoare in presa straina inseamna ca avem un fir de care sa ne agatam.