Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lacrimogeana de Partid

Înainte de a fi prim-ministru şi ministru de Interne, Dăncilă şi Dan sunt femei. Şi mame.

În rasa umană, femeile simt mai mult decât bărbaţii ce înseamnă iubirea aproapelui. Ele sunt apărătoarele vieţii, capabile de compasiune, grijă pentru cei fragili şi vulnerabili, devotament şi sacrificiu.

Acum însă, în România secolului XXI, se petrec modificări genetice imprevizibile. Aşa a apărut o specie mutantă, lacrimogeanele de Partid, care plâng doar de propria lor milă. 

Dăncilă şi Dan sunt primele două exemple. Sute de oameni paşnici, între care copii, femei însărcinate şi bătrâni, au fost gazaţi, loviţi cu bastoanele, călcaţi în picioare de acei jandarmi care îşi ascund sub căşti şi uniforme natura bestială.

După atâtea gaze, nicio umbră de remuşcare, nicio boare de lacrimă n-au traversat-o pe lacrimogeana Carmen Dan. Profund satisfăcută de sine, a anunțat că jandarmii și-au făcut datoria, apărând țara de atacul gravidelor din Piața Victoriei.

Dăncilă, neavând izvor de lacrimi decât pentru mila de ea însăși, a scris la Comisia Europeană că era cât p-aci să fie dărâmat Guvernul de cei 50-100 de derbedei, înarmați până-n dinți cu pietre și peturi, puternic sprijiniți de copii, pensionari, agresori cu mâinile sus, turiști israelieni și jurnaliști austrieci.

Nicio neliniște, nicio tresărire de milă creștină, niciun proces de conștiință, niciun „Doamne, ce-am făcut?!”, la Vida Dăncilă.

Maria Grapini, europarlamentar, s-a dus la Bruxelles să agrameze în românește că Iohannis și-a trimis oamenii în piață să destabilizeze țara. Niciun cuvânt despre rănirea și traumatizarea a mii de români, din ordinul șefilor ei.

Îți recomandăm

Norica Nicolai, femeie, a zis că imaginile cu jandarmi lovind oameni lipsiți de apărare sunt trucate. Așa e, și plăgile, arsurile, găurile de prin mâini și picioare, ochii inflamați și plămânii zgâriați sunt tot trucaje, mai ceva ca la Hollywood. Femeia Nicolai se poate duce liniștită la culcare, în Parlamentul European, căci și-a făcut datoria față de Partid pe un an.

Ecaterina Andronescu, altfel iute vărsătoare de lacrimi soft, cere demisia lui Dragnea și Dăncilă, dar nu pentru că au comis o crimă împotriva propriului popor, ci pentru că Partidul a scăzut la 25% în sondaje. Ce contează 500 de răniți pe lângă niște milioane la vot?

Iar semnatara ordinului de atac, a Capitalei prefectă, Speranța Cliseriu pe nume, e perfectă: a tăcut mâlc de la bun început și tace, privindu-ne din fotografii în care arată ca o spălătoare de scrumiere după chef.

În toată coaliția Puterii, n-am auzit o singură voce feminină care să vorbească despre suferințele atâtor nevinovați.

Mascate într-o uniformă de jandarm, lacrimogeanele mutante ale Partidului ar călca în picioare și un paralitic, dacă au impresia că le clatină scaunul.

Genetica ne mai rezervă, probabil, multe surprize în acest veac. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult