Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lacrimogeana de Partid

Înainte de a fi prim-ministru şi ministru de Interne, Dăncilă şi Dan sunt femei. Şi mame.

În rasa umană, femeile simt mai mult decât bărbaţii ce înseamnă iubirea aproapelui. Ele sunt apărătoarele vieţii, capabile de compasiune, grijă pentru cei fragili şi vulnerabili, devotament şi sacrificiu.

Acum însă, în România secolului XXI, se petrec modificări genetice imprevizibile. Aşa a apărut o specie mutantă, lacrimogeanele de Partid, care plâng doar de propria lor milă. 

Dăncilă şi Dan sunt primele două exemple. Sute de oameni paşnici, între care copii, femei însărcinate şi bătrâni, au fost gazaţi, loviţi cu bastoanele, călcaţi în picioare de acei jandarmi care îşi ascund sub căşti şi uniforme natura bestială.

După atâtea gaze, nicio umbră de remuşcare, nicio boare de lacrimă n-au traversat-o pe lacrimogeana Carmen Dan. Profund satisfăcută de sine, a anunțat că jandarmii și-au făcut datoria, apărând țara de atacul gravidelor din Piața Victoriei.

Dăncilă, neavând izvor de lacrimi decât pentru mila de ea însăși, a scris la Comisia Europeană că era cât p-aci să fie dărâmat Guvernul de cei 50-100 de derbedei, înarmați până-n dinți cu pietre și peturi, puternic sprijiniți de copii, pensionari, agresori cu mâinile sus, turiști israelieni și jurnaliști austrieci.

Nicio neliniște, nicio tresărire de milă creștină, niciun proces de conștiință, niciun „Doamne, ce-am făcut?!”, la Vida Dăncilă.

Maria Grapini, europarlamentar, s-a dus la Bruxelles să agrameze în românește că Iohannis și-a trimis oamenii în piață să destabilizeze țara. Niciun cuvânt despre rănirea și traumatizarea a mii de români, din ordinul șefilor ei.

Îți recomandăm

Norica Nicolai, femeie, a zis că imaginile cu jandarmi lovind oameni lipsiți de apărare sunt trucate. Așa e, și plăgile, arsurile, găurile de prin mâini și picioare, ochii inflamați și plămânii zgâriați sunt tot trucaje, mai ceva ca la Hollywood. Femeia Nicolai se poate duce liniștită la culcare, în Parlamentul European, căci și-a făcut datoria față de Partid pe un an.

Ecaterina Andronescu, altfel iute vărsătoare de lacrimi soft, cere demisia lui Dragnea și Dăncilă, dar nu pentru că au comis o crimă împotriva propriului popor, ci pentru că Partidul a scăzut la 25% în sondaje. Ce contează 500 de răniți pe lângă niște milioane la vot?

Iar semnatara ordinului de atac, a Capitalei prefectă, Speranța Cliseriu pe nume, e perfectă: a tăcut mâlc de la bun început și tace, privindu-ne din fotografii în care arată ca o spălătoare de scrumiere după chef.

În toată coaliția Puterii, n-am auzit o singură voce feminină care să vorbească despre suferințele atâtor nevinovați.

Mascate într-o uniformă de jandarm, lacrimogeanele mutante ale Partidului ar călca în picioare și un paralitic, dacă au impresia că le clatină scaunul.

Genetica ne mai rezervă, probabil, multe surprize în acest veac. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult