Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Lacrimogeana de Partid

Înainte de a fi prim-ministru şi ministru de Interne, Dăncilă şi Dan sunt femei. Şi mame.

În rasa umană, femeile simt mai mult decât bărbaţii ce înseamnă iubirea aproapelui. Ele sunt apărătoarele vieţii, capabile de compasiune, grijă pentru cei fragili şi vulnerabili, devotament şi sacrificiu.

Acum însă, în România secolului XXI, se petrec modificări genetice imprevizibile. Aşa a apărut o specie mutantă, lacrimogeanele de Partid, care plâng doar de propria lor milă. 

Dăncilă şi Dan sunt primele două exemple. Sute de oameni paşnici, între care copii, femei însărcinate şi bătrâni, au fost gazaţi, loviţi cu bastoanele, călcaţi în picioare de acei jandarmi care îşi ascund sub căşti şi uniforme natura bestială.

După atâtea gaze, nicio umbră de remuşcare, nicio boare de lacrimă n-au traversat-o pe lacrimogeana Carmen Dan. Profund satisfăcută de sine, a anunțat că jandarmii și-au făcut datoria, apărând țara de atacul gravidelor din Piața Victoriei.

Dăncilă, neavând izvor de lacrimi decât pentru mila de ea însăși, a scris la Comisia Europeană că era cât p-aci să fie dărâmat Guvernul de cei 50-100 de derbedei, înarmați până-n dinți cu pietre și peturi, puternic sprijiniți de copii, pensionari, agresori cu mâinile sus, turiști israelieni și jurnaliști austrieci.

Nicio neliniște, nicio tresărire de milă creștină, niciun proces de conștiință, niciun „Doamne, ce-am făcut?!”, la Vida Dăncilă.

Maria Grapini, europarlamentar, s-a dus la Bruxelles să agrameze în românește că Iohannis și-a trimis oamenii în piață să destabilizeze țara. Niciun cuvânt despre rănirea și traumatizarea a mii de români, din ordinul șefilor ei.

Îți recomandăm

Norica Nicolai, femeie, a zis că imaginile cu jandarmi lovind oameni lipsiți de apărare sunt trucate. Așa e, și plăgile, arsurile, găurile de prin mâini și picioare, ochii inflamați și plămânii zgâriați sunt tot trucaje, mai ceva ca la Hollywood. Femeia Nicolai se poate duce liniștită la culcare, în Parlamentul European, căci și-a făcut datoria față de Partid pe un an.

Ecaterina Andronescu, altfel iute vărsătoare de lacrimi soft, cere demisia lui Dragnea și Dăncilă, dar nu pentru că au comis o crimă împotriva propriului popor, ci pentru că Partidul a scăzut la 25% în sondaje. Ce contează 500 de răniți pe lângă niște milioane la vot?

Iar semnatara ordinului de atac, a Capitalei prefectă, Speranța Cliseriu pe nume, e perfectă: a tăcut mâlc de la bun început și tace, privindu-ne din fotografii în care arată ca o spălătoare de scrumiere după chef.

În toată coaliția Puterii, n-am auzit o singură voce feminină care să vorbească despre suferințele atâtor nevinovați.

Mascate într-o uniformă de jandarm, lacrimogeanele mutante ale Partidului ar călca în picioare și un paralitic, dacă au impresia că le clatină scaunul.

Genetica ne mai rezervă, probabil, multe surprize în acest veac. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iată un comentariu perfect!
  • Like 1
 • Spune domnul C.T.Popescu ca odioasa Carmen Dan nu a lacrimat,nici remuscari n-a avut.Santinela de la usa cabinetului doamnei ministru sa scapat unor amici si a povestit ca se auzeau gemete si gafaeli din cabinet si si-a dat seama ca ipochimena avea orgasme in lant atunci cand vedea la televizor atrocitatile din piata victoriei.
  • Like 0
 • Pe Firea ati uitat-o? Cum cadreaza ambitiile -i nemasurate, tupeul fara limita, lacomia cu o minima feminitate? De altfel, de la idealul feminin de tip sovietic incoace, nu s-a mai pomenit adevarata feminitate. Ce aveau feminin Ana Pauker, Elena Ceausescu si toate activistele pupincuriste de partid din anii de trista amintire?! Caricaturile astea de acum nu sunt decit urmarea lor fireasca.
  • Like 1
 • stan check icon
  Despre comisarul sovietic Norica Nicolai credeam ca este bărbată ?!
  • Like 1
 • Norica Nicolai, femeie??
  • Like 5
 • Sunt femei care-și ștrangulează, sau sufocă pruncul imediat după naștere...calzi, atunci făcuți! Sunt femei care fată... Și femeile sunt tot la fel de diverse ca bărbații, doar că au un altfel de aparat genital. Cu proprietati diferite. Mamele, sunt ființe speciale. Puține pot fi in politică și niciuna nu poate fi in psd !
  • Like 3
 • Am fost un „decrețel”, dar … mi-a trecut

  P a I-a

  M-am născut în decembrie 1969 și am parcurs toate etapele politicii „de partid şi de stat” ale generaţiilor născute în acea perioadă.
  Am făcut parte din întâia generaţie de şoimi ai patriei (nu pot sa scriu aceasta denumire cu litere mari - mâna mea se împiedică când vreau sa apăs tafta Shift la calculator), generaţie care nu avea nici măcar acele uniforme portocalii cu albastru pe care le-am văzut mai târziu şi, pentru care, am fost un pic invidios - noi purtam doar o cocardă tricoloră la rever.
  Am devenit pionier, chiar „nomenclaturist” (cu ajutorul unei prietene a bunicii mele din partea tatălui) începând cu clasa a V-a, fiind unul dintre cei trei locţiitori pe ţară ai şefului sau şefei organizaţiei pionierilor (nu mai ştiu dacă era bărbat sau femeie, ştiu doar ca avea peste 18 ani), purtând cu mândrie tresele de plastic romboidale roșii la uniforma de pionier (cine își mai aduce aminte,ținuta era destul de milităroasă: cămașă albă cu epoleți, pe care se fixau gradele, dacă le aveai, şi la care se adăuga un şnur cu ciucurei ca la tamburii majori, tot în condiţiile în care aveai un grad mai „înalt” – comandant de detaşament, de unitate etc., pantaloni bleumarin „la dungă” cu o curea de un galben murdar cu o cataramă specifică pionierilor, nelipsita cravată de pionier strânsă printr-un inel transparent de plastic, totul culminând cu basca aceea albă care completa „uniforma”, bască pe care am văzut-o în diverse situaţii, culori şi moduri de purtare şi la „clasa muncitoare”).
  Interesant este că la încălţăminte nu era nici un standard – am văzut comandanţi de unitate şcolară la patru ace încălţaţi în „teneşi”…
  Singurul avantaj pe care l-am perceput în această perioadă de, repet, membru al clasei „nomenclaturiste”, a fost că, o dată pe an, vara, se organiza o tabără de „pregătire politică”, de aproximativ două săptămâni, în care, în afară de 1,5-2 ore pe zi în care dezbăteam tezele „partidului”, dezbateri care nu erau întotdeauna comode pentru că eram nişte „mânji cu caş la gură” care „îşi dădeau cu părerea”, aşa cum obişnuia să ne spună un senior când o mai luam pe arătură şi nu prea eram de acord cu „tezele” (ca nişte lupi tineri care se revoltau, îndemnându-se unul pe altul, mârâind în şoaptă, contra masculului alfa), aveam trei mese copioase pe zi, excursii montane cât cuprinde (de obicei dimineaţa, astfel încât la „dezbaterile politice” care se petreceau în mod obişnuit înainte de masa de prânz, să fim obosiţi şi flămânzi, deci docili), seara „desfatându-ne” cu un program de „discotecă” în care o formaţie live, alcătuită tot din pionieri, cântau, cu acordul tacit al seniorilor, muzică internaţională. Atunci am aflat, pentru prima oară de Beatles, Boney M., Abba, Ricchi e Poweri etc. (eram prin clasa a V-a sau a VI-a). Nu ştiu dacă locaţia era special aleasă pentru această tabără (undeva între Dâmbul Morii şi Timişul de Sus, judeţul Braşov), însă eram gard în gard cu un Sanatoriu de Boli Mintale („chiriaşii” de acolo nu ne-au ridicat niciodată probleme, sau cel puţin aşa ştiam noi).

  Primul şoc a venit când eram în vacanţa de vară de după clasa a VII-a, în aceeaşi tabără de pregătire politică, când …

  Dacă sunteţi interesaţi, mai povestesc …

  Cu drag,

  Andru Bogdan
  • Like 3
 • Cred ca tupeul a fost unul din criteriile dupa care a fost aleasa ministra ! ( Nu ministru ! un ministru trebuie sa aiba cu totul alte calitati ) ! De fapt , ma intrebam doar cum poatei sa afirme ca jandarmii si-au facut datoria si nu are ce le reprosa ? Daca au fost corecti , de ce nu pot fi identificati ? Sa-i stim si noi si , de ce nu, sa le strangem mainile ....
  • Like 0
  • @ Gabriela Apostol
   Calitatea carmencitei este că odată (să mă iertați) cel puțin a desfăcut picioarele la Dragnea. Ce, ăsta nu-i criteriu ?
   • Like 1
 • Intr-adevar, Androneasca nu a fost foarte explicita dar a folosit totusi sintagma "sa nu dam foc tarii":

  "...fac un apel cât se poate de responsabil la toți colegii factori de decizie în acest moment ai PSD, la toți cei care odată au ocupat asemenea poziții în PSD și la Președintele actual al PSD domnul Liviu Dragnea „să nu dăm foc" țării și PSD-ului.
  Ceea ce se întâmplă în acest moment în PSD și în țară nu este în regulă, s-a mers și s-a ajuns totuși prea departe, iar noi, cei din PSD, ca partid de guvernare, ne place sau nu, va trebui la un moment dat să decontăm absolut toate facturile acestei situații critice.
  Nu ne putem ascunde tot timpul de responsabilitate și să dăm vina pe alții.
  Noi am fost votați să guvernăm, nu să ne plângem și să dăm vina pe alții, avem obligația față de țară și față de toți membrii PSD să fim un partid responsabil și să nu îi dezamăgim. "
  • Like 1
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Desigur că îi pare rău mai mult de PSD și poziția ei în partid decât de România, de poporul român. Știe să se prefacă foarte bine dar nu trebuie crezută.
   • Like 2
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Totusi, dusmanul dusmanului meu e aliat! Daca scapam de Dragnea si clica e un pas urias inainte.
   • Like 5
 • Avem o clasă politică borțoșită și plină de nesimțire, unii la putere, alții în opoziție, sunt la fel unii cu alții, cei din opoziție doar mimează că nu le place ce se întîmplă, cum ar fi dublarea salariilor, indemnizațiilor, a pensiilor speciale, etc. pentru ei, doar pentru ei, azi au un mic disconfort, tocmai au epuizat altă mini-vacanță decisă pe PSD pentru cei angajați la stat, doar ei erau extenuați de atîta trîndăveală la slujbă...
  Bugetarii de la Jandarmerie au trebuit să fie sacrificați, nu tu minivacanță, e drept vor fi dublu plătiți, poate vor primi și spor de toxicitate, pe motiv de gaze CS folosite în timpul serviciului de reprimare a protestatarilor anti guvern...Sigur la jandarmerie au fost angajați care vor pierde și cîțiva leuți, la salariu, cei care au fost spitalizați vor pierde parte din ordinul de hrană pe timpul spitalizării, cam 33 lei/zi. Și madam Dan, ministereasa de la interne s-a sacrificat, a trebuit să-și întrerupă concediul de odihnă legal, care e sfînt pentru o năimită de stat.
  Un bărbat din Teleorman, a murit într-un spital din Alexandria, spitalul a comunicat numele acestuia, detalii despre diagnosticul stabilit de SMURD, o avea legătură cu datele personale care nu pot fi date publicității? Cine știe...
  Asta e țara unde trăim, activitatea numărului 2 din ierarhia statului, președintele Senatului, este evaluată de justiție, numărul trei este deja condamnat penal, 2 ani cu suspendare, și în alt proces, în primă instanță a fost condamnat cu executare, numărul 4 în stat, prim ministrul din România este ocupat de o persoană, Dănciloaia, considerată că e incompetentă.
  Să ne mirăm de continuatorii tradițiilor instaurate de unul, din cărți, unul Pristanda? CURAT NECONSTITUȚIONAL DAR UMFLAȚIL ! Așa și cu clasa politică de azi, de la noi...Să ne mirăm?
  • Like 1
  • @ Sorin Constantin
   Acum dacă spui și că tu nu votezi pentru că nu ai cu cine l-ai făcut pe Dragnea fericit. Vrei schimbare, implică-te!
   • Like 6


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult