Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Presa străină a identificat corect, pentru a doua săptămână la rând, dimensiunea și scopul protestului din România

Proteste - captură Fox News

Protestele de duminică seară din România au fost prezentate în presa internațională care a remarcat amploarea lor. Agenția de presă Reuters, care a citat surse din Poliție, a scris că 50.000 de oameni au ieșit în stradă la București într-una dintre cele mai mari manifestații din ultima vreme. Mii de oameni au ieșit pe străzi și în alte orașe din țară, dar și în capitale europene pentru a-și manifesta dezaprobarea față de ordonanțele care au drept scop decriminalizarea unor infracțiuni și grațierea mai multor categorii de condamnați, mai notează agenția de presă. 

„Sunt aici pentru că nu-mi vine să cred că au trecut 27 de ani şi sunt în aceeași situație, în aceeași piață”, a declarat prentru Reuters actrița Adriana Moca, rememorând evenimentele din decembrie 1989.

„Strigând „Hoții, hoții”, protestatarii s-au adunat pe vremea friguroasă în Piața Universității și au plecat în marș spre Ministerul de Justiție, Avocatul Poporului și sediul Guvernului”, a transmis Reuters.

Și Associated Press a scris despre protestele din România, știrea fiind preluată de The New York Times, Fox News și ABC News. „Zeci de mii de oameni au protestat duminică în Capitala României și alte orașe din țară față de o propunere a Guvernului de a grația mii de deținuți, o propunere care, potrivit criticilor, ar putea zădărnici eforturile anticorupție”, se arată în știrea Associated Press. 

„Autoritățile române spun că până la 50.000 de oameni au luat parte duminică la cel mai mare protest din București. Mii de oameni au protestat în alte 22 de orașe din țară, inclusiv Cluj și Timișoara. Guvernul PSD plănuiește să relaxeze legile anticorupție”, a scris și Deutsche Welle

Le Figaro transmite, la rândul său, că „protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii din centrul oraşului, înainte de a merge în marş la Ministerul Justiţiei, la sediul Avocatului Poporului şi sediul Guvernului” și descrie conținutul ordonanțelor care i-au scos pe oameni în stradă.

Ziarul elveţian Tribune de Geneve preia o știre a agenție France Presse sub titlul „Strada denunţă o ordonanţă care face tolerabil abuzul de putere”. În jur de 50.000 de persoane s-au adunat la Bucureşti, în cea mai mare dintre manifestaţiile recente, notează cotidianul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult