Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Presa străină a identificat corect, pentru a doua săptămână la rând, dimensiunea și scopul protestului din România

Proteste - captură Fox News

Protestele de duminică seară din România au fost prezentate în presa internațională care a remarcat amploarea lor. Agenția de presă Reuters, care a citat surse din Poliție, a scris că 50.000 de oameni au ieșit în stradă la București într-una dintre cele mai mari manifestații din ultima vreme. Mii de oameni au ieșit pe străzi și în alte orașe din țară, dar și în capitale europene pentru a-și manifesta dezaprobarea față de ordonanțele care au drept scop decriminalizarea unor infracțiuni și grațierea mai multor categorii de condamnați, mai notează agenția de presă. 

„Sunt aici pentru că nu-mi vine să cred că au trecut 27 de ani şi sunt în aceeași situație, în aceeași piață”, a declarat prentru Reuters actrița Adriana Moca, rememorând evenimentele din decembrie 1989.

„Strigând „Hoții, hoții”, protestatarii s-au adunat pe vremea friguroasă în Piața Universității și au plecat în marș spre Ministerul de Justiție, Avocatul Poporului și sediul Guvernului”, a transmis Reuters.

Și Associated Press a scris despre protestele din România, știrea fiind preluată de The New York Times, Fox News și ABC News. „Zeci de mii de oameni au protestat duminică în Capitala României și alte orașe din țară față de o propunere a Guvernului de a grația mii de deținuți, o propunere care, potrivit criticilor, ar putea zădărnici eforturile anticorupție”, se arată în știrea Associated Press. 

„Autoritățile române spun că până la 50.000 de oameni au luat parte duminică la cel mai mare protest din București. Mii de oameni au protestat în alte 22 de orașe din țară, inclusiv Cluj și Timișoara. Guvernul PSD plănuiește să relaxeze legile anticorupție”, a scris și Deutsche Welle

Le Figaro transmite, la rândul său, că „protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii din centrul oraşului, înainte de a merge în marş la Ministerul Justiţiei, la sediul Avocatului Poporului şi sediul Guvernului” și descrie conținutul ordonanțelor care i-au scos pe oameni în stradă.

Ziarul elveţian Tribune de Geneve preia o știre a agenție France Presse sub titlul „Strada denunţă o ordonanţă care face tolerabil abuzul de putere”. În jur de 50.000 de persoane s-au adunat la Bucureşti, în cea mai mare dintre manifestaţiile recente, notează cotidianul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult