Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Presa străină a identificat corect, pentru a doua săptămână la rând, dimensiunea și scopul protestului din România

Proteste - captură Fox News

Protestele de duminică seară din România au fost prezentate în presa internațională care a remarcat amploarea lor. Agenția de presă Reuters, care a citat surse din Poliție, a scris că 50.000 de oameni au ieșit în stradă la București într-una dintre cele mai mari manifestații din ultima vreme. Mii de oameni au ieșit pe străzi și în alte orașe din țară, dar și în capitale europene pentru a-și manifesta dezaprobarea față de ordonanțele care au drept scop decriminalizarea unor infracțiuni și grațierea mai multor categorii de condamnați, mai notează agenția de presă. 

„Sunt aici pentru că nu-mi vine să cred că au trecut 27 de ani şi sunt în aceeași situație, în aceeași piață”, a declarat prentru Reuters actrița Adriana Moca, rememorând evenimentele din decembrie 1989.

„Strigând „Hoții, hoții”, protestatarii s-au adunat pe vremea friguroasă în Piața Universității și au plecat în marș spre Ministerul de Justiție, Avocatul Poporului și sediul Guvernului”, a transmis Reuters.

Și Associated Press a scris despre protestele din România, știrea fiind preluată de The New York Times, Fox News și ABC News. „Zeci de mii de oameni au protestat duminică în Capitala României și alte orașe din țară față de o propunere a Guvernului de a grația mii de deținuți, o propunere care, potrivit criticilor, ar putea zădărnici eforturile anticorupție”, se arată în știrea Associated Press. 

„Autoritățile române spun că până la 50.000 de oameni au luat parte duminică la cel mai mare protest din București. Mii de oameni au protestat în alte 22 de orașe din țară, inclusiv Cluj și Timișoara. Guvernul PSD plănuiește să relaxeze legile anticorupție”, a scris și Deutsche Welle

Le Figaro transmite, la rândul său, că „protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii din centrul oraşului, înainte de a merge în marş la Ministerul Justiţiei, la sediul Avocatului Poporului şi sediul Guvernului” și descrie conținutul ordonanțelor care i-au scos pe oameni în stradă.

Ziarul elveţian Tribune de Geneve preia o știre a agenție France Presse sub titlul „Strada denunţă o ordonanţă care face tolerabil abuzul de putere”. În jur de 50.000 de persoane s-au adunat la Bucureşti, în cea mai mare dintre manifestaţiile recente, notează cotidianul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult