Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele care nu a fost

Președintele Klaus Iohannis, zâmbind. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

- „Dragi români, vă cer iertare! Știu că am făcut greșeli”, spune Klaus Iohannis în discursul de adio. Riscul alegerilor parlamentare și prezidențiale e să ne ducem într-o „izolare toxică” și într-un „trecut întunecat”, mai zice președintele.

- E ca și cum un doctor vine și-ți spune: Știți, am făcut și greșeli, v-am operat prost, acum riscul e să muriți. Cu ce mă încălzesc pe mine regretele tale, boss? 

- Omul acesta nu-și dă seama de răul pe care l-a făcut. Această urnă funerară a speranței i-a adus la urne pe toți cei care vor să dea acum foc casei ca răzbunare față de „nenorociții ăștia care ne conduc”. Prin aroganța lui, prin promovarea tuturor mediocrităților politice, prin complicitatea cu serviciile, prin trădarea voturilor a 7 milioane de cetățeni, prin absența din toate dezbaterile dureroase ale societății, Klaus Iohannis - președintele care nu este - a rupt orice legătură dintre aleși și alegători și a creat un sentiment frustrare națională și de furie pe care-l speculează extremiștii și nebunii. Din vidul care a fost Klaus Iohannis s-a născut haosul perfect. Asta nu a fost o „greșeală”, asta a fost trădare de țară!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Cum să nu fie?
    A fost!
    Și în Africa și în Asia tot ca PREȘEDINTE a fost, nu-l plimba nimeni cu avioanele de lux ca simplu profesor de fizică! Cei care l-a creat, cei care l-au promovat, cei care i-au pus o stea în frunte și cine l-a servit drept "Best thing since sliced bread" au fix aceeași vină ca și el!
    Și a fost promovat de...?
    • Like 1
  • Domnule Negrutiu, eu va citesc cu mare placere , dar n-as vrea acum sa gasim acarul Paun. Iohannis a fost un presedinte mediocru si o papusa a serviciilor, pe care numai antiteza cu Dragnea sau Dancila, l-a facut sa para digerabil. Dar din punct de vedere al politicii externe nu ne-a trimis la Moscova. Vina pentru locul in care ne aflam, este a noastra a tuturor , unii ca l-am votat , unii ca ne-am complacut in mizeria cotidiana si am cautionat cu ingaduinta toate jigodiile din politica si presa romaneasca. Orice societate normala ar fi trebuit sa reactioneze in multiple randuri la excesele CCR , la porcariile din justitie, la blatul PSD cu PNL. Problema noastra nu este Iohannis , problema noastra este ca in toate PUTERILE statului , increngaturile mafiote sunt mai puternice decat oamenii corecti care-si doresc schimbarea in bine. Profesionistii sunt trecatori , mafiotii sunt pereni.
    Toti ii dam inainte cu marota pericolului rusesc, Influenta rusa este un efect a ceea ce se intampla la noi. Cauza este acapararea puterii in stat de catre grupari mafiote ,care s-au intarit semnificativ in timpul absentei noastre si a lui Iohannis. Din nefericire , "oamenilor de afacerI" gen : Maricel Pacuraru, Sebi Ghita , Voiculescu , Cozmin Gusa , Ciolacu , Nordis , Videanu , Becali, Micula samd, democratura pe model Viktor Orban , le convine de minune. Fac ce vor si nu dau socoteala la nimeni. Asta este miza , Georgescu asta este un sarlatan cu carisma ieftina, nimic mai mult , transportat din tenebrele sistemului mafiot si scos in fata poate chiar de rusi sau de oamenii lor. Acum este luat de urechi de mafioti si impins in fata . Ironia este ca el va fi servantul chiar al celor pe care poporul imbecil ii uraste. Daca vedem cu atentie, la toate posturile TV sulfuroase gen RTV si Realitatea TV , Lasconi este prezentata ca omul sistemului ( caraghios , nu ?) si Georgescu un erou calare pe un cal alb anti-sistem. De parca madam Lasconi , a fost toata viata prin guvenrul Romaniei si a facut bani cu gruparea Mazare ... Hazliu. Hotul striga hotii ... un model care functioneaza fara gres grefat pe prostia asistentei. Eu nu stiu ce se va intampla , dar va zic ca stiu oameni din diaspora care n-au calcat la vot de peste 20 de ani , se duc sa-l voteze pe Georgescu, dupa ce mi-au zis ca Lasconi este sustinuta de Soros. Cand i-am rugat sa-mi explice , mi-au zis ca e la mintea cocosului, toate firele duc in aceeasi directie. Cu riscul de a dezamagi , convingerile lor nu vin de pe Tik Tok ci de la RTV si Realitatea TV. De la aceeasi oameni de breasla cu dumneavoastra.
    • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Bine ați venit în democrație. Așa stau lucrurile: oamenii au păreri diferite și e BINE că e așa. Nu vă mai plângeți că unele canale media sunt de o anumită orientare, fiindcă sunt arhisuficiente și puternice și de cealaltă parte. Care-i problema? Numai în dictaturi vedem aceeași opinie la toată lumea. Dacă vreți așa, înseamnă că nu sunteți un democrat. Iar dacă ați văzut în diaspora oameni care nu obișnuiau să voteze dar acum au votat (cu entuziasm) într-o direcție, asta nu e ceva de speriat, ci de apreciat. Se cheamă o mișcare de trezire. Corectă sau nu, asta e altă discuție. Românul are în sânge ideea de trezire, există îndemnul ăsta chiar în imnul național. Când apare (destul de rar) așa ceva e păcat să ne isterizăm. Primul pas a în scăpa de o situație precară precum cea în care ne aflăm, este chiar trezirea, nu ”STABILITATEA”, așa cum clama Ciolacu, probabil la încurajări venite din exterior.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Domnule , daca vorbim de pareri diferite poate ca vorbim despre noi doi , care desi avem pareri foarte diferite putem conversa. Cand manipulezi si dezinformezi cu buna stiinta , atunci te numesti jigodie ordinara. Am vazut atatea manipulari si minciuni ordinare la RTV si Realitatea TV , incat nu are rost sa-mi racesc gura de pomana. Pareri si polarizari diferite au DIgi24 . A3 , B1TV de exemplu si dupa cum ati spus diversitatea de pareri este binevenita.
      • Like 0
  • Ceea ce spuneți despre Johannis e absolut corect, dar se putea deja vedea după primul mandat. Votul pentru primul mandat a fost scuzabil, dar votul pentru al doilea?!?!? El, Werner, nu s-a pus singur la Cotroceni, ci Dvs și alții l-ați pus acolo. Așa că nu-l acuzați pe el că a fost egal cu el însuși. Uitați-vă în oglindă și supărați-vă pe cine i-a dat puterea încă 5 ani, amăgindu-se singuri că n-au pe altcineva mai acătării pe care să-l voteze. Întotdeauna există variante. De exemplu ați auzit de Mircea Diaconu? Dar de Dan Barna? Dar de....etc? Johannis și Dăncilă nici nu trebuiau să ajungă în 2019 în turul 2, ci ar fi trebuit să avem situația de acum, în care dinozaurii dispar și se luptă cele 2 curente importante în prezent: tradiționalismul cu progresismul, respectiv Mircea Diaconu cu Dan Barna. Așa ar fi fost corect. Dar voi nu: Batman, Batman :-) :-) Așa că acum o tăcere vinovată ar fi mai potrivită din partea voastră. Plus o analiză proprie a felului propriu de a raționa (deficitar evident), învătând din trecut și aplicând la prezent, pentru a nu vă mai lamenta și pe viitor.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Scrieți de parcă am avut posibilitatea de a alege acum 5 ani între Klaus și un geniu deținător a două premii Nobel. Uitați ca marii noștri concetățeni ne-au livrat opțiunea Klaus sau docila. Faceți un efort de gândire și spuneți cum credeți că a fi fost președinte docila, evident cu un dragnea liber și cu mâinile la butoane
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Nu trebuie nu știu ce mare efort de gândire pentru a realiza că ORICINE ar fi fost mai bun decât Werner, inclusiv ”Veorica”. Iar cu Dragnea la butoane ce-ar fi fost? Ce a spus justiția despre Dragnea, marele bandit național, pericolul galactic? Că a angajat pe nașpa 2 speriate la o instituție de stat. Vai, sunt răvășit, nu s-a mai văzut așa ceva. Sau că a mobilizat lume la vot în timpul referendumului anti-Băsescu. Îngrozitor, nu-i așa? Cum să te pui cu Băsescu? Deci unde a fost banditismul lui Dragnea? Ori n-a prea fost, ori justiția a fost total incompetentă. Alegeți Dvs. Dar dacă spuneți că a fost bandit nu știu dacă e bine să vă bazați argumentația doar pe folclor și propagandă. Sigur, bunul simț ne spune că n-avea cum să fie un om cinstit, evident. Dar asta putem spune cam despre toți din politică, inclusiv despre Johannis. Dragnea doar și-a pus toată lumea în cap fiindcă risca să strice unele interese extrem de concrete din exterior. De aia a juns la bulău, nu fiindcă a făcut chestiile alea ridicole, hai să fim serioși. Dvs înainte de a avea opinii politice favorabile PNL / USR, sunteți totuși un intelectual semnificativ. Nu puteți veni în discuție cu lucruri așa ”subțiri”, că e păcat.
      A! și stați că mi-am amintit: prezidențialele au fost în 2019 cam pe vremea asta. Atunci Dragnea era deja la ”mititica”. fiind săltat imediat după europarlamentarele din luna mai. Ce, credeți că l-ar fi scos de acolo Dăncilă? Ha-ha. Deci încă o dată zic, lăsați deoparte argumentele ”subțiri” sau neadevărate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult