Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele Consiliului Fiscal avertizează: Problema majoră a bugetului este partea de cheltuieli care crește mult prea repede. Trebuie realocate miliarde de la alte capitole pentru salarii și pensii. De unde? Nu știm

Ionuț Dumitru

(Foto: Inquam Photos)

Problema majoră a bugetului de stat în prezent este reprezentată de creșterea prea rapidă a cheltuielilor, în special cu salariile și pensiile, iar Guvernul va trebui ca la rectificările bugetare să realoce miliarde de lei de la alte capitole, este de părere președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. 

Acesta a explicat pentru Hotnews.ro că, potrivit execuției bugetare la patru luni date publicității recent de Ministerul Finanțelor, cheltuielile cu salariile sunt mult peste ce s-a bugetat, adăugând că anul trecut s-au luat bani de la investiții pentru salarii, însă anul acesta capitolul investiții este deja la un minim istoric și „mare parte sunt cheltuieli cu achiziții militare”. Riscul este depășirea țintei de 3% a deficitului bugetar, a avertizat Ionuț Dumitru.

„Problema majoră a bugetului, în momentul de față, este partea cheltuieli care crește mult prea repede. Dacă se menține actualul ritm de cheltuieli și venituri, vom depăși semnificativ deficitul de 3%, ceea ce înseamnă că la rectificările bugetare este nevoie de corecții și de realocări de resurse către cheltuielile sociale. Trebuie realocate miliarde de la alte capitole. De unde? Nu știm. Nu văd ce corecție s-ar mai putea produce la personal sau la asistență socială, sub obligatorii și trebuie plătite”, a explicat președintele Consiliului Fiscal. 

Ionuț Dumitru spune că deși autoritățile au estimat o creștere a încasărilor din TVA de 14,5% pentru tot anul, după patru luni creșterea este de doar 1,1%. 

„Mai la toate veniturile avem o subperformanță, cu excepția a două capitole, impozitul pe salarii și venit, respectiv CAS. Explicația este aceeași, că avem o dinamică a salariilor mult mai rapidă decât dinamica luată în calcul la construcția bugetară. În martie am avut, de exemplu, o creștere a salariilor în economie de peste 15%. La TVA avem un 1,1% creștere, față de un buget făcut cu o creștere de 14,5% pentru tot anul 2018, deci e o diferență mare între ce e bugetat și execuție. Pe ansamblu, la venituri suntem un pic sub ceea ce s-a bugetat ca rată anuală pentru 2018 pe execuția la primele 4 luni”, a precizat pentru Hotnews.ro președintele Consiliului Fiscal.

„La personal (cheltuieli de personal - n.r.) avem creștere 20,4% la patru luni, față de 16,6% bugetat. Pentru că au crescut salariile relativ recent, martie – aprilie, avem o accelerare a dinamicii. Dacă ne uităm doar la aprilie, față de aprilie anul trecut, cheltuielile de personal sunt în creștere cu 26,9%. E o dinamică mult mai mare decât ceea ce s-a bugetat. La rectificările bugetare este nevoie de realocări de resurse către cheltuielile de personal. La dobânzi avem 56,2% creștere față de un buget făcut cu 19,5%", a precizat președintele Consiliului Fiscal.

Vezi aici execuția bugetului general consolidat aferentă perioadei 1.01 –30.04.2018 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai cum bre, stati asa, nu aveati un maret plan de guvernare? Da planu', ce spune planu'? "Mai multi bani in buzunarele romanilor", nu asa? Pai ce-ati facut, tovarasi?
    • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Ce să facă, s-au apucat să haiducească pilonul 2 de pensii, dă-i draq de burgheji!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult