Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

România s-a împrumutat joi 2 miliarde de euro. Ministrul Finanțelor: Este un instrument pentru finanţarea deficitului bugetar

Eugen Teodorovici - propus la MF

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

România a împrumutat joi 2 miliarde de euro de pe piețele financiare interaționale, prin intermediul emiterii unei serii de obligațiuni în două tranșe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 an, relatează Digi 24. Banii împrumutați vor fi folosiți la „finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”. 

„Emisiunea de euroobligaţiuni realizată ieri nu este un împrumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finanţelor Publice îl utilizează pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflectă însă, percepţia mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare asupra evoluţiei României pe termen lung. 

Suprasubscrierea celor două tranşe de emisiune, cât şi diversificarea bazei investiţionale atât pe tipuri de investitori, cât şi din punct de vedere geografic reflectă încrederea pe termen lung în dezvoltarea economică a ţării noastre. Această emisiune se încadrează perfect în strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizează extinderea maturităţii portofoliului de datorie şi implicit reducerea riscului de refinanţare, consolidarea rezervei în valută la dispoziţia Trezoreriei statului, precum şi minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Digi24

Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018, a precizat Ministerul Finanțelor Publice, adăugând că împrumutul „asigură o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei statului. Totodată, prin maturităţile alese, România a urmărit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturităţi în euro”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Asta-i drumul spre faliment condusi pe el de o guvernare incompetenta si iresponsabila. Deficitul e cauzat in special de pomenile electorale, coruptie si banii aruncati fara cap. E ok sa te imprumuti dar fa asta ptr a finanta investitii care-s menite sa-ti aduca mai multi bani pe viitor.
    • Like 1
  • Anon check icon
    Mai...dragilor! Voi n-aveati la un moment dat excedent bugetar? Nu bubuia economia? Nu va dadeau banii afara din casa de promiteati mariri de salarii si pensii si lapte si miere? A? Ce s-a intamplat, ati gresit la calcule, v-a dat cu radical?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult