Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

România s-a împrumutat joi 2 miliarde de euro. Ministrul Finanțelor: Este un instrument pentru finanţarea deficitului bugetar

Eugen Teodorovici - propus la MF

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

România a împrumutat joi 2 miliarde de euro de pe piețele financiare interaționale, prin intermediul emiterii unei serii de obligațiuni în două tranșe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 an, relatează Digi 24. Banii împrumutați vor fi folosiți la „finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”. 

„Emisiunea de euroobligaţiuni realizată ieri nu este un împrumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finanţelor Publice îl utilizează pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflectă însă, percepţia mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare asupra evoluţiei României pe termen lung. 

Suprasubscrierea celor două tranşe de emisiune, cât şi diversificarea bazei investiţionale atât pe tipuri de investitori, cât şi din punct de vedere geografic reflectă încrederea pe termen lung în dezvoltarea economică a ţării noastre. Această emisiune se încadrează perfect în strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizează extinderea maturităţii portofoliului de datorie şi implicit reducerea riscului de refinanţare, consolidarea rezervei în valută la dispoziţia Trezoreriei statului, precum şi minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Digi24

Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018, a precizat Ministerul Finanțelor Publice, adăugând că împrumutul „asigură o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei statului. Totodată, prin maturităţile alese, România a urmărit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturităţi în euro”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Asta-i drumul spre faliment condusi pe el de o guvernare incompetenta si iresponsabila. Deficitul e cauzat in special de pomenile electorale, coruptie si banii aruncati fara cap. E ok sa te imprumuti dar fa asta ptr a finanta investitii care-s menite sa-ti aduca mai multi bani pe viitor.
    • Like 1
  • Anon check icon
    Mai...dragilor! Voi n-aveati la un moment dat excedent bugetar? Nu bubuia economia? Nu va dadeau banii afara din casa de promiteati mariri de salarii si pensii si lapte si miere? A? Ce s-a intamplat, ati gresit la calcule, v-a dat cu radical?
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult