Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România s-a împrumutat joi 2 miliarde de euro. Ministrul Finanțelor: Este un instrument pentru finanţarea deficitului bugetar

Eugen Teodorovici - propus la MF

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

România a împrumutat joi 2 miliarde de euro de pe piețele financiare interaționale, prin intermediul emiterii unei serii de obligațiuni în două tranșe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 an, relatează Digi 24. Banii împrumutați vor fi folosiți la „finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”. 

„Emisiunea de euroobligaţiuni realizată ieri nu este un împrumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finanţelor Publice îl utilizează pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflectă însă, percepţia mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare asupra evoluţiei României pe termen lung. 

Suprasubscrierea celor două tranşe de emisiune, cât şi diversificarea bazei investiţionale atât pe tipuri de investitori, cât şi din punct de vedere geografic reflectă încrederea pe termen lung în dezvoltarea economică a ţării noastre. Această emisiune se încadrează perfect în strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizează extinderea maturităţii portofoliului de datorie şi implicit reducerea riscului de refinanţare, consolidarea rezervei în valută la dispoziţia Trezoreriei statului, precum şi minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Digi24

Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018, a precizat Ministerul Finanțelor Publice, adăugând că împrumutul „asigură o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei statului. Totodată, prin maturităţile alese, România a urmărit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturităţi în euro”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Asta-i drumul spre faliment condusi pe el de o guvernare incompetenta si iresponsabila. Deficitul e cauzat in special de pomenile electorale, coruptie si banii aruncati fara cap. E ok sa te imprumuti dar fa asta ptr a finanta investitii care-s menite sa-ti aduca mai multi bani pe viitor.
    • Like 1
  • Anon check icon
    Mai...dragilor! Voi n-aveati la un moment dat excedent bugetar? Nu bubuia economia? Nu va dadeau banii afara din casa de promiteati mariri de salarii si pensii si lapte si miere? A? Ce s-a intamplat, ati gresit la calcule, v-a dat cu radical?
    • Like 0


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult