Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România, mărturisește că sunt cinci cauze sociale pentru care donează lunar. „Sunt cauzele cu care am rezonat eu, Angela, ca om. O să donez tot timpul pentru tot ce înseamnă nou-născuți, salvarea vieții unui copil - poate și pentru că am pierdut două sarcini înainte de a o avea pe fetița mea”

Binele nu se poate face cu forța și, din păcate, există încă locuri în România în care nu poți face bine pentru că vezi dezinteres și găsești oameni care nu își fac datoria, spune Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România. 

Invitată la Podcastul de fapte bune alături de Mirela Oprea, consilier de filantropie, directoarea Fundației Vodafone România vorbește despre proiectul Fondul Viață pentru nou-născuți - o finanțare totală de 5.000.000 lei, destinată secțiilor și compartimentelor de neonatologie și terapie intensivă neonatală din spitalele publice din România- dar și despre cum de acesta au beneficiat doar șase unități medicale. 

Asta pentru că Fundația a pus, în calitate de finanțator, o condiție: ca autoritățile locale să creeze un angajament real cu spitalul din localitate și cu o asociație non-guvernamentală din zonă. „Din păcate au fost și secții medicale care nu au fost selectate din acest motiv- pentru că nu s-a putut lucra cu autoritățile locale; dar cele șase care au rămas sunt exemple remarcabile despre cum pot funcționa lucrurile când oamenii stau la aceeași masă și lucrează împreună”, spune Angela Galeța.

La Podcastul de fapte bune, ea amintește de reacția entuziastă a unui primar mândru că secția de neonatologie a spitalului orășenesc a fost renovată și dotată cu echipamente de top și povestește că, „la început, dorința noastră (n.r. a Fundației Vodafone România) de a exista astfel de parteneriat a fost privită cu suspiciune și cu neîncredere. Dar am învățat din experiența anterioară că binele nu se poate face cu forța”. Aici puteți afla care au fost proiectele câștigătoare.

Vă invităm să ascultați Podcastul de fapte bune accesând fișierul audio de la finalul acestui articol sau dând click pe clipul de la începutul acestui material.

Întrebată ce se întâmplă la finalizarea unui proiect în care organizația pe care o reprezintă a investit, Angela Galeța spune că toate sunt urmărite, iar în unele dintre acestea, Fundația Vodafone România revine cu implicare financiară. În altele rămâne cu implicare în zona de consiliere și de resurse. „Ne implicăm în extinderea de la spitalul „Marie Curie”, iar recent am vizitat secția de terapie nou-născuți a Spitalului Județean Constanța, pe care am reconstruit-o și modernizat-o. Și ce mi se pare extraordinar e când un proiect crește în continuarea finanțării noastre cu fonduri din alte surse: fie fonduri de la stat, fie fonduri de la alți finanțatori”.

Peste 32 de milioane de euro a investit Fundația în ultimii 30 de ani în România, în domenii sensibile, precum sănătatea și educația. E o investiție pe termen lung, iar rezultatele se văd rapid doar dacă pui pansamente, nu și dacă vindeci boala, explică consilierul în filantropie Mirela Oprea: „E important să te gândești pe termen lung și să te asiguri că ceea ce ai dăruit sau felul în care ai contribuit la o cauză socială rezolvă nu doar simptomele de moment, ci merge și spre cauze. Nu punem doar plasturi, ci ne asigurăm că boala este vindecată”.

„Dacă vrei să pui plasturi, vezi schimbarea imediat”, e de părere Mirela Oprea. „Dacă vrei să vezi schimbarea sistemică trebuie să lucrezi la mentalitate, la mindsetul liderilor informali din comunitățile locale”, susține aceasta la Podcastul de fapte bune. Întrebată cum poți face bine în România ca cetățean, ea recomandă identificarea unei asociații, organizații sau grup informal de oameni în care ai încredere să îi ajute pentru a ajuta. „Dacă vrei să fii generos, identifică acest grup sau această organizație și ajută prin ei”, spune consilierul amintind modelul existent în state din Occident: de a dona lunar o sumă de bani cu condiția ca organizația respectivă să susțină programe de dezvoltare într-o comunitate locală pe termen lung. Or, termen lung înseamnă și o perioadă de 10-15 ani. „Aș recomanda ca în bugetul familiei să existe o sumă agreată care să reprezinte contribuția noastră la o societate mai bună; să reprezinte o proporție din bugetul familiei noastre. Dacă X la sută se duce pe chirie, X la sută pe mâncare, să fie și un procent de 5%, poate 10%, care să meargă spre cauzele sociale. Poate de aici ar trebui să înceapă discuția: Pe cine vrem să susținem anul acesta? Copiii vulnerabili sau persoane aflate la sfârșitul vieții? Poate anul acesta s-a întâmplat să pierd pe cineva drag și atunci donez spre Hospice sau cazuri asemănătoare”.

Întrebată ce cauze sociale susține, Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România, mărturisește că sunt cinci pentru care donează lunar. „Sunt cauzele cu care am rezonat eu, Angela, ca om. Pentru că nu pot deocamdată să donez mai mult, după o anumită perioadă schimb cauza. Am cauze pentru care am donat doi ani, după această perioadă mă opresc și aleg o alta. Dar da, o să donez tot timpul pentru tot ce înseamnă nou-născuți, salvarea vieții unui copil- poate și pentru că am pierdut două sarcini înainte de a o avea pe fetița mea - proiecte pentru seniori, persoane cu dizabilități și în zona de paliație.”

Sensibilă la cauzele legate de copii este și Mirela Oprea, în special la cele privind oportunitățile educaționale. „Pentru că eu sunt o fată de la țară înainte să fiu doamna Mirela Oprea. În sufletul meu sunt o fetiță de la țară care a stat la vaci pe coastele Munților Apuseni. Sunt născută foarte aproape de Roșia Montană, iar șansa mea a fost decizia luată de părinți pentru a ne oferi mie și fratelui meu mai multe oportunități educaționale. Și așa am devenit cine sunt: am făcut o facultate, apoi master și apoi un doctorat. Datorez tot ce sunt oportunităților educaționale. Am făcut trei luni la școala din Lupșa, județul Alba, și - când mă uit în urmă la ce viață au colegele mele de atunci și la cum arată viața mea – nu pot să am decât enormă recunoștință. Sunt extrem de tristă când văd că în continuare în România nu toți copiii au aceleași oportunități educaționale și câți sunt discriminați pe motive de distanță față de școală și față de oraș și se pierd sute de mii de copii; pentru că mi se pare o tragedie nespusă a societății românești”.

Pentru o asociație e important să se bazeze pe aceste donații periodice, continuă ideea Angela Galeța, explicând că astfel organizația are posibilitatea să gândească proiecte pe termen lung și să facă un plan de intervenție în comunitate pe o perioadă mai mare de trei luni.

Schimbă o donație societatea în care trăim? „Schimbi mult, pentru că nu dai doar tu, iar dacă dai o faci în fiecare lună, spune Angela Galeța amintind că îÎn ultimii 10 ani, din 2 euro, 4 euro și alte donații lunare s-au donat în România 70 de milioane de euro. Suntem mai generoși decât ne imaginăm, iar cele mai multe donații prin sms merg către infrastructura din sănătate și către educație, arată statisticile.

Când e potrivit să ceri o donație, la ce anume să te uiți când afli de o oportunitate de finanțare, ce se întâmplă în comunitățile mici când „vin ăia de la București”, ce poți construi în Ferentari, dar și cui folosește caritatea- aflați ascultând Podcastul de fapte bune, un proiect susținut de Fundația Vodafone România și amplificat de Republica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon