Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Primarul comunei Ditrău, după ce 200 de localnici au protestat față de venirea a doi muncitori din Sri Lanka: Comunitatea noastră nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare

200 de localnici din comună Ditrău, județul Harghita, au protestat în fața primăriei după ce la o fabrică de pâine din localitate au fost angajați doi brutari din Sri Lanka. În fruntea celor nemulțumiți s-a aflat preotul catolic Bíró Károly. "Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră", a declarat acesta conform Agerpres

Localnicii susțin că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. 

Ditrău

Potrivit sursei citate, cei doi bărbați originari din Sri Lanka se numesc Piumal şi Amahinda și au 22, respectiv 49 ani. Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia, în condiţiile în care salariile din ţara lor sunt foarte mici. 

„Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală. Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (...) Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari", a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Aceasta adaugă că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka. Directoarea susține că  proprietara casei în care stăteau cei doi muncitori străini a fost ameninţată, aşa că aceștia au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni. A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, scrie Agerpres.

„Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei", a mai spus Köllő Katalin.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că va organiza o dezbatere cu localnicii nemulțumiți, sâmbătă, pentru a răspunde îngrijorărilor oamenilor și va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal.

„Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare.

Ieri am avut ședinta cu Consiliul Local unde au apărut vreo 200 de oameni și i-am rugat ca să putem derula ședința normală, sâmbătă, la ora 10 vom ține o dezbatere în căminul cultural și acolo vom dezbate toate problemele, toate îngrijorările lor”, a afirmat primarul.

El a spus că găsirea forței de muncă reprezintă o problemă în zonă, în condițiile în care mulți locuitori au plecat să lucreze în străinătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Apăi să-mi fie cu iertare dar sunt unele locuri din țărișoara noastră in special in centrul ei,inclusiv acesta cu pricina unde nici romanii nu sunt acceptați.
    Intri in magazin si daca vorbesti românește nu esti servit .
    Deci .....nu ma mira atitudinea lor
    • Like 0
  • "Comunitatea noastră nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare"
    Dar pe cei care vin din tara ii accepta? Moldovenii care le-au construit case si fabrici si lucrau in fabricile lor, au fost acceptati? Maicutele de la minastirea catolica au fost acceptate?
    Mai si ginditi, dragilor. Doar munca, doar munca?
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Lăzărea e o comună cochetă, oamenii plăcuți, primitori, peisaj de vis. Iese acum și în Ditrăul de alături balaurul la iveală (nu din toți ci din cei 201, trebuie să iasă ei în evidență ca păduchele în frunte).
    O situație similară cu cea din fosta RDG, nu se înghesuie să ocupe locurile de muncă dar sar în sus când apare vreun străin, fie și turist. Stau pe ajutor social și bombăne ( nu și ungurii, ei sunt harnici). Cei câțiva (dacă au curajul) străini care au vreun local sau muncesc acolo stau cu frica-n sân. Caz concret, vorbește cineva la telefon intr-o altă limbă și deja se uită ca la urs ori fac remarci proaste. N-au avut curajul să înnopteze acolo.
    Mă întreb, e xenofobia pe care unii maghiari se pare că o au în sânge sau prostie? Ori ambele. Media nu spune că ar mai veni migranți. Cine să vă facă pâine dacă voi nu vă înghesuiți? Păcat că e vorba de o brutărie care trebuie să supraviețuiască (culmea, proprietara e unguroaică). Altfel făceți-vă singuri pâine! Cu preoteasa în frunte. Apropo, au în zonă pâine foarte bună.

    • Like 1
  • Ei, ce să faci, cei 2 din Sri Lanka modifică proporțiile etnice în localitate, vor fi mai puține procente de unguri, localitatea are 200 de locuitori, la care s-au adăugat 2 din Sri Lanka, 2 la 200 înseamnă că în localitatea respectivă a apărut 1 %, unu la sută, asiatici, și popa catolic din zonă s-a îngrijorat că doar unul dintre cei 2 este catolic, doar 1, că celălalt este budist...Dacă se apucă budistul să-și ridice templu și să facă prozelitism, și o să rămînă popa fără enoriași ? Unde s-ar ajunge ? Afară cu străinii !!!! Dar dacă migranții se vor împerechea cu băștinașe și vor rămîne alea gravide, ce copii vor ieși ? Afarăăăăă !!!
    • Like 4
  • Nume check icon
    Tot vorbim cat de ospitalieri sunt romanii si ungurii, dar tot noi avem o vorba: omul vine, dar mai si pleaca...
    In plus destul de multe sondaje arata ca nu suntem un popor prea deschis imigrarii, chiar daca in orasele mari datorita globalizarii si firmelor multinationale care au adus straini, exista o anumita toleranta, ca nu pot sa spun deschidere fata de imigranti.
    Iar in multe cazuri toleranta este este indreptata catre "gulerele albe" si nu cele "albastre". Cam ceea ce se intampla si prin vest.
    Ce s-a intampla la Ditrau implica mai multe aspecte. In primul rand Ditrau este undeva departe de lumea dezlantuita fara prea multe influente externe. Nu este o zona turistica, din pacate, cu toate ca este o zona superba, prin urmare nu foarte multi straini (indiferent de culoare ajung acolo. Sunt curios cat din cei care au citit si comenteaza vehement au trecut pe acolo, sau macar au auzit de Ditrau. Satul este in zona secuilor unde lucrurile nu s-au schimbat prea mult in timp, de aceea sunt destul de conservatori. Datorita izolarii lor, mai mult sau mai putin autoimpuse, si trecutului in care ei trebuiau sa pazeasca granita, nu au fost niciodata deschisi catre straini, de orice fel.
    In plus, sa nu neglijam influenta canalelor media din Ungaria, care cred ca sunt principala sursa de informare in aceasta zona si cunoastem foarte bine opozitia guvernului Orban fata de imigratie.
    Cu siguranta cazul se va rezolva de la sine. in felul lor, de aceea trebuie sa fie lasati in pace. Dar cu cat noi facem mai mult tam-tam in media si aratam cu degetul, mai ales ca media romaneasca abia asteapta subiecte cu maghiari (respectiv secui in acest caz) pentru audienta, cu atat se va rezolva mai greu.
    • Like 1
    • @ Nume
      Delia MC Delia MC check icon
      Like total, mai ales pentru concluzia de final.
      plus: acolo mașinile sunt sau din județ sau din Ungaria. Au neamuri, sunt si turiști, se vizitează reciproc. Toți au pachetul maghiar de televiziune oferit de Telekom. Nu auzi altă limbă la radio sau tv. În magazine sunt și mărfuri din Ungaria care normal nu se găsesc. Îmi place maxim zona aceea, e foarte multă liniște, decență și da, civilizație. Și n-am auzit niciodată celebrul nemtodom...deh, pădure fără uscături...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Civilizație?
      Mi-e teamă că folosiți prea ușor acest termen, în cazul Ditrău.
      Dacă era civilizație, atunci pe lângă cei 200 de nebuni, ieșeau măcar 400 de oameni civilizați, care să le bată obrazul. Atunci da, se putea vorbi de "uscături" versus "pădurea de civilizați".
      Deocamdată, ce se vede este că majoritatea populației este ori neinteresată de subiect, ori solidară (etnic, ideologic, religios etc.) cu xenofobii. În ambele cazuri, nu poate fi vorba de civilizație, în umila mea părere.
      Apropo de liniște, decență și civilizație: am lucrat ani de zile în Kosovo, pentru comunitatea internațională, și să știți că și oamenii de acolo, sârbi sau albanezi, sunt foarte primitori cu turiștii, umblă îmbrăcați decent și nu fac gălăgie aiurea (cu excepția nunților, când tuturor le place să tragă cu armele în aer, în semn de bucurie!). Dar civilizația nu face casă bună cu gropile comune, și am văzute destule în Kosovo, cu victime de ambele părți.
      • Like 2
    • @ Petrica L.
      Delia MC Delia MC check icon
      Așa am perceput eu când am fost pe acolo. Toaletă în curte n-are nimeni.
      Vedeți dvs, omul percepe întâi aspectele materiale ale civilizației: ordinea, curățenia, etc. Pentru a percepe însă alte aspecte, trebuie o cunoaștere mai aprofundată. Sau acest fel de evenimente care relevă aspecte până atunci insufucient cunoscute.
      Da, sunt mai multe trepte ale civilizației. Unele sunt mai greu de urcat...
      Problema a fost totdeauna sensibilă în aceste zone. Credeam că au ce au cu românii nu cu cei din Sri Lanka, mai ales că lipsește...obiectul plângerii, ei nu-s migranți ci au ocupat niște locuri de muncă pe care ei nu le-au vrut. Da, (și) influența lui Orban a cărui politică se bazează exact pe exacerbarea tendințelor xenofobe. Asta deja cunoaștem, inclusiv de la Dragnea cetire.

      • Like 0
  • ion check icon
    preotul si acolitii lui uita ca sunt cateva milioane de romani plecati prin toata lumea ....printre ei si multi de origine maghiara ! cum le-ar place sa fie primiti in felul asta in Germania sau Franta ! sa nu uitam ca rasismul e un delict, pedepsit de lege !!!!
    • Like 4
  • Parerist check icon
    Va dati seama, or sa ajunga sa le ia locurile si pe scaunele de la birt!
    • Like 5
  • Sovini, rasisti, si mai ales PROSTI si RAI, acesti localnici din Ditrau,
    • Like 4
  • Moaaa, iti dai seama teroare? Doi baieti din Sri Lanka, mai nene, DOI! Pai asta e deja invazie! Si mai si muncesc, domn'e, va dati seama? Pfoaaai ce se alege si de lumea asta...
    • Like 8
  • Preotul catolic și de etnie maghiară zice: "Să rămânem noi aici, secuii, românii, ăştia care suntem aici”.
    Bine că e tolerant cu ăia câțiva români care au mai rămas pe acolo...
    • Like 3
    • @ Florica Radu
      Poate îl cheamă pe popă șefii lui la București, la Arhiepiscopia Romano-Catolică, să-i de să scrie pe un caiet de 5.000 de ori propoziția "Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!". Și nu oricum, ci de 2.500 de ori în maghiară și restul în română!
      • Like 3
    • @ Petrica L.
      Delia MC Delia MC check icon
      Ha ha ha!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult