Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ca olandez imigrant în București, nu înțeleg de ce românii nu vor să primească refugiați

Măsurând rata de aversiune împotriva imigranților, niște jurnaliști olandezi au constatat în anii ‘90 un lucru ciudat. Locuitorii de la țară care erau departe de orașele mari, oameni care nu intrau aproape deloc în contact cu imigranți, erau la fel sau chiar mai mult porniți împotriva imigranților decât locuitorii din orașele cu mulți imigranți. 

Era o epocă în care, peste sutele de mii de marocani, turci și surinamezi care erau deja în Olanda, venea un număr relativ mare de oameni din fosta Iugoslavie și din unele țări în Africa (Eritrea, Rwanda).

S-a descoperit că, de fapt, cei de la țară aveau o problemă cu imigranții pentru că citeau în presă și vedeau la televizor numai problemele legate de imigranți, fără a avea niciunul în jurul lor ca să verifice dacă imigranții chiar sunt așa de răi.

Era și o altă problemă atunci în Olanda, și anume că un grup mic, dar puternic de intelectuali, înstăriți, cu joburi bune, apărau prea bine idealurile de ospitalitate și umanism. Nu îi afectau problemele băștinașilor din cartierele mai slab dezvoltate, care vedeau numărul de vecini de o cu totul altă cultură crescând de la an la an.

Trebuie să recunosc și eu o oarecare slăbiciune pentru imigranți, din simplul fapt că sunt și eu unul. Sunt în poziția fericită să nu sufăr de sărăcie, de lipsa de contacte sociale sau de ură rasială, dar sunt totuși un om plecat de-acasă. Exact cum sunt vreo patru milioane de români care au plecat la mii de kilometri în Spania sau chiar la zece mii în America.

Din cauza asta, pentru mine a fost un șoc să constat că mulți români din jurul meu, oameni cu studii superioare și cu o atitudine sociabilă toți, care nu se informează doar de la televiziunile de scandal, sunt cam împotriva refugiaților din Siria. Nu l-am auzit pe niciunul spunând, hai să luăm și noi măcar 10.000 sirieni că la ei acasă vor fi omorâți. În presă am citit, din când în când, argumentul cum că și românii sunt imigranți în alte țări, fără totuși să dea susținerea ideii de a primi și noi un număr semnificativ de oameni. E un război acolo, milioane stau în alte țări, dar la noi, nu vrem. Între straturile și grupurile sociale din țară există diferențe uriașe, dar subiectul acesta nu e controversat. Nu vrem refugiați.

De ce? Poate, așa cum se întâmpla în localitățile din Olanda care nu aveau probleme cu imigranții, românii care n-au văzut picior de sirian își fac probleme legate de invazii de barbari și teroriști care vor organiza atentate odată lăsați să intre în țară.

Sau mai aud și argumentul costurilor: E prea scump să plătim masa și cazare pentru 10.000 sirieni. Într-adevăr, costă mulți bani. Într-o paranteză: bugetul actual e vreo 5 lei/persoană/zi. Ori zece mii, 50.000 de lei pe zi și peste 18 milioane pe an. Hai să zicem 50 milioane (11 milioane euro), că 5 lei/persoană e puțin. Dar dacă ne gândim că DNA-ul a sechestrat în 2015 peste 400 milioane euro de la corupți, adică de 36 ori mai mult, poate devine oarecum rezonabil.

Știu că și alte țări s-au împotrivit refugiaților. Dar trăim în România. Toate acestea nu rimează cu ospitalitatea proverbială a românilor. Vă rog să nu mă înțelegeți greșit: Nu condamn pe nimeni și nu spun că unii sunt mai buni decât alții. Pur și simplu nu înțeleg acest refuz masiv față de refugiații sirieni. De ce? E frica de necunoscut?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Bouman, am sa raspund punctual fiecarei fraze din textul dumneavoastra:
    1."Rata de aversiune a populatiei rurale fata de imigranti" se datoreza urmatoarelor fapte: prima, din punct de vedere istoric taranii romani au avut de suferit de fiecare data cand strainii au ajuns prin satele lor. Cand navaleau hunii, turcii, tatarii, rusii si oricare alte popoare peste ei, ei sufereau, fizic nu doar la nivel virtual. Stiti, pe vremurile acelea nu exista chestia asta neomarxista cu "politicaly correct!" sau daca o fi existat, invadatorii nu prea tineau cont de ea. Probabil ca asta s-a transmis cumva genetic peste generatii iar taranii romani reactioneaza ca atare. O a doua cauza ar putea fi mesajele pe care le primesc din media, chiar daca sunt tarani nu inseamna ca nu stiu sa citeasca sau sunt oligofreni. Vad si ei ce se intampla prin lume si se intreaba cine i-ar putea apara de agresiunile unor vecini cu o cultura aproape opuse culturii si civilizatiei europene. Om fi fost noi in comunism dar nu inseamna ca nu avem cultura si civilizatie europeana.
    2. Faceti referire la faptul ca sute de mii de marocani, surinamezi si turci sau locuitori ai fostei Yugoslavii se aflau in acei ani in Olanda. Pai hai sa vedem de ce au venit turcii...pentru ca in anii '70 reprezentau o forta de munca ieftina si care accepta job-urile pe care "alde' Van" la refuzau. De ce au venit surinamezii? Pai Olanda a luat in stapanire natii intregi iar Surinamul nu a fost al Olandei candva? Poate gresesc, nu am timp sa ma documentez acum dar daca gresesc, va rog sa ma corectati. Nu tarile Europei centrale (dintre care face parte si Romania, pentru ca estul nu incepe de la frontiera Austriei, hai sa vedem cat mai este de la Bucuresti pana la Moscova si ne lamurim...) au detinut imperii si au spoliat natiuni ci tari ca si a dumneavoastra, domnule Bouman au fost acelea. Iar daca exista o datorie istorica, aceasta nu ne apartine, noi am platit cuisoarele si scortisoara atat cat au cerut negustorii dumneavoastra, nu am luat nimic pe gratis! Da?
    3. Romanii neinformati ii cred rai pe imigranti. Dar natiunile vestice de ce ii tineau in carantina cu lunile pe romanii fugiti din tara peste frontiera, printre garduri de sarma ghimpata, soldati cu degetul pe tragaciul armelor si caini dresati sa ucida? De ce nu ii primeau cu flori, fanfara si bomboane ca pe "refugiatii" de astazi? Romanii apartin aceleasi culturi si civilizatii si s-au dovedit a fi in majoritate un mare castig pentru tarile in care au ajuns. Si-au adus familiile sau si-au construit acolo unele, au facut copii si platesc taxe si impozite, au adoptat in totalitate cultura locului unde s-au asezat. Acum vin si se mira de cat suntem noi de ramasi in urma. Pentru ca ei intr-o generatie sau chiar mai putin, s-au ocidentalizat. In timp ce imigrantii de alte culturi si religii s-au enclavizat, ati auzit domule Bouman despre "no go zone"? Unde exista astfel de zone realizate de romani sau sarbi? Si pentru ca a venit vorba, al cui a fost intersul dezmembrarii fostei Yugoslavii? Oare "vestul" nu are nici o responsabilitate? Sau chiar fata de romani, tarile dumneavoastra nu au responsabiliati? Haideti domnule Bouman, stim cum se falimenteaza o economie, am mai trecut si noi prin scoli...
    4. "Un grup de intelectuali instariti aparau imigrantii" sau cam asa ceva. Probabil ca indivizii aceia sunt cei de la care a plecat idiotenia cu "politicaly correct". Stiti domnule Bouman, poate vesticii au cateva vieti de trait dar noi aici avem doar cate una, deh popor sarac si neinstruit! Si de aceea ne apuca isteria cand vedem ca nici macar pe asta nu o putem trai in liniste si pace, intr-o oarecare bunastare... ne-am saturat sa fim sclavii diferitelor puteri si ne-am saturat de marsavia clasei noatre politice care serveste interesele tarii dumneavoastra si a multor altora, mai putin pe a noastra. De ce nu rasturnam puterea? Pentru ca suntem needucati, pentru ca nu avem spirit de luptatori, pentru ca suntem coplesiti de grija zilei de maine si nu avem puterea de a ne gandi si la viitorul copiilor nostri. Poate ca fiind si un popor de pastori, am imprumutat ceva de la oile de care am avut grija, mergem dupa talanga magarului ce conduce turma fara sa ne intrebam incotro merge el si de ce!
    5. Da, sunteti un imigrant in tara noastra. Probabil ca ati adus cu dumneavoastra o expertiza, niste cunostinte, poate ati investit bani intr-o afacere sau oricum, desfasurati o activitate licita. Foarte bine!Aveti respectul meu pentru asta si poate ca sunteti de preferat ca si vecin multor romani. Daca noi v-am acceptat ca atare, inseamna ca nu este nici o problema. Dar daca ati fi venit si ne-ati fi spus ca fetele care umbla in fuste trebuie violate pentru ca asa prevede religia sau cultura dumneavoastra, credeti ca erati la fel de bine primit? Ne temem domnule Bouman, ne temem de extremismul si gandirea rigida a unor "musafiri" nedoriti, atata tot. Daca s-ar mainfesta la fel ca si dumneavoastra, probabil ca nu am avea nimic impotriva sa primim cateva mii. Dar asa, cine ne garanteaza asupra faptului ca ei vor fi cei care se vor integra si ca nu vor pretinde in numele "drepturilor omului" sa renuntam la a manca de exemplu carne de porc sau a face petreceri cand ei nu au chef de asa ceva? Stiti ca in Italia au darmat cruci pentru ca ii jigneau? Cate cruci ati darmat dumneavoastra? Hai sa nu comparam mere cu pere...
    6. Razboiul din Siria este al americanilor si Israelului, al Rusiei si iranienilor, al turcilor si al kurzilor. Siria era un stat infloritor pana cand interesele geostrategice au generat acest razboi civil. Nu vad unde este Romania in ecuatia asta. Sunt de acord sa renuntam la o lingura de mancare si sa ne peticim hainele ca sa ii ajutam si pe cei aflati in sfera victimelor colaterale, dar acasa la ei, nu la noi, Daca pleaca toti, cine mai ramane in Siria? Iar nu toti imigrantii sunt refugiati si nici sirieni. Refugiatul este acela care pleaca vremelnic dintr-o zona de pericol. Ori imigrantii acestia stau de ani de zile prin Turcia sau au plecat de curand din Somalia, Libia, Maroc, etc. De ce sunt acestia din urma "refugiati'??? Cine a destabilizat tarile din nordul Africii? Cine behaia despre "interesele franceze" in Meditareana??? De ce trebuie sa fim noi solidari cu cei care au varat polonicul in ...? La castig nu ne-au chemat, de ce trebuie sa ne asumam ticalosiile lor? Libia era un stat stabil, oamenii o duceau bine, acum sunt zeci de mii de morti. A cui este responsabilitatea? Iar "refugiatii" vin doar dupa bani, n-au de gand sa munceasca, astepata ca niste stapanitori sa primeasca ce au nevoie! Cati s-au angajat in Germania d-nei Merkel de exemplu? Stiti? Sub 5 %! Iar romanii care au fugit din Romania se integreaza in peisajul occidental, respecta acele state chiar mai mult decat isi respecta propria tara! Asa cum si dumneavoastra probabil respectati Romania, la fel cum respectati si Olanda...
    7. Sau cat o fi punctul ca le-am pierdut sirul... Intr-adevar, cinci lei pe zi nu este mult daca ii ai. Cu 18 milioane de lei am putea face multe pentru chiar ai nostri. Nu-mi vorbiti de "solidaritatea europeana" atat timp cat Romania este contributor net la bugetul U.E.! Faptul ca D.N.A. a pus sechestru pe niste valori (nu pe sume de bani in mod neaparat) nu inseamna ca nu apartin victimelor acelor infractori care au furat banii. Nu sunt cazuti din cer spre a fi dati ca "ajutor", ci sunt banii victimelor care au dreptul legal si moral sa ii primeasca inapoi si sa ii foloseasca potrivit propriilor necesitati!
    8? Nu ne este frica de necunoscut, dovada ca sunteti aici si acceptat pe deplin.Cand nu stiati limba romana, nu s-au straduit romanii sa va vorbeasca in engleza, germana sau franceza? Ne este frica de intentiile ascunse ale celor care desfasoara aceasta invazie si de faptul ca nu vin sa se integreze ci sa ne integreze! Doar de atat!
    • Like 3
  • Ion check icon
    România este un stat tânăr încă neconsolidat și noi românii, aflați sub și între imperii am suferit foarte mult fie și doar prin elite pentru Unirea noastră într-un singur Stat Națiune. Asta este una din explicațiile pentru care noi nu ne dorim populații din culturi expansive rezistente la asimilare. Sunt de acord sa primi migranți dar numărul celor din Orientul mijlociu și din nordul Africii trebuie sa fie foarte, foarte mic. Îmi doresc că UE să supravietuiasca și să devină un succes dar politicienii care susțin migrația vor fi măturați la urnele de vot și chiar prin mișcări de stradă. Liderii care promovează migrația sunt groparii Europei unite, o să pierdem și ce avem! După părerea mea ar trebui instituit un moratoriu de 10 ani pe migrație. Migrația ar trebui sa fie selectiva. Dacă aplicăm doar criterii umanitare se alege praful de tot; o să ajungă Marine Le Pen președinte în Franța!
    • Like 3
  • Cri check icon
    Dl. Johan Bouman nu prea intelege, sau nu vrea sa inteleaga faptul ca avalansa de milioane de musulmani petrecuta in Europa in ultimii 2-3 ani a creat probleme reale atat pentru securitatea autohtonilor ( atentate, violuri, talharii, etc ) dar si pentru imigrantii insisi: islamicii veniti de-a valma ca sa beneficieze de bunastarea vest-europenilior s-au confruntat cu propria lor incapacitatea de a se integra in societatea occidentala, societate pe care nu pot sau refuza sa o inteleaga si ca atare resping orice proces de adaptare si integrare.
    Ne amintim cu totii imaginile TV din primele saptamani de ""invazie"" musulmana: prin Austria sau Germania, populatia ii astepta in gari cu flori, apa. haine si alimente si urari de bun venit.
    Insa naivii care ii primisera astfel cu toata ospitalitatea pe nou venitii musulmani nu au avut ochi ca sa vada si faptul ca un procent semnificativ al acestor migranti erau tineri si voinici, bine imbracati si avand telefoane mobile de ultima generatie. Europenii degraba primitori de azilanti musulmani nu s-au intrebat la acel moment de ce oare acesti tineri nu aleg sa lupte cu opresorii din tarile lor, preferand in schimb sa fuga in Occident.
    Tot cetatenii vest europeni, daca ar fi avut urechi sa auda, ar fi auzit cum din miile de moschei construite in toata Europa occidentala, unii imami predica deschis si fara nicio opreliste Jihadul anti-crestin si anti-european si afirma la fel de deschis ca daca musulmanii nu-i pot cuceri militar pe crestini pe cale aarmelor, ii vor cuceri prin imigratie masiva si prin terorism.
    Iar in anul de gratie 2018, exact acest lucru se afla in plina derulare: invazie masiva de migranti musulmani plus acte teroriste produse aproape zilnic.
    Europa occidentala, atat de prietenoasa cu islamicii, este insa reticenta sau de-a dreptul ostila uneori cu ""invazia"" de est-europeni, chiar daca acesti est europeni sunt tot albi si crestini ca si vesticii si impartasesc aceleasi valori morale precum vest-europenii.
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    E din cauza prostiilor pe care le fac prin țări ca Germania. Știți de agresiunile sexuale săvârșite de Anul Nou? De violuri? https://en.wikipedia.org/wiki/New_Year%27s_Eve_sexual_assaults_in_Germany
    • Like 1
  • Jhon B.
    Nu înțelegeți de ce ? Pentru ca buzunarul tau este plin cu bani.
    Daca ai bani in buzunar nu este obligatoriu sa spui si intrebRi deștepte.
    • Like 0
  • Am tot spus pe aici (pe net), are loc o confuzie majora, imigrant/refugiat.
    Imigrantul vrea sa vina la tine in tara, sa locuiasca, sa munceasca, sa invete limba si in final poate sa se stabileasca definitiv. Asa ca tara trebuie sa aiba o politica clara cu privire la imigranti:daca-i primim, cati primim, daca avem locuri de munca si pentru ei s.a.
    Refugiatii sunt altceva, sunt oameni batuti de soarta, la ei in tara nu mai pot trai in siguranta. Uman este sa-i primim neconditionat. Este corecta ideea cotelor, se primesc si bani de la U.E. etc. Dar refugiatii trebuie sa se intoarca in tarile lor cand situatia o permite.
    De aici problemele incep sa se amestece. Politicieni nu spun, nu stiu sau nu inteleg cele de mai sus. Cetatenii europeni si deci si romani nu stiu si nu inteleg situatia, care de fapt nici nu e clara si nici nu e gestionata clar si corect de catre politicieni si functionari. De aici rezistenta, xenofobism s.a.
    Refugiatii de asemenea vor sa devina imigranti si in acest caz regimul lor trebuie schimbat de catre autoritati si comunicat lor clar si ferm.
    • Like 1
  • check icon
    Cred că ar mai fi un detaliu de comentat: în general, occidentalilor le stă bine să fie aroganți, politically correct, analitici. Când Viktor Orbán a început să edifice garduri de sârmă ghimpată cu Serbia, au sărit austriecii (și alții) ca arși: cum se poate, suntem în Europa, bla-bla.. Nici nu termină Viktoraș al nostru gardurile, că încep să pună garduri, reale ori simbolie, și austriecii, și danezii, și englezii... Și să bage fitile ieftine cum că, în valul ăsta, de vine este „traseul balcanic”, cumva Grecia că nu gestionează bine criza, Macedonia, Serbia... Ce mai, criza asta umanitară se datorează balcanicilor, acei primitivi care nu se pricep la crize.
    Nu vreau să bagatelizez criza, nici să afirm, ori măcar să sugerez cumva, că acei oameni nu trebuie ajutați. Criza migranților este urmarea (firească, de altfel), a politicii occidentale față de Africa (față de Libia, în primul rând) și față de Irak și de Siria. Viziunea simplistă „îi dăm jos pe dictatori, după care mai vedem noi” s-a dovedit falimentară. Acum nu știu cum să o dreagă, de vină este Turcia, Grecia, Macedonia, de vină ar fi gardurile lui Viktoraș al nostru. Mă rog, toți ar fi vinovați, dar nu cei care au decis o asemenea politică. O fi Trump cum o fi, dar a zis și una corectă: când d-na Clinton a fost numită secretar de stat, nu exista nici urmă de Stat Islamic, la sfârșitul mandatului său, era o amenințare mondială. Nu știu dacă doamna cu pricina este cauza apariției numitului stat, dar nici să credem că a avut o politică externă bună nu ține la o analiză serioasă.
    Îmi aduc aminte că prin anii ’90 cineva spunea: căderea comunismului va abate atenția Europei de la problemele Africii, dar va veni un moment când aceste probleme vor deveni acute. Câtă dreptate avea!
    • Like 1
  • check icon
    Fenomenul respingerii imigranților este specific țărilor foste comuniste, cu Ungaria și Polonia pe primul loc, dacă datele de care dispun sunt reale. Este o chestiune de psihologie individuală ~ psihologie de grup. Maghiarii sunt, prin definiție, un popor intolerant, lucru care însă se leagă de istoria lor: unicul popor ugro-finic care a reușit să se integreze culturii Europei Centrale. Sunt un popor izolat, puțin numeros și, ca atare, preocupați să nu dispară din istorie. Polonezii sunt însă un popor numeros, cu o economie relativ stabilă. Respingerea imigranților este, cred, o chestiune de psihologie socială: lipsa de experiență în domeniu. Occidentul a primit azilanți permanent în ultimele decenii și secole chiar. Est-europenii nu au această experiență și nici nu vor să o aibă, vor să fie un „creuzet etnic pur”.
    Cât despre „ospitalitatea românilor”, ha... este un clișeu cultivat insistent așa, să ne mai dăm și noi un calificativ pozitiv între altele negative, ca și cum, știți, bulgarii ori cehii ori grecii îi alungă cu pietre pe turiștii străini, pe când noi, românii, le întindem tuturor mămăliga și sarmalele aferente, ba îi cazăm și gratis în hoteluri de lux...
    • Like 1
  • Interesanta tentativa de manipulare prin folosirea sintagmei "refugiati sirieni" si a exprimarii falsei indignari la cum pana si cei educati sunt impotriva lor. Intai, reality check: daca e sa ne uitam la datele Frontex, mai putin de 40% din acest val masiv de migratie provine din Siria sau Afganistan, tari aflate in razboi. Restul vin tari sigure. Sarace, ce-i drept, dar sigure. Nu-i asa ca datele sunt o chestie minunata> Si nu, dl. Bouman, romanii nu sunt impotriva refugiatilor din Siria. As fi dispusa sa pariez ca daca v-ar fi interesat realmente problema si ati fi pus intrebari celor cu care ati vorbit, ati fi aflat ca cei din jur nu sunt impotriva sirienilor, ci sunt impotriva migratiei masive si necontrolate si a modului cum Germania, Olanda, Suedia, etc. considera ca trebuie sa isi rezolve problema descarcand-o pe umerii tarilor sarace din Estul si Sudul continentului in numele solidaritatii. Solidaritate de care noi nu am avut parte. Pentru ca aceasta nu este problema Romaniei, Bulgariei, etc. Migrantii nu vor sa vina aici, dovada fiind faptul ca doar vreo 200 din cele 6000 de locuri au gasit doritori. Migrantii vor sa mearga la dvs, nu aici. V-as aduce aminte, dl. Bouman, ca un sfert din populatia Romaniei, tara membra a UE, traieste la un prag de saracie comparabil cu cei 60% din imigrantii care provin din tari africane si asiatice sigure. Daca imigrantii veniti li s-ar asigura acelasi nivel de trai cu acei 25% din romani "stangacii" din tarile vestice ar incepe sa sari ca arsi despre cum nu ii tratam cu demnitate. Dar pe aceleasi persoane le doare la 50 de metri in spate de conditiile in care traiesc 25% din romani, sau 50% din sarbi (ca asta e nivelul de saracie din Serbia), sau 70% din moldoveni sau populatia de etnie roma...sau, de ce nu, de cum traiesc ucranienii, alta tara aflata pana de curand in razboi civil. Si nu va vad deloc indignat de votul negativ acordat tratatului de asociere al Ucranei la UE acordat de minunat de primitorii olandezi. Dupa cum nu va vad deloc indignat de refuzul repetat al Olandei de a vota favorabil aderarii Romaniei la Schengen motivand costurile asupra economiei Olandeze, ceea ce costa enorm una dintre celei mai sarace state din Europa. Ca atare, in condtiile astea, o sa il citesc pe Caragiale "Stimabile, a se scuti"
    • Like 4
    • @ Maria Focsa
      check icon
      Ați scris un mic eseu... dacă ați și scrie în limba română, nu în limba semeseu, ar putea fi chiar lizibil. Credeți-mă, stimată doamnă, este obositor, foarte obositor să ghicești unde ar fi ă î ș ț. Și, fiindcă tot faceți un eseu, semnele citării în română sunt „...”.
      În rest, poate chiar aveți dreptate, nu știu. Poate pe alocuri...
      • Like 0
    • @
      Și eu țin la formă, dar niciodată forma nu m-a făcut să ignor fondul, poate și fiindcă forma fără fond e ce mai grea boală a națiunii mele. Să nu fim ipocriți, regula cu ghilimele românești e anacronică.

      Să nu fim ipocriți, în 1990 Siria avea jumătate din populația României, 30 de ani mai târziu și 7 ani de război civil sirian, au număr cam egal de locuitori. iar densitatea e mai mare în Siria. Previziunile de asemenea nu ne avantajează.

      Discuția despre primirea refugiaților trebuie pornită de la alineatul de mai sus și toată lumea care e sinceră cu ea va găsi explicații, dincolo de stereotipuri.

      Moartea e aceiași pentru toți, indiferent că survine în urma unui glonț sau dintr-o infecție nosocomială. Iar o populație în scădere apare doar în urma unui război. Clasic, hibrid, într-o generații, culturi, etc, nu contează.
      • Like 0
  • Traiesc de 27 de ani in Austria.Am fost refugiat roman intretinut de statul austriac cc 6 luni.Din respect si compasiune mai prestez voluntariat ptr refugiatii din satul meu sau din satele invecinate.Pot sa va spun ca sant in proportie de 99% mai linistiti si mai seriosi in procesul de integrare decat a fost valul de refugiati romani din 88-90.Regret ca masmedia a devenit ceea ce este.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult