Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Primarul nu-i acasă. Prinsă între îngheț și dezgheț, doamna Firea nu are nicio scuză

Gabriela Firea, îngheț și dezgheț

Foto: Bogdan Buda/ Inquam Photos

Cei mai simpatici sunt susținătorii fără rezerve ai doamnei Firea: „Da ce-ați fi vrut să facă, ce, alții au făcut ceva?!” Sigur, vinovați de mizeria asta de oraș sunt toți, de la Ceaușescu, care a demolat cartiere întregi și le-a umplut de blocuri cenușii, la Halaicu, Lis, Ciorbea, Băsescu, Videanu și Oprescu, dar ce să-i faci, ghinion!, de doi ani primar este doamna Firea. Prin urmare, nu poate veni doamna Imaculata să ne spună cât de jegos este orașul pe care îl administrează, fără să primească tradiționalele urări de bine, pe care le aud seara de la taximetriști, când plec de la serviciu, și pe care, din pudoare, nu le voi reproduce.

Cum a dat căldura, a scos capul și doamna Firea într-o conferință în regim de comandament breaking news. Mărturisesc că am râs.

  •   „S-au făcut multe gropi în carosabil din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț și din cauza tratamentului de deszăpezire”. Ciudat, taximetriștii menționați mai sus nu au pomenit de acest fenomen paranormal în imprecațiile lor, în schimb au vorbit mult de născătoare și de doamna primar. Oameni fără maniere și fără viziune, ce să le faci! Ei cred că cea mai bună metodă de a rezolva o groapă este să o astupi. Dacă ar fi fost așa de ușor, toată lumea ar fi primar. Păi știu ei să facă studiul de fezabilitate al gropii, să-l împartă cui trebuie, să umble la compoziția asfaltului ca să poată avea o groapă bună și la îngheț-dezghețul de la anul, să marketeze evenimentul de acoperire a gropii, să așeze camerele în poziția corectă, să vorbească liber și cu aplomb la ceremonia asfaltului?!

  • Și mie îmi place să fac poze pe străzi și înțeleg că asta mă face coleg cu doamna primar. „Am trimis ieri colegii fotografi în București. Am un teanc de fotografii care nu ne fac cinste. Este o rușine, nu este posibil așa ceva. În Centrul Istoric stau ziua în amiaza mare saci cu gunoi. Cum se poate așa ceva?” Asta am zis și eu, bine că avem încă un confrate constatator. În naivitatea mea, îmi închipuiam că de-aia au ales-o bucureștenii pe doamna Firea, să facă curățenie acolo unde ei constată că este mizerie. Ce face, în schimb, doamna Firea? Face poze. Doamna e jurnalistă vigilentă, constată, e vocea oamenilor, reclamă neregulile: Alo, se aude acolo la Primărie, faceți ceva, nepricepuților! Culmea, nimeni nu-i răspunde doamnei Firea. Primarul nu-i acasă.
  • „Curățenia trebuie să fie cartea noastră de vizită.” Gata, mâinile pe batistuță, frumoasă lozincă, dar cât de inadecvată la orașul-tomberon în care trăim. Niciodată Bucureștiul n-a fost mai murdar, mai plin de gropi, mai poluat, mai aglomerat, mai dărăpănat ca acum. Stați în Firea voastră, dragi bucureșteni care veți sări să-mi spuneți că e vina lui Halaicu. Nu e vina doamnei primar! Dânsa e la fel de nevinovată precum predecesorii ei. Are doar ghinionul că Bucureștiul construit de Ceaușescu iese după 30 de ani din termenul de garanție și cade peste dumneavoastră.
  • „Vrem în București să fie ca la Londra, ca la Madrid, ca la Paris. Dacă vrem, trebuie să facem”. Doamnă, mai aveți puțin să ajungeți ca Londra, Madrid sau Paris. Și da, trebuie să faceți. Un festival, o emisiune omagială, o poză cu iepurași, dați-le bucureștenilor ce n-a văzut Parisul.
  • „Vom da amenzi...” Aoleu! Uite și o intenție bună, din păcate niciun populist, narcisist, în goană după imagine publică nu va trece la măsuri impopulare. Să aplici legea te face al naibii de impopular în România, țara lui merge și-așa, în care toată lumea se plânge că nu sunt reguli, dar pe alea care sunt le încalcă într-o veselie. În nicio țară avansată civilizația nu a venit ca zefirul, ea a fost întărită de reguli clare și de amenzi draconice pentru cei care le încalcă. Dacă vrei ca oamenii să nu mai arunce gunoiul pe stradă, amendează-i. Dacă vrei să nu mai parcheze unde îi taie capul, amendează-i. Dacă lasă să se degradeze clădirile de patrimoniu, amendează-i. Dacă claxonează, dau flashuri, conduc agresiv, amendează-i. Sigur, în paralel cu asta ar trebui să construiești parcări, centre de reciclare a gunoiului, drumuri cu asfalt rezistent la fenomenul de îngheț-dezgheț, parcuri, piste de biciclete...
  • Ar face și doamna Firea, dar nu o lasă Bușoi. La asta am râs cel mai tare, pentru că mi-am imaginat reacția fanilor doamnei primar: Cine naiba e Bușoi? Vă spun eu, e neam cu Soros, dragi pesediști. Dacă n-ar exista sorosii, ehei, câte nu ne-ar face Partidul, domnul Dragnea, doamna Firea. Dar pentru că există Bușoi, nu se pot astupa gropile din București. Doamna Firea nu este nici aici de vină. Ea, săraca, doar aplică moștenirea grea a lui Traian Băsescu, un alt primar care nu a putut face nimic pentru că nu-l lăsa opoziția. Nici doamna Firea nu poate, deși stă pe un buget uriaș: o sabotează opoziția, Guvernul, dușmanii de pe Facebook și maleficul Bușoi.

S-a așteptat cineva la vreo scuză pentru felul în care arată Capitala României? Nici vorbă! Doamna Firea nu are nicio scuză. Numai planuri ambițioase și promisiuni generoase. Hai, că au trecut doi ani veseli, imediat vin alegerile și cu voia lui Dumnezeu și a Măicuței Domnului va câștiga, în sfârșit, doamna Firea la Primărie și atunci să vedeți ce oraș frumos ne va face...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Aplicand logica blondei de la primaria capitalei in tarile nordice...am avea peisaj selenar,ori realitatea e putin diferita?Ce Paris?Ce Londra?Ce Madrid?Se prabusesc casele in zona ambasadelor,pacat de ele ca-s superbe...noi demolam monumente pentru mall-uri,betoane&fiare si prost-gust.Sa-i fereasca Sfantul pe francezi sa ajunga blonda noastra sa decida soarta muzeului Luvru...Sau a palatului Westminster.Sau a institutului Cervantes.
    • Like 1
    • @
      rotimer check icon
      @vgabriel2k - Sa stii ca se intampla asa si in tarile nordice, si nimeni nu se plange atat de tare. Nu este chiar selenar, dar e neplacut. Calatoresc la locul de munca dus intors aproximativ 170 km zilnic, in medie 4 zile pe saptamana pe acelasi traseu din 2015 (intre orasele Södertälje si Eskilstuna ca sa fie mai exact). Crede-ma ca in ultimii 2 ani, marginea drumului si linia despartitoare dintre cele 2 benzi, dupa fiecare iarna, as putea spune ca este intr-o conditie jalnica. Si cand rulezi in regim de autostrada, 100-120 km/h, si schimbi banda sa depasesti, nu e tocmai placut. Saptamana asta, luni sau marti. banda 2 era ocupata de 2 camioane: unul de "securitate si protectie" care avertiza soferii sa incetineasca, si un al doilea, gen betoniera cu un brat mecanic care umplea gropile din mers cu un amestec ce seamana cu un fel de beton. Nu are rost sa spun ca amestecul nu este presat, iar acum arata ca niste movilite (la fel de neplacut, si poate si periculos as spune). Ideea e ca pare un material care se autoniveleaza prin eroziune. Problema e ca dc masina din fata trece peste o movilita de genul asta, ai o gramada de pietricele care iti lovesc parbrizul. Al meu are deja o lovitura destul de pronuntata, care va necesita reparatii. Dar cand vorbesc cu un suedez, lui nu i se pare nimic anormal si e de parere ca "deh, se mai intampla si asa cateodata. Si ca daca vrei ceva sa se rezolve, faci o petitie sau o plangere oficiala, nu doar te plangi".
      Un alt aspect legat de tarile nordice si discutiile despre deszapezire. Primul lucru pe care vreau sa il mentionez este ca in zona Stockholm (raza de 200 km as zice), iernile sunt ceva mai blande decat in Romania. Probabil datorita umiditatii. Dar si cand ninge, ninge cam la fel ca in Romania, adica mult. Si se intampla si la ei sa se umple strazile de zapada. Chestia e ca aici nu se plange nimeni. Coniderentul este ca daca nu te simti capabil sa conduci in conditii de iarna si nu ai masina echipata corespunzator, atunci stai acasa. Dar daca o faci iti asumi riscurile. Eu personal m-am plans la compania lor de drumuri pentru ca nu au deszapezit portiunea mai sus amintita iarna trecuta (2016/2017), si am primit raspuns oficial cu tot regulamentul. Ideea principala este ca se deszapezeste incepand din momentul in care se opreste din nins (edit: ma corectez comform noilor reguli: cand se depaseste 8cm de zapada; la strat mai mare se face in 2 etape, in prima asigurandu-se cel putin un sens de mers: https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/vag/Enskilda-vagar/Underhall-av-enskild-vag/Snorojning-av-enskild-vag/), si in functie de categoria drumului (in ordinea: autostrazi, drumuri nationale, judetene, locale, etc ). Cat ninge se asigura doar material antiderapant, iar pe autostrazi, doar prima banda. Nu spune nimeni ca daca ai 30 cm de zapada pe banda 2, trebuie sa mergi ca in conditii de vara. Si nici nu incurajeaza asta. Asta e. Merg camioanele cu 80-90 pe prima banda, te incolonezi. Esti mester, depasesti pe 30 cm zapada cu 100 km/h si nu te plangi. Simplu. Ca sa nu mai zic ca in iarna trecuta, in noiembrie 2016, am avut o colega care a dormit in masina deoarece intrarea in Stockholm a fost blocata ca urmare a unui accident cauzat de zapada multa (https://www.expressen.se/nyheter/vader/smhi-klass-1-varnar-an-mer-sno-att-vanta/). Nu s-a plans deloc. Ba chiar a venit la munca si a povestit-o ca pe o aventura, recunoscandu-si vina ca nu s-a informat din timp de conditiile meteo, desi au fost avertismente de ninsori abundente.
      Concluzie: hai sa ne plangem mai putin si sa facem si noi mai multe. Si pentru ca stiu ce comment-uri urmeaza sa primesc, eu am considerat ca fac ceva prin mutarea dintr-o tara in care, da, se fura. Iar aici am inceput de jos, cu scoala, desi in tara aveam peste 10 ani de experienta de munca, din care 5 in inginerie.
      Mentionez ca pentru cele spuse am si posibilitatea sa probez, nu vorbesc doar sa ma aflu in treaba.
      • Like 1
    • @ rotimer
      Foarte bun comentariu, iti multumesc pentru el. Sper sa mai citesti si sa mai comentezi, caci pe o platforma ca asta e nevoie si de altceva decat hateri, postaci si habarnisti.
      • Like 1
  • Al Lui Al Lui check icon
    In acelasi stil, vorbea d-na Firea si la A3... Domnia sa nu poate sa se dezbare de vechile obiceiuri ce i-au adus consacrarea la respectivul post tv. Si aici ma refer la minciuna si dezinformare crasa, santaj, numirea unor lingusitori ori corupti in posturi bine platite fara legatura cu vreo competenta sau experienta profesionala . A invatat bn aceste "metode" tocmai de la "dom profesor" si le aplica inca de la inceputul mandatului domniei sale la PMB. Cu toate acestea, sunt suficienti bucuresteni care ii vor acorda si un al doilea mandat, la fel ca "domnului doctor" ! Dc nu-l oprea DNA-ul, bietul de el... astazi ne radea-n nas de la "inaltimea" celui de-al patrulea mandat.
    • Like 3
  • Apropo de treaba asta cu... muncim ca afara cu sapa romaneasca
    https://marypepper.wordpress.com/2009/04/07/pericole-care-pandesc-la-tot-%E2%80%9Cinterviu%E2%80%99%E2%80%9D-sau-o-scurta-incursiune-in-lumea-hr-ului-romanesc/
    • Like 0
  • D check icon
    Cum?! Nu a organizat primăria niciun concurs de fotografii?
    • Like 1
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Articol lucid, ca de obicei. Madam Pandele e arivistă, populistă, ignorantă / agresivă.
    O chestiune de nuanţe acum. Domnule Negruţiu, cuvântul născătoare pe care îl folosiţi cu referire la regiunile mijlocii ale doamnei primar, l-am întâlnit în gura şuţilor din romanul Şatra al lui Eugen Barbu. Are un uşor iz blasfemiator. Aş prefera, aşadar, neaoşul şi sănătosul p...zdă cu oricâte puncte de suspensie în interior sau altă expresie neutră, eufemistică. La urma urmei, taximetriştii respectivi nu au fantezii de mamoşi cu madam Pandele.
    • Like 6
  • Are singura scuza necesara: 67% din bucuresteni nu au votat.
    • Like 0
    • @
      Gresit. Au fost la Maroon 5.
      • Like 1
  • Hai că e superdistracție cu ăștia! :))))))))))))
    • Like 1
  • Toți primarii cu care ne-am pricopsit de-a lungul timpului au fost niște nulități, dar madam Firea îi surclasează la inițiative populiste și la tupeul cu care iese în spațiul public să vorbească vorbe. Vorba ceea, ce naște din PSD rahat mănâncă.
    • Like 2
  • Daca mai castiga un mandat madam Firea (puschea!), sa vezi vaicareli din partea 'mneaei privind greaua mostenire lasata de primarul actual. Cum, la mega-tupeul din dotarea dansei, credeti ca nu ar fi in stare de asa ceva?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult