Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Primarul PSD din Pucioasa a semnat inițiativa „Fără penali” susținând că „oricine își asumă o candidatură trebuie să aibă cazierul imaculat”. Partidul consideră gestul edilului „inacceptabil”

Constantin Ana

Constantin Ana, primarul PSD al orașului Pucioasa din Dâmbovița, a intrat în atenția publică după ce a semnat inițiatva „Fără Penali în Funcții Publice”. „E mai mult decât un gest simbolic. A fost o apropiere față de o idee, o idee de normalitate, de corectitudine, de curățenie. A fost o apropiere față de tot ceea ce înseamnă România pe care ne-o dorim cu toții - nouă, modernă, curată”, a explicat primarul pentru Digi24.  

Acesta a spus că, din punctul său de vedere, oricine vrea să ocupe o funcție publică trebuie să prezinte un cazier curat. „Eu știu un singur lucru: eu când am candidat la funcția de primar, mi-am depus un dosar ce a cuprins printre multe documente un cazier judiciar. Din punctul meu de vedere, oricine își asumă o candidatură e clar că trebuie să ne prezinte și cazierul, ce trebuie să fie, bineînțeles, imaculat. Că astăzi sunt în funcții persoane ce au probleme penale e o problemă care mă depășește și sper să fie o problemă care să dispară în următorii ani din țara noastră”, a punctat primarul Constantin Ana. „Nu vreau să mai trăim așa ceva, cel puțin mie, ca pesedist, nu mi se pare normal ca întreaga activitate a partidului și toate lucrurile bune pe care noi le facem să fie umbrite de astfel de discuții. Eu vreau să mă concentrez pe partea mea de administrație, pe problemele cetățenilor și chiar vreau să nu mai am niciun semn de umbră a activității noastre”, a afirmat Constantin Ana.

Primarul, care crede că gestul său ar trebui urmat și de alți colegi de partid, a fost criticat de șeful PSD Dâmbovița, Adrian Ţuţuianu. ,,Este un gest personal, de natură a crea confuzie în interiorul partidului şi electoratului Partidului Social Democrat, lucru pe care îl considerăm inacceptabil", a scris Țuțuianu pe Facebook.

„E un gest pe care mi l-am asumat, am vrut foarte tare să dau un exemplu și am vrut foarte tare să scap partidul meu și o parte din colegii mei, pentru că am foarte mulți colegi buni, de o etichetă total greșită. Dar se pare că gestul meu nu a fost corect înțeles”, a replicat Constantin Ana. „Să știți că nu mi-a fost ușor să fac gestul de ieri. Dar nici n-am stat foarte mult să mă gândesc, am zis băi, trebuie să fac ceva. Consecințele vom vedea dacă vor fi”, a continuat el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sănătate multă, domnule primar....
  Consecințe vor fi numai dacă cei cu cazier judiciar din partidul dumneavoastră reprezintă ceva....
  Dacă vor exista înseamnă că ponderea (ca importanță!) în partidul dumneavoastră o reprezintă cei cu probleme în justiție... Așa veți afla din ce partid faceți parte.
  • Like 0
 • Felicitări primarului, rușine lui Țuțuianu – șeful PSD Dâmbovița!
  • Like 0
 • Felicitari dlui primar ptr tentativa de delimitare de cei manjiti din psd. Pe cand altii?
  Poate ar fi bun un exemplu de demisie din partid!
  • Like 1
  • @ Jet Liner
   Dacă toți primarii PSD,și nu numai ,vor împărtăși opinia acestui primar,putem spera la începutul normalității în România.Felicitări primare!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult