Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Marius Manole a avut o surpriză după ce a participat la campania „Fără penali”: Cei mai mulți semnatari au peste 60 de ani

Marius Manole

Foto: Facebook Marius Manole

Locul actorilor este pe scenă, dar într-o țară condusă nedrept, în care puterea încearcă să schimbe cu forța peste noapte legile justiției, actorii au dreptul să își ia strada drept scenă, crede Marius Manole. Acesta a avut inițiativa să strângă semnături pentru campania civică „Fără Penali în Funcții Publice” și i s-au alăturat, imediat, mulți actori mari, între care Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Florin Călinescu.

„Și eu cred că locul unui actor este pe scenă și că ar trebui ca un actor să nu fie militant. Asta într-o societate corectă, în care țara ar fi guvernată corect, în care lumea nu încearcă să schimbe legile cu forța peste noapte. Doar că nu trăim într-o astfel de lume, iar noi suntem pe scenă, dar avem dreptul să coborâm în stradă. Pentru că suntem oameni cu probleme, plătitori de taxe, pe care statul îi încurcă, îi bulversează rău. Nu mi-am dat seama că actorii au o voce atât de puternică, am descoperit că lumea ne iubește, spectatorii ne-au spus asta zilele astea. Și dacă noi avem vocea asta, este bine să ne facem auziți”, a spus Marius Manole în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24.

De ce nu s-a alăturat de la început campaniei de strângere se semnături? Pentru că a crezut că strângerea a 500.000 de semnături nu va fi o problemă.

„Eu am semnat de la început. După care am întrebat la TNB: Cu câte s-au strâns peste? Și cineva mi-a spus: Cum peste? Suntem de abia la 220.000 de semnături. Am sunat, ne-am interesat și ni s-a explicat că oamenii nu vor să semneze, că nu le pasă, sunt dezinteresați, sunt sătui”, a spus actorul.

După moartea lui Călin Farcaș, tânărul care s-a stins în timp ce aștepta un transplant pulmonar, Marius Manole s-a decis că e momentul să facă ceva. „Am stat într-o seară, după cazul cu Călin, atunci am avut un moment de cădere majoră și am zis că de mâine trebuie să fac ceva. Am pus pe Facebook anunțul, noi suntem o breaslă destul de împărțită, le avem și noi pe ale noastre, uite că atunci când am avut nevoie ne-am adunat. O mare durere e că teatrul din Cluj n-a semnat, Iașiul, Sf. Gheorghe, plus actorii plecați în vacanță (...) Această inițiativă a fost destul de vizibilă, dacă aveai urechi de auzit, auzeai”, a spus Marius Manole.

Actorul spune că a rămas surprins să constate că cei mai mulți dintre semnatarii campaniei „Fără penali în funcții publice” sunt persoane trecute de 60 de ani, nu tinerii.

„Știți ce categorie de vârstă a semnat cel mai mult? Peste 60! Tinerii nu au vrut să semneze. Ăsta a fost șocul nostru, mare, al tuturor colegilor, că tinerii nu voiau să semneze. Tinerii - spunem între 20 și 35 de ani. N-au vrut să semneze! De frică, de... nu-i interesa, era obosit, vin de la serviciu, lăsați-mă și cu asta, haideți, c-o să schimbați voi România! Cei mai mulți veneau oameni în vârstă, care vedeau la televizor, aflau de la nepoți de pe Facebook și veneau și spuneau că ei vor să schimbe țara! N-ai crede! N-am crezut nici noi. Întrebați toți colegii. Toți au fost dezamăgiți de lucrul ăsta și dup-aia am primit și explicația de la alți prieteni, care ne-au spus: Discursul politic nu ajunge la cei de 20-25-30 de ani. Nu e pe limba lor. Faceți cumva să ajungeți la ei! Nu-i convingeți”, a povestit Marius Manole la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Marius Manole a relatat și o discuție cu unul dintre semnatarii campaniei.

„O doamnă a venit și a spus:

- Nu pot să dau CNP-ul.

- De ce, doamnă? Știți că-l aveți și pe tichetul de vacanță?

- Da, dar e altceva...

- Dar de ce nu-l dați?

- Ăștia poate să te și omoare!

- Dar dacă ar vrea să omoare pe cineva, ar începe cu mine!

- Nu, nu, nu, n-ați înțeles, dvs sunteți o persoană publică și n-ar avea curajul! La ăștia mai mici vin!”

Gabriela Firea - FB

Marius Manole: „Primăria Municipiului București încearcă foarte tare să intre în tot ce înseamnă cultură”

Întrebat dacă crede că unii actori s-au abținut să semneze de teama unor repercusiuni, acesta a răspuns: „Sigur ca nu pot să spun asta cu siguranță, dar cred ca există un procent destul de mare care nu a vrut să facă asta vizibil pentru că nu știi niciodată. Trăim în țara în care nu știi dacă mai primești finanțare”.

Acesta vorbește despre felul în care conducerea Primăriei Capitalei încearcă să subordoneze politic cultura. „Mai nou, Primăria Municipiului București încearcă foarte tare să intre în tot ce înseamnă cultură. Probabil s-au speriat și au zis că ăștia ne dau jos și au început, ușor, ușor, pe nesimțite, cum s-a întâmplat cu toată guvernarea. Mie așa mi se pare, că această guvernare a venit foarte ușor și, ca un microb care a venit cu mic, cu mare, a cuprins tot organismul. Ne-am trezit într-o situație fără ieșire. Au început să distrugă ARCUB, este un instrument al primăriei, dar a avut până acum un director. E adevărat că stă de multă vreme în funcție și că e normal să pleci la un moment dat, dar iată că Firea a reușit să o scoată pe Mihaela Păun, care a refuzat de multe ori să facă jocurile primăriei”, a spus Marius Manole, care a adăugat că Teatrul Excelsior, aflat în subordinea PMB are un buget mai mare decât Teatrul Național din București. 

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce minte, ce cultură, ce brumă de credințe și valori ale lumii civilizate îți mai trebuie, să respingi ca hoțul dovedit și condamnat să-ți facă legi, să numească dregători obedienți și agramați, șefi peste judecători, etc, și să nu te alături celor care cer ca penalii să nu ocupe funcții publice?? Nu cer ca țestele lor să atârne îfipte în țepe plantate pe vreo Via Appia de la noi! Dar măcar să aibă elementarul bun simț să facă altceva, dacă se pricep la altceva. Dacă nu, să învețe. Din proprie experiență îi asigur că se poate învăța întreaga viață!!
    • Like 0
  • Nu inteleg comparatia dintre bugetele teatrelor Excelsior si TNB. Toate, TOATE teatrele din Bucuresti sunt finantate de Primarie. Adica din banii nostri. Poate ar trebui sa nu mai fie nici unul, sa fie toate private, sustinute din incasari. Sa vedem atunci arta si implicare politica ....
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Initiativa e laudabila, desigur, asta nu inseamna ca, daca se vor aduna 5 milioane de semnaturi chiar, ea va avea si finalitatea dorita. Trebuie sa fim realisti pentru a nu ne confrunta cu dezamagiri premature si demobilizatoare.
    • Like 2
    • @ Cristi
      Măcar vom ști că nu am stat cu brațele încrucișate.
      Și eu am peste 60 de ani,pensia mai mică decât salariul minim,desigur,după mai mult de 40 de ani munciți,dar am semnat încă din luna mai,în Oradea atunci a început campania „Fără penali în funcții publice.”.
      • Like 1
    • @ Cristi
      Bineînțeles că DE DATA ASTA vor avea finalitatea dorită. Dacă încă nu ați înțeles că gazele primite de români le-a trezit răzvrătirea, înseamnă că sunteți unul care se uită de după perdea. Păcat.
      • Like 0
  • Nu-i nicio surpriza. Oamenii in varsta merg la teatru, si prefera teatrele clasice (TNB, Bulandra, etc.).
    • Like 1
  • check icon
    Poate cineva să-mi spună cum pot verifica dacă adeziunea mea a fost înregistrată?
    Eu am semnat (acum vreo 2 luni, în timpul unui protest) pe lista unui tînăr care avea formularul. Însă acel tînăr ar fi putut face vreo greșeală a. î. formularul să fie invalid sau chiar (implauzibil, sper) să fi activat pt ”concurență” (adică, în final, să arunce formularul la coș).
    Mulțumesc.
    • Like 0
    • @
      Sportul de a da cu presupusul nu face bine deloc.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult