Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2018, Guvernul vrea să scadă cota unică de la 16% la 10% și să o aplice apoi venitului global pe gospodărie. Veniturile sub 2.000 de lei nu vor fi supuse impozitării, a spus Ștefan. Acesta a anunțat miercuri, în conferință de presă, că Guvernul lucrează la un proiect de modificare a Codului Fiscal în vederea introducerii impozitului global pe gospodărie.
Ministrul Finanțelor spus că statul va angaja consultanți fiscali pentru a-i ajuta gratuit pe oameni să își depună declarațiile. De asemenea, va fi definit termenul de „gospodărie fiscală” care se va referi la persoanele, indiferent de grad de rudenie, care își constituie un patrimoniu comun.
„Mecanismul de globalizare a veniturilor și impozitarea venitului global nu va putea să funcționeze fără o asistență de specialitate. Și atunci, vom introduce și vom promova instituția consultantului fiscal, dar nu unul pe care contribuabilul să-l angajeze. Statul își asumă această obligație de a angaja consultanți fiscali, care să își ofere serviciile în mod gratuit tuturor contribuabililior care vor trebui să facă această declarație de impozit pe venitul global. În același context, a apărut necesitatea introducerii termenului de gospodărie recunoscută fiscal. Dacă un grup de pesoane, câteva, indiferent dacă le leagă o relație de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, își constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează la fisc. Fiscul are evidența gospodăriilor și atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere gospodăria înregistrată fiscal. Pentru că, altminteri, se poate ca într-o astfel de gospodărie să existe cineva cu venit foarte mare și cineva fără venit sau cu venituri foarte mici. Și atunci echitabil este ca judecata să se facă pe media veniturilor realizate de membri unei astfel de gospodării”, a declarat Viorel Ștefan.
El a mai afirmat că impozitul global poate crea un anumit comportament al oamenilor în relația cu comercianții și că, la final de an, dacă ai adus bonuri de o anumită valoare, ai putea beneficia de o reducere a impozitului. Totodată, ar putea fi acordate deduceri pentru cei care își înceie asigurări de sănătate sau investesc în diferite programe educaționale.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut la un post de televiziune că sistemul este asemănător cu cel american. „E foarte simplu. E sistemul american, dacă vreți. Dacă vor citi programul de guvernare vor înțelege. Ca să scoți din economia neagră toți banii posibili. De unde încasăm ca să mărim salariile...păi o să fiscalizăm totul.
Dacă dumneavoastră veți avea posibilitatea să duceți copilul la școala de balet și ați putea să deduceți cheltuiala o să cereți chitanță. Veți ajunge la un moment dat să cereți de peste tot facturi și bonuri. Vă duceți copilul la mediație şi cereți chitanță", a spus ea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.