Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Primele detalii despre noul impozit global. Ministrul Finanțelor: Guvernul vrea ca impozitul să fie de 10% din 2018 și să fie aplicat venitului pe gospodărie

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2018, Guvernul vrea să scadă cota unică de la 16% la 10% și să o aplice apoi venitului global pe gospodărie. Veniturile sub 2.000 de lei nu vor fi supuse impozitării, a spus Ștefan. Acesta a anunțat miercuri, în conferință de presă, că Guvernul lucrează la un proiect de modificare a Codului Fiscal în vederea introducerii impozitului global pe gospodărie. 

Ministrul Finanțelor spus că statul va angaja consultanți fiscali pentru a-i ajuta gratuit pe oameni să își depună declarațiile. De asemenea, va fi definit termenul de „gospodărie fiscală” care se va referi la persoanele, indiferent de grad de rudenie, care își constituie un patrimoniu comun.

„Mecanismul de globalizare a veniturilor și impozitarea venitului global nu va putea să funcționeze fără o asistență de specialitate. Și atunci, vom introduce și vom promova instituția consultantului fiscal, dar nu unul pe care contribuabilul să-l angajeze. Statul își asumă această obligație de a angaja consultanți fiscali, care să își ofere serviciile în mod gratuit tuturor contribuabililior care vor trebui să facă această declarație de impozit pe venitul global. În același context, a apărut necesitatea introducerii termenului de gospodărie recunoscută fiscal. Dacă un grup de pesoane, câteva, indiferent dacă le leagă o relație de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, își constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează la fisc. Fiscul are evidența gospodăriilor și atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere gospodăria înregistrată fiscal. Pentru că, altminteri, se poate ca într-o astfel de gospodărie să existe cineva cu venit foarte mare și cineva fără venit sau cu venituri foarte mici. Și atunci echitabil este ca judecata să se facă pe media veniturilor realizate de membri unei astfel de gospodării”, a declarat Viorel Ștefan.

El a mai afirmat că impozitul global poate crea un anumit comportament al oamenilor în relația cu comercianții și că, la final de an, dacă ai adus bonuri de o anumită valoare, ai putea beneficia de o reducere a impozitului. Totodată, ar putea fi acordate deduceri pentru cei care își înceie asigurări de sănătate sau investesc în diferite programe educaționale. 

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut la un post de televiziune că sistemul este asemănător cu cel american. „E foarte simplu. E sistemul american, dacă vreți. Dacă vor citi programul de guvernare vor înțelege. Ca să scoți din economia neagră toți banii posibili. De unde încasăm ca să mărim salariile...păi o să fiscalizăm totul.

Dacă dumneavoastră veți avea posibilitatea să duceți copilul la școala de balet și ați putea să deduceți cheltuiala o să cereți chitanță. Veți ajunge la un moment dat să cereți de peste tot facturi și bonuri. Vă duceți copilul la mediație şi cereți chitanță", a spus ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce misto suna! Mananci caviar cu vodca first class,mai iei un avion,niscai masini, nu uita sa ceri chitanta si maria sa statul i-ti va acorda o oarecare reducere si parca vad ca incepe un nou concurs 'Cine da cel mai tare cu oistea-n gard!' Si deficitul e definitiv 6% acum? Oare?
  • Like 0
 • De cand au venit ciumele rosii la guvernare scot pe banda rulanta numai si numai tampenii.
  • Like 1
 • check icon
  Eu am o pensie de 1250 lei,sotia are 1100 lei,deci nu platim impozit.Daca se introduce "gospodaria fiscala" o sa avem un venit de 2350 lei,asta inseamna ca o sa platim impozit 10% pt.ca depasim 2000 lei? (specific ca copii sunt plecati,cheltuieli cu meditatii,cursuri de balet,asigurari de sanatate nu-mi trebuie,deci nu prea avem ce deduceri sa avem...)
  • Like 0
  • @
   Ati raspuns singur la intrebare. Depasiti 2000 Ron impreuna.
   • Like 0
  • @
   Nu! Daca va inscrieti ca gospodarie separat sau impreuna e alegerea dumneavoastra. Asta e rolul consilierului fiscal - sa va propuna cea mai avantajoasa varianta.
   • Like 1
  • @
   Daca am inteles corect, ar trebui sa platiti 10% de 350, 35 de lei.
   • Like 0
  • @ Bogdan Carauleanu
   check icon
   Se poate ca eu sa fiu "o gospodarie" si sotia alta "gospodarie"?
   • Like 0
  • @ Stuart M.
   check icon
   Pai atunci pica lauda psd-ului cum ca pensiile sub 2000 lei nu se impoziteaza!
   • Like 0
  • @
   Numai daca Dvs. si sotia Dvs. va divortati si traiti separat. Va merita atata 35 de lei pe luni?
   • Like 0
 • "Sistemul este asemănător cu cel american" Într-adevăr? Sistemul american este foarte complicat. Este atât de complicat că americanii pot completa numai cu greu declaraţiile lor de împozite. Eu sunt contabil şi mă descurc cu greutate. A crescut o industrie de contabili de împozite în SUA. Dacă România pune aşa ceva în aplicare, contabilii vor fi foarte ocupaţi.
  • Like 1
 • Nu înțeleg cum a priceput savanta de renume mondial Olguța cum sta treaba cu sistemul american de taxare , ca ea săraca e operata de engleză .
  • Like 2
 • Doamna a completat vreodata un impozit pe familie? eu fac asta de ceva ani imi ia cateva saptamani sa adun documentele, zile cand seara iau fisa cu fisa, completez total, scanez, uploadez, si indosariez acasa. Si da dureri de cap! ca numai la fisc nu vreau sa fiu chemata, ca colegul meu. A, si eu am carti de educatie finaciara in casa, acord periodic timp si bani studiului - habar nu am cum 40% din romani or sa se descurce ( romania, tara unde analfabetismul functional abunda). Sa aduc aminte cum au rasuflat contabilele cand s-a scos impozitul progresiv....
  • Like 2
 • nobody check icon
  Haha, o ţară de analfabeţi o sa devina o ţară de contabili. Absolut genial. Abia astept sa vad, o sa fie ca in Stan şi Bran :)
  • Like 3
 • Inca un efect al faptului ca CCR a stipulat ca abuzul in serviciu trebuie sa fie doar prin "incalcarea legii". La concursurile trucate pentru angajarea neamurilor, pilelor, lacheilor etc ce or fi ei "experti fiscali" nu se va incalca nicio lege, ci doar o procedura, o hotarare, norma interna. Tare, marim aparatul bugetar, impovaram si mai mult clasa de mijloc, ne mai angajam si neamurile, mai facilitam si niste spagi pentru restul bugetarilor ghisesti, si ei experti in hartogarie. Cate "reusite" printr-o singura masura, genii sunt astia.
  • Like 5
 • check icon
  Iar haos și economie după ureche, cu elemente de economie americană amestecată cu cea de foarte stânga, o aiureală.În primul rând iar mărim corpul bugetar cu o armată(la propriu, cu ce bani vor fi plătiți?) de consilieri contabili și omorâm oamenii la cozi interminabile la sfârșit de an ca să-și plătească impozitul global, că noi oricum la nivel de stat folosim calculatoarele pe post de mașini de bătut și atât.Apoi e clar că deducțiile vor fi atât de mici și rare pt. o gospodărie(că nu faci facultate pe viață și nu zugrăvești apartamentul lunar) încât e clar că nu o să intereseze pe cei mai mulți(posesori de venituri prea mici pt. investiții dese și constante)să strângă tone de bonuri și facturi pt. o deducție cât costul unui pachet de țigări.De pensionari ce să mai vorbim,ei fiind incapabili să se descurce cu actele curente darmite cu ce vor ei, iar iei chiar nu au de ce și nici bani să facă investiții ca să mai deducă ceva chiar dacă depășesc cei 2000 de lei.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult