Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Primul interviu cu Valerie Cioloș. Câte ceva despre a doua doamnă a României. Și despre prima

Valerie Cioloș

De când Dacian Cioloș este premier al României am auzit de mai multe ori în jurul meu fie propoziția „se vede că are bun simț”, fie credința că „e sincer”, fie regretul „păcat că stă doar un an”.

Așa mi se pare și mie, deși nu-l cunosc decât din aparițiile publice. Dar, de fapt, așa ar trebui să fie orice om care are o demnitate în stat. Orice om până la urmă.

Dar nu despre premier vreau să vorbesc, ci despre soția lui, Valerie Cioloș Vilemmin, care astăzi, de 8 Martie, a acordat primul său interviu în România. A acceptat invitația mea de a veni la Interviurile Europa FM fără condiții și fără pretenții.

Este pentru prima dată când, în spațiul public românesc, în ultimii 25 de ani, soția unui demnitar apare relaxată, acceptând să vorbească despre orice subiect, îmbrăcată sport, glumind, machiată discret și nefiindu-i teamă că va greși vreun cuvânt. De exemplu, la întrebarea mea: „De ce preferați să fiți atât de discretă?”, domnia sa a răspuns: „Nu am rol oficial şi nu e cazul să mă bag unde, cum se spune, nu îmi fierb... oile?". Când am zis „oala”, a început să râdă în hohote, fără să se cenzureze.

Supriză! De ce? Pentru că am constatat că la noi, normalitatea, și din acest punct de vedere, a devenit o excepție.

Nina Iliescu n-a apărut niciodată la un interviu, de asemenea, nici Nadia Constantinescu și cred că nici Maria Băsescu n-a fost vreodată la o televiziune sau la un radio. Pe doamna Băsescu am invitat-o personal să-mi acorde un interviu. M-a refuzat prin intermediari, la fel și doamna Carmen Iohannis care, la început de mandat de primă doamnă, a părut deschisă cu presa. Ulterior aveam să aflu că nu dorește să dea niciun interviu.

În timp ce doamna Iohannis a preferat să mai apară doar în fotografii oficiale, planificate, gândite (nu însă și din punctul de vedere al protocolului vestimentar), doamna Cioloș spune că îi place să nu o recunoască lumea pe stradă.

În timp ce doamna doamna Carmen Iohannis a renunțat să se mai implice, așa cum a declarat, în proiecte educaționale, doamna Cioloș gestionează deja, am aflat astăzi, aproape în anonimat, proiecte de dezvoltare în sate din Alba.

Și în timp ce prima doamnă îl însoțește pe președinte chiar și la Consiliul European (o reuniune strict tehnică, unde doamna Iohannis nu are ce căuta, nu doar ea, ci nicio altă primă doamnă), Valerie Cioloș Villemin spune că nu vrea să-l însoțească pe premier pe nicăieri, pentru că nu vrea să se bage unde nu trebuie.

Știți ce mi s-a părut frapant? (iar acesta a fost unul din motivele pentru care am invitat-o pe soția premierului de 8 martie la Europa FM). Că o femeie cu o carieră deja construită, cu facultate, 2 masterate, cu doctorat în Franța (despre tranziția din România), a preferat să-și pună cariera în cui pentru a-și urma soțul aici și în Belgia. 

Și și-a retras dosarul depus pentru un post la Comisia Europeană, când Dacian Cioloș a fost numit comisar european. I-a fost teamă ca nu cumva lumea să spună că profită de funcția soțului.

Poate vi se pare prea laudativ acest text, însă, din păcate, repet, normalul e o raritate în sfera demnităților publice.

Și, apropo de femei cu funcții publice și de aroganța politicii și a celor care o practică la noi. În urmă cu mulți ani, actualul comisar european Corina Crețu ne povestea unor jurnaliști că unul dintre efectele faptului că a lucrat pentru Ion Iliescu a fost că atunci când mergea pe stradă în România, unii concetățeni reacționau nepotrivit. Odată ajunsă la Bruxelles, europarlamentar, era fericită că putea merge liniștită pe stradă singură.

Revin. Ascultați-o pe Valerie Cioloș Villemin vorbind despre România, despre tinerii creativi și despre naturalețea noastră, de neregăsit prin alte locuri.

O franțuzoaică, așa cum îi spune bunicul soțului, care vrea să rămână aici după ce soțul își termină mandatul. Și-a pus în cap asta încă de acum 20 de ani, când a venit pentru prima dată aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, este al doilea om în stat. Atunci, Valerie Cioloș e considerată a doua doamnă a României?! Oare ce părere are Loredana Moise, actuala soție a dlui Tăriceanu, despre această tătășenie?
  • Like 0
 • Superba, foarte pozitiva , bravo doamna Valerie, noroc ca mai exista si oameni ca dvs. poate vom invata ceva din atitudinea dvs!
  • Like 0
 • Consuma timpul degeaba in Romania. Are foarte mult de facut pentru romanii care traiesc in Franta si care sun priviti de francezi ca niste tigani. Cred ca nu vrea sa fie confundata de conationalii ei ca fiind din TIGANIA -Romania.
  • Like 1
  • @ Constantin Corjaautanu
   NU cred ,nu cred ca ii este teama de a fi confundata cu Rrom(ania),dar tara noastra este atat de frumoasa cu un foarte puternic potential de dezvoltare,noua ne sunt necesari oameni onesti,cinstiti si dornici sa ajute comunitatile sarace de la noi din tara.Ai cere sa mearga in Franta fiinca s-a nascut acolo ,si sa ajute....pe cine?pe uni conationali care cersesc,fura,violeaza etc.Francezi ne privesc dupa faptele noastre,pacat ca un grup restrans de romani arunca cu noroi in obrazul celor care formam cu adevarat Romania.
   • Like 0
 • ion check icon
  doamna Aurora, traim timpul cand normalitaltea trebuie explicata,si nu o sa o explicam niciodata , cu o delicatesa mai delicatesa.
  • Like 0
 • @ Anca Gradinaru
  Aveti dreptate, o placere sa o asculti pe dna Valerie Ciolos si sa ii afli opiniile, convingerile sau proiectele.
  De ce totusi trebuia sa va referiti si la Carmen Iohannis/ predecesoare?
  • Like 0
 • Ma bucur sa aflu ca exista si astfel de sotii de demnitar, care cu atata naturalete si candoare ne-a spus ca suntem o tara cu potential, ca avem resurse imense..
  Asteptam acest lucru sa auzim de la o romanca dar se pare ca nici o alta sotie de demnitar nu are curaj si nici nu e capabila de a gandi in acest fel. Isi pierd umanitatea- daca au avut-o vreodata- cand ajung, din intamplare in aceste medii.....
  • Like 0
 • Sa stiti ca a existat (cel putin) un interviu cu Nadia Constantinescu - foarte bun, sa stiti (la o televiziune ... din pacate nu-mi amintesc care - prin "96 - "97). Pe Carmen Iohannis cred ca o nedreptatiti - ar trebui sa va informati si despre ea tot asa cum ati facut si cu doamna Ciolos (va reuseste, se pare!)
  • Like 0
 • Minunat om! Și da. E istă și astfel dw oameni... Și mulți chiar... Însă pe ei nu i bagă nimeni în seamă... ba chiar fug de ei ca nuvva să i aducă valul vieții în prim plan... Ptr. că sunt oameni exemplari de normali... fe luminoși și totodată de inteligență... Și nu de alta... dar eclipsează anormalul ce se străduirște în draci...să devină... el normalul... anormalul!
  Mulțumesc cerului și pământului și a Tot Ceea Ce Este... că încă am mai apucat ca să trăiesc să aud/ văd/întâlnesc și oameni normali... echilibrați... deținători de coloană vertebrală...
  (din ce în ce mai des... mai mulți...)
  • Like 0
 • check icon
  Felicitari si pentru reporter si pentru D-na Ciolos.Da, Romania are mare nevoie de oameni politici ca dl.Ciolos si femei distinse,educate si modeste ca d-na Ciolos.
  • Like 1
 • Prea normala d-na Ciolos...!!! Pentru noi e prea mult...!!! Atipica pentru Romania, unde educatia , bunul simt si valoarea nu-si mai gasesc locul.Felicitari doamnei, care pare un om deschis si sincer!
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult