Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Principele Nicolae, despre ultima sa discuție cu Regele Mihai: „Nu părea să fie conştient de ce se întâmplase cu o lună mai devreme”

Principele Nicolae Medforth-Mills

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune în anul 2015 a stârnit numeroase speculații și controverse. „În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”, a transmis la acea vreme Casa Regală printr-un comunicat.

Nicolae Medforth-Mills spune acum l-a văzut ultima dată în viață pe Regele Mihai în anul 2015, la puțin timp după ce a fost îndepărtat din linia de succesiune. „Nu părea să fie conştient de ce se întâmplase cu o lună mai devreme, în august. M-a întrebat despre situaţia din România, despre proiectele la care lucrez şi am vorbit despre pasiunile noastre comune, despre maşini, avioane”, a declarat Nicolae, citat de Digi24.

Înainte de decesul Regelui Mihai, acesta a încercat să își vadă pentru ultima oară bunicul, însă membrii Casei Regale i-au refuzat accesul în reședința  din Elveția și au făcut plângere la Poliție, acuzându-l că a încercat să forțeze accesul în casă și că a rănit trei persoane. Mai mult decât atât, mama sa, Principesa Elena a transmis public că este „dezamagită și îngrijorată de faptele” fiului său.

Fostul principe a spus că s-a întâlnit cu mătușa sa, Margareta, custodele coroanei, la parastasul Regelui Mihai, dar că nu vorbește nici cu ea, nici cu mama lui. „M-am purtat respectuos, dar nu am schimbat niciun cuvânt. Absenţa comunicării continuă, atât cu mătuşa, cât şi cu mama mea”, a afirmat el.

Nicolae Medforth-Mills şi s-a căsătorit civil în Marea Britanie cu Alina Binder și a anunțat că va face nunta în România în toamnă. „În ceea ce le priveşte pe mama şi pe mătuşile mele, vor fi desigur invitate şi sper din toată inima că vor putea fi alături de noi, că vom putea fi o familie unită”, a declarat Nicolae.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă ținem cont de realitățile politice ale momentului cred că familia regală care a pierdut mult ca imagine prin dispariția regelui Mihai, ar trebui să arate societății noastre o față mai armonioasă, mai puțin distorsionată de gesturi grave și atitudini meschine. Ce să credem noi, cei obișnuiți, când o mamă prințesă regală nu vorbește cu fiul ei, indiferent de motive? Dar cred că, la fel ca pentru toată lumea, prezentul e mai important decât viitorul.
    • Like 0
    • @ Dana Burda
      ...când o mamă prințesă regală consimte dezmoștenirea fiului ei, ceea ce o pune pe fica ei în rând la moștenire
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Pentru mine e eivdent ca a fost o manevra; si da, cel mai probabil regele habar nu avea ce a semnat.
      • Like 0
  • Actuala Constituție consfinceste lupta dintre Palate posibilă uneori pana la subminare .
    De aceea o monarhie constituțională “ decapată” de orice putere va face premierul unicul administrator dar și unicul responsabil !
    La nevoie pot detalia .
    • Like 1
    • @ Radu Urdea
      Ce sa detaliezi? Ca daca Romania de azi ar fi fost monarhie, l-am fi avut pe Dragnea prim-minstru, pentru ca regele n-ar fi avut puterea legala, asa cum o are un presedinte ales, de a face el nominalizarea?
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Presedinte & Putere? :))) Iohannis? Eternul mut, asezat caldut pe "tronul" tarii. Cel care tace ingrijorat ca poate nu mai prinde un mandat?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult