Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Procedura aplicabilă în inspecțiile realizate de Fisc la persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile

barbat in masina

(Foto Guliver/Getty Images)

Persoanele fizice în cazul cărora inspectorii ANAF identifică o diferență de venituri nedeclarată de mai mult de 10%, însă nu mai puțin de 50.000 lei, pot face obiectul unei inspecții de specialitate.   

În Monitorul Oficial nr. 766 a fost publicat ordinul președintelui ANAF privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de verificare a situaţiei fiscale a persoanelor fizice.

Actul normativ adoptă formularele și procedura aplicabilă în inspecțiile realizate față de persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile, cunoscute în practica de zi cu zi ca persoane cu averi nedeclarate.

Procedura realizării verificării la nivelul persoanei fizice este reglementată de art. 138 din Codul de procedură fiscală.

În acest sens, autoritatea fiscală selectează pe baza analizei de risc, persoanele ce se încadrează în sfera contribuabililor ce nu și-au îndeplinit obligația declarării și plății impozitului și decide efectuarea verificărilor de specialitate.

Din punct de vedere procedural, efectuarea unei inspecții de specialitate la nivelul persoanei fizice începe prin comunicarea Avizului de verificare cu termen de minim 15 zile înainte de începerea verificării.

În termen de 60 de zile de la comunicarea Avizului de verificare, persoana fizică are obligația să depună Declarația de patrimoniu, iar datele din această declarație sunt elementele cheie în stabilirea sau justificarea impozitului/scutirii de impozit.

Desigur, procedura este mult mai amplă în sensul că presupune etape de lucru, iar ordinul analizat astăzi adoptă formularele necesare.

Aceste formulare sunt următoarele:

 • Aviz de verificare;
 • Ordin de serviciu;
 •  Minuta întâlnirii
 • Notă explicativă; 
 • Proces-verbal;
 •  Invitaţie; 
 • Decizie de suspendare a verificării situaţiei fiscale personale; 
 • Raport de verificare fiscală; 
 • Decizie de încetare a procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale;
 • Decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar în cadrul verificării situaţiei fiscale personale;
 • Decizie de reverificare; 
 • Dispoziţie privind măsurile stabilite în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale;
 • Proces-verbal de ridicare/restituire înscrisuri.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unde se pot gasi rapoartele ANAF pentru asemenea inspectii..? De curiozitate au fost efectuate asemenea inspectii?? in ultimii 30 de ani??? Manelistii,.. fotbalistii sunt vizati de asemenea controale sau mergem doar la deruta acolo unde portile sunt larg deschise???ori "tematic" in cautare de nod in papura!
  • Like 0
 • si se aplica doar la boii care oricum se zbat! pe persoana fizica dragnea liviu zis daddy nu-l ia nimeni la puricat? angajatul statului care are vila cu piscina cat catadrala neamului prost are cum sa justifice purcoiul de bani?
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult