Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Procedura aplicabilă în inspecțiile realizate de Fisc la persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile

barbat in masina

(Foto Guliver/Getty Images)

Persoanele fizice în cazul cărora inspectorii ANAF identifică o diferență de venituri nedeclarată de mai mult de 10%, însă nu mai puțin de 50.000 lei, pot face obiectul unei inspecții de specialitate.   

În Monitorul Oficial nr. 766 a fost publicat ordinul președintelui ANAF privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de verificare a situaţiei fiscale a persoanelor fizice.

Actul normativ adoptă formularele și procedura aplicabilă în inspecțiile realizate față de persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile, cunoscute în practica de zi cu zi ca persoane cu averi nedeclarate.

Procedura realizării verificării la nivelul persoanei fizice este reglementată de art. 138 din Codul de procedură fiscală.

În acest sens, autoritatea fiscală selectează pe baza analizei de risc, persoanele ce se încadrează în sfera contribuabililor ce nu și-au îndeplinit obligația declarării și plății impozitului și decide efectuarea verificărilor de specialitate.

Din punct de vedere procedural, efectuarea unei inspecții de specialitate la nivelul persoanei fizice începe prin comunicarea Avizului de verificare cu termen de minim 15 zile înainte de începerea verificării.

În termen de 60 de zile de la comunicarea Avizului de verificare, persoana fizică are obligația să depună Declarația de patrimoniu, iar datele din această declarație sunt elementele cheie în stabilirea sau justificarea impozitului/scutirii de impozit.

Desigur, procedura este mult mai amplă în sensul că presupune etape de lucru, iar ordinul analizat astăzi adoptă formularele necesare.

Aceste formulare sunt următoarele:

  • Aviz de verificare;
  • Ordin de serviciu;
  •  Minuta întâlnirii
  • Notă explicativă; 
  • Proces-verbal;
  •  Invitaţie; 
  • Decizie de suspendare a verificării situaţiei fiscale personale; 
  • Raport de verificare fiscală; 
  • Decizie de încetare a procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale;
  • Decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar în cadrul verificării situaţiei fiscale personale;
  • Decizie de reverificare; 
  • Dispoziţie privind măsurile stabilite în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale;
  • Proces-verbal de ridicare/restituire înscrisuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Unde se pot gasi rapoartele ANAF pentru asemenea inspectii..? De curiozitate au fost efectuate asemenea inspectii?? in ultimii 30 de ani??? Manelistii,.. fotbalistii sunt vizati de asemenea controale sau mergem doar la deruta acolo unde portile sunt larg deschise???ori "tematic" in cautare de nod in papura!
    • Like 0
  • si se aplica doar la boii care oricum se zbat! pe persoana fizica dragnea liviu zis daddy nu-l ia nimeni la puricat? angajatul statului care are vila cu piscina cat catadrala neamului prost are cum sa justifice purcoiul de bani?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult