Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Doamna Bogățică a închiriat un apartament pentru care încasează 1.200 lei/lună. Procedura depunerii Declarației unice

Inchiriere apartament

(Foto: Guliver/Getty Images)

Doamna Constantina Elena Bogățică este persoană fizică, cetățean român, cu rezidența în țară. Aceasta deține mai multe imobile cu destinația de locuință. Persoana fizică a închiriat un apartament pentru care încasează o chirie în sumă fixă lunară - 1.200 lei/lună, în numerar, de la o altă persoană fizică, contract semnat pentru o perioadă de 5 ani. În același timp, persoana fizică realizează venituri din închirierea în scop turistic, în regim hotelier a unei camere prin utilizarea unei aplicații electronice. Periodic, se cazează turiști, iar sumele încasate sunt virate de aplicația electronică în contul bancar. Ce procedură trebuie să urmărească această persoană fizică, raportându-ne la modificările fiscale din anul 2018, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor și veniturile din închirierea unei camere în scop turistic?

În anul 2018, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor – chirie obișnuită, respectiv pentru veniturile din închirierea în scop turistic a unei camere, sunt aplicabile prevederile de la art. 83 – 89 din Codul fiscal, din care prezentăm principalele aspecte pe care le detaliem pe fiecare tip de venit.

  • Procedură aplicabilă pentru venitul din chirii. Pentru venitul din cedarea folosinței bunurilor – chirie obișnuită, venitul impozabil este venitul brut contractual, din care se scade o cotă de cheltuieli de 40%, prezumate de legiuitor ca fiind sume scutite la plata impozitului pe venit.

Până pe data de 15 iulie 2018, această persoană fizică are obligația să depună declarația unică privind impozitul pe venit și asigurările sociale (fostul formular 212) și va bifa secțiunea: venituri din cedarea folosinței bunurilor, căsuța 1-5 contracte.

În actualul format al declarației, este prevăzută rubricația pentru venitul brut, pentru cota de cheltuieli deductibile de 40%, venitul net de 60% din total venit și impozitul în procentaj de 10% aplicabil la venitul net. Termenul de plată este data de 15 martie 2019. Dacă se depune declarația unică în mod electronic, se beneficiază de o reducere de impozit de 5%, iar dacă plata impozitului se face până pe data de 15 decembrie 2018, se va beneficia de o reducere de impozit de încă 5%.

  • Procedură aplicabilă pentru venitul din închirierea unei camere în scop turistic. În anul 2018, pentru venitul obținut din închirierea unei camere în scop turistic, impozitarea se realizează pe seama tranșelor de venit, adoptate la nivelul direcțiilor generale ale finanțelor publice. În acest sens, nu are relevanță noțiunea de venit brut sau cheltuială deductibilă, întrucât impozitul este o sumă fixă datorată indiferent de venitul realizat. Tranșa de venit nu este unitară la nivelul țării, aceasta fiind diferită de la județ la județ. Impozitul este în procent de 10% din tranșa de venit. Și acest tip de venit se declară în Declarația unică, depusă până în data de 15 iulie 2018, la rubrica venituri din cedarea folosinței bunurilor în scop turistic. Practic, în aceeași declarație unică vom avea două categorii de venituri.

Din punctul de vedere al asigurărilor sociale, dacă în anul 2018, contribuabilul estimează că realizează venituri mai mari de 22.800 lei din categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor sau din alte categorii de venituri extrasalariale, se datorează contribuție la asigurările sociale de sănătate în procent de 10% din salariul minim lunar x 12 luni (22.800 lei), respectiv pentru anul 2018 suma de 2.280 lei. În cazul în care venitul este mai mic de 22.800 lei, nu se datorează contribuția la sănătate.

Dacă se datorează contribuție la sănătate, aceasta trebuie completată și declarată până în data de 15 iulie 2018 tot prin declarația unică. Termenul de plată a contribuției este data de 15 martie 2019.

Dacă se păstrează depunerea electronică, respectiv se efectuează plata contribuției până în data de 15 decembrie 2018, se beneficiază de facilitățile mai sus amintite.

Până în data de 15 martie 2019, această persoană fizică va depune o declarație rectificativă cu sumele finale din anul 2018, dacă sunt diferențe față de sumele estimate inițial. Pentru veniturile anului 2018, autoritatea fiscală nu emite decizie de impunere, iar contribuabilul determină singur impozitele de plată.

În ipoteza de lucru în care această persoană fizică a realizat aceleași tipuri de venituri și în anul 2017, aceasta are obligația depunerii declarației unice tot până în data de 15 iulie 2018, cu completarea rubricației aferentă veniturilor realizate în anul 2017.

Impozitele sunt cele aplicabile până la data de 31 decembrie 2017, iar pentru acestea autoritatea fiscală emite decizie de impunere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PRIMARIA SECTOR 1 - a iesit la FURAT !
    Am fost la un pas de infarct cind am primit acasa somatie pt suma de aproximativ 38.000,00 lei; recalculare impozit pe cladire nerezidentiala din 2016; an in care am comodat 10 mp de spatiu pt un punct lucru firma.comodatul prevede interdictia de a desfasura activitati comerciale si de a plati deduce contabil facturi de utilitati.Inspectorul fiscal care a redactat impunerea mi-a spus forte calm ca sunt dator chiar daca indeplinesc conditiile art 459/legea 227/2015.
    Constat ca primariile dupa ce au fost lipsite de cei 6% impozit cauta sa ne jefuiasca prin orice mijloace ! ( onor revolutiei fiscale si primarilor PSD ) dupa opinia mea SINGURA posibilitate de a ne mai opune jafului; este GREVA FISCALA pe toate fronturile ! Pe jefuitori numai lipsa banilor ii poate aduce cu picioarele pe pamint...
    • Like 0
  • Andrei I check icon
    Am depus in ianuarie declaratii 220 pentru 2018 pentru chirii si pentru cedarea folosintei bunurilor in scop turistic (sistem norma de venit). Aceste declaratii se considera anulate si trebuie sa includem sumele respective in declaratia 212? Sau sunt valabile si atunci in 212 trebuie sa mentionam doar alte venituri estimate, care nu au fost declarate inca cu 220?
    • Like 0
  • valserg check icon
    Am încheiat un contract de închiriere în martie 2018 și am depus declarația 220. Mai trebuie să depun ceva (declarația unică) ?
    • Like 0
  • Probabil ca pentru dumneavoastra, care ati creat acest fir logic, totul este clar. Insa pentru cineva care nu este dumneavoastra (sic) si care incearca sa-si insuseasca logica firului, demnstratia e confuza si la a doua lectura (am avut bunavointa).
    In limba romana, verbul "inchiriaza" are aceeasi forma si pentru cel care cedeaza spre folosinta bunul si pentru cel care foloseste bunul. In plus persoana care detine obiectul este fizica iar cea care doreste sa-l foloseasca este tot fizica.
    Poate daca afisati un model si il completati demonstrativ era mai inteligibil.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult